messer88 6 472 Opublikowano 26 maja 2021 Opublikowano 26 maja 2021 Chłopaki a coś jak google fit na ios natywnie też jest? Cytuj
messer88 6 472 Opublikowano 27 maja 2021 Opublikowano 27 maja 2021 Dobra bo mnie przerasta ten srajfon czemu nie mogę ściągnąć żadnej apki z tego store tylko mi kręci kółkiem przy wszystkim? Jestem zalogowany itp. I przy wszystkim trzeba hasło wklepywać skoro zeskanowałem sobie mordę do faceid? włączyłem na nowo i działa już ale trochę trzeba się tu nauczyć po przesiadce z androida Cytuj
messer88 6 472 Opublikowano 28 maja 2021 Opublikowano 28 maja 2021 Da się jakoś w health ustawić żeby mi pokazywało trasę na mapce? Kroki itp zlicza OK tylko chciałbym mapkę jak w fit. Fit też mam porównawczo i tak samo brak w nim trasy. Cytuj
kubson 3 189 Opublikowano 28 maja 2021 Opublikowano 28 maja 2021 nie jestem pewien ale żeby była mapka wydaje mi się ze musisz mieć Apple Watch i wtedy masz dodatkowa aplikacje Fitness w której jak dasz sobie spacer na świeżym powietrzu zapisuje ci przebyta trasę. Cytuj
messer88 6 472 Opublikowano 28 maja 2021 Opublikowano 28 maja 2021 tak chyba jest niestety w fit które mam połączone z health pisze mi tak - jeśli chcesz widzieć mapy z twoimi treningami i lokalizacją zezwól fit na dostęp do tras treningów z health. Żadnych tras nigdzie nie mogę znaleźć. Cytuj
Ukukuki 6 992 Opublikowano 28 maja 2021 Opublikowano 28 maja 2021 Bez sensu, to muszę mieć zegarek żeby mi trasę śledziło? Trochę dymanko. Cytuj
messer88 6 472 Opublikowano 28 maja 2021 Opublikowano 28 maja 2021 no też myślałem że googlowski fit będzie działać identycznie jak na andku z samym telefonem. Cytuj
estel 806 Opublikowano 28 maja 2021 Opublikowano 28 maja 2021 Musiałbyś chyba ściągnąć jakąś appke do fitnesu, jakies nike run czy coś. Cytuj
messer88 6 472 Opublikowano 29 maja 2021 Opublikowano 29 maja 2021 Ocb z tym potrząśnij aby cofnąć? Bo coś mi nie działa. Cytuj
messer88 6 472 Opublikowano 31 maja 2021 Opublikowano 31 maja 2021 Update 14.6 faktycznie tak drenuje baterie? Cytuj
Mustang 1 741 Opublikowano 1 czerwca 2021 Opublikowano 1 czerwca 2021 Od mniej więcej tygodnia użytkuję SE 2020 i skrobnę coś po przesiadce z Androida. Dlaczego przeszedłem do obozu Apple? Główny powód - brak małych telefonów z Androidem. Asus Zenfone 8 ma prawie 6 cali i uważany jest za kompakta, sorry, ale coś nie halo. Drugi powód - na iOS mogę zmienić język aplikacji niezależnie od języka telefonu. Lubię mieć angielski ogólnie, a w aplikacjach lokalnych już nie, tymczasem bez roota na Androidzie się nie da. Trzeci powód - chciałem spróbować czegoś nowego, plus w liceum w sumie marzyłem o posiadaniu iPhone (ostatecznie miałem w międzyczasie iPoda touch i iPada mini). Wybór był między 12 mini i SE. Normalnie wahałbym się między atrakcyjniejszą ceną, a paroma ulepszeniami, ale Touch ID, praktyczniejszy dopóki łazimy w maskach, ułatwił decyzję. Wziąłem czerwony (fajny kolor, do tego niby coś tam wspomaga walkę z wirusem) i 128 (nie wiem czy wykorzystam w erze streamingu, ale różnica w cenie w stosunku do 64 była nieduża). Na razie plusy to płynne działanie i ogólna sprawność (chociaż na XZ2C nie było w tej kwestii źle). Niektóre aplikacje wyglądają jakby lepiej, co pewnie wynika z ich lepszego dopasowania (typowy ekran iPhone, nowy iOS, kontra dziesiątki możliwych konfiguracji Androidów). Dodatkowo CarPlay na razie działa jednak lepiej niż Android Auto, które w moim przypadku potrafiło zamulić przy zmianie aplikacji. Sam telefon spełnia moje oczekiwania, jest nieduży i mocny, bateria trzyma bez porównania lepiej niż w trzyletniej xperii oczywiście. Design wiadomo, nowocześnie nie jest, za to jakość wykonania świetna. Apple Pay praktyczne, podobnie ładowanie indukcyjne. Z minusów oczywiście ten nieszczęsny Lightning zamiast USB-C. Do tego na Androidzie używałem aplikacji do zmniejszenia jasności ekranu poniżej systemowego minimum (przydatne w nocy). Na iOS takich aplikacji nie ma i jedyna opcja to kombinowanie z jednym z filtrów zoomu. Nie rozumiem, czemu te opcje są tak schowane, skoro technicznie nie ma problemu. Ogólnie na razie jestem usatysfakcjonowany. Przejście bardzo łatwe, wszystko generalnie zgodnie z oczekiwaniami, obyło się bez niemiłych zaskoczeń. I tak głównie uruchamiam po prostu te same aplikacje co dotychczas, więc tak naprawdę, to jak przesiadka z VW do Opla - są drobne różnice, ale ogólnie zasada działania ta sama. Cytuj
