Gość Maiden Opublikowano 16 października 2008 Opublikowano 16 października 2008 (edytowane) Za tego Macbooka za 1300$(na ktorego tez sie czailem) Blade(jeden z bardziej tam znanych sprzedawcow) zyczy sobie 4500 zl. Przegiecie. Nawet nie chce myslec, ile beda kosztowac w iSpotach, kiedy wreszcie sie tam pojawia. A tak chcialem kupic wreszcie Macbooka. :\ Wstrzymaj się moment. Monitoruję jego oferty. Pare tygodni po ukazaniu się Air można było u niego wyrwać sprzęcior po świetnej cenie. Kurczakov: Co do pękającej obudowy. Zajrzyj na Myapple, znajdziesz tam tutorial który Cię ochroni przed tym problemem. Edytowane 16 października 2008 przez Maiden Cytuj
Arkady 1 008 Opublikowano 17 października 2008 Opublikowano 17 października 2008 Są już ceny nowych MacBooków MACBOOK: Apple MacBook 13.3" 2.0GHz /2GB /160GB /SD - 4 599.00 zł bruto Apple MacBook 13.3" 2.4GHz/ 2GB /250GB /SD - 5 699.00 zł brutto MACBOOK PRO: Apple MacBook Pro 15.4" 2.8GHz/4GB /320GB-7200/ GF9600M GT/SD- 9 499.01 zł brutto Apple MacBook Pro 15.4" 2.53GHz/4GB /320GB /GF9600M GT/SD- 8 499.00 zł brutto Apple MacBook Pro 15.4" 2.4GHz 2GB /250GB /GF9600M GT/250GB /SD- 6 949.00 zł brutto Apple MacBook Pro 17" mat Hi-Res 2.5GHz/4GB/320GB/SD/AP/BT/GF8600MGT - 9 599.00 zł brutto MACBOOK AIR: Apple MacBook Air 1.6GHz/2GB/120GB/GeForce 9400M 6 599.00 zł brutto Apple MacBook Air 1.86GHz/2GB/128GB SSD/GeForce 9400M - 8 899.00 zł brutto Chciałem kupić tego za $1300 no, ale skoro u nas jest za 4600zł to mogą pomarzyć o mojej kasie. Idioci! Cytuj
hooki 194 Opublikowano 17 października 2008 Opublikowano 17 października 2008 jak sie to dokładnie policzy to wychodzi tak jak podają nasi.. 1300$ x 2,70 (mniejwięcej kurs dolara) + 22% vatu daje nam około 4300zł. a sprawą jest jasną że do tego marża i transport. Cytuj
ogqozo 6 542 Opublikowano 17 października 2008 Opublikowano 17 października 2008 Ale Polska jest biedniejszym krajem, więc wypadałoby nieco mniej sobie tej marży naliczać. Transport raczej też odpada, bo nie produkują chyba tych MacBooków w Stanach? Tak czy siak, drogo. Laptopa o podobnej specyfikacji można kupić niemal dwukrotnie taniej. Oczywiście, będzie on brzydszy, bez coolowego touchpada, gorzej wykonany, mniej wytrzymały i wygodny, ale jednak dwa razy tańszy. Cytuj
Gość Maiden Opublikowano 17 października 2008 Opublikowano 17 października 2008 I z windowsem warto dodać Cytuj
w07t3k 0 Opublikowano 17 października 2008 Opublikowano 17 października 2008 Tak, ale czy Leopard(+ caly ten design, jakosc wykonania) jest wart doplacania 2000 zl? Zawsze byla dosc znaczna roznica, ale przez zalety Mac OS i te magie Apple sprzet byl wylozenia dodatkowych pieniedzy. Teraz niestety roznica w cenie miedzy "zwyklymi" laptopami wydaje sie byc zbyt duza. Sam mialem nadzieje, ze kupie nowego MacBooka za +- 3000 zl, na pewno nie od razu, po jakims czasie. Byla latem przeciez promocja, co prawda z najslabszym modelem, ale jednak dawalo to nadzieje, ze obnizki sie pojawia przy nowych modelach. Poki co sie na to nie zanosi, a same MacBooki podrozaly i to dosc mocno. Cytuj
QBH 246 Opublikowano 17 października 2008 Opublikowano 17 października 2008 z tymi cenami to jednak niektorzy przesadzaja. mnie macbook w styczniu tego roku wyniosl 2,6k (bez VATu). mialem na oku min. o 500 zl tansza toshibe i asusa o przyzwoitych parametrach. czy sie oplacalo dac 5 baniek wiecej?? banalne pytanie. nie kupilbym teraz innego sprzetu niz mac. Cytuj
