Opublikowano 11 stycznia 200817 l A wiec najpierw przeniesmy sie do lat 70-tych, kiedy Sugarhill Gang zablysnal na swiecie kawalkiem "Rapper Delight". http://www.youtube.com/watch?v=diiL9bqvalo I wlasnie chcialbym doslownie trafic do korzeni rapu. Dlatego prosze: piszczcie, piszcie i jeszcze raz piszcie. Piszemy o korzeniach rapu, poznych latach 70-tych, o latach 80-tych do roku 82-84. Moga byc tez pochodne rapu. Ja dokladam od razu Afrika Bombaataa i Rock Steady Crew. Zakladam ten watek, bo juz mam powoli dosc tych wyimaginowanych gangsterow i prestydigatorow muzycznego terroru.
Opublikowano 11 stycznia 200817 l serio to takie interesujące?ja rozumiem ,że powrót do old schoolu jest modny ale tak naprawdę iloma płytami można sie z początku lat 80 zajarać?tych wszystkich sugarhill gangów nie słucham , afriki miałem płytę i sprzedałem ją na allegro-nie żałuje ,bo tego wogóle słuchać nie mogłem.początki BDP i Rakima trzeba znać ale takie dwie płyty z old schoolu ,którymi autentycznie jaram się to BDP-Sex and violence i pierwsze EPMD z naciskiem na to drugie ,które się nie zestarzało co niestety przytrafiło się większości płyt z tamtego okresu...
Opublikowano 11 stycznia 200817 l Nie wiem, czy interesujace Lukasz. Ale napewno warto miec wiedze na ten temat. Dorzucajcie do listy reszte. PS.: Lukasz skad ja wiedzialem, ze Ty tu cos bachniesz pierwszy. ;] edit: ale to chyba lubisz. Grandmaster Flash - Turntablism Edytowane 11 stycznia 200817 l przez Gość
Opublikowano 13 stycznia 200817 l tekA napisał(a): pierwszy był p.m cool lee przecie... pominmy scyzoryka. wrzucajcie jednak old school, ktory mimo lat wam sie jeszcze podoba.
Opublikowano 13 stycznia 200817 l Ja się jakoś cały czas jaram old sqlem. Run-D.M.C. i N.W.A. Run-D.M.C. - It's Tricky http://youtube.com/watch?v=-C2b8XWJnfE Eazy-E - Old school shit N.W.A. - Alwayz Into Somethin' Miodzio
Opublikowano 14 stycznia 200817 l Ghouligh napisał(a): Zakladam ten watek, bo juz mam powoli dosc tych wyimaginowanych gangsterow i prestydigatorow muzycznego terroru. Nie trzeba sie od razu w różowe lata siedemdziesiąte przenosić, wystarczy 92-99. A ja z oldskulu to tylko Juassic5
Opublikowano 14 stycznia 200817 l 92-99, czy też nawet nwa to żaden oldskul. jakby to brać z czysto "historiograficznej" (lol) strony to golden age pełną gębą, old-school to tak do połowy lat 80 (skórzane pantalony i fryz a'la vanilla ice). ja osobiście nie przepadam, ale też niewiele słyszałem z przed 87-89. podajcie tytuły kilku najważniejszych albumów.
Opublikowano 14 stycznia 200817 l Po prostu posłuchajcie czegoś starego Run DMC Kurtisa Blow Too $horta Beaste Boys 2 live crew itp Bo to trochę trudno w kilku płytach cały ten czas opisać. No i chyba trochę bez sensu sensu słuchać tych kawałków jak się ich wcześniej nie znało bo w większosci przypadków ludziom nie przypadną do gustów (ja sam jednak strasznie często zapodaje sobie Rappers Delight bo tekst totalna polewka).
