skyblue 0 Opublikowano 26 grudnia 2009 Opublikowano 26 grudnia 2009 (edytowane) Od dwóch dni mam zainstalowaną tą siódemkę. Jak na razie nie widzę żadnych specjalnych profitów z jej posiadania, ale mniejsza o to. W nawiązaniu do powyższego: Otóż, kiedy na xp zamykałem klapę od monitora w lapku, albo upłynął określony czas komp przechodzi w stan (nie mam pojęcia czy hibernacji czy uśpienia) taki, że był jakby wyłączony, ale po wciśnięciu power nie ładował się ani bios, ani sam windows, tylko od razu byłem w explorerze. Max 5 sekund do pełnej funkcjonalności sprzed wyłączenia. A teraz przechodzi przez ekran biosa, ładowania windowsa i dopiero do pulpitu. Trwa ze 20 sekund. Da się coś z tym zrobić? Bo jak nie, to chyba wracam do xp. hmm, http://malektips.com/windows-7-stop-sleep-close-lid-laptop.html dla niego już pewnie za późno, ale może innym sie przyda. ktos może probował zmienic jezyk wyswietlania na home premium? niby wiem jak to zrobic, ale znależć plik lp.cab z polskim jakos nie umiem to co znalazłem to zbiory plików, ale jakos nic tam wyczaić nie mogę. a po co mi polski? bezpieczeństwo, ilu potencjalnych hakerow zna polski? Edytowane 26 grudnia 2009 przez skyblue Cytuj
El Loco Chocko 2 029 Opublikowano 26 grudnia 2009 Opublikowano 26 grudnia 2009 Ty serio z tym bezpieczeństwem?Ze język będzie tutaj bariera i miał cokolwiek do rzeczy?Zakładając ze ktoś się połakomi na Twój sprzęt. Cytuj
Scorp1on 8 Opublikowano 26 grudnia 2009 Opublikowano 26 grudnia 2009 Pewnie sadzi ze hakerzy dzialaja na takiej zasadzie jak TeamViewer, widza co robisz i sobie moga sterowac, wejsc w D skasowac folder Photos ale jak zobacza Zdjecia to nie usuna bo pewnie to jakis systemowy polski folder Cytuj
skyblue 0 Opublikowano 26 grudnia 2009 Opublikowano 26 grudnia 2009 bez wnikania w szczegóły, lubię utrudniać pracę innym:) Cytuj
KiNiO_64 18 Opublikowano 27 grudnia 2009 Opublikowano 27 grudnia 2009 na coś w tym utrudnianiu jest microsoft tez sobie utrudnia życie ostatnie ataki "pruf of koncept" rozpierdalają mnie... np. MEMlk on PwShell i Parall DSKinject over LAN(ip v6) obydwa ataki pozwalają na kompletne przejęcie kontroli nad komputerem ofiary z wykorzystaniem 1. nie usuniętego(miało go nie być!) klienta protokołu telnet zaimplementowanego w nowy power shell windowsa (zastącpł linię poleceń) 2. dziurę w mechanizmie zdalnego pulpitu przez ip v6 wykorzystywanym przez pomocnika windows (operator który może przejąć kontrolę nad klientem w celu rozwiązania problemu...) ten drugi przetestowałem i tylko jeden pakiet bezpieczeństwa mnie złapał KAspersky 2010, panda 2010 była blisko bo ostrzeżenie było ale i tak zezwoliła na połączenie (przekazała kontrolę nad połączeniem windowsowi i jego regułom...) ciekawe ile jest jeszcze takich dziur? w office 2010 przetestowałem już kilka opublikowanych konceptów i jak dotąd żaden nie działał tak jak powinien lub warunki niezbędne do zadziałania wirusa były nadzwyczaj nieprawdopodobne... Windows 7 zawiódł mnie niestety tylko czekać jak pojawi się cała masa netbus-ów i innego tego typu badziewia fakt że w tj chwili ataki wymagają naprawdę sporej mocy obliczeniowej napastnika ale to tylko kwestia czasu gdy OpenCL (na przyzwoitym poziomie) zagości w przedziale midend a wtedy klapa Cytuj
Gość Opublikowano 5 stycznia 2010 Opublikowano 5 stycznia 2010 Taki bonus z PCżłoba GodMode w Win7 GodMode udostępnia użytkownikowi łatwy dostęp do wszystkich ustawień konfiguracyjnych systemu operacyjnego. Wystarczy utworzyć w dowolnym miejscu nowy folder, a następnie nadać mu nazwę uzupełnioną przez ciąg znaków: GodMode.{ED7BA470-8E54-465E-825C-99712043E01C} Po zatwierdzeniu tej nazwy wygląd ikony utworzonego folderu ulegnie zmianie. Zmieni się również zachowanie tego obiektu, dwukrotne kliknięcie nie uruchomi pustego okna Eksploratora Windows, lecz okno wypełnione listą posortowanych w kategorie ustawień. Są to wszystkie ustawienia do których użytkownik ma dostęp poprzez aplety Panelu sterowania, konsole administracyjne, panele zadań itp. Jak łatwo zauważyć, funkcja GodMode nie daje dostępu do nowych, nieznanych możliwości, ale już samo grupowanie wszystkich ustawień systemu w jednym oknie jest dużym ułatwieniem dla zaawansowanych użytkowników i administratorów. Trik działa nie tylko w Windows 7. Można z niego korzystać także w Windows Vista, ale UWAGA! z wyjątkiem 64-bitowej edycji tego systemu. Próba utworzenia folderu GodMode w 64-bitowym wydaniu Windows Vista może spowodować zawieszenie się systemu i uniemożliwić jego ponowne uruchomienie - konieczne może się okazać uruchomienie systemu w trybie awaryjnym lub start konsoli odzyskiwania w celu skasowania kłopotliwego folderu. Warto dodać, że sugerowana przez Inę Fried z serwisu CNET nazwa GodMode nie jest obowiązkowa. Dla funkcjonalności tego specjalnego obiektu istotny jest ciąg znaków ograniczony nawiasami klamrowymi. Jest to tzw. identyfikator klasy, stanowiący o faktycznej tożsamości danego obiektu, nazwa (obowiązkowo zakończona kropką) umieszczona przed tym identyfikatorem może być zupełnie dowolna, ale GodMode całkiem nieźle pasuje. Świetna rzecz, mnóstwo różnistych opcji Cytuj
Soq 226 Opublikowano 26 stycznia 2010 Opublikowano 26 stycznia 2010 Od niedzieli korzystam z Win7 i jako osoba, która nie miała wcześniej do czynienia z Vistą, jestem pewien, że każdy kto przesiada się z XP będzie miał na początku problemy z przyzwyczajeniem się :biggrin: Jak na pierwsze dni użytkowania to jestem bardzo zadowolony, ale mam kilka uwag: - słabe nasycenie kolorów - czy Wy też tak mieliście? zanim wziąłem się za ustawianie kolorów w panelu sterowania nvidii, to już po godzinie bolały mnie oczy i nie pomagało zmniejszenie jasności laptopowego wyświetlacza - tak jakby przytłumiony dźwięk - np. odgłosy z tlena; z drugiej strony dźwięk z YT, czy z foobara brzmi tak samo, a sterowniki są te same co w XP BTW Czy da radę zrobić tak, aby po kliknięciu w przycisk eksploratora (? - ten na prawo od Startu) zamiast bibliotek uruchamiał się "Mój Komputer"? Zawsze to jedna ikonka mniej na pulpicie " Cytuj
