Skocz do zawartości

Jaki router?

RoL

Rekomendowane odpowiedzi

• 1 miesiąc temu...
Opublikowano

Jestem przed przeprowadzką do nowego mieszkanka, wiąże się to z zawarciem umowy na Internet, a jak Internet to i router, którego obecnie jak tako nie posiadam, planuje nabyć coś może nieco lepszego, niż oferowany wraz z umową od dostawcy, ale o tym później.

Trochę danych:

Prędkość łącza to będzie 60 lub 100 Mbit/s, Internet rzekomo idzie po światłowodzie.

Komputer stacjonarny plus około 7-8 urządzeń w mieszkaniu, które będą mogły korzystać z sygnału wifi, w tym właśnie konsole - XO, WiiU. Oczywiście raczej nie wszystko jednocześnie, no ale kto wie.

Dostawca oferuje za jednorazową dopłatą (60 zł) taki router:

http://www.tp-link.com/en/products/details/cat-9_TL-WR841N.html

I teraz główne portale pytanie: czy to wystarczy do codziennego użytkowania Internetu, w tym także w miarę komfortowego grania i pobierania danych, czy też może lepiej dołożyć jeszcze jakieś 150 zł i wziąć coś lepszego?

Opublikowano

Ludzie piszą, że słaby zasięg, i o ile na moich 50 metrach do kwadratu nie byłoby to problemem, tak zrywanie połączenia, co również zaznaczają mogłyby doprawdzać do nerwicy.

Opublikowano

Też go mam i też polecam. Słaby zasięg z oczywistych względów jest tylko na 5Ghz. Na 2,4 ma taki sam zasięg jak inne modele które miałem.

A z nowszych np. seria Archer - C7/C9 dla przykładu.

Opublikowano

Czy te 5Ghz poza lepszą prędkością po wifi wiąże się jeszcze z jakimiś innymi udogodnieniami? Dobrze rozumiem, że tryb 5Ghz nadaje na mniej 'zatłoczonych' częstotliwościach, co może być przydatne w blokowisku?

Opublikowano

Dobrze rozumiesz :)

5Ghz gorzej radzi sobie z przeszkodami (ściany) dlatego też ma słabszy zasięg.

Opublikowano

Dobrze rozumiesz :)

5Ghz gorzej radzi sobie z przeszkodami (ściany) dlatego też ma słabszy zasięg.

No nie.

Im wyższa częstotliwość tym słabszy zasięg. Przeszkody nie mają tu nic do rzeczy bo na otwartym polu 5Ghz będzie również słabsze.

Opublikowano

No tak, a przeczytałeś oba moje posty czy tylko tak dla zasady się czepiasz? Słowo klucz: też :lapka:

Opublikowano (edytowane)

Też go mam i też polecam. Słaby zasięg z oczywistych względów jest tylko na 5Ghz. Na 2,4 ma taki sam zasięg jak inne modele które miałem.

A z nowszych np. seria Archer - C7/C9 dla przykładu.

C7, to o około 100 zł za dużo w stosunku do tego ile planuję wydać. W pasującej mi cenie znalazłem Asusa AC1200, możliwości ma chyba zbliżone do C7?

https://www.asus.com/pl/Networking/RT-AC1200G-plus/

Edytowane przez Hum
Opublikowano

Tak sie dla zasady czepiam. I Twoje słowo klucz niczego nie zmienia bo zdanie nadal jest błędne.  :Coolface:

No nie jest bo wcześniej wspomniałem że z oczywistych względów (o czym już uczyli w szkole podstawowej) zasięg 5Ghz jest mniejszy. Poza tym piątka gorzej radzi sobie z przeszkodami. Ale w sumie taka czepialska Twoja natura :lapka:

Asusa nie znam, ten 4300 to już w sumie stary dziadek, ja sam go mam już ponad 3 lata. Może dlatego lepiej poszukać czegoś nowszego.

• 1 miesiąc temu...
Opublikowano

Hej, mam pytanie. teoretycznie mam internet 120mb/s od UPC, jednak zazwyczaj po wifi mi speedtest ciagnal jakies 30, max 40 mb/s. pobawilem sie troche ustawieniami routera (zmienilem kanal i szerokosc pasma z 20mhz na 40mhz) i predkosc skoczyla do juz bardziej akceptowalnym 70-80mb/s ale czy da rade jeszcze jakos te predkosc zwiekszyc? naturalnie uzywam tego routera dolaczonego do neta, niedawno kupowalem router do akademika, ktorego nie moge tutaj uzyc, a nie chce mi sie kupowac nowego. Dlatego pytanie - mozna to jeszcze jakos podkrecic, czy juz tylko wymiana routera pomoze? z gory dzieki 

Opublikowano

Jaką masz kartę w pc? Pamietaj z stadnard n zestawia całe 120Mbs jak jest blisko. AC to co innego ale nie sądze zebys miał taki router i kartę. Ja np jestem od routera 5 m i mam prędkość 72Mbs. Np w biurze mam łącze 160 Mbs i musze miec podpiete po kablu zeby miec link 1Gbit inaczej nie idzie maks. 

Opublikowano

120Mbit to w teorii 15MB/s i do takich prędkości po WiFi to trzeba mieć raz, mocny router, dwa urządzenia które obsłużą wyższe prędkości. Kupno routera za 1200zł i podłączenie do niego starego laptopa to idealny przykład w jaki sposób niczego nie przyśpieszyć.

Warto jednak poczekać na wypowiedź ogórka, on zna dużo cytatów z wikipedii więc może jednak co będzie Ci w stanie pomóc rayos.

Opublikowano

za to na xboxie jak mi teraz sciaga gierke to leci srednio 40mb/s, max 50, zazwyczaj 30, po kablu 60-70, ale tego juz chyba nie przeskocze tez, tzn zeby po wifi ciagnelo troche szybciej niz te 30mb/s

Opublikowano

Ja mam 60Mbit z UPC i na tym ich routerze śmiga mi wszystko na maksa, torrenty lecą 7 MB/s po Wifi.

Korzystam z częstotliwości 2.4Ghz tylko bo karta w lapku nie obsługuje 5ghz.

Opublikowano (edytowane)

Rayos - XOne po kablu na moim łączu niestety bardzo często ściąga około 80mbps - kilka razy ściągało maxa czyli 120 (a w tej chwili po kablu idzie 65).

Po wifi na 5GHz max w przypadku XOne to było 65mbps tylko też nie wiem czy to np. nie wina XBL.

Na laptopie (test na mozilli) bez problemu idzie mi 120mbps. Test na Chromie zatrzymuje się w granicach 100 do 107 (WTF) - po WiFi oczywiście też na 5GHz.

5782523680.png

Edytowane przez Kyo