aux 3 784 Opublikowano 18 lipca 2014 Udostępnij Opublikowano 18 lipca 2014 Boże jak ja kocham GT4, de best odsłona. Kolekcja super i plusik się należy, ale przyczepię się do GT3 które nie jest w czerwonym pudełku Cytuj Odnośnik do komentarza
Emtebe 2 524 Opublikowano 18 lipca 2014 Udostępnij Opublikowano 18 lipca 2014 Niedługo wszystkie gry z PS2 będę miał w czarnych pudełkach. Postanowiłem je wymienić, bo niektóre po latach mają już pościeraną folię. Cytuj Odnośnik do komentarza
Labtec 3 643 Opublikowano 18 lipca 2014 Udostępnij Opublikowano 18 lipca 2014 Jak bys jeszcze kupil model skyline r34 z gran turismo logo (pace car) i znalazl gran turismo hd na plycie to by bylo bomba...plus sie nalezy, posiadalem wszystkie te grt kiedys i tyle dobrych wspomnien Cytuj Odnośnik do komentarza
Emtebe 2 524 Opublikowano 18 lipca 2014 Udostępnij Opublikowano 18 lipca 2014 Pace Car'a mam w garażu, w GT5 A HD na płycie to chyba tylko w Japonii wyszło. Cytuj Odnośnik do komentarza
Labtec 3 643 Opublikowano 18 lipca 2014 Udostępnij Opublikowano 18 lipca 2014 (edytowane) http://m.ebay.com/itm/261525620983?nav=SEARCH Ale na polce lepiej by taki wygladal kolo gier (nie widze juz pace) i tak gt hd tylko w japoni i dzisiaj dosc trudne do zdobycia Edytowane 18 lipca 2014 przez Labtec Cytuj Odnośnik do komentarza
waldusthecyc 4 767 Opublikowano 22 lipca 2014 Udostępnij Opublikowano 22 lipca 2014 ping masz kontakt z innymi kolekcjonerami gier w Polsce? Jest np ktoś kto ma największą kolekcję, albo najrzadszą, albo najbardziej cenną - czy też u nas to hobby jako rynek zupełnie nie istnieje bo dalej "gierki=dzieci" ? Cytuj Odnośnik do komentarza
tk___tk 4 795 Opublikowano 22 lipca 2014 Udostępnij Opublikowano 22 lipca 2014 moment w którym paweł pokaże swoją kolekcję będzie jednym z ważniejszych w historii polskiego gejmingu. Cytuj Odnośnik do komentarza
ping 9 039 Opublikowano 22 lipca 2014 Udostępnij Opublikowano 22 lipca 2014 Wiem o co najmniej kilku osobach, które podchodzą do sprawy poważnie, ale raczej nie udzielają się na forach. Z tego co zaobserwowałem u nas jest tak, że nawet na forum o grach wideo strach się z czymkolwiek pokazać, bo zaraz zacznie się narzekanie na kilka stron, że jesteś jakiś pojebany, topisz hajs, gdzieś tam przewinie się wieczny argument "i tak w to nie zagrasz" etc. Zjawisko istnieje, wprawdzie do USA i Francji (tam jest sporo hardcore'owców) Polska nie ma startu, ale chętnych na unikaty przybywa - widzę to między innymi po allegro i wzroście cen za niektóre rzeczy. Jeszcze 10 lat temu miałbym spore problemy żeby pozbyć się jakiegoś dubla w japońskim wydaniu, teraz wiele gier schodzi z pocałowaniem ręki (choć za niższe niż ebayowe ceny). Kontaktu z nikim nie trzymam, na szczęście jestem samowystarczalny i jestem w stanie zdobyć na własną rękę każdą grę, więc po prostu nawet by mi się to nie przydało. Bo i po co, żeby rozmawiać o gierkach? Od tego mam forumek . 2 Cytuj Odnośnik do komentarza
waldusthecyc 4 767 Opublikowano 22 lipca 2014 Udostępnij Opublikowano 22 lipca 2014 moje pytanie bardziej wynikało z faktu, iż ostatnio wróciłem do informacji na temat sprzedaży największej wg księgi Guinnessa kolekcji gier. Czytając ze dwa, może 3 artykuły na ten temat okazało się, że faktycznie tak jak wspomniałeś - np w USA są społeczności ludzi-kolekcjonerów, którzy faktycznie do sprawy podchodzą śmiertelnie poważnie. Część z nich konkuruje na serio ("Kazkowi to wpyerdol za to japońskie wydanie GT HD") ale część z nich się wspiera np zakupami grupowymi. Podobno były historie, gdzie np 2-3 zapaleńców z pokaźnym dorobkiem kolekcjonerskim oraz finansowym zwracało się bezpośrednio do deva lub dystrybutora o kupno gry, która już nie jest/nie była dostępna i za jakieś chore kwoty niektórym się udawało. Insza inszość jest też podobno taka, że kolekcjonowanie gier to jedno, a przy okazji zbierają figurki, gadżety, itp część z nich to oficjalne rzeczy, część wytwarzane jako manufaktury w pojedynczych sztukach. W sumie ciekawy temat, bo chyba lepiej mieć jakieś hobby niż wszystko w chu,ju Cytuj Odnośnik do komentarza
ping 9 039 Opublikowano 22 lipca 2014 Udostępnij Opublikowano 22 lipca 2014 (edytowane) U nas niestety ludzie (zbieracze/kolekcjonerzy też) jeszcze nie dorośli do pewnych rzeczy. Ci z prawdziwego zdarzenia jak już wspomniałem wyżej, nie śledzą for, w (pipi)e mają cały internet. A co do gości typu "kupię zestaw nes + 20 gier, do tego stare playstation z fifą i jestem kolekcjonerem" - tacy w większości mają chore ego, inni są bardziej handlarzami, którzy wysiadują po 24h/7 na allegro żeby sprzedać coś z przebitką 20zł (jest takie polskie forum dla graczy retro - było w miarę ok zanim zorientowałem się, że to forum o handlowaniu na allegro złomem z wystawek...). Dlatego jakiekolwiek wspólne działania w naszym kraju nie przejdą, a sam nie chciałbym wchodzić w komitywę z kimś, komu koleżeńsko pokażę jedno ze swoich źródeł, a potem zobaczę wysyp aukcji na allegro z dwukrotną przebitką. W Stanach pełna kulturka, jest kilka świetnych for. Na jednym z nich są organizowane zbiórki. Przykładowo gdy Acclaim bankrutowało, wszystkie assety firmy poszły pod młotek. Grupa zapaleńców wylicytowała archiwum firmy, z którego dało się odzyskać kilka ciekawych rzeczy. Potem udostępnili wszystko za darmo innym zapaleńcom. Robienie zbiórki na rzadkie bety/niewydane gry to też akcje na porządku dziennym - dzięki temu posiadacze Dreamcasta mogą zagrać w skasowane Geist Force. Jak potrzebuję zasięgnąć wiedzy na temat tego hobby, to szukam na zachodzie - mniej przekłamań, bardziej zorientowani ludzie. Mnie oprócz retaili bardzo interesują rzeczy niedostępne dla przeciętnego kowalskiego - bety, wersje preview wydanych gier - w kraju praktycznie nikt takich rzeczy nie posiada, nie mówiąc już o dev/test kitach różnych firm, a to jednak spory fun odpalić wczesną wersję ulubionego tytułu i zobaczyć co się pozmieniało do momentu wydania. Niestety to już trochę szara strefa (dopóki wydawca nie zbankrutuje... )... Więc jak widać w kraju nie bardzo miałbym z kim o tym porozmawiać, na szczęście mam trochę znajomości poza Polską więc do pewnych rzeczy mam lepszy dostęp. Edytowane 22 lipca 2014 przez ping 5 Cytuj Odnośnik do komentarza
waldusthecyc 4 767 Opublikowano 22 lipca 2014 Udostępnij Opublikowano 22 lipca 2014 Ci z prawdziwego zdarzenia jak już wspomniałem wyżej, nie śledzą for, w (pipi)e mają cały internet to zaskakujące, bo myślałem, że Internet jest im niezbędny do uzupełniania kolekcji Cytuj Odnośnik do komentarza
ping 9 039 Opublikowano 22 lipca 2014 Udostępnij Opublikowano 22 lipca 2014 Chodziło mi oczywiście o fora/innych graczy/etc. Najwięksi zapaleńcy potrafią wsiąść w samolot i polecieć na dwutygodniowe zakupy na przykład do Japonii (i nie, nie na Tokijską Akihabarę, która o ile robi wrażenie, tak cenowo nie jest tak atrakcyjna jak mniej znane miejsca w głębi kraju). Cytuj Odnośnik do komentarza
