langus 0 Opublikowano 16 lutego 2008 Autor Opublikowano 16 lutego 2008 EMS śledzi się na jakiejkolwiek stronie przewoźnika, który reflektuje taką formę przesyłek.. EMS oczywiście jest elitą wśród wysyłek, dochodzi w dwa dni, ma śledzenie i nigdy nie ginie tylko teraz zapytaj sam siebie czy warto dopłacać 18$ za kilka dni czekania. Swoją drogą nie zdziw się jak paczka z Japonii przyjdzie do Warszawy w 23h, z Warszawy wyjdzie po 3h i nagle zniknie na sześć bitych dni przy wyłączonym trackingu. Raz tak miałem - przelot drugiej półkuli w niecały dzień a później 6 dni czekania, bo UC w Bydgoszczy się nie spieszyło. Chciałem dochodzić swoich praw to mi powiedziano, że reklamacje moze złożyć tylko nadawca - w tym przypadku japoński Neowing. Mówiąc inaczej - polska polityka przesyłkowa to kpina. Już zapłaciłem za PS1, czekam na teraz na info od sprzedającego, wiem że wysyła EMS-em.Ale martwi mnie jedna rzecz. Poczta chodzi TRAGICZNIE.Boje się że to samo jak z inną przesyłką ale krajowa...po prostu zginęła, ale nie był to EMS. Czyli EMS jest 100% pomimo tego że obsługuje go Poczta Polska? Thx Cytuj
ashka 219 Opublikowano 16 lutego 2008 Opublikowano 16 lutego 2008 EMS jest śledzony, szansa że zginie jest bliska zeru. Wysłałam ich ileś (m.in. na trasie Polska-Japonia) i nic nigdy nie zaginęło, a raz dostałam zwrot kasy za nieterminowe dostarczenie przesyłki Cytuj
ping 9 042 Opublikowano 16 lutego 2008 Opublikowano 16 lutego 2008 nie ma co się martwić na zapas, ja od dłuższego czasu zamawiam mnóstwo rzeczy z US/HK/JP i jeszcze nic (odpukać w niemalowane) mi nie znikło. Wszystko zawsze leci normalnymi paczkami, nawet teraz lecą do mnie 4 paczki z HK, 1 z JP i 1 z US i o nic się nie martwię. Jak masz EMSa to już wogóle Cytuj
rinzen 966 Opublikowano 16 lutego 2008 Opublikowano 16 lutego 2008 Dokładnie. EMS to w polskich realiach jedyny bezpieczny sposób na otrzymanie wartościowej przesyłki bez ingerencji osób trzecich (do mnie raz przyszła "nadgryziona" paczka; wydaje mi się, że kogoś zainteresowały krzaczki i z ciekawości zaczął się dobierać). Później nauczysz się co z czym się je, co jak przesyłać etc, bo niekiedy EMS mimo jakości usługi to wyjątkowo drogie przedsięwzięcie i na dłuższą metę opłacalne tylko w przypadku naprawdę drogich przedmiotów. Obecnie martiwę się tylko o to w jakim stanie przylecą moje winyle Boredoms i czy jakiś pajac na poczcie przypadkiem na nich nie usiądzie. Cytuj
langus 0 Opublikowano 16 lutego 2008 Autor Opublikowano 16 lutego 2008 Dzięki koledzy za odpowiedź, teraz na pewno nie widzę problemu w kupowaniu przedmiotów zza granicy:) Długo interesuję się kulturą Japońską, ale teraz mam czas ( i kasę) na zbieranie przedmiotów ubragnionych:) Więc teraz zbieram gry i konsole, zapoznając się z tematem i czekając na paczki od japońskich sprzedawców na internecie:) Jak jeszcze będę miał jakieś pytania, walę w tym temacie, fajny temat się zrobił. Stwórzmy temat o kupowaniu tylko z JP i HK:) Pozdro!! Cytuj
