Opublikowano 24 lipca 201410 l Tak z innej beczki - jutro ma być udostępniona publiczna beta Mac Os 10.10 Yosemite dla osób które się zarejestrowały.
Opublikowano 24 lipca 201410 l Koniecznie sciagnij BetterTouchTools. Jak bede pamietal to wieczorem wrzuce swoje ustawienia z tego programu. Nie wyobrazam sobie pracy bez tego.
Opublikowano 24 lipca 201410 l Na dniach bede miał macbooka pro i mam teraz pytanie odnośnie synchronizacji zdjęć z iPhonem, czy na jednym profilu jest możliwość synchronizacji zdjeć z mojego i żony iphona? Podejrzewam ze nie i każde z nas bedzie musiało miec osobny profil tak ? Oczywiscie na dysku zdjecia będą w pełnej rozdzielczości tylko na icloud są ucięte ? A i dzieki za poradniki i appki które przydadzą sie na start, plusy porozdaje jak sie odnowią
Opublikowano 24 lipca 201410 l Nie do końca rozumiem. Gdy chcesz zrzucić zdjęcia z iPhone na komputer to przy synchronizacji z Makiem przerzuci ci te zdjęcia do archiwum w iTunes i do iPhoto, ale z komputera do iPhone możesz sobie zrzucić takie zdjęcia jakie chcesz. Możesz manualnie synchronizować konkretne foldery. Po premierze iOS8 uaktywnisz sobie z żoną Family Sharing i będziecie mogli mieć wspólny Strumień Zdjęć w iCloud. Po premierze Yosemite dojdzie AirDrop OS X <->iOS i iCloud Drive, więc współdzielenie plików będzie o wiele prostsze w tym temacie.
Opublikowano 24 lipca 201410 l Faktycznie trochę nie po ludzku to napisałem, chodziło o to czy jak na Macu będziemy miec jeden wspólny profil czy zdjecia automatycznie beda sie zagrywały na kompa z naszych iPhonów ? Nie wiedziałem o funkcji Family Sharing wiec sprawa wydaje sie rozwiązana, 1 komputer, 2 profile + family sharing. Super sprawa z AirDrop pomiędzy systemami.
Opublikowano 24 lipca 201410 l Tak, wasze iPhony będą się synchronizowały i wrzucały zdjęcia na dysk komputera na jednym profilu na Maku bez żadnego problemu. Profil na Maku nie jest przypisany do Apple ID z iPhona, tylko dane z iCloud są.
Opublikowano 24 lipca 201410 l Zauważyłem ze praca na baterii znacząco sie skraca jeśli używamy Chrome, Dropbox ciagle jest włączony do synchronizacji, mamy ustawioną automatyczna jasność ekranu i klawiatury. Ja mam ekran ciagle na 4-5 kresek i wyciqg spoko wartości, ale przez ostatnie tygodnie ssałem sporo gigabajtów z torrentów całymi dniami, mało seedow, ściągałem bezpośrednio na dysk z USB 3.0 i baterie jadło bardzo szybko. Dobrze zauważyłeś, ostatnio czytałem że jest jakaś afera Chrome zabija baterie bo bardzo obciąża procki. Mają to naprawić łaskawie w najbliższym czasie..
Opublikowano 25 lipca 201410 l Zauważyłem ze praca na baterii znacząco sie skraca jeśli używamy Chrome, Dropbox ciagle jest włączony do synchronizacji, mamy ustawioną automatyczna jasność ekranu i klawiatury. Ja mam ekran ciagle na 4-5 kresek i wyciqg spoko wartości, ale przez ostatnie tygodnie ssałem sporo gigabajtów z torrentów całymi dniami, mało seedow, ściągałem bezpośrednio na dysk z USB 3.0 i baterie jadło bardzo szybko. Dobrze zauważyłeś, ostatnio czytałem że jest jakaś afera Chrome zabija baterie bo bardzo obciąża procki. Mają to naprawić łaskawie w najbliższym czasie.. To samo mam, samo wlaczenie Chrome sprawia ze przewidywany czas na baterii spada o 1h
Opublikowano 25 lipca 201410 l Wina Flasha. W Safari mam odinstalowanego Flasha, YT przestawiłem na html5, jest też jakaś wtyczka click2flash, która włącza go kiedy potrzeba, ale nie chciało mi się instalować. Safari ma płynniejsze scrollownie, iCloud tabs i Listę Czytelnię, więc wolę. Polecam włączać Chrome tylko jeśli potrzeba nam Flasha, gdy mamy PopClip, to jednym kliknięciem otworzymy link od razu w Chrome. Tylko, że jak korzystacie z Androbiedy to jesteście na tego śmiecia skazani, nic wam nie poradzę, że przegrywacie życie.
Opublikowano 25 lipca 201410 l No i przeszedłem na ciepłą stronę mocy. Zdecydowałem się jednak na 11 cali Air, 13 za duze. Gdzie znajdę podręcznik użytkownika, aby to wszystko ogarnąć? I wymieńcie mi jakies 5 programów, które zainstalować muszę z appstore ProTip: Sformatuj na wszelki wypadek wszystkie swoje pendrive w Narzędziu Dyskowym na exFAT, i zastosuj jakiś sposób na ogarnięcie w systemie NTFS (na przykład kup TuxeraNTFS) bo inaczej nie zapiszesz nic na nośniku sformatowanym pod Windowsem na NTFS właśnie. Czyli co musze zrobic aby przerzucic film albo zdjecia z windy do maca uzywajac dysku zewn?
Opublikowano 25 lipca 201410 l Nic. Jeśli chcesz przerzucić z Maca do Windy to musisz mieć nośnik sformatowany pod FAT32, lub exFAT, lub użyć którejś z metod: http://imagazine.pl/2013/06/18/jak-uruchomic-zapisywanie-na-dyskach-ntfs/
Opublikowano 26 lipca 201410 l Czemu Apple Time Capsule kosztuje 1300 zl? Rózni sie to czyms od innych chmur?
Opublikowano 26 lipca 201410 l Chyba ma też w sobie router. Możesz kupić jakiś tańszy NAS, jeśli potrzebujesz backup bezprzewodowy. Czytaj iMagazine, oni od czasu do czasu testują różne NASy do archiwizacji przez wifi. Ostatnio usłyszałem o CrashPlan, podobno bardzo fajny i tani sposób na archiwizację backupu w chmurze, ale wiadomo potrzeba szybkiego uploadu. Ja kopie TimeMachine robię na zwykłym dysku zewnętrznym na USB 2.0, nie musisz się spuszczać nad rozwiązaniami Applowymi. W tym akurat segmencie nie są wcale lepsze od konkurencji.
Opublikowano 29 lipca 201410 l Mam od wczoraj swojego macbooka i troche nie ogarniam narazie co i jak Ale na ta chwile jedno pytanie. Probowalem wydrukowac dokument .docx, komp szybko znalazl drukare (hp deskjet 4200 chyba) po usb, wszystko elegancko i kiedy nacisnalem drukuj na tym pasku na dole pojawila sie ikonka drukarki z tym powaidomieniem (czerwona kropka z cyferka 1) i za chwile zniknela a dokument oczywiscie sie nie drukowal. Jak zyc? W ogole przeskok z androida na iphone latwiejszy niz z windy na macbooka ale mysle ze z czasem ogarne xd
Opublikowano 31 lipca 201410 l Jezeli nie wyskoczyl zaden blad ani nic to moze przy drukowaniu nie wybrales odpowiedniej drukarki? Nie wiem. Ciezko powiedziec przy tak pobieznym opisie
Opublikowano 4 sierpnia 201410 l Jak oni to zrobili ze bateria laduje sie godzine a starcza na 9? Pieknie. Najlepszy moj zakup od czasow kindla. System dziala pieknie, troche musialem sie przestawic, ale teraz jest idealnie, te gesty, szybkosc dzialania. System startuje z 5sek? wybudza sie w ulamku sekundy. Moj tablet na androidzie wlacza sie minute [*] o windzie nie mowie.
Opublikowano 4 sierpnia 201410 l Dobre komputery robią dziady, co? Droższe komputery robią, ale widać każdą złotówkę wydaną i ani jedna nie jest zmarnowana, no powiedz że nie. Edytowane 4 sierpnia 201410 l przez Q-Jot
Opublikowano 5 sierpnia 201410 l Orientuje się ktoś czy ładowarke o oznaczeniu A1184 ze "starym modelem" wtyczki, o takim: można zastąpić tym nowszym magsafe'em, o takim: Oczywiście moc, natężenie i napięcie takie same. Wydaje mi się, że na 99% powinno pasować (??).
Opublikowano 5 sierpnia 201410 l Jeśli chcesz ten wąski, starszy MagSafe zastosować w MacBookach bodajże po 2012 roku, kiedy znów wrócili do tych szerszych, kwadratowych wtyczek i nazwali je MagSafe 2 to musisz mieć odpowiednią przejściówkę, by zadziałała. O taką http://goo.gl/xTrmuX
Opublikowano 5 sierpnia 201410 l Nie nie, potrzebuje zasilacz do MacBook'a z 2008 roku, ten: Czyli rozumiem, że ta podłużna będzie OK.
Opublikowano 6 sierpnia 201410 l Da się zastąpić ale może się różnić czas ładowania. Mój MacBook Pro 17 cali z 2008 na zwykłej ładowarce ładuje się z 2 godziny, na tej od MacBook Aira a więc ten drugi obrazek, z 5 godzin. Tak więc można i tak. Inna sprawa, że jak używam MBP na tej drugiej ładowarce to praktycznie bateria się nie naładuje.
Opublikowano 6 sierpnia 201410 l W sumie byłoby to dziwne, gdyby były aż takie różnice. Parametry są przecież identyczne. No nic, kupiłem z tą podłużna wtyczką, to będzie już 4 ładowarka, więc może w ramach niespodzianki będzie lepsza niż poprzednie;f.