koniol21 9 Opublikowano 26 stycznia 2010 Opublikowano 26 stycznia 2010 BTW Czy da radę zrobić tak, aby po kliknięciu w przycisk eksploratora (? - ten na prawo od Startu) zamiast bibliotek uruchamiał się "Mój Komputer"? Zawsze to jedna ikonka mniej na pulpicie " Usun ten przycisk ktory masz, otworz moj komputer, i na psaku kliknij go prawym - bedzie tam opcja przypiecia. Potem tylko przesuwasz go gdzie tam chcesz i dziala. A tak ogolnie to polecam skrot win+e, nie trzeba syfic ani na pasku, ani na pulpicie Cytuj
El Loco Chocko 2 029 Opublikowano 26 stycznia 2010 Opublikowano 26 stycznia 2010 Biblioteki to jeden z lepszych ficzerow tego systemu imo.Nie widze sensu z ich rezygnowania. Cytuj
Soq 226 Opublikowano 26 stycznia 2010 Opublikowano 26 stycznia 2010 BTW Czy da radę zrobić tak, aby po kliknięciu w przycisk eksploratora (? - ten na prawo od Startu) zamiast bibliotek uruchamiał się "Mój Komputer"? Zawsze to jedna ikonka mniej na pulpicie " Usun ten przycisk ktory masz, otworz moj komputer, i na psaku kliknij go prawym - bedzie tam opcja przypiecia. Potem tylko przesuwasz go gdzie tam chcesz i dziala. A tak ogolnie to polecam skrot win+e, nie trzeba syfic ani na pasku, ani na pulpicie Nie idzie Próbuję też przenieść ikonkę mojego komputera na ten przycisk i zakotwiczyć ją , ale nadal otwiera mi się biblioteka. Cytuj
Yacek 852 Opublikowano 26 stycznia 2010 Opublikowano 26 stycznia 2010 BTW Czy da radę zrobić tak, aby po kliknięciu w przycisk eksploratora (? - ten na prawo od Startu) zamiast bibliotek uruchamiał się "Mój Komputer"? Zawsze to jedna ikonka mniej na pulpicie " Usun ten przycisk ktory masz, otworz moj komputer, i na psaku kliknij go prawym - bedzie tam opcja przypiecia. Potem tylko przesuwasz go gdzie tam chcesz i dziala. A tak ogolnie to polecam skrot win+e, nie trzeba syfic ani na pasku, ani na pulpicie Nie idzie Próbuję też przenieść ikonkę mojego komputera na ten przycisk i zakotwiczyć ją , ale nadal otwiera mi się biblioteka. Po pierwsze, to wypi erdol wszystkie ikonki z paska start i stworz normalny pasek narzedzi taki jak QuickLaunch, ktory bedzie dzialal jak w winxp i po klopocie. Cytuj
Gość Kuno Opublikowano 15 lutego 2010 Opublikowano 15 lutego 2010 Mam taki problem, że po odpaleniu lapciaka zanim pokaże się obraz z wgrywaniem windowsa pokazuje mi się czarny ekran z 2 opcjami do wybory: Insalator Windows, Windows Xp. Za każdym razem musze szybko kliknąć sztrzałke w góre żeby mi normalnie odpaliło windowsa, jak dosyć szybko nie zareaguje to zaczyna mi instalować jakieś sterowniki itd. pierdoły. Kolejny mój problem jest taki, że nie moge sformatować dysku w żaden sposób i tu całkowicie nie wiem ocb, raz mi pisze jakby dysk w ogóle nie był podłączony, raz, żebym powyłączał wszystkie programy itp. laptop to hp compaq 6720s. :confused: Cytuj
Dreamcaster 23 Opublikowano 17 lutego 2010 Opublikowano 17 lutego 2010 Mam problem. Dzisiaj podłączyłem mój stary dysk twardy (osiemdziesiątka) z zainstalowanym Windowsem XP do nowego komputera. Teraz siedzę na Windows7, ale brakuje mi Starcrafta więc dlatego potrzebne mi dwa systemy. Problem polega na tym że Windows7 nie wykrywa mi drugiego systemu, jak włączam komputer nie ma ekranu wyboru Win7/WinXP. Od razu się bootuje Win7. Jak mam ustawić ten ekran wyboru systemów? Ta opcja z obrazka nie działa, na liście do rozwinięcia brakuje Windowsa XP : Nie wiem czy to w czymś pomoże ale tak wygląda konfiguracja moich dysków. Zielona ramka nowy dysk, pomarańczowa - stary HDD z WinXP Cytuj