waldusthecyc 4 767 Opublikowano 22 lipca 2014 Udostępnij Opublikowano 22 lipca 2014 dzięki za ciekawą rozmowę oddaję głos do studia Cytuj Odnośnik do komentarza
Paliodor 1 761 Opublikowano 22 lipca 2014 Udostępnij Opublikowano 22 lipca 2014 Chodziło mi oczywiście o fora/innych graczy/etc. Najwięksi zapaleńcy potrafią wsiąść w samolot i polecieć na dwutygodniowe zakupy na przykład do Japonii (i nie, nie na Tokijską Akihabarę, która o ile robi wrażenie, tak cenowo nie jest tak atrakcyjna jak mniej znane miejsca w głębi kraju). Z tego co czytałem w paru miejscach to ponoć niezłe okazy da się wyhaczyć w mniejszych miastach i niepozornych sklepikach. Jak będę miał okazję wybrać się kiedyś do JP to muszę się zapuścić na "prowincję", może akurat coś fajnego wpadnie w łapki. Cytuj Odnośnik do komentarza
PRQc 705 Opublikowano 29 lipca 2014 Udostępnij Opublikowano 29 lipca 2014 Wszystkim polecam regały Kilby z Ikei. Kosztują grosze (79zł), wyglądają ok, a każdy z nich mieści około 400 gier w DVD boxach. No i nie są głębokie, więc nie zajmują dużo miejsca. dacie linka, szukam 10min i nie mogę namierzyc tych regałów Cytuj Odnośnik do komentarza
Copper 2 657 Opublikowano 29 lipca 2014 Udostępnij Opublikowano 29 lipca 2014 Obczaj billy, te kilby to chyba ze starej serii. Cytuj Odnośnik do komentarza
Ta odpowiedź cieszy się zainteresowaniem. Rayos 3 170 Opublikowano 10 sierpnia 2014 Ta odpowiedź cieszy się zainteresowaniem. Udostępnij Opublikowano 10 sierpnia 2014 (edytowane) No więc tak, prosiliście, to macie, sporo tego nie ma, tym bardziej, że niewiele się zmieniło od zeszłorocznych zdjęć w sumie... gier na PS3 nie pokażę, bo część mam tutaj, a część w Krakowie, Gry na Wii są dokładnie takie jakie rok temu, z wyjątkiem tego, że doszedł Mario Kart 8 na WiiU którego jeszcze nie mam. Bardziej chodzi mi tutaj o pokazanie lekko zmodernizowanego regału i szafki, co by to więcej gierek i bardziej elegancko pomieścić Dla mnie najbardziej radykalną zmianą było... ułożenie gier alfabetycznie, a jeśli miałem jakieś gry z serii (np Layton), to układałem je chronologicznie, nie zważając na kolejność alfabetu. Pierwszy tuning polegał na tym, że... wywaliłem drzwi za którymi była tylko kupa szmelcu z szafeczki obok półki na tv. Ogarnąłem burdel i w magiczny sposób mam 2 dodatkowe półki na gry obok TV! W praktyce, wolną teraz przestrzeń wykorzystałem na książki, które wcześniej zajmowały dwie półki na moim regale. Tak to teraz wygląda: A wyglądało: Jako, że zwolniły się dwie półki na regale, to gry z 3DSa przeniosłem na osobną półkę, i tu Rayos MacGyver part 1: wyczaiłem, że mogę podnieść sobie półkę, bo "podstawki" pod nią są przybite na zwykłych gwoździkach. Przybiłem je odpowiednio wyżej, tak, żeby mi się 2 gry psp jedna na drugiej zmieściły i w ten sposób stworzyłem półkę na samej górze na gry z PS2 i GCN, które wcześniej siedziały w szufladzie pod małym CRT. W sumie byłem efektem zadowolony, jednak niezmiernie irytowało mnie, jak wyglądały gry na PSP i DSa... Musiałem więc wymyśleć sposób na to, by gry nie stały jedne na drugich! Więc co zrobiłem? Znalazłem w piwnicy starą, nieużywaną szafkę. Wyciąłem z niej plecy, pomierzyłem odpowiednie wymiary i wyciąłem półki. Początkowo miały to być półki na głębokość szafki, ale stwierdziłem, że lepiej będzie wyglądać jak półka będzie na szerokość gry . Pod grami na DSa półka lekko się ugina, co mi nie przeszkadza, ale pod grami na PSP uginała się tak bardzo, że wprost się opierała na tych niżej, więc konieczne było dołożenie drugiej płytki i sklejenie całości. Tak to teraz wygląda: Zasłonięte gierki, to Okamiden, Pokemon Diamond, Pokemon HeartGold, Pokemon Link Według mnie lepiej A pod grami na DSa czeka wolna półka na gry na PS Vitę... Jeśli chodzi o gry na GBA/GBC/GB, to delikatnie tylko zmieniłem "wystrój". Ustawiłem pudełka gier na bokach, tak, żeby nazwy były widoczne (oczywiście alfabetycznie) i cartridge też ustawione alfabetycznie. Na górnej półce GBA z GBA SP, na dolnej GB/GBC z GB/GBC Na zdjęciu w pustych pudełkach zwyczajowo jest Pkmn LeafGreen i NES Classic: The Legend of Zelda Jedna siedzi w GBA SP, druga w GBM W pustym pudełku jest zwyczajowo Zelda: Link's Awakening, który siedzi w GB, dodatkowo na zdjęciu niewidoczny jest jeszce Pokemon Pinball, który siedzi w GBC Ostatnią zmianą było ściągnięcie GCN z małego CRT (stał na nim) i włożenie go do... szuflady, tam gdzie wcześniej gry leżały! Teraz jak chcę na nim pograć, to tylko otwieram szufladę, włączam i mogę grać Bardzo eleganckie moim zdaniem rozwiązanie, choć tymczasowe oczywiście. To by było na tyle. Wrzucam tutaj a nie do HC Roomu, gdyż mimo wszystko opisuję tutaj gierki Jak coś, to proszę o przeniesienie. Następny update planuje za rok, mam nadzieję, że do tego czasu dojdzie mi więcej rzeczy do pokazania. Edytowane 10 sierpnia 2014 przez Rayos 18 Cytuj Odnośnik do komentarza
KUBUŚ 49 Opublikowano 5 października 2014 Udostępnij Opublikowano 5 października 2014 Przy Niedzieli jesienna inwentaryzacja. Gry tylko pudełkowe: 7 Cytuj Odnośnik do komentarza
Hubert249 4 276 Opublikowano 5 października 2014 Udostępnij Opublikowano 5 października 2014 Nie dam Ci plusa, bo kiedy widzę taki nieład to mnie krew zalewa weź to jakoś ogarnij Cytuj Odnośnik do komentarza
Gość _Be_ Opublikowano 5 października 2014 Udostępnij Opublikowano 5 października 2014 dokładnie za taki syf plusów nie ma ;d Cytuj Odnośnik do komentarza
KUBUŚ 49 Opublikowano 5 października 2014 Udostępnij Opublikowano 5 października 2014 Mieszkam z teściami póki co więc jest jak jest Cytuj Odnośnik do komentarza
Figaro 8 205 Opublikowano 5 października 2014 Udostępnij Opublikowano 5 października 2014 Rayos, fajne panele podłogowe Cytuj Odnośnik do komentarza
balon 5 328 Opublikowano 5 października 2014 Udostępnij Opublikowano 5 października 2014 Mieszkam z teściami póki co więc jest jak jest Teściowe zabraniają Tobie poukładać tytuły alfabetycznie i wg platform? Wspôłczuje. 1 1 Cytuj Odnośnik do komentarza
Ta odpowiedź cieszy się zainteresowaniem. KUBUŚ 49 Opublikowano 7 października 2014 Ta odpowiedź cieszy się zainteresowaniem. Udostępnij Opublikowano 7 października 2014 Po waszej małej nagonce, postanowił lekko uporządkować: 20 Cytuj Odnośnik do komentarza
saptis 620 Opublikowano 7 października 2014 Udostępnij Opublikowano 7 października 2014 (edytowane) Ladnie - widze przekroj gier przez kilka generacji konsol i rozne systemy. Wrzuc jakies jedno zdjecie z caloscia bez zooma na konkretne gry. Edytowane 7 października 2014 przez saptis Cytuj Odnośnik do komentarza
Rekomendowane odpowiedzi