Opublikowano 14 stycznia 200817 l Sikor napisał(a): Ghouligh napisał(a): Zakladam ten watek, bo juz mam powoli dosc tych wyimaginowanych gangsterow i prestydigatorow muzycznego terroru. Nie trzeba sie od razu w różowe lata siedemdziesiąte przenosić, wystarczy 92-99. A ja z oldskulu to tylko Juassic5 :nosze:
Opublikowano 15 stycznia 200817 l no to napewno pierwszym singlem hip-hopowym byl juz wczesniej wspomniany sugarhill gang "rappers delight" z 1979 roku. wiem o kawalku tylko tyle, ze jest stary i ze panowie mieli czesc muzycznego podkladu zapozyczona od jakiegos zespolu z kawalka "good times", ktory wyszedl pol roku wczesniej (dzis sie dowiedzialem od znajomego z pubu). nagrali chyba 4 plyty, w tym napewno "osmy cud swiata" w roku, w ktorym sie urodzilem (1982). grandmaster flash: zaczal chyba wczesniej niz sugarhill gang, bo w 1970 roku, ale pierwsza plytke wydali w 1982 ("The Message"). wiem, ze poczatki to byly nielegale. wiem, ze wtedy nagrywali cos z niejakim lovebug starski, niestety nie wiem, czy polak. ;] napewno na uwage zasluguje kawalek "white lines", ktory wyszedl w 1983. nie jestem pewny, ale chyba jakos rok pozniej gradmaster flash stracil prawa do utworu i kawalek przejal zespol duran duran. starski chyba byl w afrika bambaataa. afrika bambaataa: tu wiem tylko tyle, ze w 1982 roku wyszli z plyta "planet rock" i ze zaczeli kariere w poznych latach 70-tych. dj kool herc: wiem o nim tylko tyle, ze czesto jest wymieniany w historii rapu, jako jeden z pierwszych dj. funky four plus one: tu wiem tylko tyle, ze zaczeli w poznych latach 70-tych i to byla pierwsza hip-hopowa grupa z kobieta mc. wiecej grzechow nie pamietam. ;] Edytowane 15 stycznia 200817 l przez Gość
Opublikowano 15 stycznia 200817 l Dobrze ze nikt nie powiedzial, ze rap zaczal sie od Liroya, <lol> at polscy (pipi)nosze. Edytowane 15 stycznia 200817 l przez komar737
Opublikowano 15 stycznia 200817 l komar737 napisał(a): Dobrze ze nikt nie powiedzial, ze rap zaczal sie od Liroya, liroy juz sie pojawil w tym temacie, bez napinek. zreszta nawet on nie byl pierwszy w pl, przykro mi.
Opublikowano 25 marca 200916 l Niewiele jest starszych rzeczy, ktorych slucham do tej pory, ale... Eazy-E - Collage Girls Are Easy - buja nadal. Z płyt ktore mnie jaraja to Kurtis Blow z 80', Eric B z Rakimem - Fat Boys i Jungle Brothers - Straight Out Of Jungle.
Opublikowano 25 marca 200916 l Ghouligh napisał(a): no to napewno pierwszym singlem hip-hopowym byl juz wczesniej wspomniany sugarhill gang "rappers delight" z 1979 roku. wiem o kawalku tylko tyle, ze jest stary i ze panowie mieli czesc muzycznego podkladu zapozyczona od jakiegos zespolu z kawalka "good times", ktory wyszedl pol roku wczesniej (dzis sie dowiedzialem od znajomego z pubu). nagrali chyba 4 plyty, w tym napewno "osmy cud swiata" w roku, w ktorym sie urodzilem (1982). Napewno nie. Druh Slawek nawet pisal ze w rzeczywistosci pierwszym singlem byl poprzedzajacy go od caly tydzien kawalek 'King Tim III' funkowej grupy Fatback z udzialem rapera o ksywce King Tim III http://www.youtube.com/watch?v=_UBQPTkkOew Edytowane 25 marca 200916 l przez Oliwka - Wosku Królowa.
Opublikowano 25 marca 200916 l komar737 napisał(a): Dobrze ze nikt nie powiedzial, ze rap zaczal sie od Liroya, <lol> at polscy (pipi)nosze. Jakiś szacunek się gościowi należy IMO!
Opublikowano 26 marca 200916 l Oliwka - Wosku Królowa. napisał(a): Ghouligh napisał(a): no to napewno pierwszym singlem hip-hopowym byl juz wczesniej wspomniany sugarhill gang "rappers delight" z 1979 roku. wiem o kawalku tylko tyle, ze jest stary i ze panowie mieli czesc muzycznego podkladu zapozyczona od jakiegos zespolu z kawalka "good times", ktory wyszedl pol roku wczesniej (dzis sie dowiedzialem od znajomego z pubu). nagrali chyba 4 plyty, w tym napewno "osmy cud swiata" w roku, w ktorym sie urodzilem (1982). Napewno nie. Druh Slawek nawet pisal ze w rzeczywistosci pierwszym singlem byl poprzedzajacy go od caly tydzien kawalek 'King Tim III' funkowej grupy Fatback z udzialem rapera o ksywce King Tim III http://www.youtube.com/watch?v=_UBQPTkkOew No ale to był kawałek funkowy, a nie rapowy. Przy okazji Fatback Band to jedna z moich ulubionych grup. Kojot nad kojoty. W sumie to przydałby sie temat o funku 8) Wogole nowa wrzuć coś tu: http://www.psxextreme.info/underground-t62634.html http://www.psxextreme.info/ATCQ-t75575.html Edytowane 26 marca 200916 l przez el becetol
Opublikowano 26 marca 200916 l Oliwka - Wosku Królowa. napisał(a): Eazy-E - Collage Girls Are Easy - buja nadal. Z jakiej płyty pochodzi ten kawałek? Dobra już przesłuchałem. Eazy tam nie nawija, ale ogólnie spoko. Edytowane 26 marca 200916 l przez peter.a