Gość Maiden Opublikowano 19 października 2008 Opublikowano 19 października 2008 Tak, ale czy Leopard(+ caly ten design, jakosc wykonania) jest wart doplacania 2000 zl? Zawsze byla dosc znaczna roznica, ale przez zalety Mac OS i te magie Apple sprzet byl wylozenia dodatkowych pieniedzy. Teraz niestety roznica w cenie miedzy "zwyklymi" laptopami wydaje sie byc zbyt duza. Sam mialem nadzieje, ze kupie nowego MacBooka za +- 3000 zl, na pewno nie od razu, po jakims czasie. Byla latem przeciez promocja, co prawda z najslabszym modelem, ale jednak dawalo to nadzieje, ze obnizki sie pojawia przy nowych modelach. Poki co sie na to nie zanosi, a same MacBooki podrozaly i to dosc mocno. Jest wart. A jeżeli Cię nie stać (mnie np. nie) to nie kupuj najnowszego modelu, a plastikowego MacBooka. Ewentualnie używanego PowerBooka. Jakość wykonania, sprawość systemu to wszystko dostaniesz po niższej cenie. Tyle, że z gorszymi parametrami. Co jest zresztą nieodczuwalne. Jeżeli jednak ktoś z was napalił się na nowe MacBooki to sam wstrzymałbym się aż do premiery Snow Leoparda. Cytuj
kwachus 5 Opublikowano 19 października 2008 Opublikowano 19 października 2008 Tylko premiera Mac OS X ver. 10.6 planowana jest za rok chyba czerwiec 2009, sam sie strasznie napaliłem na macbooka nowa seria aluminiowa jest super mialem przyjemność pobawic sie nim w MM, wszystko ekstra tylko cena ...A zapowiada sie jakaś obniżka jak wyjdzie nowy os? i minusem tez jest cena offica 2007 na macOS... Cytuj
księżna_von_Habsburg 1 Opublikowano 20 października 2008 Opublikowano 20 października 2008 Tak, ale czy Leopard(+ caly ten design, jakosc wykonania) jest wart doplacania 2000 zl? Zawsze byla dosc znaczna roznica, ale przez zalety Mac OS i te magie Apple sprzet byl wylozenia dodatkowych pieniedzy. Teraz niestety roznica w cenie miedzy "zwyklymi" laptopami wydaje sie byc zbyt duza. Sam mialem nadzieje, ze kupie nowego MacBooka za +- 3000 zl, na pewno nie od razu, po jakims czasie. Byla latem przeciez promocja, co prawda z najslabszym modelem, ale jednak dawalo to nadzieje, ze obnizki sie pojawia przy nowych modelach. Poki co sie na to nie zanosi, a same MacBooki podrozaly i to dosc mocno. Jest wart. A jeżeli Cię nie stać (mnie np. nie) to nie kupuj najnowszego modelu, a plastikowego MacBooka. Ewentualnie używanego PowerBooka. Jakość wykonania, sprawość systemu to wszystko dostaniesz po niższej cenie. Tyle, że z gorszymi parametrami. Co jest zresztą nieodczuwalne. Jeżeli jednak ktoś z was napalił się na nowe MacBooki to sam wstrzymałbym się aż do premiery Snow Leoparda. no proszę, a mi mówiłeś, że snow leopard zapowiada się jako wielka kupa:/ że jest do du.py etc. czy zatem jest inaczej?? co zatem wg. Ciebie jest fantastycznego i wartego dopłaty 2000 w nowym macbooku? aluminiowa obudowa czy podswietlana klawiatura? a moze fakt, ze jest nowy? lol Cytuj
Gość Maiden Opublikowano 23 października 2008 Opublikowano 23 października 2008 (edytowane) Dla kwachusa jest wart bo przesiada się z windowsa - zapewne będzie chciał na min od czasu do czasu pograć a nowe modele mają np. dużo, dużo lepsze karty graficzne. Aluminiowa obudowa na pewno jest pewnym plusem - jeżeli będzie z nim często podróżował to jednak aluminium lepiej chroni przed ewentualnym upadkiem niż plastik... Podświetlana klawiatura jest jednak tylko bajerem - mało ktos z nas chyba patrzy na klawiaturę pisząc coś na komputerze... Plusem jest za to wyświetlacz LED w miejsce LCD. Mi się natomiast (kwestia gustów) zupełnie nie podoba wizualnie. Jeżeli kwachus chce kupić nowy komputer to najlepiej poczekać do aktualizacji systemu/parametrów. To oczywiste. Mówiłem Ci jedynie, że Snow Leopard będzie z(pipi)an.y dlatego, że nie będzie wspierał komputerów z procesorami PowerPC - tzn. tylko te z intelem (MacBooki, MB PRO, nowe Imaci, Power Maci) - to znaczy, że nie będę w stanie go zainstalować na moim komputerze. Kwachus: Wątpie - plusem jest fakt, że nie będziesz musiał płacić za system. Gdybyś chciał go kupić oczywiście. Edytowane 23 października 2008 przez Maiden Cytuj
kwachus 5 Opublikowano 23 października 2008 Opublikowano 23 października 2008 (edytowane) Mysle ze to dobra alternatywa dla windy fakt droga, w jedyne co pogram to diablo 3:P , a tak to wykorzystany został by do pracy, i tak mysle poczekam i zobacze, Jedyne co niepokoji to własnie nowy system op. zawsze uwarzałem ze na MacOS niema takiego parcia zmian jak M$ wydana Vista a juz 7 w drodze, jak bym kupił macka to chce na nim długo siedziec:) zreszta przeszedłem przez wiele systemów linux open solaris i windows od 3.11 do visty i mysle ze system MacOSX naprawde jest dobry nie pisze rewelancyjny ale naprawde pożadny. Poczekam jak rozwieni sie sytuacja moze jakies obniżki beda , obczaji sie nowy system i zdecyduje Edytowane 23 października 2008 przez kwachus Cytuj
hooki 194 Opublikowano 23 października 2008 Opublikowano 23 października 2008 heh obniżki.. dolar w górę i ceny momentalnie podskoczyły. ciekawe że jak ja kupowałem a dolar był słabiutki to mówili że kupili po starych cenach i nie mogą sprzedać nic taniej.. no ale trudno. Cytuj
w07t3k 0 Opublikowano 23 października 2008 Opublikowano 23 października 2008 Swietnie (pipi)a. Ponad 5000 zl za Macbooka. Teraz juz nawet sie nie ludze, ze kupie Maca. Moze i lepiej. Cytuj
C1REX 16 Opublikowano 23 października 2008 Opublikowano 23 października 2008 Apple planuje wydanie nowej, taniej serii laptopów, by skuteczniej konkurować z Dellem, HP i innymi. No i nie obawiajcie się kupować plastikowych - żadna inna firma i tak nie robi lepiej wykonanych laptopów. Wykonanie jest IMHO znacznie bardziej warte ceny, niż parametry, które i tak nie mają już dziś takiego znaczenia. Cytuj
Cerb 7 Opublikowano 27 października 2008 Opublikowano 27 października 2008 Wlasnie przed chwila wylicytowalem mojego pierwszego jabcoka http://www.allegro.pl/item464428047_mac_mi...dd_2gb_ram.html i to za jaka cene, oplacalo sie czekac. Mam nadzieje ze w tym tygodniu jeszcze go dostane i bede mogl sie troche pobawic. Jezeli Mini spodoba mi sie na tyle ze bede chcial go zatrzymac to troche go upgrajdne - dysk 320 GB/7200 rpm, szybszy procek i moze ramu dorzucę. Mialem sie rozgladac za iMackiem ale kosztuje sporo za duzo jak na sprzet ktorego nie znam a chce sobie potestowac. Cytuj
Tao 0 Opublikowano 30 października 2008 Opublikowano 30 października 2008 Witam, obecnie przebywam na terenie Kanady (ładnie tu) i chcę kupić laptopa - od dawna jestem uparty na Mac'a (pomimo "racjonalnych" poglądów otoczenia n.t. ceny), więc i takiego chcę, ale tu pojawia się problem - wraz z pojawieniem się nowej linii Macbooków (aluminiowe unibody) różnica w wydajności graficznej zatarła się nieznacznie. Zgodnie z testami Notebookcheck (Macbook Macbook Pro) różnica wydajności nie jest tak wielka (nawet kiedy Macbook Pro pracuje na mocniejszym układzie graficznym). Różnica w cenie jest widoczna (po dodaniu podatków - 1000$)(podaję cenę mocniejszego modelu z 4gb. pamięci), ale skoro graficznie różnicy nie będzie, to po co przepłacać? Wprawdzie dla mnie to pół miesiąca pracy dłużej, ale 1k$ mieć a nie mieć to już 2k$ Pytam bo nie wiem czy Macbook pociągnie Starcrafta II, Diablo 3, CoD4 (na pełnych detalach) czy choćby drugiego BioShock'a (przykład z nosa, ale myślę przyszłościowo ). Proszę o waszą pomoc i radę w jaki model ulokować pieniądze. (btw. ceny Kanadyjskie z wliczonymi podatkami: Macbook - 2000$, Macbook Pro - 3000$) Cytuj
ogqozo 6 542 Opublikowano 31 października 2008 Opublikowano 31 października 2008 Chcesz grać w gry i rozważasz z tego względu różnicę rzędu tysiąca dolarów? Po co? Przecież za taką cenę spokojnie kupisz next-genową konsolę - masz więcej gier, lepszych, wygodniej się gra i nie musisz się martwić RAM-em i tego typu pierdołami przez najbliższe lata. Cytuj
Tao 0 Opublikowano 31 października 2008 Opublikowano 31 października 2008 (edytowane) Chcesz grać w gry i rozważasz z tego względu różnicę rzędu tysiąca dolarów? Po co? Przecież za taką cenę spokojnie kupisz next-genową konsolę - masz więcej gier, lepszych, wygodniej się gra i nie musisz się martwić RAM-em i tego typu pierdołami przez najbliższe lata. Gdyby tylko o gry chodziło nie wyskakiwałbym od razu z "japkiem" (btw. moim pierwszym własnym komputerem )- zależy mi też na edycji grafiki (Photoshop, w przyszłości Maya) i funkcjonalności komputera jakiej nie ma konsola, ale, fakt, patrzę też i na gry, i to gry których konsole raczej nie dostaną (nigdy nic nie wiadomo) - Diablo III i StarCraft 2. Edytowane 31 października 2008 przez Tao Cytuj
Gość Maiden Opublikowano 31 października 2008 Opublikowano 31 października 2008 Myślę, że COD w wersji Macowej pójdzie bez problemu. Bioshock też powienien skoro pierwsza część hulała na pierwszej serii aluminiowych iMaców. I to na windzie. Cytuj
Gość Maiden Opublikowano 1 listopada 2008 Opublikowano 1 listopada 2008 Sorry za podwójnego posta: Niewiarygodne - już nawet DOCK'a kopiują: http://republika.onet.pl/29213,25,1,fabryka.html Cytuj
ogqozo 6 542 Opublikowano 1 listopada 2008 Opublikowano 1 listopada 2008 Microsoft czerpie pomysły z Mac OS, a Apple z Windowsa. Chociaż fanatycy Apple'a wolą pamiętać tylko o tym pierwszym i część z nich nadal się upiera, że "jeden przycisk wystarczy". Dla mnie takie zrzynanie pomysłów jest lepsze, niż uporczywe trwanie w rozwiązaniach mniej wygodnych. Ogółem Windows 7 się bardzo spoko zapowiada. Cytuj
Gość Maiden Opublikowano 2 listopada 2008 Opublikowano 2 listopada 2008 A co takiego Apple zerżneło z Windowsa? Cytuj
ogqozo 6 542 Opublikowano 2 listopada 2008 Opublikowano 2 listopada 2008 Obsługę więcej niż jednym palcem? Cytuj
Gość Maiden Opublikowano 2 listopada 2008 Opublikowano 2 listopada 2008 Proszę? Mac OS obsługiwał myszki dwuprzyciskowe od wersji 8.6 więc ocb? Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi