Opublikowano 26 lutego 200817 l Tak w sumie toi przestałem czytąc PE jak Shiva odszedł, może i mial metroseksualny imidż ale pisał ciekawie i rzeczowo jak cholera. Zamiast tego daliście nudnego buczera, jakiegoś urala niewiadomo skąd i tak już jest pochyła. A se PE czasem przeglodam w salonach czy u kumpla to naprawde reklam jest sporo, troszke za dużo, tracił się ten klmiat jakoś w 2004 no i jest nudno:( A i stronka powinna być bardziej rozbudowana bo prezentuje żąłosny poziom i moja stara lepiej by to zrobiła w połer pojncie. Rzekłem i bez napinek chłopaki. A shiva piszesz gdzieś jeszcze?? (chodzi o gazetki, ewentualnie serwisy internetowe)
Opublikowano 26 lutego 200817 l Butcher ładnie pisze, Urala jest dość mało aby go ot tak ocenić. Co jak co, Shiva był świetnym recenzentem, a powody ku zwolnieniu przez samego siebie nie są znane nam czytelnikom z prostego powodu: Czy mówisz np. każdemu znajomemu i znajomej o powiedzmy jakieś tajemnicy rodzinnej, która nie powinna być znana innym? To tylko przykład, ale dobrze wiesz że nie powinieneś o tym gadać na lewo i na prawo. Gdzieś mam jakieś kłótnie, wytykanie nosów - kupuje PE by czytać opinie o grach. Edytowane 26 lutego 200817 l przez Figaro
Opublikowano 26 lutego 200817 l Malo konstruktywna ta twoja krytyka Urala i Butchera. Ja uwazam,ze obaj swietnie pisza, zwlaszcza ten drugi, ktory wyrobil juz sobie naprawde solidny warsztat.
Opublikowano 26 lutego 200817 l Moim skromnym zdaniem domaganie się przez część czytelników PE podania przyczyn odejścia Shivy nie ma sensu. Jeżeli to byłaby sprawa o której w mniemaniu redakcji należy mówić publicznie, to z pewnością jakiś artykuł wyjaśniający sprawę pojawił by się na łamach magazynu. Jest to sprawa wewnętrzna redaktorów PE i nie uważam, że mają oni obowiązek tłumaczyć im się z ich decyzji - ich zadaniem jest robienie dobrego magazynu o grach i to właśnie robią. PS. To tak jakby Myszaq przestał używać żelu, a cała Polska domagałaby się wyjaśnień dlaczego Edytowane 26 lutego 200817 l przez Krakers
Opublikowano 27 lutego 200817 l naprawde, to juz totalna zenada. najwyrzsza pora dac na wstrzymanie i ciachnac temat nim wszyscy puszcza pawia. kto, co, jak i dla czego/ po co... niech zostanie to w interesie tylko tej osoby. pozostalym nic do tego. a co do pe, hmmm. jak dla mnie format jest ok. owszem, nie powiem... brakuje tego i owego. jednak nie ma idealnej gazety a i wszystkim sie nie dogodzi. ile osob tyle gustow. rzecz bardzo wzgledna. to samo tyczy sie zg(red)ow. jeden jest lepszy bo ma ciekawszy jezyk pisany, poprostu ciekawiej sie wypoiada a inny... no mniej. jedyna osoba jaka wywoluje u mnie niestrawnosc to hiv, czasem moze troszke przystopowac. tak czy siak, jest jak jest. z czasem napewno pe nabierze charakteru i spodoba sie na tyle ze bedzie mniej zastrzezen od fanow. heh
Opublikowano 27 lutego 200817 l Wyjaśnie po krótcę motywację jaka mną kierowała drążąc ten temat (easy, już zaniechałem ). Posłużę się przykładem: są dziennikarze, którzy swą karierę zaczynali w PRL'u- ich texty z tamtych czasów to zaprzeczenie tego o czym piszą teraz. Niektórych to nie razi inni wymiotują. Co chcę powiedzieć przez to? Dla mnie jest istotne JAKICH ludzi texty czytam. Dla niektórych to nie ma znaczenia i ok, każdy jest inny, każdy jest "kimś" (jak w reklamie ERY z przed kilkunastu miesięcy ). Co niezmienia faktu, że PE MERYTORYCZNIE trzyma poziom. Mam taką małą uwagę- zdarza się, że ocena nie pokrywa się trochę z textem recenzjii (głownie gry na 5-6-7). O so mi biega? Np autor pisze- gra jest słaba, zapomnij itp- a dana pozycja dostaje np 6 co wg "oceniaczki" znaczy "gra przeciętna". To jak- słaba, przeciętna czy co w końcu? Taki niuans . Chciałbym więcej stron- kosztem podwyzki do np 10 zł (bez pierdo.lnia- nie łapię ludzi, którym robi różnicę te 2 zł...przecież to cena...biletu w MPK ) Edytowane 27 lutego 200817 l przez Orson
Opublikowano 27 lutego 200817 l Krytyka ?? Czytam ten magazyn od numeru 5. Nie bede sie rozpisywal jak to kiedys byl bardziej lajtowo, jak duzo trzody i innych odjazdow. Kiedys smialem sie z pierdow HIVa, zakreconej kamery czy bekania do telefonu. Obecnie mam 3 dyszki na karku i troszke zmienilo mi sie poczucie humoru. Dojrzalem. Obecnie ironia i sarkazm to moj konik. A magazyn tez dojrzal. Lubie czytac teksty HIVa, Kosa czy Butchera - facet pisze madrze ( jak czytam jego teksty to czuje sie jak w salonie Bosse, gdzie sprzedawca tlumaczy mi roznice pomiedzy systemem JBLa a Bosse i na koniec sie z nim zgadzam ). Podoba mi sie to. Myszowaty - on mial zawsze zryty beret i musze przyznac ze daje rade - takie oderwanie sie od rzeczywistosci i wypad do fun-rainbow landu po trawce. Zmienia sie wasz styl pisania - moze dlatego ze latek wam przybylo jak i doswiadczenia. Pozdrawiam Artur
Opublikowano 27 lutego 200817 l Chciałbym więcej stron- kosztem podwyzki do np 10 zł (bez pierdo.lnia- nie łapię ludzi, którym robi różnicę te 2 zł...przecież to cena...biletu w MPK ) Też mogłabym płacić więcej, żeby tylko tych reklam było mniej Kupuję... do poczytania, a nie oglądania obrazków na całą stronę :/
Opublikowano 27 lutego 200817 l Dla mnie jest istotne JAKICH ludzi texty czytam. Ale, lepiej ci będzie, poczujesz sie lepiej, gdy się dowiesz o co chodzi w tej sprawie? Ulży ci? Będziesz usatysfakcjonowany tym że się dowiedziałeś o rzekomych "tajemnicach tej kryminalnej sprawy"?
Opublikowano 27 lutego 200817 l Dla mnie jest istotne JAKICH ludzi texty czytam. Ale, lepiej ci będzie, poczujesz sie lepiej, gdy się dowiesz o co chodzi w tej sprawie? Ulży ci? Będziesz usatysfakcjonowany tym że się dowiedziałeś o rzekomych "tajemnicach tej kryminalnej sprawy"? Nie chciałem już zajątrzać tej sprawy...ale Ci odpiszę ^_^ . Jesli Tobie NIE PRZESZKADZA, że czytasz texty jakiegoś skur*****a to Twoja sprawa (bo jeśli to co piszę Shiva jest prawdą to ISTNE S(pipi).YSYŃSTWO). Mi przeszkadza. Bo pewien zg(RED) okazał się lamą/i kutafonem zapyziałym (a kiedyś gO lubiłem phi). Tyle o tym. Please- faktycznie odpouśćmy. Skoro taka jest polityka redakcjii- trudno. Nawiasem mówiąć- oczywiście nie zaprzestanę czytania PE (bo gram, bo na tym piśmie się wychowałem- zaczynałem od 9 numeru), ale texty tego koleżki napawają mnie obrzydzeniem. EoT, ok?
Opublikowano 27 lutego 200817 l Hiv mógłby częściej się odzywać na gadu ^_^ A co się będą z pospulstwem zadawać <_< No cóż, jakby nie patrzyć to dzieki temu pospólstwu ma pracę i zarabia, więc nobles oblige - skoro podaje gg, to powinien odpowiadać. A jak chce mieć spokój, to po co podaje gg do ogólnej wiadomości. Może trochę wiecej konsekwencji. Ale jak zwykle mogę się mylić... Pozdrawiam
Opublikowano 29 lutego 200817 l Hiv mógłby częściej się odzywać na gadu smile.gif A co się będą z pospulstwem zadawać wink.gif No cóż, jakby nie patrzyć to dzieki temu pospólstwu ma pracę i zarabia, więc nobles oblige - skoro podaje gg, to powinien odpowiadać. A jak chce mieć spokój, to po co podaje gg do ogólnej wiadomości. Może trochę wiecej konsekwencji. Ale jak zwykle mogę się mylić... Pozdrawiam No, ale tym razem się nie mylisz ^_^ To co mi się nie podoba w PE, to jeszcze to , że nie dodają do niego płytek choćby z jakimiś trailerami. Albo mogliby dać jakąś płytkę z "dniem z życia zgreda". I nie chodzi mi tu o kolejny wyjazd na targi ... Edytowane 29 lutego 200817 l przez ChOomik
Opublikowano 29 lutego 200817 l Hiv mógłby częściej się odzywać na gadu smile.gif A co się będą z pospulstwem zadawać wink.gif No cóż, jakby nie patrzyć to dzieki temu pospólstwu ma pracę i zarabia, więc nobles oblige - skoro podaje gg, to powinien odpowiadać. A jak chce mieć spokój, to po co podaje gg do ogólnej wiadomości. Może trochę wiecej konsekwencji. Ale jak zwykle mogę się mylić... Pozdrawiam No, ale tym razem się nie mylisz ^_^ To co mi się nie podoba w PE, to jeszcze to , że nie dodają do niego płytek choćby z jakimiś trailerami. Albo mogliby dać jakąś płytkę z "dniem z życia zgreda". I nie chodzi mi tu o kolejny wyjazd na targi ... Jedna z filmikami juz byla. O malo nas nie wyniesli na kijach za to:). Narzekaniom nie bylo konca;).
Opublikowano 29 lutego 200817 l Hiv mógłby częściej się odzywać na gadu smile.gif A co się będą z pospulstwem zadawać wink.gif No cóż, jakby nie patrzyć to dzieki temu pospólstwu ma pracę i zarabia, więc nobles oblige - skoro podaje gg, to powinien odpowiadać. A jak chce mieć spokój, to po co podaje gg do ogólnej wiadomości. Może trochę wiecej konsekwencji. Ale jak zwykle mogę się mylić... Pozdrawiam No, ale tym razem się nie mylisz ^_^ To co mi się nie podoba w PE, to jeszcze to , że nie dodają do niego płytek choćby z jakimiś trailerami. Albo mogliby dać jakąś płytkę z "dniem z życia zgreda". I nie chodzi mi tu o kolejny wyjazd na targi ... Po co Ci płytka z trailerami? Pełno tego na sieci...Lepiej by było więcej stron.
Opublikowano 29 lutego 200817 l Tak sobie przypomniałem, że w PE jedyne czego mi brakuje to takich felietonów jak w NEO+ (no co trzeba znać konkurencje ) Oni piszą o róznych około( czasami naprawde daleko)growych sprawach. Fajnie się to czyta, szczególnie jeśli poruszany jest frapujący temat. Takie coś urozmaiciłoby magazyn. A co do tych Niusów z Neta to sprawa nie jest aż tak poważna. Logiczne, że magazyn ma większy dostęp do TOP SECRET informacji od developerów lub od producentów. I wolę mieć to wszystko w jednym miejscu niż szukać w tysiącach stron. Myślę, że gazety znikną wtedy kiedy skończą nam się drzewa
Opublikowano 29 lutego 200817 l Tak sobie przypomniałem, że w PE jedyne czego mi brakuje to takich felietonów jak w NEO+ (no co trzeba znać konkurencje )Oni piszą o róznych około( czasami naprawde daleko)growych sprawach. Fajnie się to czyta, szczególnie jeśli poruszany jest frapujący temat. Takie coś urozmaiciłoby magazyn. Czego jak czego, ale felietonów i publicystyki, to w PE nie brakuje . Natomiast sprawy "daleko-growe"... Jak coś jest o wszystkim, to jest o niczym. Już wiele pism eksperymentowało z takim contentem i... nie ma ich już na rynku. Że podam tutaj przykład takiego periodyka, który zwał się "Reset". Był tam cały dział "Odloty", w którym redaktorzy skrobali np. o mandze i anime, o filmach i innych duperelach. I co? No i już ich nie ma . Rozumiem, że chciałbyś mieć wszystko, jak sam piszesz, w jednym piśmie. Ale jednego interesuje jedno, drugiego drugie. Z takim podejściem trzebaby wydawać PE w tysiącach wariantów, bo każdy ma inne zainteresowania. Zresztą tak jak już wspomniałem - wielu próbowało i dziś mało kto o nich pamięta. Nie bez powodu PE jest na rynku już ponad 10 lat... Choć oczywiście uwaga cenna.
