Skocz do zawartości

Console Wars

Featured Replies

Opublikowano

dla mnie psp umarlo przy Ratchet&Clank byla to ostatnia dobra gra jak dla mnie. PSP lezy tylko na polce i kurzy sie

• Odpowiedzi 9,4 tys.
  • Wyświetleń 184,4 tys.
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Najpopularniejszy posty

• Szał na PS3 slim zaczął się od września i jakoś dwa miesiące po premierze nie może upaść. Kto śledzi wyniki sprzedaży na bieżąco ten wie. A na horyzoncie premiera jeszcze większych killerów... FF XIII

• Kocham ten temat   Edit: plus zostałem zminusowany przez Majora za to, że dałem link potwierdzający, że Sonyslave'y się mylą

• olaboga minusiki mi poleciały w profilu <beczy> nikt mnie nie lubi :<   a ja dawno nikomu nie dałem minusika... trzeba to zmienic! _______________ tej? kiedys były jakies plany stworze

Opublikowano

Ciąg dalszy posuchy, 0.5 gry na miesiąc, już nawet crap'y nie wychodzą, tylko NFL Fify PES'y czy inne Smackdown'y. Konkurenacja nawet jeśli by wydawała jRPG'i o gruszkach i kaczuszkach czy Glizda Racer'y to będzie wyżej usytuowana niż PSP. iPhone i NDS to w tej chwili jedyni walczacy, PSP zasnęło na 3'cim miejscu na podium, jeszcze trochę a reedycje "Rosyjskich Jajeczkek" zajmą jego pozycje. Sad but True. Panowie z Sony - mega-shame.

Opublikowano

Bez kitu, na razie na horyzoncie tylko nowy Resistance. Ew. FF Dissidia. Na dobrą grę na PSP, w którą nie zagra się na innej platformie trzeba czekać pół roku, rok.

Opublikowano

Ushiro, Patapon 2, FF Agito, Mytran Wars, Cardboard Senki, Prinny, Harvest Moon...

Jak się chce to się znajdzie ciekawe zapowiedzi, a że niektórzy ograniczają się do przehype'owanych tytułów typu Resistance to potem gadają bzdury.

W ogóle zazdroszczę Wam ludzie. Ja się zastanawiam kiedy przejdę choćby połowę ciekawszych tytułów wydanych na PSP a Wy chyba przechodzicie 10 tytułów na tydzień. Też bym tak chciał w sumie.

Opublikowano

A ja powiem besskitu, że zgadzam się z ostatnim zdaniem Suavka. Mam psp od marca tego roku i przeszedłem narazie z 5 gier ( gram na kiblu, przed snem, w szkole etc. nie marnuje czasu ;] ) i jak narazie mam w co grać i w czym wybierać.

Opublikowano
Ushiro, Patapon 2, FF Agito, Mytran Wars, Cardboard Senki, Prinny, Harvest Moon...

KH:Birth By Sleep + Parasite Eve 3 + Phantasy Star Portable. Mytrana, Senki i Ushiro nawet z tytułu nie kojarze :P

no i kurde - monster Hunter 2G xD

Opublikowano

monster hunter moze spoko wystarczyc na caly rok jak ktos gra okazyjnie lol xD

Opublikowano
monster hunter moze spoko wystarczyc na caly rok jak ktos gra okazyjnie lol xD

jak ktos gra codziennie i chce zrobic wszystko to tez rok pogra XD

Opublikowano
Mytrana, Senki i Ushiro nawet z tytułu nie kojarze
Ushiro to tytuł, na który czekam z niecierpliwością. Produkt od Level 5 (ludzie od Jeanne d'Arc).

- zwiastun. Klimatem kojarzy mi się z Shin Megami Tensei. Samo w sobie tez zapowiada się ciekawie.

Mytran Wars i Cardboard Senki hitami pewnie nie będą, ale też zapowiadają się interesująco.

Opublikowano

Co by jednak nie mówić, ale kolejne gotujące mamusie nie dostarczą tyle frajdy ile przenośne centrum rozrywki jakim jest PSP, a gier ma pod dostatkiem, są hitami i są lepsze graficznie - dodatkowo wiele gier do dziś żyje dzięki online (Killzone Liberation dla przykładu). Sorry Batory, ale NDS może jest fajnym gadżetem i sprzętem w którym casuale i dzieci się nie pogubią, ale ani siłą hitów, ani graficznie, ani multimedialnie przy PSP nie ma co się porównywać. Chyba, że ktoś jest n-bojem i pisze potem, że na PSP gier brakuje, bo na N wyszło 110 popierdółek i mu się wydaje, że przez to ta konsola jest lepsza :)

Opublikowano
A ja powiem besskitu, że zgadzam się z ostatnim zdaniem Suavka. Mam psp od marca tego roku i przeszedłem narazie z 5 gier

nie bylo jeszcze marca tego roku klamczuchu!!

