Skocz do zawartości

Console Wars

Featured Replies

Opublikowano

Fajnie Grigori, ale system to przede wszystkim gry. W sprawie PS2, DVD pomoglo w okresie launchowym, ale gdy respondenci wskazuja na drugorzedna ceche konsoli, jako powod zakupu to cos nie gra. Hmmm w sumie gra, casualowy rynek.

Czerwienie sie nieprzerwanie od tygodnia, mam ospe.

Edytowane przez Gość

• Odpowiedzi 9,4 tys.
  • Wyświetleń 184,7 tys.
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Najpopularniejszy posty

• Szał na PS3 slim zaczął się od września i jakoś dwa miesiące po premierze nie może upaść. Kto śledzi wyniki sprzedaży na bieżąco ten wie. A na horyzoncie premiera jeszcze większych killerów... FF XIII

• Kocham ten temat   Edit: plus zostałem zminusowany przez Majora za to, że dałem link potwierdzający, że Sonyslave'y się mylą

• olaboga minusiki mi poleciały w profilu <beczy> nikt mnie nie lubi :<   a ja dawno nikomu nie dałem minusika... trzeba to zmienic! _______________ tej? kiedys były jakies plany stworze

Opublikowano

Twierdze tylko, ze nie jest tak powaznym przewrotem rynkowym jak DVD, gdyz nie jest w stanie go wyprzec definitywnie. Ciekawe czy to sie zmieni, czy koncerny zaproponuja cos zupelnie innego.

Edytowane przez Gość

Opublikowano

Mam na mysli zmiane nosnika na masowa skale, nie o rewolucje technologiczna, bo zmienil sie tylko nosnik. Zaczyna sie... ;]

Edytowane przez Gość

Opublikowano

Obecnie gry na PS3 również te multiplatformowe całkiem nieźle sobie radzą. Więc dla mnie fakt iż napęd jest jednym z głównym czynników napędzającymi sprzedaż konsoli nie jest niczym złym. PS3 jest bardzo dobrym odtwarzaczem Blu-ray więc za nie wielką w sumie cenę mamy player i konsolę.

Zresztą Blu-ray i tak nie wszystkich jeszcze przekonuje. Mój kolega powiedział, że nie ma żadnej różnicy. Brakuje trochę edukacji w tym temacie, ale prawdą jest także to, że konieczne jest posiadanie dobrego TV i kina domowego by to docenić.

Opublikowano

Nie bylo rewolucji, bo to wciaz obraz 2d,zmienia sie tylko jego jakosc (rozdzialka itd). Rewolucja od czasu koloru i dzwieku na ekranie bedzie pelne 3d wyswietlane bez zadnych peryferiow. Tak mysle.

Opublikowano

Nie mowie, ze nie.

Opublikowano

Czyli rozumiem, że według ciebie od powstania kina w latach 20/30 (nie wiem) ubiegłego wieku do teraz, czyli przez te około 90 lat nie było żadnej rewolucji, bo obraz dalej jest dwuwymiarowy? I w grach też nie?

space_invaders.jpg

Uncharted2_Dez_1.jpg

hm....

Ja cię chyba nie rozumiem.

Opublikowano

W grach obraz tez jest 2 wymiarowy, 3d to zabieg graficzny.

Opublikowano

Ostatnio rozmawialiśmy z Psyko o tym, jak dużym elementem napędowym sprzedaży PS3 jest blu-ray.

nielsenps3.jpg

Pierwsze miejsce powodów dla zakupu PS3 w najbliższym czasie w Stanach. No proszę, nawet ja bym nie powiedział, ale Psyko to już w ogóle musisz się teraz czerwienić jak cegła. ;P

i dlatego gry się słabiej sprzedają :lol: ps3 kurzy się w domach jako odtwarzacz BR.

dla mnie 3,5.

Edytowane przez bigdaddy

Opublikowano

Mam na mysli zmiane nosnika na masowa skale, nie o rewolucje technologiczna, bo zmienil sie tylko nosnik. Zaczyna sie... ;]

ktoś jest w stanie to przetłumaczyć na polski?