Opublikowano 29 lutego 200817 l Tak sobie przypomniałem, że w PE jedyne czego mi brakuje to takich felietonów jak w NEO+ (no co trzeba znać konkurencje )Oni piszą o róznych około( czasami naprawde daleko)growych sprawach. Fajnie się to czyta, szczególnie jeśli poruszany jest frapujący temat. Takie coś urozmaiciłoby magazyn. Czego jak czego, ale felietonów i publicystyki, to w PE nie brakuje . Natomiast sprawy "daleko-growe"... Jak coś jest o wszystkim, to jest o niczym. Już wiele pism eksperymentowało z takim contentem i... nie ma ich już na rynku. Że podam tutaj przykład takiego periodyka, który zwał się "Reset". Był tam cały dział "Odloty", w którym redaktorzy skrobali np. o mandze i anime, o filmach i innych duperelach. I co? No i już ich nie ma . Rozumiem, że chciałbyś mieć wszystko, jak sam piszesz, w jednym piśmie. Ale jednego interesuje jedno, drugiego drugie. Z takim podejściem trzebaby wydawać PE w tysiącach wariantów, bo każdy ma inne zainteresowania. Zresztą tak jak już wspomniałem - wielu próbowało i dziś mało kto o nich pamięta. Nie bez powodu PE jest na rynku już ponad 10 lat... Choć oczywiście uwaga cenna. Reset to inna sprawa- zauważ ile to pism o PC podzieliło jego los. I przyczyna moim zdaniem nie leży w "tematach okołogrowych". Po prostu rynek pism o tematyce PC w Polsce się zmienił- teraz sprzedają się tylko pisma gdzie dodawane sa jakieś gry (często całkeim zjadliwe w cenie 10 zeta + gazeta- no to jest RAJ ). Ja byłbym za- ale w przypadku zwiększenia stron o powiedzmy 20 (oczywiście kosztem ceny). fajnie byłoby poczytać o ciekawych rzeczach czytając opinię autorów, których lubimy.
Opublikowano 29 lutego 200817 l Reset to inna sprawa- zauważ ile to pism o PC podzieliło jego los. I przyczyna moim zdaniem nie leży w "tematach okołogrowych". Po prostu rynek pism o tematyce PC w Polsce się zmienił- teraz sprzedają się tylko pisma gdzie dodawane sa jakieś gry (często całkeim zjadliwe w cenie 10 zeta + gazeta- no to jest RAJ ). Ja byłbym za- ale w przypadku zwiększenia stron o powiedzmy 20 (oczywiście kosztem ceny). fajnie byłoby poczytać o ciekawych rzeczach czytając opinię autorów, których lubimy. Też myśleliśmy o tym samym i tak powstał L0L ... Co do rynku pism PC nie będę wchodził w temat, bo to naprawdę rzeka rwąca i szeroka. Rzucę ci tylko jeden drobny fakt. A mianowicie - jaki rynek pism PC ? Kiedyś było ich kilka, ale teraz sam zobacz ile z tego zostało. Nie przesadzę mówiąc, że CD Action wykosiło całą konkurencję, więc w sumie masz rację mówiąc że sprzedaje się pismo, do którego dodawane są gry. Bo jest praktycznie jedno poważne obecnie:)
Opublikowano 29 lutego 200817 l Reset to inna sprawa- zauważ ile to pism o PC podzieliło jego los. I przyczyna moim zdaniem nie leży w "tematach okołogrowych". Po prostu rynek pism o tematyce PC w Polsce się zmienił- teraz sprzedają się tylko pisma gdzie dodawane sa jakieś gry (często całkeim zjadliwe w cenie 10 zeta + gazeta- no to jest RAJ ). Ja byłbym za- ale w przypadku zwiększenia stron o powiedzmy 20 (oczywiście kosztem ceny). fajnie byłoby poczytać o ciekawych rzeczach czytając opinię autorów, których lubimy. Też myśleliśmy o tym samym i tak powstał L0L ... Co do rynku pism PC nie będę wchodził w temat, bo to naprawdę rzeka rwąca i szeroka. Rzucę ci tylko jeden drobny fakt. A mianowicie - jaki rynek pism PC ? Kiedyś było ich kilka, ale teraz sam zobacz ile z tego zostało. Nie przesadzę mówiąc, że CD Action wykosiło całą konkurencję, więc w sumie masz rację mówiąc że sprzedaje się pismo, do którego dodawane są gry. Bo jest praktycznie jedno poważne obecnie:) Nie zgodzę się, że CD ACTION wykosił wszystkich. Fakt- jeśli chodzi o merytoryczną zawartość/liczbę stron czy jakość papieru to fakt- wykosił. Ale PLAY czy CLICK również się sprzedają- zależy co wrzucą na płytkę (bo chyba wszyscy myślą o tych 2 pismach jako o "broszurkach reklamowych" )
Opublikowano 29 lutego 200817 l Zapominacie o kawałku tortu z pismami nie poświęconymi grom. Komputer Świat, Chip itp. No ale rozumim że to tylko o grach dywagacje.
Opublikowano 29 lutego 200817 l [ciach...] Po co Ci płytka z trailerami? Pełno tego na sieci...Lepiej by było więcej stron. Ale nie chodzi mi tu szczególnie o trailery, a o coś od zgredów bardziej. Jakieś zebranie. O właśnie ! Zebranie !
Opublikowano 29 lutego 200817 l Że podam tutaj przykład takiego periodyka, który zwał się "Reset". Był tam cały dział "Odloty", w którym redaktorzy skrobali np. o mandze i anime, o filmach i innych duperelach. I co? No i już ich nie ma . PE nie skrobie o filmach? Samobója walnąłeś. Dzis specjalnie przejrzałem sobie nowy numer PE i wyszło mi: 15% - reklamy raczej mnie nie interesują 18% - newsy wszystko jest w necie, PE wychodzi raz na miesiac i newsy w wiekszosci nie są juz swieze 27% - recenzje na konsole stacjonarne wszystko jest w necie (czytam tylko ciekawostki dżuja) 4% - recenzje na konsolki przenośne wszystko jest w necie 4% - listy dział ok 9% - kąciki (filmy, muzyka, grabieżcy) Nie rozumiem co w PE robi dział filmów, proponuje dział REGION MUZYCZNY gdzie bedziecie recenzowac nowe plyty muzyczne, przeciez konsole to też są w stanie odpalic. Grabieżcy to powielanie tego co jest na stronie, do ktorej zreszta caly czas odsylają (onlinecenter.pl) 22% - publicystyka (wstepniak, Ohayo Nippon, to bylo grane) jedyne co czytam od deski do deski poza Graczpospolita gdzie wszystko wczesniej jest w necie. Wychodzi mi ze intersuje mnie okolo 30% zawartosci czasopisma. Chcialbym wiecej publicystyki i wiecej dżuja w PE. Tak sobie mysle, ze skoro wiekszosc rzeczy jest w necie i za friko (minus prąd) to po co kupować PE? Chyba z przyzwyczajenia, bo robie tak od 20 numeru. Mysle, ze czas zmieniac charakter pisma i przyciagac ludzi tym czego nie znajda w necie. Publicystka, wywiady, felietony i tematy okołogrowe itd itp. Chyba czas przestac kupować, bo wychodzi na to, ze kasa leci w błoto.
Opublikowano 1 marca 200817 l Ciekawostki tez mozesz znalezc w necie, wiec nie wiem, co w nich takiego atrakcyjnego. Jesli chodzi o kacik muzyczny, to w zupelnosci wystarczy "Muzyka Gracza" - przynajmniej pasuje do tematyki pisma.
Opublikowano 7 marca 200817 l (...) Tak sobie mysle, ze skoro wiekszosc rzeczy jest w necie i za friko (minus prąd) to po co kupować PE? tak z czystej ciekawości - zaproponuj proszę treść/tematykę, której publikacją w piśmie byłbyś zainteresowany (załóżmy, iż na tą chwilę jesteś jedynym czytelnikiem pe na całym bożym świecie), a której nie można znaleźć w sieci. i oczywiście niech będą to materiały możliwe do zdobycia i publikacji na łamach wydawanego w polsce (taki kraj na końcu świata ;-)) magazynu, żebyś czasem z ekskluzywną rozkładówką roznegliżowanego kojimy nie wyskoczył. ;-)
Opublikowano 7 marca 200817 l (...) Tak sobie mysle, ze skoro wiekszosc rzeczy jest w necie i za friko (minus prąd) to po co kupować PE? tak z czystej ciekawości - zaproponuj proszę treść/tematykę, której publikacją w piśmie byłbyś zainteresowany (załóżmy, iż na tą chwilę jesteś jedynym czytelnikiem pe na całym bożym świecie), a której nie można znaleźć w sieci. i oczywiście niech będą to materiały możliwe do zdobycia i publikacji na łamach wydawanego w polsce (taki kraj na końcu świata ;-)) magazynu, żebyś czasem z ekskluzywną rozkładówką roznegliżowanego kojimy nie wyskoczył. ;-) Nie mogę się powstrzymać - chcę Kojimy roznegliżowanego !!!!