ping 9 042 Opublikowano 17 lutego 2008 Opublikowano 17 lutego 2008 jest temat "zakupy za granicą" na pchlim targu, jeśli masz jakieś pytania na ten temat to możesz śmiało pisać bezpośrednio do mnie PMki, postaram się w miarę możliwości pomóc, wszak trochę w tym siedzę. Swoją drogą nie widzę problemu żeby ten temat służył wymianie doświadczeń Cytuj
langus 0 Opublikowano 22 lutego 2008 Autor Opublikowano 22 lutego 2008 Super, dostałem dzisiaj pierwszą paczuszkę z Japonii Wszystko jest cacy, działa, doszła szybko (szła od poniedziałku). Ale mam pytanko: dlaczego pomimo zastosowania kabla RGB obraz jest dalej czarno-biały?Konsola do model SCPH-1000, ma z tyłu wejście na taki kabel i trzy zwykłe na chincze.Chincze dostałem w zestawie i po obu stronach znajdują się 3 kable- biały, czerwony, żółty.Co radzicie? Cytuj
ping 9 042 Opublikowano 22 lutego 2008 Opublikowano 22 lutego 2008 podpinasz tymi chinchami czy kablem z innej konsoli co do którego jesteś pewny że jest RGB? Jeśli to nie jest RGB a zwykły composite to kup RGB Cytuj
langus 0 Opublikowano 22 lutego 2008 Autor Opublikowano 22 lutego 2008 Jest zakończony wtyczką na euro, po drodze od konsoli ma jeszcze trzy wejścia na kablu na żółty, czerwony i biały.Jeżeli tam wepnę tym kablem co dostałem z Japonii będzie git? Cytuj
ping 9 042 Opublikowano 22 lutego 2008 Opublikowano 22 lutego 2008 nie bo pewnie dostałeś standardowy kabel composite - taki jak dostaje się w nowej konsoli. Musisz mieć kabel RGB. Cytuj
langus 0 Opublikowano 22 lutego 2008 Autor Opublikowano 22 lutego 2008 Chyba kupię coś takiego:http://www.allegro.pl/item317726791_n_pal_konverter_warez_ps2_psx_pal_ntsc.html. Ale posiadam taki kabel:http://www.allegro.pl/item316029291_kabel_ps2_psx_euro_rgb_3_gniazda_rca_3m_0350_.html. A koloru nie ma:( Cytuj
ping 9 042 Opublikowano 22 lutego 2008 Opublikowano 22 lutego 2008 ale ten kabel jest z paczki która przyszła Ci z PSXem czy "z szafy"? http://www.allegro.pl/item317726791_n_pal_...x_pal_ntsc.html - miałem, działał. http://www.allegro.pl/item316029291_kabel_...a_3m_0350_.html - posiadam, działa. Cytuj
langus 0 Opublikowano 22 lutego 2008 Autor Opublikowano 22 lutego 2008 Te co przyszedł ma 3 końcówki po jednej i drugiej stronie.A w domu mam taki jak podałeś w drugim linku, tylko innej firmy i z złotym koncówkami. Cytuj
ping 9 042 Opublikowano 22 lutego 2008 Opublikowano 22 lutego 2008 w takim razie dziwne że nie śmiga, ja aktualnie używam zwykłych kabli RGB jak w tym linku: http://www.allegro.pl/item316789552_play_tv_kabel.html i wszystko mi działa. Cytuj
langus 0 Opublikowano 22 lutego 2008 Autor Opublikowano 22 lutego 2008 No widzisz...ale zainwestuje w ten konwerter, miałem kiedyś taki przy konsoli z USA i wszystko było OK. Jest to pewny zakup, na pewno będzie działać.Ten mój kabel jest od PS2, ale chyba nie robi to różnicy:) Cytuj
ping 9 042 Opublikowano 22 lutego 2008 Opublikowano 22 lutego 2008 różnicy nie ma, kable są uniwersalne dla każdej z konsoli sony. Cytuj
langus 0 Opublikowano 22 lutego 2008 Autor Opublikowano 22 lutego 2008 No właśnie, nie wiem dlaczego nie uzyskałem koloru.A może nie każdy kabel który jest zakończony wtyczką jest RGB? Ale chyba to głupie:) Kupuje konwerter, to najlepsze i najpewniejsze rozwiązanie:) Cytuj
ping 9 042 Opublikowano 22 lutego 2008 Opublikowano 22 lutego 2008 całkiem możliwe, chociaż po co wnikać w szczegóły, kupuj konwerter i miłego grania a z ciekawości zapytam co za grę z nim wyrwałeś? Cytuj
langus 0 Opublikowano 23 lutego 2008 Autor Opublikowano 23 lutego 2008 całkiem możliwe, chociaż po co wnikać w szczegóły, kupuj konwerter i miłego grania a z ciekawości zapytam co za grę z nim wyrwałeś? Wyrwałem dwie gry za 0.01$ Refrain Love 2 i Everybody's Golf Cytuj
mario87 2 Opublikowano 23 lutego 2008 Opublikowano 23 lutego 2008 Zgadza się, nie każdy kabel euro/scart jest RGB, jest tak chyba też tak z oryginalnym Xboxem. Do PS2 i XBOXa musiałem dokupywać kable RGB, czasami łatwo poznać że kabel nie jest RGB jak nie ma wszystkich pinów http://en.wikipedia.org/wiki/Image:Fake-scart-brkn.jpg. Cytuj
langus 0 Opublikowano 23 lutego 2008 Autor Opublikowano 23 lutego 2008 Zgadza się, nie każdy kabel euro/scart jest RGB, jest tak chyba też tak z oryginalnym Xboxem. Do PS2 i XBOXa musiałem dokupywać kable RGB, czasami łatwo poznać że kabel nie jest RGB jak nie ma wszystkich pinów http://en.wikipedia.org/wiki/Image:Fake-scart-brkn.jpg. Mój ma wszystkie piny, ale koloru taki tak nie uzyskałem na JAP PS1:( Więc kupuje konwerter bo boję się ryzykować kupno kabla.To jest model konsolki która ma z tyłu 3 wejścia chincz i jedno standardowe do PS1 Cytuj
mario87 2 Opublikowano 23 lutego 2008 Opublikowano 23 lutego 2008 Bardzo możliwe, tylko w jednej konsoli kabel nie miał wszystkich pinów, ale w żadnej konsoli nie było RGB. Kabel RGB do PS2(jeżeli naprawde są uniwersalne) kosztuje kilka złoty(mój chyba z 9 zł jak dobrze pamiętam) więc ryzyka nie ma wielkiego no chyba że w poblizu nie masz sklepu gdzie można by o dostać. Ten konwerter też kosztuje grosze, więc kto co woli. Cytuj
langus 0 Opublikowano 26 lutego 2008 Autor Opublikowano 26 lutego 2008 (edytowane) Bardzo możliwe, tylko w jednej konsoli kabel nie miał wszystkich pinów, ale w żadnej konsoli nie było RGB. Kabel RGB do PS2(jeżeli naprawde są uniwersalne) kosztuje kilka złoty(mój chyba z 9 zł jak dobrze pamiętam) więc ryzyka nie ma wielkiego no chyba że w poblizu nie masz sklepu gdzie można by o dostać. Ten konwerter też kosztuje grosze, więc kto co woli. A jeżeli mój telewizor który posiadam, 27 cali, HD, ma przełącznik na tryby PAL, AUTO, NTSCx2 to czy będzie śmigać w kolorze na którymś z trybów NTSC nawet bez kabla RGB? Edytowane 26 lutego 2008 przez langus Cytuj
ping 9 042 Opublikowano 26 lutego 2008 Opublikowano 26 lutego 2008 większość nowych telewizorów obsługuje wszystkie formaty więc śmiało próbuj mój HDTV bez problemu obsługuje wszystkie tryby w kolorze z kolei mój 10 letni philips już nie Cytuj
langus 0 Opublikowano 26 lutego 2008 Autor Opublikowano 26 lutego 2008 I udało się Jest kolor, po tym kablu niby RGB (na którym obraz na 10 letnim Philipsie jest czarno biały), czyli teraz tylko szukam oryginalnego pada od PS1 i biorę się do ciorania w tytuły które dostałe.A tak przy okazji-na EBayu wyrwałem Japońskie wersje Gran Turismo i Gran Turismo 2 w idealnym kompletnym stanie za 3 funty.Opłacało się Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi