Skocz do zawartości

Jaki router?

RoL

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

Wynajmuję 2 piętrowy dom i mam neta z Virgin 350mb gdzie hub jest na górze w mojej sypialni. Jaki mesh wi fi polecacie albo dobry router bo niestety na dole youtube w 4k czasami zacina albo gubi połączenie z siecią,  tak samo jak rozmawiam przez whatsappa jak się gdzieś rusze to mi zrywa na chwile połączenie. Urządzeń mam kilka: bo jest po kablu podłączony laptop, na tym samym piętrze jest 4K TV podłączony po wi fi, na dole po wi fi mam podłaczony kolejny 4K TV i konsolę +jeszcze urządzenia mobilne 2 telefony jeden tablet  

Edytowane przez Kaczi
Opublikowano

Zamiast tego routera od virgin kup 2 x unifi (warto kupić już model z ax) i jeden no górę drugi na dół. Jedyny problem to ze na dół musisz przepuścić skrętke ale na pewno coś się da zrobić. W meshe się imo nie baw.

• 1 rok później...
  • 2 miesiące temu...
  • 3 miesiące temu...
Opublikowano
W dniu 1.06.2023 o 19:21, BRY@N napisał:

Zapytam tutaj żeby nie zakładać nowego tematu.

Czy są jakieś switche 5-6 portowe 10/100/1000 z wyłącznikiem?

Mam w pracy Tp-Linka z wyłącznikiem ale on ma 8 portów a takiego dużego nie potrzebuję.

Pol roku od remontu i sie okazuje ze o czyms zapomnialem. A no o  gniazdku internetowym do Pc :dafuq: O konsoli nie zapomnialem, wiadomo ale juz o calej reszcie tak. I teraz mam zgryz bo splitera nie zamontuje, bo to nie ma prawa dzialac. Musi byc cos bardzie zaawansowanego i tu mam pytanie o tego calego swicha(nie, nie pytam o Nintendo, a o zlodziejke do kabla RJ45), ktos testowal, sprawdza to sie:

https://www.did.ie/products/tp-link-1000mbps-5-port-desktop-switch-black-tlsg105?currency=EUR&variant=40182328852668&utm_medium=cpc&utm_source=google&utm_campaign=Google Shopping&gclid=CjwKCAjwpJWoBhA8EiwAHZFzfq6rgYpSHPabOti36pSXvrh9maGGzYoAf3kMw8xPLGqS0_ufja0xSBoC5SMQAvD_BwE

???

Opublikowano
1 godzinę temu, BRY@N napisał:

Mam światłowód do 300 Mb/s a pod switcha podpięte po kablu PS4 Pro i był XSX. Na PS4 różnie bywa ale na XSX nieźle to śmigało. Do 300 nie dochodziło ale było po 210-220 na teście 

To super!  Wynik jest bardziej niz zadowalający. Ja wezmę tego TP-linka na piętro u siebie. Dzieki :lapka:

• 4 miesiące temu...
Opublikowano (edytowane)

Mam internet światłowód podpięty do routera 

Po wifi na ps5 pokazuje prędkość 250mb pobierania 

Kiedy z routera pociągnąłem kabel ethernet do konsoli ( chciałem podłączenie lan pod tekkena) wartość spadła do 90mb 

Za to bezpośrednio światłowód prosto do konsolki ( ale wtedy brak wifi w domu ) to wartość 600 mb 

Czemu takie straty po podłączeniu Lan z routera do konsoli . Czy wymiana routera coś pomoże 

A może ktoś ma jakieś rozwiązanie 

Zależy mi na podłączeniu Lan do konsoli przyjednoczesnym zachowaniu wifi w domu 

Edytowane przez Plackus
Opublikowano (edytowane)

@Silver

Jakiś stary(jestem w pracy i nie sprawdzę) ...

Już na innej grupie ktoś mi napisał że stary router ma przesył na portach do 100mb, wiec to by się zgadzało bo mam ponad 90 

Wpada z modemu do routera 600, a wypaść może już tylko 100.

Trzeba będzie kupić nowy router i dobre kable.

Edytowane przez Plackus
  • 8 miesięcy temu...
Opublikowano (edytowane)

Panowie, mam problem: przeprowadziłem się do innego mieszkania, właśnie dzisiaj przyszedł Pan z Vectry zamontować mi internet. Do tej pory do PC miałem router od UPC podpięty kablem, teraz nie mam takiej możliwości, bo kable wyprowadzane są w przedpokoju. Ja siedzę w pokoju obok, mam w linii prostej 10-20 metrów do routera i mam problem, ponieważ internet na komputerze osiąga mi maksymalnie 130 mb/s, muli, przerywa, spada czasami do 5, 10 mb/s, no jest kiepsko mówiąc delikatnie... Co ciekawe, narzeczona na swoim laptopie i Iphonie wyciąga ponad 600 mb/s w tym samym miejscu. Ja na telefonie mam podobne wyniki jak na komputerze...

W czym może być problem? Kiepski router? Karta sieciowa? Trzeba kupić nowy, mocniejszy router, bo ten się nie nadaje? Tylko dlaczego wyniki na różnych urządzeniach tak bardzo się różnią?

Edytowane przez lukas_k96
Opublikowano
4 minuty temu, BRY@N napisał(a):

Może sieciówka nie ogarnia częstotliwości w jakim idzie ta najszybsza prędkość i dlatego tak skacze. 

Jak patrzyłem we właściwościach to wszystko powinno być tak, jak należy. 

1 minutę temu, dominalien napisał(a):

A co to za sieciówka?

Płyta główna MSI MAG B650 TOMAHAWK WIFI - pełna nazwa z morele.net, gdzie kupowałem kompa. 

Opublikowano (edytowane)

A drivery do płyty/sieciówki instalowałeś osobno, czy używasz co windowsy dały? A anteny masz podłączone bezpośrednio do płyty, czy jest jakiś kabel/baza, którą możesz ustawić w lepszym miejscu?

Edytowane przez dominalien
  • Plusik 1
Opublikowano

Nic nie instalowałem, bo do tej pory miałem podłączenie w domu z UPC kablem. Kiedyś testowałem wifi, router stał na biurku i prędkości były nieco niższe niż po kablu, ale były. Szczerze mówiąc, nie wiem nic o żadnych antenach :D Zamówiłem taką płytę z kartą, złożyli mi przez morele i tyle, nic nie grzebałem. 

Opublikowano (edytowane)

No jak masz płytę główną z wifi to powinieneś mieć z tyłu obudowy ze dwie anteny. Te anteny odbierają/wysyłają sygnał z/do routera. Raczej laptop/telefon twojej narzeczonej, jak testowaliście, nie był za obudową twojego komputera. Jeśli obudowa jest gdzieś na podłodze, za biurkiem/szafą/sejfem/pierkarnikiem/mikrofalówką, to może być mocno zakłócana lub po prostu pod dużym kątem za ścianą i sygnał jest słabszy. Wifi jest super w amerykańskich drewnianych domach, ale u nas przez cegły przechodzi różnie.

A w kwestii driverów, to może ten co jest w windowsie to jakiś ogólny, który nie umie wykorzystać superficzerów twojej karty wifi. Na stronie MSI może być coś lepszego, albo może coś publikuje producent chipsetu wifi u siebie, jeśli ci się uda ustalić co to dokładnie jest.

Edytowane przez dominalien
  • Plusik 1
Opublikowano

Sprawdziłem, telefon w tej samej pozycji co obudowa wyciąga 400 mb/s, w normalnym miejscu obok biurka - 600 mb/s. Czyli spadek jest, ale to i tak zadowalająca prędkość, a nie 130 mb/s... W takim razie rzeczywiście muszę się zorientować, co z tymi antenami, znaleźć je, zamontować i dopiero sprawdzić. 

Opublikowano

w pudełku z płytą główną powinny być antenki

ja mam małe mieszkanie i dwie ściany robią już sajgon na wifi - o graniu online to można zapomnieć szkoda nerwów

• Plusik 1
Opublikowano
1 godzinę temu, lukas_k96 napisał(a):

Sprawdziłem, telefon w tej samej pozycji co obudowa wyciąga 400 mb/s, w normalnym miejscu obok biurka - 600 mb/s. Czyli spadek jest, ale to i tak zadowalająca prędkość, a nie 130 mb/s... W takim razie rzeczywiście muszę się zorientować, co z tymi antenami, znaleźć je, zamontować i dopiero sprawdzić. 

Mam te samo mobo, w pudełku od płyty powinieneś mieć dwie anteny, które przykręca się w górnej części.

Jeśli ich nie masz to można je też po prostu spokojnie dokupić.

• Plusik 1
Opublikowano (edytowane)

@jar3czeka jak u ciebie z prędkością? Duża jest różnica między kablem, a wifi?

Wykonałem test dla porównania:

Spoiler

348bac55-1217-4aee-acbd-c3c8455b681b.thumb.jpg.5244172f2717ebdcff2178d7a2793c9d.jpg

Spoiler

5e8a9019-92b7-426c-8d4b-77ff86beeb39.thumb.jpg.dd5d850d9fae3e8078239ebbd5f52d94.jpg

Praktycznie w tym samym czasie, nic nie zmieniałem w ustawieniu. Pierwszy wynik to efekt laptopa, drugi - stacjonarnego komputera. Różnica jak widzicie jest porażająca... Dobra, to nie pozostaje mi chyba na razie nic innego jak powrót do domu, poszukiwanie pudełka i przykręcenie anten. Zobaczymy, czy to coś da. Router raczej nie jest winny w tej sytuacji, choć dziwi mnie, że taka sama dysproporcja jest przy telefonach komórkowych - Iphone narzeczonej ma podobne wyniki jak laptop, a mój Redmi Note 13+ takie, jak komputer. Chyba mnie Bozia pokarała w ten sposób... :D 

Edytowane przez lukas_k96
Opublikowano

Podłączyłem anteny z tyłu i rzeczywiście, wszystko działa już jak powinno, mam po 800 mb/s również na stacjonarce. Dziękuję wam serdecznie za pomoc, bo ja już routery i karty sieciowe chciałem kupować, a tu taka banalna sprawa :D