Gość Soul Opublikowano 19 lutego 2010 Opublikowano 19 lutego 2010 (edytowane) Jakie polecacie kodeki? Właśnie co postawiłem system, jedyne co to musiałem do instalować grafikę, hm wzięło mnie lekkie zdziwko, wydajność Areo mam gorszą niż w Viscie:/ Można to jakoś poprawić, czy to wina karty graficznej ? (GeForce 8400M GS) Edytowane 19 lutego 2010 przez Soul Cytuj
Hela 1 962 Opublikowano 19 lutego 2010 Opublikowano 19 lutego 2010 Kodeki jedyne słuszne - http://www.cccp-project.net/ Cytuj
gekon 1 787 Opublikowano 19 lutego 2010 Opublikowano 19 lutego 2010 (edytowane) A inastlowłeś sterowniki dla karty pod W7? Kodeki? Żadne śmieciowe paczki. Najlepiej ponstaluj to co ci potrzeba. Ja mam AC3Filter, CoreAVC Professional Edition, ffdshow, MatroskaSplitter, Real Alternative. do tego dobry odtwarzacz juz bez bazy wbudowanych kodeków - GOMplayer/KMPlayer/WMPC Edytowane 19 lutego 2010 przez gekon Cytuj
Gość Soul Opublikowano 19 lutego 2010 Opublikowano 19 lutego 2010 (edytowane) Tak z nVidi zassałem dla mojej kart po W7. http://www.nvidia.pl/Download/index.aspx?lang=pl GeForce, GeForce 8M series (nootebooks), Win7 32 bity. Pytanko, od czego zależy to czy obraz będzie się idealnie "układał" na ekranie telewizora, bo na dzień dzisiejszy obraz się nie mieści. Edytowane 19 lutego 2010 przez Soul Cytuj
raven_raven 12 014 Opublikowano 20 lutego 2010 Opublikowano 20 lutego 2010 Rozumiem, że masz Windows XP? To jest jakiś program od producenta Twojego laptopa czy bootmanager czy kij wie co? Powiedz trochę więcej o problemie. Cytuj
Gość Soul Opublikowano 22 lutego 2010 Opublikowano 22 lutego 2010 Jeszcze jedno pytanko mam, mianowicie chodzi o to, że nie które filmiki odpalone w HD (720p) w przeglądarce, potrafią chrupać, macie na to jakieś lekarstwo ? Cytuj
Gość Soul Opublikowano 22 lutego 2010 Opublikowano 22 lutego 2010 Core Duo ? jak ściągnę filmik na dysk jest git, dodam też, że mam 10 MB łącze. Cytuj
Gość Opublikowano 22 lutego 2010 Opublikowano 22 lutego 2010 Czyli tnie tylko przez odtwarzacz na stronie? To wina flasza w takim razie. Cytuj
Gość Soul Opublikowano 22 lutego 2010 Opublikowano 22 lutego 2010 Dokładnie, coś dobrego do polecenia ? Cytuj
Gość Opublikowano 22 lutego 2010 Opublikowano 22 lutego 2010 Szczerze, to można temu jakoś zaradzić, ale nie pamiętam jak. Sprawdź, gdzieś tu był jakiś topic o filmach które tną i tam chyba było rozwiązanie tego problemu. Cytuj
Gość Opublikowano 28 lutego 2010 Opublikowano 28 lutego 2010 Mam lapka z Vista Home Basic czystego, po zakupie, mozna bez zawirowan na to zainstalowac od razu 7? Intel? Dual Core? T4200 (2,0 GHz, FSB 800 MHz, 1 MB cache) - to procek notebooka. Jaka wersje Windy 7 wrzucic? Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi