Kris77 433 Opublikowano 24 Lipca 2014 Udostępnij Opublikowano 24 Lipca 2014 Tak z innej beczki - jutro ma być udostępniona publiczna beta Mac Os 10.10 Yosemite dla osób które się zarejestrowały. Cytuj Odnośnik do komentarza
estel 806 Opublikowano 24 Lipca 2014 Udostępnij Opublikowano 24 Lipca 2014 Koniecznie sciagnij BetterTouchTools. Jak bede pamietal to wieczorem wrzuce swoje ustawienia z tego programu. Nie wyobrazam sobie pracy bez tego. Cytuj Odnośnik do komentarza
kubson 3 189 Opublikowano 24 Lipca 2014 Udostępnij Opublikowano 24 Lipca 2014 Na dniach bede miał macbooka pro i mam teraz pytanie odnośnie synchronizacji zdjęć z iPhonem, czy na jednym profilu jest możliwość synchronizacji zdjeć z mojego i żony iphona? Podejrzewam ze nie i każde z nas bedzie musiało miec osobny profil tak ? Oczywiscie na dysku zdjecia będą w pełnej rozdzielczości tylko na icloud są ucięte ? A i dzieki za poradniki i appki które przydadzą sie na start, plusy porozdaje jak sie odnowią Cytuj Odnośnik do komentarza
Q-Jot 321 Opublikowano 24 Lipca 2014 Udostępnij Opublikowano 24 Lipca 2014 Nie do końca rozumiem. Gdy chcesz zrzucić zdjęcia z iPhone na komputer to przy synchronizacji z Makiem przerzuci ci te zdjęcia do archiwum w iTunes i do iPhoto, ale z komputera do iPhone możesz sobie zrzucić takie zdjęcia jakie chcesz. Możesz manualnie synchronizować konkretne foldery. Po premierze iOS8 uaktywnisz sobie z żoną Family Sharing i będziecie mogli mieć wspólny Strumień Zdjęć w iCloud. Po premierze Yosemite dojdzie AirDrop OS X <->iOS i iCloud Drive, więc współdzielenie plików będzie o wiele prostsze w tym temacie. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza
kubson 3 189 Opublikowano 24 Lipca 2014 Udostępnij Opublikowano 24 Lipca 2014 Faktycznie trochę nie po ludzku to napisałem, chodziło o to czy jak na Macu będziemy miec jeden wspólny profil czy zdjecia automatycznie beda sie zagrywały na kompa z naszych iPhonów ? Nie wiedziałem o funkcji Family Sharing wiec sprawa wydaje sie rozwiązana, 1 komputer, 2 profile + family sharing. Super sprawa z AirDrop pomiędzy systemami. Cytuj Odnośnik do komentarza
Q-Jot 321 Opublikowano 24 Lipca 2014 Udostępnij Opublikowano 24 Lipca 2014 Tak, wasze iPhony będą się synchronizowały i wrzucały zdjęcia na dysk komputera na jednym profilu na Maku bez żadnego problemu. Profil na Maku nie jest przypisany do Apple ID z iPhona, tylko dane z iCloud są. Cytuj Odnośnik do komentarza
tomek1906 18 Opublikowano 24 Lipca 2014 Udostępnij Opublikowano 24 Lipca 2014 Zauważyłem ze praca na baterii znacząco sie skraca jeśli używamy Chrome, Dropbox ciagle jest włączony do synchronizacji, mamy ustawioną automatyczna jasność ekranu i klawiatury. Ja mam ekran ciagle na 4-5 kresek i wyciqg spoko wartości, ale przez ostatnie tygodnie ssałem sporo gigabajtów z torrentów całymi dniami, mało seedow, ściągałem bezpośrednio na dysk z USB 3.0 i baterie jadło bardzo szybko. Dobrze zauważyłeś, ostatnio czytałem że jest jakaś afera Chrome zabija baterie bo bardzo obciąża procki. Mają to naprawić łaskawie w najbliższym czasie.. Cytuj Odnośnik do komentarza
luck1985 37 Opublikowano 24 Lipca 2014 Udostępnij Opublikowano 24 Lipca 2014 Ja używam safari. Jave wyłączyłem i nadal bateria ginie w oczach. Cytuj Odnośnik do komentarza
MichAelis 5 597 Opublikowano 25 Lipca 2014 Udostępnij Opublikowano 25 Lipca 2014 Zauważyłem ze praca na baterii znacząco sie skraca jeśli używamy Chrome, Dropbox ciagle jest włączony do synchronizacji, mamy ustawioną automatyczna jasność ekranu i klawiatury. Ja mam ekran ciagle na 4-5 kresek i wyciqg spoko wartości, ale przez ostatnie tygodnie ssałem sporo gigabajtów z torrentów całymi dniami, mało seedow, ściągałem bezpośrednio na dysk z USB 3.0 i baterie jadło bardzo szybko. Dobrze zauważyłeś, ostatnio czytałem że jest jakaś afera Chrome zabija baterie bo bardzo obciąża procki. Mają to naprawić łaskawie w najbliższym czasie.. To samo mam, samo wlaczenie Chrome sprawia ze przewidywany czas na baterii spada o 1h Cytuj Odnośnik do komentarza
Q-Jot 321 Opublikowano 25 Lipca 2014 Udostępnij Opublikowano 25 Lipca 2014 Wina Flasha. W Safari mam odinstalowanego Flasha, YT przestawiłem na html5, jest też jakaś wtyczka click2flash, która włącza go kiedy potrzeba, ale nie chciało mi się instalować. Safari ma płynniejsze scrollownie, iCloud tabs i Listę Czytelnię, więc wolę. Polecam włączać Chrome tylko jeśli potrzeba nam Flasha, gdy mamy PopClip, to jednym kliknięciem otworzymy link od razu w Chrome. Tylko, że jak korzystacie z Androbiedy to jesteście na tego śmiecia skazani, nic wam nie poradzę, że przegrywacie życie. Cytuj Odnośnik do komentarza
MichAelis 5 597 Opublikowano 25 Lipca 2014 Udostępnij Opublikowano 25 Lipca 2014 No i przeszedłem na ciepłą stronę mocy. Zdecydowałem się jednak na 11 cali Air, 13 za duze. Gdzie znajdę podręcznik użytkownika, aby to wszystko ogarnąć? I wymieńcie mi jakies 5 programów, które zainstalować muszę z appstore ProTip: Sformatuj na wszelki wypadek wszystkie swoje pendrive w Narzędziu Dyskowym na exFAT, i zastosuj jakiś sposób na ogarnięcie w systemie NTFS (na przykład kup TuxeraNTFS) bo inaczej nie zapiszesz nic na nośniku sformatowanym pod Windowsem na NTFS właśnie. Czyli co musze zrobic aby przerzucic film albo zdjecia z windy do maca uzywajac dysku zewn? Cytuj Odnośnik do komentarza
Q-Jot 321 Opublikowano 25 Lipca 2014 Udostępnij Opublikowano 25 Lipca 2014 Nic. Jeśli chcesz przerzucić z Maca do Windy to musisz mieć nośnik sformatowany pod FAT32, lub exFAT, lub użyć którejś z metod: http://imagazine.pl/2013/06/18/jak-uruchomic-zapisywanie-na-dyskach-ntfs/ Cytuj Odnośnik do komentarza
django 549 Opublikowano 25 Lipca 2014 Udostępnij Opublikowano 25 Lipca 2014 Ja uzywam ParagonNTFS. Dziala ok. Cytuj Odnośnik do komentarza
MichAelis 5 597 Opublikowano 26 Lipca 2014 Udostępnij Opublikowano 26 Lipca 2014 Czemu Apple Time Capsule kosztuje 1300 zl? Rózni sie to czyms od innych chmur? Cytuj Odnośnik do komentarza
Q-Jot 321 Opublikowano 26 Lipca 2014 Udostępnij Opublikowano 26 Lipca 2014 Chyba ma też w sobie router. Możesz kupić jakiś tańszy NAS, jeśli potrzebujesz backup bezprzewodowy. Czytaj iMagazine, oni od czasu do czasu testują różne NASy do archiwizacji przez wifi. Ostatnio usłyszałem o CrashPlan, podobno bardzo fajny i tani sposób na archiwizację backupu w chmurze, ale wiadomo potrzeba szybkiego uploadu. Ja kopie TimeMachine robię na zwykłym dysku zewnętrznym na USB 2.0, nie musisz się spuszczać nad rozwiązaniami Applowymi. W tym akurat segmencie nie są wcale lepsze od konkurencji. Cytuj Odnośnik do komentarza
schabek 5 297 Opublikowano 29 Lipca 2014 Udostępnij Opublikowano 29 Lipca 2014 Mam od wczoraj swojego macbooka i troche nie ogarniam narazie co i jak Ale na ta chwile jedno pytanie. Probowalem wydrukowac dokument .docx, komp szybko znalazl drukare (hp deskjet 4200 chyba) po usb, wszystko elegancko i kiedy nacisnalem drukuj na tym pasku na dole pojawila sie ikonka drukarki z tym powaidomieniem (czerwona kropka z cyferka 1) i za chwile zniknela a dokument oczywiscie sie nie drukowal. Jak zyc? W ogole przeskok z androida na iphone latwiejszy niz z windy na macbooka ale mysle ze z czasem ogarne xd Cytuj Odnośnik do komentarza
estel 806 Opublikowano 31 Lipca 2014 Udostępnij Opublikowano 31 Lipca 2014 Jezeli nie wyskoczyl zaden blad ani nic to moze przy drukowaniu nie wybrales odpowiedniej drukarki? Nie wiem. Ciezko powiedziec przy tak pobieznym opisie Cytuj Odnośnik do komentarza
MichAelis 5 597 Opublikowano 4 Sierpnia 2014 Udostępnij Opublikowano 4 Sierpnia 2014 Jak oni to zrobili ze bateria laduje sie godzine a starcza na 9? Pieknie. Najlepszy moj zakup od czasow kindla. System dziala pieknie, troche musialem sie przestawic, ale teraz jest idealnie, te gesty, szybkosc dzialania. System startuje z 5sek? wybudza sie w ulamku sekundy. Moj tablet na androidzie wlacza sie minute [*] o windzie nie mowie. Cytuj Odnośnik do komentarza
Q-Jot 321 Opublikowano 4 Sierpnia 2014 Udostępnij Opublikowano 4 Sierpnia 2014 (edytowane) Dobre komputery robią dziady, co? Droższe komputery robią, ale widać każdą złotówkę wydaną i ani jedna nie jest zmarnowana, no powiedz że nie. Edytowane 4 Sierpnia 2014 przez Q-Jot Cytuj Odnośnik do komentarza
QBH 246 Opublikowano 5 Sierpnia 2014 Udostępnij Opublikowano 5 Sierpnia 2014 Orientuje się ktoś czy ładowarke o oznaczeniu A1184 ze "starym modelem" wtyczki, o takim: można zastąpić tym nowszym magsafe'em, o takim: Oczywiście moc, natężenie i napięcie takie same. Wydaje mi się, że na 99% powinno pasować (??). Cytuj Odnośnik do komentarza
Q-Jot 321 Opublikowano 5 Sierpnia 2014 Udostępnij Opublikowano 5 Sierpnia 2014 Jeśli chcesz ten wąski, starszy MagSafe zastosować w MacBookach bodajże po 2012 roku, kiedy znów wrócili do tych szerszych, kwadratowych wtyczek i nazwali je MagSafe 2 to musisz mieć odpowiednią przejściówkę, by zadziałała. O taką http://goo.gl/xTrmuX Cytuj Odnośnik do komentarza
QBH 246 Opublikowano 5 Sierpnia 2014 Udostępnij Opublikowano 5 Sierpnia 2014 Nie nie, potrzebuje zasilacz do MacBook'a z 2008 roku, ten: Czyli rozumiem, że ta podłużna będzie OK. Cytuj Odnośnik do komentarza
Q-Jot 321 Opublikowano 5 Sierpnia 2014 Udostępnij Opublikowano 5 Sierpnia 2014 Powinna być, bo to wciąż MagSafe 1. Cytuj Odnośnik do komentarza
Texz 670 Opublikowano 6 Sierpnia 2014 Udostępnij Opublikowano 6 Sierpnia 2014 Da się zastąpić ale może się różnić czas ładowania. Mój MacBook Pro 17 cali z 2008 na zwykłej ładowarce ładuje się z 2 godziny, na tej od MacBook Aira a więc ten drugi obrazek, z 5 godzin. Tak więc można i tak. Inna sprawa, że jak używam MBP na tej drugiej ładowarce to praktycznie bateria się nie naładuje. Cytuj Odnośnik do komentarza
QBH 246 Opublikowano 6 Sierpnia 2014 Udostępnij Opublikowano 6 Sierpnia 2014 W sumie byłoby to dziwne, gdyby były aż takie różnice. Parametry są przecież identyczne. No nic, kupiłem z tą podłużna wtyczką, to będzie już 4 ładowarka, więc może w ramach niespodzianki będzie lepsza niż poprzednie;f. Cytuj Odnośnik do komentarza
Rekomendowane odpowiedzi