Texz 670 Opublikowano 31 Maja 2011 Udostępnij Opublikowano 31 Maja 2011 Fak je, już nie mogę się doczekać aż dostanę to cudo w moje łapki. Cytuj Odnośnik do komentarza
django 549 Opublikowano 10 Czerwca 2011 Udostępnij Opublikowano 10 Czerwca 2011 Czyli co, Liona nie zainstaluje bez Snow Leoparda? Lipa troszku. Cytuj Odnośnik do komentarza
estel 806 Opublikowano 13 Czerwca 2011 Udostępnij Opublikowano 13 Czerwca 2011 Tak, Snow Leopard jest wymagany. Snow + Leo = +/- 60$, to i tak mniej niż za nowy system od MS. Ewentualnie możesz próbować to jakoś obejść, ale ja się nie znam a poza tym to nie forum do tego typu porad. I jak wrażenia z przesiadki? Cytuj Odnośnik do komentarza
MichAelis 5 596 Opublikowano 13 Czerwca 2011 Udostępnij Opublikowano 13 Czerwca 2011 Czy jest macbook, ktory bedzie odpowiedni do gier? Chodzi mi glownie o gry od Blizzarda. Tj Starcraft2 i Diablo 3, ktore wyjdzie pewnie wkrotce. Jestem juz za stary zeby inwestowac w kompa stacjonarnego, za duzo miejsca zajmuje, dlatego imak za 10k odpada Aha i tak z 5k nie wiecej bym chcial wydac. Jest szansa na takiego macbooka czy raczej odusicic sobie, bo jest tak jak ze zwyklymi laptopami, ze niby sa do gier ale i tak sa (pipi)owe. Cytuj Odnośnik do komentarza
estel 806 Opublikowano 13 Czerwca 2011 Udostępnij Opublikowano 13 Czerwca 2011 (edytowane) Raczej to drugie, chyba że uda ci się wyhaczyć gdzieś MacBooka Pro 15" z i5 (z ubiegłego albo tego roku) do tych 5k. To i tak nie będzie ta jakość co na innym laptopie za tą cenę, ale niby się da. Oczywiście piszę o jakiś przyzwoitych ustawieniach, bo pewnie na mojej 13" Pro z ubiegłego roku też SC2 pójdzie. Nie sprawdzałem, ale podejrzewam że średnie detale i bez cieni to max co uda mi się osiągnąć. Aha, no i oczywiście jak gry są wydawane natywnie na OS X to chodzą lepiej niż porty robione przez scenowców. Edytowane 13 Czerwca 2011 przez estel Cytuj Odnośnik do komentarza
django 549 Opublikowano 16 Czerwca 2011 Udostępnij Opublikowano 16 Czerwca 2011 Tak, Snow Leopard jest wymagany. Snow + Leo = +/- 60$, to i tak mniej niż za nowy system od MS. Ewentualnie możesz próbować to jakoś obejść, ale ja się nie znam a poza tym to nie forum do tego typu porad. I jak wrażenia z przesiadki? jest fajnie, ale ta cala bezproblemowosc OSX to niezla bujda. A to to nie dziala, a to z tym problemy... Ale w sumie nie zaluje. Dobrze to dziala nawet. Najlepsze chyba, ze nawet jak jeden program sie zwiesi to caly system sie nie (pipi)ie jak na windzie. Cytuj Odnośnik do komentarza
Gość Siwy_ Opublikowano 16 Czerwca 2011 Udostępnij Opublikowano 16 Czerwca 2011 Skoro juz o tym wspomniales, to jak sie wylacza zawieszony program ? Jeszcze do tego nie doszedlem Cytuj Odnośnik do komentarza
estel 806 Opublikowano 16 Czerwca 2011 Udostępnij Opublikowano 16 Czerwca 2011 CMD + ALT + ESC = lista gdzie możesz użyć Force Quit i zamknąć jakiś program. @django Ale co ci się psuje? Może będę w stanie pomóc. Ja powiem szczerze, że nie uświadczyłem jakiś większych problemów. Cytuj Odnośnik do komentarza
django 549 Opublikowano 16 Czerwca 2011 Udostępnij Opublikowano 16 Czerwca 2011 Ostatnio to na przyklad Firefox, ktory po jakims czasie lubi odmowic scrollowania touchpadem, pozniej przy zamykaniu kart sie zcina a pozniej to juz w ogole stoi w miejscu. Raz nawet przez niego dock nie chcial sie wysunac, to bylo fajne. Steam w miare regularnie sie wykrzacza, ale to raczej wina Valve ze tak to dziala. Cytuj Odnośnik do komentarza
estel 806 Opublikowano 16 Czerwca 2011 Udostępnij Opublikowano 16 Czerwca 2011 Jak dock się nie chce wysunąć do alt + cmd + D To co wymieniłeś to wina aplikacji, a nie systemu. I zobacz czy nie działasz na becie 5tki FFa. Cytuj Odnośnik do komentarza
django 549 Opublikowano 16 Czerwca 2011 Udostępnij Opublikowano 16 Czerwca 2011 No wlasnie zadne update'y nie byly sciagane... Co jest jeszcze dziwniejsze to sie dzieje od dwoch dni moze, wczesniej bylo git ;o Narazie rozkminilem, ze trzeba wylaczac ff co jakis czas zeby cache sie przeczyscilo. Moze bedzie jakis fix do tego po czasie. Cytuj Odnośnik do komentarza
estel 806 Opublikowano 17 Czerwca 2011 Udostępnij Opublikowano 17 Czerwca 2011 Ale to dziwne, bo ja lecę na 5.0 (to chyba beta) i przegladarke wyłączam wtedy kiedy komputer. A to jest raz na miesiąc może W każdym razie jakbyś miał jakieś pytania to wal śmiało. Cytuj Odnośnik do komentarza
szaden 228 Opublikowano 3 Lipca 2011 Udostępnij Opublikowano 3 Lipca 2011 Chłopaki jako, że załapałem stałą pracę to pomyślałem o kupnie maca. Waham się pomiędzy zwykłym, a pro, który będzie lepszy na początek? Nie gram w gry, komputer służy mi do słuchania muzyki, pisania i oglądania filmów, myślę też nad zajęciem się programami graficznymi, zależy mi na mocnej baterii. Na pewno wezmę go na raty i tutaj pytanie: czy promocje studencką można łączyć z wzięciem komputera na firmę? Wiem, że pewnie zadaje proste pytania, ale z góry dzięki za odpowiedzi. Cytuj Odnośnik do komentarza
Gość ragus Opublikowano 3 Lipca 2011 Udostępnij Opublikowano 3 Lipca 2011 13" biały i Pro to praktycznie to samo, jeżeli chodzi o bebechy. W wersji Pro masz jednak podświetlaną klawiaturę i aluminiową obudowę. Jeżeli nie potrzebujesz podświetlenia i aluminiowej obudowy to z całego serca polecam http://sklepzjablkami.pl/pl/p/Apple-MacBook-13.3%E2%80%B3-2.4GHz2GB250GBSD-Unibody-bialy/2 Z tym, że ja na własną rękę dowaliłem jeszcze 2gb ramu. Cytuj Odnośnik do komentarza
estel 806 Opublikowano 3 Lipca 2011 Udostępnij Opublikowano 3 Lipca 2011 Pro. Bo jest podświetlana klawiatura, bo jest aluminiowa obudowa, bo komputer wygląda jak komputer, a nie jak kawałek plastiku. No i te nowe Pro mają kamerkę full HD, procesory i3 i 4 GB Ramu. Nie wiem jak to wygląda w przypadku nowych białasów. Ale żeby być fair muszę wspomnieć, że zwykłe MacBooki mają zdecydowanie przyjemniejszą klawiaturę. Po prostu fantastycznie się na tym pisze, bo fajniejszy jest odgłos Najlepiej przejdź się do jakiegoś iSpotu i sobie obczaj. Chyba nie można tych dwóch promocji łączyć. Jestem prawie pewien. Cytuj Odnośnik do komentarza
szaden 228 Opublikowano 3 Lipca 2011 Udostępnij Opublikowano 3 Lipca 2011 Raczej zdecyduje się na pro, ale jeszcze trochę pomyślę. Ile średnio wytrzymuje bateria? Cytuj Odnośnik do komentarza
estel 806 Opublikowano 4 Lipca 2011 Udostępnij Opublikowano 4 Lipca 2011 Na początku wytrzymywała mi koło 8h. Teraz, gdy mam poinstalowane różne programy które działają w tle około 6h z odpalonym iTunesem, Mailem, Chrome i czytnikiem RSSow (polecam Reedera). Cytuj Odnośnik do komentarza
ogqozo 6 533 Opublikowano 4 Lipca 2011 Udostępnij Opublikowano 4 Lipca 2011 bo komputer wygląda jak komputer, a nie jak kawałek plastiku. Innymi słowy, wygląda jak kawałek metalu, tak? 1 Cytuj Odnośnik do komentarza
estel 806 Opublikowano 7 Lipca 2011 Udostępnij Opublikowano 7 Lipca 2011 Dokładnie! Cytuj Odnośnik do komentarza
Arkady 1 008 Opublikowano 13 Sierpnia 2011 Udostępnij Opublikowano 13 Sierpnia 2011 Może mi ktoś pomóc, mój macbook ostatnio nagle mocno zwolnił, włączanie się oraz uruchumianie różnych programów. Mam go już ok 9-10 miesięcy, starałem się go bardzo nie syfić zbędnymi programami. Z App Store mam raptem ze 4 gry, do tego Opere, Kadu, PymPlayer, App Cleaner i kilka innych. Wiem, że trzeba coś usuwać, ale skąd dokładnie? Poczytałem o tym co nie co, starałem się robić jak pisali na różnych stronach, ale jak działał tak działa nadal, raczej coś źle robię. Hardware raczej dobrze działa, robiłem Apple Hardware Test i nic nie wykazało. Wgrywałem nawet od nowa system, nie mam pojęcia, pewnie to jakaś głupota, także liczę na was Cytuj Odnośnik do komentarza
Texz 670 Opublikowano 13 Sierpnia 2011 Udostępnij Opublikowano 13 Sierpnia 2011 Onyx albo IceClean. Pogoogluj jak się nimi obsługiwać, powinno pomóc. Cytuj Odnośnik do komentarza
Fidel 2 Opublikowano 13 Sierpnia 2011 Udostępnij Opublikowano 13 Sierpnia 2011 liona da się zainstalować na czysto. Zapytajcie wujka google. Cytuj Odnośnik do komentarza
Ölschmitz 1 516 Opublikowano 19 Sierpnia 2011 Udostępnij Opublikowano 19 Sierpnia 2011 (edytowane) 1. czy warto wymienic leoparda na cos nowszego? na snow? czy poczekac, az lion normalnie wyjdzie na plytce i dopiero wtedy go zaktualizowac? 2. nie wiem dokladnie jakiego maca mam (w sensie rocznik). jak sprawdzic czy po zainstalowaniu liona bedzie obslugiwal te wszystkie gestowe bajery (multi touch)? 3. smcfancontrol - jak go optymalnie ustawic? Edytowane 19 Sierpnia 2011 przez Ölschmitz Cytuj Odnośnik do komentarza
Voytec 2 761 Opublikowano 19 Sierpnia 2011 Udostępnij Opublikowano 19 Sierpnia 2011 1. czy warto wymienic leoparda na cos nowszego? na snow? czy poczekac, az lion normalnie wyjdzie na plytce i dopiero wtedy go zaktualizowac? 2. nie wiem dokladnie jakiego maca mam (w sensie rocznik). jak sprawdzic czy po zainstalowaniu liona bedzie obslugiwal te wszystkie gestowe bajery (multi touch)? 1. Nie ma oficjalnych wiadomości, że Lion miałby wyjść na płycie. Można go ściągnąć i nagrać, ale nic nie wiadomo o wersji retail i nie nastawiałbym się, że takowa wyjdzie. A czekanie nie ma sensu, Lion jest wart swojej ceny. 2. Wszystkie intelowe komputery obsługują multitouch gestures. Albo Macbook je ma (Macbooki Unibody wszystkie i Macbooki Air), albo jest to dodatkowa przystawka, zamiast myszy do iMacow. Cytuj Odnośnik do komentarza
Kris77 433 Opublikowano 19 Sierpnia 2011 Udostępnij Opublikowano 19 Sierpnia 2011 (edytowane) 1. czy warto wymienic leoparda na cos nowszego? na snow? czy poczekac, az lion normalnie wyjdzie na plytce i dopiero wtedy go zaktualizowac? 2. nie wiem dokladnie jakiego maca mam (w sensie rocznik). jak sprawdzic czy po zainstalowaniu liona bedzie obslugiwal te wszystkie gestowe bajery (multi touch)? 3. smcfancontrol - jak go optymalnie ustawic? ad 1. Ja zainstalowałem Liona i nie narzekam. Mój komputer to MacBook Core 2 Duo 2 GHz, GF9400 i 4GB Ram. System chodzi lepiej niż Snow Leopard, a kolejne update jeszcze poprawią niedoróbki które zawsze wychodzą podczas używania nowego systemu. Na płycie nie będzie tego systemu - tylko wersja na pendrive: http://myapple.pl/co...-nosnikach.html Nowe MacBooki i Mac Mini nie mają napędu optycznego, więc bez sensu jest system na płycie w ich przypadku. ad 2. Jeśli masz w laptopie przycisk przy gładziku, to gestów nie będzie obsługiwał - tylko przesuwanie dwoma palcami. Gesty jak w iPhone będzie obsługiwał tylko gładzik Mutli Touch (od MacBook unibody i kolejne modele). ad 3. Nie wiem, nie używam, na cholerę mnie to... Edytowane 19 Sierpnia 2011 przez Kris77 Cytuj Odnośnik do komentarza
Rekomendowane odpowiedzi