messer88 6 472 Opublikowano 1 czerwca 2021 Opublikowano 1 czerwca 2021 Też się przesiadłem z xperii i dla mnie było wszystko bardzo nieintuicyjne z początku np brak home button czy strzałki żeby się cofać (to mi dalej przeszkadza na chrome w ios że powrót jest u góry chyba że jest jakiś gest o którym nie wiem). A apple pay i brak touch id w 12 mini też teraz uciążliwy, chyba będę sonkę na zakupy nosił żeby se cykać szybko z google pay. Cytuj
Chmielinski 212 Opublikowano 1 czerwca 2021 Opublikowano 1 czerwca 2021 5 minut temu, messer88 napisał: to mi dalej przeszkadza na chrome w ios że powrót jest u góry chyba że jest jakiś gest o którym nie wiem Nie wiem czy w Chrome to działa, ale w Safari działa przesunięcie z lewej. W Safari zresztą cały pasek nawigacyjny jest na dole. Cytuj
Mustang 1 741 Opublikowano 1 czerwca 2021 Opublikowano 1 czerwca 2021 W Chrome też działa. W moim przypadku pewnie jednak zostały jakieś przyzwyczajenia z iPada, poza tym akurat mam model z home button. Cytuj
messer88 6 472 Opublikowano 1 czerwca 2021 Opublikowano 1 czerwca 2021 Działa w Chrome sunięcie z lewej dzięki Cytuj
Mustang 1 741 Opublikowano 1 czerwca 2021 Opublikowano 1 czerwca 2021 Jest jakiś powód btw żeby używać Safari zamiast Chrome? Testowałem obie przeglądarki, interfejs wolę w Chrome, funkcja tłumaczenia też jakoś wygodniejsza w Chrome, są jakieś zalety Safari? Cytuj
Santi 29 Opublikowano 1 czerwca 2021 Opublikowano 1 czerwca 2021 Jest jakiś powód btw żeby używać Safari zamiast Chrome? Testowałem obie przeglądarki, interfejs wolę w Chrome, funkcja tłumaczenia też jakoś wygodniejsza w Chrome, są jakieś zalety Safari?Safari jest mniej prądożerną aplikacją.Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk Cytuj
Mustang 1 741 Opublikowano 1 czerwca 2021 Opublikowano 1 czerwca 2021 A w sumie jest jeszcze jeden minus SE, o którym nie wspomniałem, brak diody z przodu. Na xperii jednak od razu widziałem, ze coś przyszło i do tego kolor sygnalizował typ wiadomości. Ale nie jest to dla mnie dealbreaker. Cytuj
Ukukuki 6 992 Opublikowano 2 czerwca 2021 Opublikowano 2 czerwca 2021 Dla mnie minusem SE był aparat, reszta jak najbardziej ok. Dlatego wolałem dopłacić tego tysiaka do IP12 mini. Cytuj
messer88 6 472 Opublikowano 2 czerwca 2021 Opublikowano 2 czerwca 2021 Rozmiar urządzenia do rozmiaru ekranu dla mnie też słabo na tym se2020, a tak samo rozważałem. Ukukuki jaki masz iOS na swoim mini? Cytuj
Ukukuki 6 992 Opublikowano 2 czerwca 2021 Opublikowano 2 czerwca 2021 Z tego co patrzę to 14.2.1. Zero problemów. Jeszcze co do telefonu, jestem pozytywnie zaskoczony baterią, w każdym teście wspominali ,że telefon może nie wytrzymać dnia podczas średnio intensywnego dnia używania a mi spokojnie wystarcza na dwa dni. Coś tam na necie sprawdzę, instagram plus dzwonienie i wiadomości. Drugiego dnia po powrocie z pracy go ładuję, więc dla mnie jest ok. Cytuj
messer88 6 472 Opublikowano 2 czerwca 2021 Opublikowano 2 czerwca 2021 Też mi styka, podobnie trzyma jak stara xz1 po kilku latach. Ale już aparat jebie baterię mocno. Pytam bo się zastanawiam nad update a podobno pełno problemów z tym nowym i właśnie baterią. Cytuj
Ukukuki 6 992 Opublikowano 2 czerwca 2021 Opublikowano 2 czerwca 2021 Nic mi się nie dzieje, komfort użytkowania po tym szajsie za ponad 2 klocki od Xiaomi to jest świetny. Zastanawiałem się jeszcze nad nową xpierią 5 ale jednak minimum 5 letnie wsparcie wygrało. Cytuj
messer88 6 472 Opublikowano 2 czerwca 2021 Opublikowano 2 czerwca 2021 To jest ta określana mianem kompaktowym z ekranem 6”? Sony zrobiło zajebistego kompakta z1 kilka lat temu, szkoda że tego nie kontynuują. Jak go wyciągałem ostatnio z szuflady porównać z mini właśnie to lepiej leży w dłoni zetka. Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi