Skocz do zawartości

japko

waldusthecyc

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

5 minut temu, kubson napisał:

FAT 32 najbardziej uniwersalny, NTFS nie da sie zapisywać nic na niego bo to format windowsowy lub mozesz sformatować na HFS+ ale to bedzie tylko działać z macOS, 

Czemu piszesz takie bzdury. 

Jak się nie znasz to się nie wypowiadaj

@Banny - użyaj exFat - pozwoli Ci to zapisać w Windowsie/MacOS i będzie czytany na obu systemach bez problemu. 

Fat32 był spoko 15 lat temu. Teraz podstawowym ograniczeniem tego systemu plików jest max rozmiar pliku 4GB. 

• Minusik 1
Opublikowano

Dzięki -

nkJ7bl8.png

okazało sie, że jeden dysk mam zapchany i bym musiał formatować pod Exfat, a drugi dysk z X1 też jest jakoś sformatowany pod xboxa i tak to wygląda w menu.

Czy da sie coś z tym zrobić?

• 3 tygodnie później...
Opublikowano

Hej, kwestia zewnętrznego dysku, na którym będę trzymał projekty. Bo rozumiem, że SSD na soft, a projekty odpalane z zewnętrznego zapewnią szybka pracę? 

Jakis model dysku zewnętrznego byście polecili do iMac'a? Tak by też wyglądał schludnie ( najchętniej ukryję to gdzieś)

Opublikowano
Opublikowano

Jest różnica między projektem w CADzie, w Logicu, w Photoshopie, w Final Cut... Nie wiadomo co ci doradzić, bo nie wiadomo o jakiej wielkości plikach mówimy.

Ogólnie najbardziej przyszłościowe jest to co kolega wrzucił, czyli postawić NASa i podłączyć się do niego kablem. Nie wiem jaką kartę sieciową ma/będzie miał twój komp, ale jak wyciągnie 1 Gigabit to powinieneś być w domu. Alternatywnie możesz płacić jakieś firmie za przechowywanie twoich danych w chmurze, jak masz dobry internet.

Jak nie chcesz budować NASa to kup sobie jeden dysk SSD jako hot storage i jeden duży talerzowy na cold storage. Ja u siebie w kompie mam 1TB SSD NVMIe na giereczki (hot) i 4TB HDD na muzykę, zdjęcia, anime itd. (cold) Sprawdza się ok.

• Plusik 1
Opublikowano

"dysk SSD jako hot storage i jeden duży talerzowy na cold storage. Ja u siebie w kompie mam 1TB SSD NVMIe na giereczki (hot) i 4TB HDD na muzykę, zdjęcia, anime itd. (cold) Sprawdza się ok."

i jak to jest podłączone, normalnie usb/ thunderbolt? Takie cos byłoby ok. 

A hot storage to do bieżących projektów?

Opublikowano

No ja mam wszystko wsadzone do obudowy, bo mam PCta i sobie go rozbudowuję jak mi wygodnie ;)

Dysk talerzowy, czyli zwykłe dyski duże 3,5 cala z 7200 obrotami to jest tanie rozwiązanie na magazynowanie dużo rzeczy. Możesz dostać taki dysk praktycznie 100 zł za 1 TB. Problemem jest prędkość odczytu, bo nawet przy 7200 obrotach masz jakieś 120 MB/s. USB 3.0 obsługuje 600 MB/s. Thunderbolt 3 to jest 5 GB/s. Jak nie podłączysz tego dysku to będzie dobrze, bo i tak nie wyciągniesz z niego więcej ze względu na ograniczenia mechaniczne - talerz magnetyczny się kręci, igła zczytuje, to idzie są swoją prędkością i już.

W przypadku dysków SSD masz do wyboru dużo różnych alternatyw na rynku z różnymi prędkościami. Wydaje mi się, że standardem jest około 600 MB/s read/write, więc jak podłączysz taki dysk do USB 3.0 to też będzie ok.

Dyski NVMIe montujesz bezpośrednio na płycie głównej (można też zewnętrznie, ale poczytaj na ten temat np. ten artykuł) i one oferują nawet 3 GB/s odczytu/zapisu, ale to jest za(pipi)iście drogie (2TB potrafi kosztować 2000 zł) no i w przypadku Apple nie miałbyś za bardzo jak tego wsadzić, bo Apple nie lubi jak im użytkownicy grzebią w bebechach sprzętów.

Hot storage = dane do których potrzebujesz ciągłego dostępu np. dysk SSD

warm storage = szybki dostęp, ale nie krytyczny albo prędkość nie ma tak dużego znaczenia np. chmura

cold storage = archiwum, rzadki dostęp np. dysk HDD

Serio zainteresuj się może dyskami sieciowymi. Ja nigdy się w to nie bawiłem, ale wydaje mi się że można podłączyć określone dyski HDD do routera i je usieciowić. Wtedy mógłbyś po WiFi przesyłać dane z kompa do archiwum i byś się nie musiał bawić w podłączanie dysku.

• Plusik 1
  • 2 tygodnie później...
Opublikowano

A jest jakas technologia Sony umozliwiajaca mirroring? Ja mam LG i jest cos takiego jak screen share, na tablecie trzeba sciagnac jakies aplikacje, probowalem ale cos nie dzialalao ale wierze ze sie da normalnie wyswietlac. W robocie mam wielki wyswietlacz iiyama i tez ma taki mechanizm, ze przy pomocy aplikacji moze streamowac kazde urzadzenie przez wifi. Takze Sony tez powinno miec.

Opublikowano

Pierwszy wieczór na Macu. Jaram się kolokwialnie mówiąc, chociaż trudno mi się dostosować.

Jakieś listy polecanych aplikacji, skrótów które warto znać, samouczki systemowe?

Powoli toi sobie wszystko ogarniam, aczkolwiek nie mam za dużo czasu.