Opublikowano

No to zeszłego roku, (pipi)o jedna czepiarska.

@Mendrek mądrego posta żeś wysmażył, prawdy jest w nim dużo. Ja choćby nie wiem co nie przekonam się do japońskich pierdół na ds, ale ostatnio kilka zacnych gierek widziałem (skate it, guitar hero, call of duty) to i tak za mało na psp.

Opublikowano

jak mi sie tu rozpeta wojenka "psp vs. niszowy i z popierdółkowatymi grami NDS" to warny polecą ;]

Opublikowano

W sumie to tak jak niektórzy powyżej też gram sporo, ale tytułów nie kładę seriami tylko przechodzę po kolei - skoro przechodzisz 10 gier na miesiąc to nie dziwię się że narzekasz na brak tytułów :P

Z utęsknieniem wyczekuję nowego Resistance, może tez Pataponów i Dissidi w zrozumiałym języku i raczej będę miał w co grać (szczególnie, że dobry Multiplayer może wyrwać nawet kilkaset godzin z życia) :P

PS: To dział PSP więc normalne, w wątkach DS'owskich grzeją ostro po PSP, ale nikt sobie wiele z tego nie robi - tak to juz jest w pewnych kręgach....

bo ja tam patrze raz na 3mies :P - C.

Edytowane przez Coati

Opublikowano

niezle sie to Ushiro prezentuje, mam nadzieje ze wyjdzie w usa/eu

• 2 tygodnie później...
Opublikowano
Panowie i Panie w dzisiejszym PSX EXTREME 0 !!!!!!!!!!!!!!! OŁ YEAH!!!!!!!!!!!! TAK 0 ( słownie : ZERO ) RECENZJI GIER NA PSP!!!! Oj tylko nie piszcie mi że PSP umarło :P:P:P.... Nie tylko na PSP nie było recenzji, na PSONE też nie było!!!! No a tak a na pozostałe konsole są recenzje gier.... DZIĘKI BOGU SPRZEDAŁEM PSP..... Kiedy wychodzi nowy soft do PSP???? :D:D:D ( to wychodzi codziennie :P )

Jak tam gotująca mamusia? Fajnie się gra. Przeszedłeś? Spoko, za miesiąc wychodzi 234 część gdzie będziesz mógł na ekranie dotykowym dosypywać kolorowe kamyczki na ciastka, wiązać mamusi fartuch na 3 nowe sposoby i dosypywać kostkę rosołową (oczywiście z Knorra). Super!

Przyjrzyjmy się jednak zbiorze gier w tym miesiącu na DS recenzowanych w PE:

LAST KING OF AFRICA - Sokal wydaje kolejną grę po "spartowanej" Syberii na DS-a? Myślę, że nadaje się to jako ogłoszenie matrymonialne do gazetki dla sado maso: "Poznam dominującą Panią, która zaopiekuje się wiernym pieskiem. Najlepiej w wieku do lat 30. Posiadam liczny asortyment do karania nieposłuszeństwa, m. in. pejcz, kulkę na usta, Last King of Africa na DS'a i wiele innyh".

HARVEST MOON: ISLAND OF HAPPINESS - to już 20 część Harvest Moon'a, hurra! Znowu pora na grabki w dłoń i hejo, nieważne że ocena 5.8 na IGN i od 20 części nic się nie zmieniło.

EXIT DS - gra, która też jest na PSP, ale nikt nie chce jej kupić, mając do wyboru hity pokroju God of War, Mnster Hunter Freedom, czy Star Ocean na horyzoncie :) Choć kosztuje psi grosz, zalega na półkach. Dlatego może miłośnicy popier.dółek na DS-a i tak pewnie to kupią "bo jest nowa gra!!!!!1111!!1!". Ocena 6.5 na IGN to i tak wysoko jak na średnią miesięczną tej konsoli.

NINJATOWN - http://i268.photobucket.com/albums/jj2/the...r/ninjatown.jpg - ten obrazek chyba mówi sam za siebie.

POPULOUS DS - wow, remake gry po 20 latach. Swoją bezczelnością chyba przebija nawet Mysta z PSP.

Wiecie, jakoś wolę już żeby w miesiącu nie było żadnych gier, niż miałbym się wstydzić za coś takiego :)

Nawiązując do tematu. 2 miesiące nie miałem PSP, z racji awarii... geez, tego było za wiele! Ja naprawdę nie mogę żyć bez konsolki, dla mnie ona jest żywa. Jak sobie pomyśle o tym repertuarze gier, na które jeszcze mnie nie stać... :( Tyle gier, kiedy ja to przejdę?!

Ciekawe czy plotki o Personie się sprawdzą, ja mimo wszystko doceniałem gry Atlusa :)

http://polygamia.pl/Polygamia/1,95339,6149...resuje_PSP.html

To też ciekawa wiadomość, bo Sony poważnie zabrało się za tamten rynek. Zresztą Japończycy nie samymi symulatorami stacji benzynowych żyją, bo sam Kohei Shibata (tworzy Undead Knights na PSP) powiedział:

""DS w odróżnieniu do PSP idzie bardziej w kierunku graczy niedzielnych i nie jestem pewien czy prawdziwi gracze szukają na niej rozrywki w postaci gry akcji.""

Jak patrzę na listę wydawniczą, to całkiem nieźle się tam mają.

Ps. Sorka, że tak nawiązałem do DS-a znów, jeśli pociągnie to jakieś konsekwencje, to nie będę się spierał :)

Opublikowano

Co byś nie napisał Mądraliński to PSP dostaje same ochłapy i porty z dużych konsol. Wydawanie gier na PSP chyba niesie spore ryzyko. Nie wiem czy to wina piractwa powszechnego czy braku ukierunkowania tego sprzętu na gry.

Mała analiza danych na podstawie vgchartz.com:

Największe hity sprzedają się marnie, np. God of War 1.53mln przy 40mln konsol na rynku.

Najlepiej sprzedająca się gra - Monster Hunter Freedom Unite sprzedała się w 2.8 mln

Weźmy pod analizę liczbę 2.8mln. Wychodzi że 7% posiadaczy PSP kupiło tę grę.

Teraz weźmy inne konsole:

DS 97.54mln konsol - Nintendogs sprzedało się 21.68mln

Czyli 22% posiadaczy DS kupiło to badziewie.

XBOX360 27.65mln konsol na rynku, najlepiej sprzedana gra to Halo 3 - 9mln egzemplarzy.

Czyli 32.5% xboxowców to kupiło.

Wniosek - najlepiej sprzedająca się gra na PSP jest kupowana przez zaledwie 7% posiadaczy tej konsoli.

Czy finansowo opłaca się robić dobre gry na tę konsolę?

Według mnie nie - lepiej tanio robić porty i wypuszczać crapy.

PS. Sama posiadam DS i PSP i uważam, że PSP to najlepsza konsola przenośna jaka kiedykolwiek istniała.

Jednocześnie wiem, że nie ma się co spodziewać cudów...

Edytowane przez Wieslawa

• 2 tygodnie później...
Opublikowano

Rok 2009 rokiem PSP! Uwielbiam ten tekst.

Opublikowano

Tak na serio to myślę,że żadnych nowych hitow nie bedzie.Czekam jedynie na disidie po angielsku i mam nadzieję,że doczekamy sie w tym roku FF13 agito.

Resistance nie dla mnie.Sterowanie w strzelankach naprawde kuleje i jako taka grywalnosc ratuje bardzo duzy auto aim.

Przydala by się jakaś nowa bijatyka,ale nie jakiś odgrzewaniec.Marzy mi się konwersja VF albo SC z porzadnym trybem online a nie takim gównem jak w tekkenie.Dla takiego tytułu to byłbym w stanie kupić wifi do kompa.

Jestem ciekaw co sony pokaże w tym roku.Widze jednak,że japońska firma niezbyt dobrze sobie radzi mając na utrzymaniu 2 konsole.Traci na tym szczególnie psp ,które jest notorycznie olewane.Sony koncentruje się głównie na walce PS3 vs X360 pozostawiając małe psp na pastwe losu.Powinni wziąć

przykład z Nintendo,które utrzymuje w formie zarówno Wii jak i DS.Po cichu liczę ,że sony zaprezentuje jeszcze coś ciekawe na swoim handheldzie,a nie porzuci go jak M$ pierwszego klocka.

Opublikowano

Co za pierdolenie. 44 tytuły z czego tylko parę hitów? Panowie z Sony wpieprzają za dużo pieniędzy i uwagi w PS3. Zamydlają oczy tak jak to robili podczas debiutu PS3. Tyle tylko, że PSP jest na rynku od 3,5 roku. Tracą miliony dolarów nie zdając sobie chyba z tego do końca sprawy.

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.