Opublikowano

Rewolucja byla zmina nosnika na masowa skale, sam przkaz wizualny nie zostal w zaden sposob zrewolucjonizowany, obraz pozostal nietkniety, oprocz zrozumialej poprawy jego jakosci ;]

Opublikowano

Na chwilkę wrócę do tematu Alana na X360. Pograłem troche u kolegi i z tego co widziałem (jeszcze nie zrobiłem dokładniejszej analizy terenów leśnych, tylko obserwowałem wszystko w normalnych warunkach/sytuacjach ale to zrobię wcześniej czy później) pod kątem prezencji jest to ścisła czołówka tej generacji konsol i zdecydowanie najładniejsza gra na X360. Ogólnie jest to pierwszy ex. na X360, który na posiadaczu PS3 potrafi zrobić wrażnie. Jest to też obecnie najważniejsza gra, której posiadacze tylko PS3 (w tym ja) powinni naprawdę zazdrościć X360.

Pomijając gry wyścigowe (bo tych z resztą gatunków nie ma specjalnie jak porównać) obecnie mój ranking pod względem grafiki to chyba:

1. Uncharted 2

2. God of War 3

3. Killzone 2 i Alan Wake

Dalej trochę innych gier.. mógłby być też Heavenly Sword ale z uwagi na słaby framerate odsuwam go dalej ;)

Opublikowano

W temacie Alan'a nie będę się sprzeczał, bo gra faktycznie wygląda bardzo, bardzo dobrze. Nie miałem wprawdzie okazji w nią zagrać, ale przeglądając trailery w HD i gameplay byłoby na czym oko zawiesić. Szkoda, że Alone in the Dark nie dotrzymał takiego pułapu, wtedy gra dostałaby 10/10 jak nic. Wizualnie AW jest mocny, ale nie wiem jak stoi kwestia zagadek, fabuły też za bardzo nie znam, ale chyba chodzi o jakiegoś autora powieści, czy coś. Jednak to dopiero jeden Ex dla konsoli M$, który mógłby stanąć obok najlepszych gier na PS3 (kwestie audiowizualne). Dopiero po 4 latach od premiery X360, konsola doczekała się takiej graficznej perełki na wyłączność.

Edytowane przez NEMESIS US

Opublikowano

Alan Wake miażdży system genialnym połączeniem fabuły, klimatu i akcji. Nie grafika napędza tę grę.

Edytowane przez donsterydo

Opublikowano

Tego nie wiem, bo nie grałem. Podobnie jest z Heavy Rain, gra jest bardzo ciekawa, jednak istnieje spore grono osób, które nie są usatysfakcjonowane całością scenariusza. Nie orientuję się czy w temacie Alan Wake panuje równy podział czy opinie są jednoznaczne na korzyść gry.

Edytowane przez NEMESIS US

Opublikowano

No to wejdź do tematu o Alan Wake tu na forum i przejrzyj opinie o grze od momentu gdy ludzie zaczęli grać. Może znalazły się ze dwie, trzy osoby którym gra się spodobała trochę mniej reszta jest zachwycona, a najlepsze są patenty jak niektórzy po tych debilnych recenzjach z neta majaczyli, a jak sami ograli to pisali, że gra jest za(pipi)ista.

Jednym z kół zamachowych są pełnowartościowe postacie drugoplanowe, każdy ma coś ciekawego do powiedzenia, za każdym stoi jakaś mniej lub bardziej rozbudowana historia.

W grę został doskonale pleciony humor, który jest głównie udziałem Barry'ego (grubasek w czerwonej kurtce), ale tworzony jest także przez niektóre sytuacje czy trafne i krótkie wtrącenia bohaterów.

Gra oferuje parę smaczków jak program telewizyjny Night Springs, którego kolejne odcinki można oglądać na przypadkowo napotkanych odbiornikach TV. O tym co dzieje się w miasteczku i jaka panuje atmosfera szerzej dowiadujemy się z audycji radiowych, które są nadawane w rozstawionych po mieście radiach. Opętani rzucają luźne komentarze wyrwane z kontekstu, a mające związek z tym czym zajmowali się "za życia".

Fabuła jest prowadzona na wiele sposobów. Podstawowy to oczywiście cut scenki i dialogi z innymi bohaterami opowieści, ale dochodzą do tego przypadkowe wizje Alan'a, samoczynnie uruchamiające się stransmisje telewizyjne, których bohaterem jest sam Alan, rozrzucone po mieście strony książki gdzie opisane są nie tylko wydarzenia obecne, ale także szersze tło tego czego sami nie widzieliśmy i dodatkowe informacje o mieszkańcach. Cliffhangery z dobrze dobranym utworem, innym dla każdego epizodu i przegląd wydarzeń z poprzedniego odcinka na początku następnego.

Do tego jeszcze dochodzi doskonale oddany klimat małego miasteczka gdzie wszyscy się znają.

To wszystko jest bardzo dobrze zgrane z akcją.

Chyba jedynymi niezadowolonymi z gry są osoby, które sobie wcześniej wmówiły, że to będzie mix horroru i slashera :)

Edytowane przez donsterydo

Opublikowano

Gra oferuje parę smaczków jak program telewizyjny Night Springs, którego kolejne odcinki można oglądać na przypadkowo napotkanych odbiornikach TV. O tym co dzieje się w miasteczku i jaka panuje atmosfera szerzej dowiadujemy się z audycji radiowych, które są nadawane w rozstawionych po mieście radiach. Opętani rzucają luźne komentarze wyrwane z kontekstu, a mające związek z tym czym zajmowali się "za życia".

Normalnie jak w Max Payne co nie powinno w końcu dziwić.

Dla mnie grafika nie ma aż tak dużego znaczenia, ale pod względem fabuły i prowadzenia akcji (najważniejsze dla mnie) to właśnie Alan Wake oraz Mass Effect 2 kierują moje myśli ku X360. Gdybym miał lepszego kompa to tylko zostałby Alan Wake, ale to i tak nie jest pewne. W końcu to tą grę MS wykorzystywał to prezentacji czterordzeniowych procesorów PC (MS nieźle się wypięło na pececiarzy).

Opublikowano

odnośnie tego co pisałem jakiś czas temu o robieniu gier przez Insomniac na x360...potwierdziło się.

Mało tego, Insomniac ma prawa do RC i Resistance więc nic nie stoi na przeszkodzie by te gry wyszły na x360.

klik

Edytowane przez bigdaddy

Opublikowano

Gdzie niby pisze że Insomniac ma prawa do RC i Resistance??

Opublikowano

Pierwsze slysze ,zeby Insomniac mialo prawa do Ratcheta czy Resistance'a. To ,ze te gry robili nie znaczy ,ze moga sobie je teraz przeniesc

poprawcie mnie esli sie myle :potter:

Opublikowano
Gdzie niby pisze że Insomniac ma prawa do RC i Resistance??

,,Kotaku donosi, że na mocy umowy, prawa do marki i gier zachowa Insomniac. Na PS3 podobno ma powstać co najmniej jeszcze jeden Ratchet & Clank i dwa Resistance. A skąd ta decyzja? Zwiększenie grona odbiorców, czyli po prostu większe zyski''

tak twierdzi Kotaku

Opublikowano

To odnosi się do nowej marki którą tworzą a nie Ratcheta i Resistance

Opublikowano

też tak może być, chociaż nie jest to jasno napisane czy chodzi o nowy IP czy RC i Res, bo napisali ''gier'' a nie gry, obok jest info o RC i Res...no chyba że Insomniac szykuje dwa nowe IP.

Mimo wszystko liczę na nowego kozackiego platformera :)

Opublikowano

Podobno Insomniac miało pracować nad jakimś survival horrorem, pewnie o tę grę chodzi. Wątpię by to był Ratchet lub Resistance.

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.