Postal 638 Opublikowano 8 marca 2022 Opublikowano 8 marca 2022 Żona używa nowego Air z M1 i 8GB Ram. Praca biurowa, przeglądanie neta itp. Działa bez zająknięcia. Jedynie coś więcej to ostatnio projektuje wycinki w programie dedykowanym do plotera. Rownież nie zauważyłem żadnych przycięć. Jeśli masz kasę to zawsze warto dopłacić do większej pamięci. Cytuj
_Shaman_ 868 Opublikowano 21 maja 2022 Opublikowano 21 maja 2022 On 5/20/2022 at 2:55 PM, Banny said: Jak się tego pozbyć? cmd + backspace na folderze? Cytuj
Banny 2 656 Opublikowano 23 maja 2022 Opublikowano 23 maja 2022 Przez search findera nie mogę nawet tego folderu znaleźć. Przeszukam ręcznie kompa później jeszcze. Cytuj
C1REX 16 Opublikowano 23 maja 2022 Opublikowano 23 maja 2022 2 godziny temu, Banny napisał: Przez search findera nie mogę nawet tego folderu znaleźć. Przeszukam ręcznie kompa później jeszcze. To nawet nie musi być folder, tylko jeden duży plik w aplikacjach. Cytuj
Czoperrr 5 195 Opublikowano 7 czerwca 2022 Opublikowano 7 czerwca 2022 Wczoraj odbyła się konfa Apple no i pokazali parę amazing features typu uchwyt do telefonu mający robić za kamerkę do laptopa Chwalono się grafikami jakie to M1 i M2 nie są mocne i lepsze od topowych GPU, a potem zapowiedź RE Village chodzący w 1080p max na M1. Cytuj
Banny 2 656 Opublikowano 7 czerwca 2022 Opublikowano 7 czerwca 2022 Dodaj też znaczne podwyzki cen. Cytuj
Il Brutto 1 625 Opublikowano 7 czerwca 2022 Opublikowano 7 czerwca 2022 No wkurwilem sie troche ze nie bedzie M2 w 14" Pro a tylko w Air i 13". Oba modele maja max 24gb ram a chce teraz brac 32gb, do tego 13" ma touchpada ktorego mam teraz i juz nie chce bo mi sie psuje. Myslalem ze sobie wezme 14" Pro z 32gb + 1TB SSD a tutaj poki co zostaja przy M1. Cytuj
_Shaman_ 868 Opublikowano 7 czerwca 2022 Opublikowano 7 czerwca 2022 3 hours ago, Il Brutto said: No wkurwilem sie troche ze nie bedzie M2 w 14" Pro a tylko w Air i 13". Oba modele maja max 24gb ram a chce teraz brac 32gb, do tego 13" ma touchpada ktorego mam teraz i juz nie chce bo mi sie psuje. Myslalem ze sobie wezme 14" Pro z 32gb + 1TB SSD a tutaj poki co zostaja przy M1. M2 jest raczej wolniejszy od M1 Pro, więc w sumie nic dziwnego że nie wrzucili go do 14, z kolei trochę słabo że dalej air będzie obsługiwał max 1 zewnętrzny ekran. Całe szczęście że kupiłem 14 w wersji z 10-core jakieś 2 miesiące temu, bo z tego co widzę to podrożał o prawie 1,5k Cytuj
Il Brutto 1 625 Opublikowano 7 czerwca 2022 Opublikowano 7 czerwca 2022 1 hour ago, _Shaman_ said: M2 jest raczej wolniejszy od M1 Pro, więc w sumie nic dziwnego że nie wrzucili go do 14, z kolei trochę słabo że dalej air będzie obsługiwał max 1 zewnętrzny ekran. Całe szczęście że kupiłem 14 w wersji z 10-core jakieś 2 miesiące temu, bo z tego co widzę to podrożał o prawie 1,5k to na tamtych wykresach co pokazywali ze milion razy szybszy od intela i 30% od M1 to bylo porownanie z ta podstawowa wersja z aira? Cytuj
A_Bogush 392 Opublikowano 7 czerwca 2022 Opublikowano 7 czerwca 2022 Jeżeli chodzi o te 30% (tam było 25-35% w zależności od poboru mocy) to było porównanie GPU, to raczej na pewno porównywali z podstawową wersją z Air, która ma o jeden rdzeń GPU mniej, żeby była jeszcze większa różnica procentowa. A co do porównania CPU M1 Pro i M2 to w wydajności wielordzeniowej pewnie ten 1 będzie wydajniejszy. Porównując właśnie pracę wielordzeniową to M1 Pro jest prawie 2x szybszy niż M1, a przy okazji wzrost wydajności M2 w stosunku do M1 to 18%, więc można mniej więcej przewidzieć, który jest szybszy, ale wszystko się okaże po testach. Cytuj
Il Brutto 1 625 Opublikowano 7 czerwca 2022 Opublikowano 7 czerwca 2022 Mnie glownie interesuje 1 rdzen bo sie zajmuje WebGL ktore i tak nie wspiera wielu watkow. Ale chyba i tak wezme tego 14 calowego na M1 bo jeszcze siedze na modelu 2018 i juz touchpad mi sie psuje w sensie mruga na bialo od czasu do czasu. A naprawa to pewnie ponad polowa wartosci tego laptopa. Cytuj
Ryuk 1 501 Opublikowano 7 czerwca 2022 Opublikowano 7 czerwca 2022 (edytowane) 2 hours ago, Il Brutto said: to na tamtych wykresach co pokazywali ze milion razy szybszy od intela i 30% od M1 to bylo porownanie z ta podstawowa wersja z aira? tak. Air m2(base) ma: 8-Core CPU 8-Core GPU Air m2 lekko mocniejszy 8-Core CPU 10-Core GPU w pro masz 8-Core CPU 14-Core GPU i lekko mocniejszy 10-Core CPU 16-Core GPU Plus air ma passive cooling a pro masz wiatraki. Air to nie jest laptop do pracy za bardzo. Jakas lekka edycja video to moze tak, ale programowanie to zycze powodzenia. Edytowane 7 czerwca 2022 przez Wolfie_ Cytuj
A_Bogush 392 Opublikowano 7 czerwca 2022 Opublikowano 7 czerwca 2022 Jeżeli będziesz korzystał z 1 rdzenia to wszystkie wersje M1 mają podobną wydajność. A co do Aira i braku wentylatorów to ja na moim MBP 14 z M1 Pro korzystam Photoshopa, Illustraotra, czasem After Effects i póki co laptop ani razu nie włączył wiatraków (w Pro 14 są dwa). Monitoruję temperatury przez apkę Macs Fan Control i maksymalna temperatura przy pracy wynosiła koło 55 stopni, więc jest to świetny wynik (wcześniej korzystałem z Air 2017, który dobijał do 95-100 stopni przy tej samej pracy, ale też sam z siebie bardzo późno włączał wentylator.). Myślę, że mniej wydajny M1 jeszcze lepiej sobie radzi z temperaturami, więc do pewnych zastosowań Air z M1 na pewno świetnie się sprawdzi. Cytuj
Marcin_wawa 450 Opublikowano 20 sierpnia 2022 Opublikowano 20 sierpnia 2022 Odebrałem po prawie miesiącu oczekiwania podstawowy model Macbooka Air M2 w kolorze Midnight. Przesiadłem się z Macbooka Pro 13" 2018 i5, którego zmieniłem z czystej fanaberii i chujowej klawiatury. Do tego wreszcie zmieniony design, lepszy ekran, czyli dwie rzeczy, które mnie powstrzymywały przed Airem z M1. No więc: - wygląda zajebiście - palcuje się zajebiście, trochę żałuję wyboru koloru ale jak go wyczyszczę i przez pierwsze parę minut wygląda jak z pudełka, to mi przechodzi - zapierdala elegancko, ledwo mrugnę i już mam załadowaną stronę w safari, otwartą kolejną aplikację. Komfort użytkowania na duży plus - klawiatura to mistrzostwo w stosunku do tej motylkowej, ale to było do przewidzenia - przy codziennym użytkowaniu biurowym, ani przy aktualizacji systemu nie zauważyłem aby się grzał jakkolwiek. W MBP 2018 wiatraki przy aktualizacjach wkręcały się cholernie wysoko. Tak samo przy 7-10 zakładkach w safari MBP był dość gorący, a tutaj nic. - 10 zakładek i żadna strona się nie przeładowuje, a mam tyle samo ramu co w MBP (8 xD) - w końcu 500 nitów jasności ekranu w Airze i zauważalnie lepszy filtr przeciwodblaskowy - znane mi są problemy wolniejszego dysku 256GB ale dla mnie są nieistotne, a prędkości i tak bardzo zadowalające. Zresztą rzadko coś przerzucam większego niż parę GB. - przetestuję jakieś gierki ale tylko z czystej ciekawości, wiadomo, że do gier to tylko XSX - dźwięk z głośników też jest dużą poprawą względem niby lepszej konstrukcji modelu Pro z głośnikami po bokach klawiatury - bezgłośna praca to jest złoto - no i jeszcze raz - ta prędkość działania, zdumiewa mnie czasami. Przesiadka z intela jest druzgocąca. 2 Cytuj
Paolo de Vesir 9 164 Opublikowano 4 października 2022 Opublikowano 4 października 2022 Forumki, czy jest jakiś sposób aby z iPada WiFi wysyłać SMSy na numery komórkowe? Sprzęt jest podłączony pod to samo WiFi i konto Apple co mój telefon na którym aktywne są również dane komórkowe. Cytuj
schabek 5 340 Opublikowano 5 października 2022 Opublikowano 5 października 2022 W dniu 20.08.2022 o 19:25, Marcin_wawa napisał: Odebrałem po prawie miesiącu oczekiwania podstawowy model Macbooka Air M2 w kolorze Midnight. Przesiadłem się z Macbooka Pro 13" 2018 i5, którego zmieniłem z czystej fanaberii i chujowej klawiatury. Do tego wreszcie zmieniony design, lepszy ekran, czyli dwie rzeczy, które mnie powstrzymywały przed Airem z M1. No więc: - wygląda zajebiście - palcuje się zajebiście, trochę żałuję wyboru koloru ale jak go wyczyszczę i przez pierwsze parę minut wygląda jak z pudełka, to mi przechodzi - zapierdala elegancko, ledwo mrugnę i już mam załadowaną stronę w safari, otwartą kolejną aplikację. Komfort użytkowania na duży plus - klawiatura to mistrzostwo w stosunku do tej motylkowej, ale to było do przewidzenia - przy codziennym użytkowaniu biurowym, ani przy aktualizacji systemu nie zauważyłem aby się grzał jakkolwiek. W MBP 2018 wiatraki przy aktualizacjach wkręcały się cholernie wysoko. Tak samo przy 7-10 zakładkach w safari MBP był dość gorący, a tutaj nic. - 10 zakładek i żadna strona się nie przeładowuje, a mam tyle samo ramu co w MBP (8 xD) - w końcu 500 nitów jasności ekranu w Airze i zauważalnie lepszy filtr przeciwodblaskowy - znane mi są problemy wolniejszego dysku 256GB ale dla mnie są nieistotne, a prędkości i tak bardzo zadowalające. Zresztą rzadko coś przerzucam większego niż parę GB. - przetestuję jakieś gierki ale tylko z czystej ciekawości, wiadomo, że do gier to tylko XSX - dźwięk z głośników też jest dużą poprawą względem niby lepszej konstrukcji modelu Pro z głośnikami po bokach klawiatury - bezgłośna praca to jest złoto - no i jeszcze raz - ta prędkość działania, zdumiewa mnie czasami. Przesiadka z intela jest druzgocąca. Przesliczny jest ten kolor na zywo. Ile dales? W tym roku wymiana laptopa i ten swedzi mnie niemilosiernie tylko nie potrafie sie zdecydowac czy taki jak twoj, czy air m1 (ponad 1k tanszy) czy pro m1 2020. Z drugiej strony nowy model to zawsze nowy model. Po ponad miesiacu jakies problemy z nim miales? Cytuj
messer88 6 532 Opublikowano 5 października 2022 Opublikowano 5 października 2022 Air m1 to 16 chyba obecnie ma podobna cenę jak m2 8? Cytuj
Marcin_wawa 450 Opublikowano 8 października 2022 Opublikowano 8 października 2022 W dniu 5.10.2022 o 08:29, schabek napisał: Przesliczny jest ten kolor na zywo. Ile dales? W tym roku wymiana laptopa i ten swedzi mnie niemilosiernie tylko nie potrafie sie zdecydowac czy taki jak twoj, czy air m1 (ponad 1k tanszy) czy pro m1 2020. Z drugiej strony nowy model to zawsze nowy model. Po ponad miesiacu jakies problemy z nim miales? Kupiłem na zniżkę studencką żony, ale nikt tego nie sprawdzał. Kupiony na apple.pl, 600 zł upustu na komputer i 600 zł karty upominkowej. Ja bym szedł w M2 albo PRO. Jednak nowy wygląd komputera też swoje robi no i masz jaśniejszy ekran. Do moich zastosowań wystarczy 8GB ramu, co jest śmieszną wartością ale nie zauważyłem jego braku w codziennej pracy biurowej. Niestety każą sobie płacić słono za 16GB, i uznałem, że nie zauważę różnicy, która by była tyle warta. Żadnych problemów z nagrzewaniem, czy innymi pierdołami ale zaznaczam, że nie robię nic specjalnego. Pograłem chwilę w Civilization VI i tyle. Jestem mega zadowolony i to jest komputer jaki potrzebowałem. Lekki, zgrabny, z dobrą klawiaturą i świetnym ekranem. 1 Cytuj
schabek 5 340 Opublikowano 8 października 2022 Opublikowano 8 października 2022 6 godzin temu, Marcin_wawa napisał: Żadnych problemów z nagrzewaniem, czy innymi pierdołami ale zaznaczam, że nie robię nic specjalnego. Pograłem chwilę w Civilization VI i tyle. Jestem mega zadowolony i to jest komputer jaki potrzebowałem. Lekki, zgrabny, z dobrą klawiaturą i świetnym ekranem. A lakier przy wejsciach nigdzie nie odchodzi? Ten air w tym wlasnie kolorze to dla mnie najladniejszy mac w historii ale podobno jest problem z palcowaniem i miejscami lakierem. Chyba ze to tylko gadanie jutuberkow. Mnie chyba znizka studencka ominie bo moglbym wziac na dziewczyne ale potrzebuje fakture a dane musza sie pokrywac takze szukam po mediaexpertach ale ponizej 6299 nie ma nic, a i tak wiekszosc jest z klawiatura US. Cytuj
Marcin_wawa 450 Opublikowano 9 października 2022 Opublikowano 9 października 2022 (edytowane) @schabek 6300 i na fv23% to też dobra oferta. Właśnie jestem wyczulony na schodzenie lakieru przy wejściach, ładuję co kilka dni i ani śladu odchodzenia farby. Mam nadzieję, że tak samo będzie jak z problemami klawiatury motylkowej. Jak oglądałem zdjęcia na reddicie jak ludzie wrzucali info o problemach z zacinaniem klawiatury, to za głowę się łapałem jaki muszą mieć syf w domu, skoro w klawiaturze jest tyle kurzu i jedzenia... Odnośnie palcowania, to fakt palcuje się okrutnie, ale poszczególne klawisze na klawiaturze również jak nie gorzej pokazują gdzie w nie stukam, a to widać niezależnie od koloru maka. Na początku czyściłem go co 2 dni, a teraz mi to nie przeszkadza, poza tym już go tak nie macam jak wcześniej, tylko normalnie użytkuję. Nadal wybrałbym ten sam kolor, chociaż przez pierwsze dni miałem chwile zawahania i chęci zmiany na szary. Czy Ty wytrzymasz, to chyba dowiesz się dopiero jak go kupisz. Cytat Ten air w tym wlasnie kolorze to dla mnie najladniejszy mac w historii Też tak uważam i cały czas morda się cieszy jak z niego korzystam Edytowane 9 października 2022 przez Marcin_wawa Cytuj
eloszki 109 Opublikowano 10 października 2022 Opublikowano 10 października 2022 Forumki, czy jest jakiś sposób aby z iPada WiFi wysyłać SMSy na numery komórkowe? Sprzęt jest podłączony pod to samo WiFi i konto Apple co mój telefon na którym aktywne są również dane komórkowe.Na iPhonie: Ustawienia-> wiadomości -> przekazywanie i tu zaznacz swojego iPada. Wysłane z iPad za pomocą Tapatalk 1 Cytuj
Il Brutto 1 625 Opublikowano 16 stycznia 2023 Opublikowano 16 stycznia 2023 Kolejny raz MBP na M2 przesuniete, prawdopodobnie na jesien wiec wzialem M1 Max bo juz nie mam sily czekac. 32GB i 1TB, wystarczy na pare lat, przeskoku technologicznego i tak nie bedzie. 3.5k euro mnie to wynioslo a najlepsze ze w PL byloby chyba z 400 euro drozej. Miesiac czekania tak czy inaczej, co za pojebane czasy ze nie idzie wejsc do sklepu i wyjsc ze sprzetem. Cytuj
jar3czek 489 Opublikowano 17 stycznia 2023 Opublikowano 17 stycznia 2023 16 godzin temu, Il Brutto napisał: Kolejny raz MBP na M2 przesuniete, prawdopodobnie na jesien wiec wzialem M1 Max bo juz nie mam sily czekac. 32GB i 1TB, wystarczy na pare lat, przeskoku technologicznego i tak nie bedzie. 3.5k euro mnie to wynioslo a najlepsze ze w PL byloby chyba z 400 euro drozej. Miesiac czekania tak czy inaczej, co za pojebane czasy ze nie idzie wejsc do sklepu i wyjsc ze sprzetem. Właśnie wprowadzili do sprzedaży MBP z M2 Pro/Max. Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi