Skocz do zawartości

japko

waldusthecyc

Rekomendowane odpowiedzi

Gość Maiden

W 100% sobie poradzi, ale jest jedno... Ale ;)

Te wirusy przejdą na Twój dysk co znaczy, że np. jeżeli wyślesz komuś maila z zainfekowanym (niegroźnym dla Ciebie plikiem), to choć Tobie on nic nie zrobi, to zrobisz "kuku" koledze :teehee:

Edytowane przez Maiden

Update, to samo napisałem w dziale mobile: BARDZO dobre ceny na produkty Apple(wszystkie, nie wiem tylko jak nowe ipady) w Warszawskim Saturnie(złote) -23% na bezwacie i porównując ceny Allegro, wygląda na to, że nie podwyższali cen 3 dni przed. Dodatkowo możliwość wykupienia za niewielkie pieniądze 4-letniej gwarancji zamiast 2-letniej. Ofert ważna do jutra, ludzie na laptopy rzucili się jak dzikie świnie.

Cofnij kalendarz w kompie do 2007, wtedy zadziałają :potter:

No właśnie nie, nowa wersja iTunes wymaga podania danych amerykańskiej karty, a z tego co czytam ze starymi tak nie było.

Edytowane przez Khadgar

iMovie chociażby. A dla bardziej zawaansowanych Final Cut Studio.

@banny

Z wirusami Windowsowskimi to jest tak, że one są na dysku Maca ale nic mu nie robią. Jest to trochę denerwujące, gdy później idziesz do ziomka, wkładasz pendrive'a i nagle milion ostrzeżeń o wirusach wyskakuje. Oczywiście na Maca są też jakieś antywirusy, więc jak odczujesz taką potrzebę to zawsze możesz poszukać i coś ściągnąć/kupić. Natomiast na samego Maca nie ma wirusów, ale są robaki i trojany więc też trzeba zachować jakieś minimum bezpieczeństwa.

Gość ragus

mac os ma jakis program do montazu wideo ?

Systemowy iMovie - nawet taki informatyczny matoł jakim jestem go ogarnął w 10 min. ;-)

O to to.

Uratował mi życie jak dostałem za zadanie w liceum skleić filmik na prezentację klasy.

jutro ide po swojego Macbooka Pro <3 Wprawdzie bede musial kupic nowa baterie, ale (pipi). Specyfikacja i cena bardzo gites, no i na miejscu bo okazalo sie, ze koles ode mnie sciaga ze stanow je.

Macie pod reka jakis poradnik dla lam makbukowych? Jakies podstawowe gesty na touchpadzie, siakies podstawowe programy dla polaczka (torrent, aqq, cos zamiast foobara)?

Gość Maiden

Kilak rzeczy na dzień dobry:

a. Zamiana funkcji klawiszy "CMD" i "ALT" - CMD jest większy od ALTA -> wygodniej się pisze po polsku.

b. Torrent: Transmission <3

c. VLC

d. IPLA Lite

e. Firefox

f. MS Word

g. Right Click

To tak na dzień dobry do ściągnięcia - resztę masz na dysku :)

• Plusik 1

Jedziem:

Adium lub KADU - komunikator GG

Aperture - zdjęcia, obróbka, katalogowanie etc.

AppCleaner / CleanMyMac - do trzymania czystości

AppFresh - aktualizowanie wszystkich programów jakie mamy zainstalowane w systemie.

BetterTouchTool - zaawansowane gesty gładzikiem / myszą Magic Mouse

CyberDuck - najlepszy klient FTP na Mac

DiscInventoryX - graficzna prezentacja zajętych obszarów na HDD, wbrew pozorom bardzo potrzebne narzędzie

Evom / Handbrake - konwersja plików wideo na urządzenia mobilne, nie tylko Apple

iDefrag / IceClean / ONYX - programy do konserwacji systemu / bardzo potrzebne

jDownloader - program z Windowsa, wiadomo po co

Pixelmator - taki Photoshop

JustLooking / Sequental - oglądanie obrazków, slideshowy etc.

RightZoom - robi użytek z zielonego przycisku w oknach, warto zainstalować

smcFanControl - jak się ma MacBooka to jest to pierwsza rzecz jaką powinno się zainstalować

SpeedDownload 5 - akcelerator pobierania plików - tak się chyba to pisze

QNapi - napisy do filmów ;)

VOX - lekki i przyjemny odtwarzacz plików muzycznych przypominający swoją obsługą Winampa 2.X

UnRarX - WinRar bez konieczności rejestracji ;)

Watts - utrzymywanie baterii MacBooka w dobrej kondycji wymaga pewnych kroków, ten program to ułatwia

Toast Titanium - do wypalania płytek i takich tam, Makowe Nero

BetterTouchTools zdecydowanie.

Polecam też bardzo F.lux. Za(pipi)isty program, który dba o oczy użytkownika zmieniając delikatnie kolor podświetlenia monitora w nocy. Ja nie wyobrażam sobie życia bez tego programu pomimo tego, że pierwsze wrażenie było negatywne. Jednak gorąco namawiam do dania programowi szansy. Naprawdę odczujecie różnicę.

Ostatnio też odkryłem Cloud. Bardzo fajny programik, który zagnieżdża się obok zegara. Wystarczy przeciagnąć dowolny plik na ikonę chmurki i plik automatycznie się uploaduje i kopiuje linka do wystawienia.

smcFanControl też jest git. Czasem warto manualnie dostosować prędkość wiatraków chociażby po to, żeby schłodzić kompa.

Caffeine. Program, gdy jest włączony powoduje że ekran się sam nie wygasza z braku aktywności. Okazjonalnie przydatne.

Nie widzę sensu w instalowaniu Adiuma skoro GG można sobie skonfigorować w iChacie. No, ale to tylko moja opinia.

Gorąco również polecam Pixelmatora do przerabiania zdjęć. Reedera do wszelkiej maści RSSów, szczególnie ostatnia wersja jest świetna bo dodała obsługę gestów które znacznie ułatwiają obsługę programu.

VLC do filmów albo PYM Player jak chcesz coś co ci samo ściągnie napisy.

SecondBar, jeżeli korzystasz z dwóch monitorów. Program dodaje ten pasek z jabłkiem również na drugim monitorze.

A jako winrara używam UnRarX. Nie za wiele mogę powiedzieć. Po prostu działa.

Edit: Gdybyś chciał to tutaj są moje ustawienia do BetterTouchTools.

Edytowane przez estel

Dziekuwa ziomy. Część już sam znalazłem (UnRar, Adium), ale na pewno się przydadzą wasze rekomendacje.

Takie pytanko, znacie moźe jakiś plejer audio który w plejliście ma wydzielone miejsce pomiędzy jednym a drugim albumem (coś jak w wieeelu dizajnach foobara, mam nadzieję, źe kumacie). Teraz korzystam z Songbirda i nie jest zły, ale jak załaduje całą muzykę to będą problemy z połapaniem się.

Raczej nie warto, bo wszystkie znaki na niebie i ziemi wskazują na premierę Liona (nowy system) w czerwcu. W sumie to konferencja będzie chyba 6 czy 7, więc warto poczekać ten tydzień i zobaczyć jak się sytuacja rozwinie.

I mimo to zachęcam do sprawdzenia iTunesa. Chodzi zupełnie inaczej (lepiej) niż na Windowsie ;)