Skocz do zawartości

Console Wars

Featured Replies

Opublikowano

Zrezygnowanie z systemu ocen w PE byłoby bardzo fajnym rozwiązaniem. Ciekaw co na ten temat sądzi redakcja. Dajmy na to ostatni zgrentgen i oceny dla Heavy Rain - od bodajże 7+ do 10-. Co mi da taka ocena danego tytułu ? Powinienem sobie wyliczyć średnią arytmetyczną ?

• Odpowiedzi 9,4 tys.
  • Wyświetleń 184,7 tys.
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Najpopularniejszy posty

• Szał na PS3 slim zaczął się od września i jakoś dwa miesiące po premierze nie może upaść. Kto śledzi wyniki sprzedaży na bieżąco ten wie. A na horyzoncie premiera jeszcze większych killerów... FF XIII

• Kocham ten temat   Edit: plus zostałem zminusowany przez Majora za to, że dałem link potwierdzający, że Sonyslave'y się mylą

• olaboga minusiki mi poleciały w profilu <beczy> nikt mnie nie lubi :<   a ja dawno nikomu nie dałem minusika... trzeba to zmienic! _______________ tej? kiedys były jakies plany stworze

Opublikowano

Aha. Czyli nie masz ulubionych gier?

Tak, niektore z tych gier, ktore mi sie podobaja o_o

Opublikowano

Słupek akurat RE5 - 87% , czy FFXIII 85% (PS3) nie dostały naciąganych ocen. A już tym bardziej w tej skali w jakiej teraz się gry ocenia, czyli 7-10.

A jeżeli chodzi o RE4 to ta gra sobie zwyczajnie na tak wysoką notę zasłużyła. Bo była pod pewnymi względami nowatorska, a i cały gameplay w skali serii (chociaż nie tylko) został mocno przebudowany. Z tej gry rozwiązania czerpał nawet Gears Of War, wystarczy poszukać wywiadów z Bleszinskim, gdzie chwalił RE4 i choćby sposób celowania i nieważne, że wcześniej taki patent był w Splinter Cellu, bo do dzisiaj kamera przy strzelaniu z nad ramienia jest kojarzona właśnie z RE4. Tak jak cover system z Gearsami.

Ale ja nie pisałem o RE4. Choć fanem jej nie jestem to wiem, że zasługuje na wysokie oceny.

Miedzy innymi za to co napisałeś; innowacyjność.

Pisałem o RE5 który pod żadnym względem nie zasługuje na 9. Nie dość, że to kiepska kalka czwórki. To przez to mega archaiczna. Nie wnosząca kompletnie nic. Na dodatek te hasła promujące grę "horror którego nie zapomnisz" taaaaa.

Porównując go do takiego Dead Space (co często się robi; survival horror) wypada jak Saints Row przy GTA; kiepsko. Tyle, że Dead Space nie był znaną marką więc dostawał niższe oceny. Pewnie przy dwójce już się to zmieni nawet jak nie będzie zasługiwał na wysokie noty.

A tak btw podawanie średnich mija się z celem imo. Jedna, dwie słabsze oceny i średnia leci w dół nawet przy większości dajmy na to "9". Lepiej odnosić się pojedynczo do ocen.

Edytowane przez SłupekPL

Opublikowano

RE5 zasługuje na 9! Kalka to może jest ale na pewno nie kiepska :angry: ,faktycznie nie wnosi nic po za kosmetycznymi usprawnieniami gameplayu,jednak jest to gra zasługująca na wysokie noty,bo to bardzo dobra gra,co z tego ze odtwórczy jak to prawie sequel idealny,choć wyraźnie słabszy od części 4.

RE5 "mega archaiczna" ?? :ermm: tutaj nawet nie wchodzę w dyskusję ta gra ma taka być i tyle zdania na ten temat są podzielone i każdy ma swoje rację więc nie będę udowadniał ze tak nie jest.

RE5 vs DS nie powinno istnieć Resident 5 jest grą Akcji przez duże A a z horroru nie postało nic bo jest go jeszcze mniej niż w czwartej części.Dead Space dostawał niższe oceny niż RE5 a to skad masz?? : :blink: jaka jest średnia ocen wątpię żeby była lepsza dla RE

Opublikowano

RE5 vs DS nie powinno istnieć Resident 5 jest grą Akcji przez duże A a z horroru nie postało nic bo jest go jeszcze mniej niż w czwartej części.Dead Space dostawał niższe oceny niż RE5 a to skad masz?? : :blink: jaka jest średnia ocen wątpię żeby była lepsza dla RE

Dead Space (Ps3): 88%

Resident Evil 5 (Ps3): 86%

Tym razem drogi Słupku trochę się pośpieszyłeś - kolega o marnej gramatyce interpunkcji ma rację.

Edytowane przez Mr. Blue

Opublikowano

Wiem, wiem, wiem.

Właśnie sprawdziłem i jestem w szoku. Bo byłem cały czas pewny, że RE5 był wyżej oceniany. Zwracam honor.

Natomiast jeżeli Re5 jest grą akcji (co najlepsze nie jest tak tytułowany) przez duże A to........ a zresztą nieważne ;] nie ten temat.

Edytowane przez SłupekPL

Opublikowano

Ja również zgadzam się, że taki RE5 nie dorasta do pięt czwórce. Głównie wkurwiał mnie wymuszony coop, a ja zawsze wolę grać sam. Niestety nie dano mi takiego wyboru.

Stanie w miejscu podczas strzelania akurat mi nie przeszkadzało i gdyby dali taki wybór, to musieliby przemodelować cały gameplay i przyspieszyć znacznie przeciwników, bądź dać im broń palną.

Dalej mamy znacznie krótszy czas gry, wywalili merchanta no i debilny patent gdzie usprawnione bronie przechodzą automatycznie na wyższy poziom trudności.

O strachu to w ogóle nie ma co dyskutować, bo ten przepadł z czwartą odsłoną.

No chyba, że powróciliby w kolejnej części do tego rozwiązania (jak na filmiku) , gdzie klimat jest bardzo zbliżony do Silent Hilla. W takiej konwencji Resident Evil zadowoliłby chyba większość.

http://www.youtube.com/watch?v=h_5kwX0LZAc

Ok, koniec offtopu. :)

Opublikowano

ojj taka forma RE4 za(pipi)ista, szkoda że Capcom zmienił kierunek serii > RE5 (RE4 był miażdżący jak co :))

Co do ocen w PE to system Famitsu by pasował, 4 kolesi wystawia oceny i mamy średnią a nie że Kali dostaje recenzje i same 9+ do 10 lecą :rolleyes:

Opublikowano

Famitsu to nie jest dobry wyznacznik, spójrz jakie tam gry mają maksymalne oceny. Famitsu jest sponsorowane przez Square Enix i Konami. Według mnie poza Vagrant Story, Wind Wakerem i Ocarina of Time nic nie zasługuje na maks.

Najlepszym przykładem niech będzie FFXII, MGS4, czy MGS Peace Walker (akurat w to jeszcze nie grałem, ale nie wierzę, że jest tak dobra).

Opublikowano

Wracając jeszcze do tych "popierdółek" z XBLA.

Ilomilo

http://www.youtube.com/watch?v=aMWjBmA4rc8&feature=player_embedded

Limbo

http://www.youtube.com/watch?v=t1vexQzA9Vk

Insanely Twisted Shadow Planet

:thumbsup:

Moim zdaniem takie gry są bardziej interesujące niż Trials HD czy Shadow Complex - oczywiście im nie umniejszając.

Edytowane przez donsterydo

Opublikowano

Pierwsza pozycja odpada bo nie lubie gier logicznych, ale pozostale 2 trailery porazaja swoim wysmakowaniem.

Opublikowano

Normalnie, tak samo jak mozna nie lubic mielonych.

Shenmue 2, Jest Set Radio, Sonic 4, Crazy Taxi... XLA>PSN.

Opublikowano

to że Famitsu to ściemniacze i mają sponsorowane recenzje to jedno ale to że maja dobry system ocen to drugie.

W PE często pod dużą oceną są oceny innych zgredów + 3GR, więc mogliby zliczać 3-4 oceny na jedną.

@don - jeszcze taka pierdółka na XBLA, straszna pierdółka :D

http://www.youtube.com/watch?v=Z4yKUltvuGM

@g - a skąd wiesz że sony nikomu poza swoimi studiami nie daje kasy ? Trine, MGS4, itd. z dobroci serca są tylko na ps3 ?

Co do pixel junków to kolesie z tej firmy pisali że chcą wkroczyć na XBLA z grami ale coś ucichło...dobre serce czy $ od Sony ? :)

Edytowane przez bigdaddy

Opublikowano

@bigdaddy: Chodziło mi bardziej o takie nietypowe produkcje, wszystkie 3 które zalinkowałem się do nich zaliczają :)

A co do Breach to dość zabawne, że to właśnie gra z XBLA (a nie pudełkowa produkcja) będzie miała prawdopodobnie najbardziej zaawansowany silnik zniszczeń (albo przynajmniej jeden z topowych).

Edytowane przez donsterydo

Opublikowano

The Misadventures bla bla bla jest poprostu fenomenalne i podpisuje sie rekami i nogami, ze to jedna z najlepszych gier na XBLA.

Opublikowano

Te wszystkie gierki < FFVII i FFVIII

Opublikowano

Moze Sony odpuszcza sobie, albo powaznie ogranicza royalties w przypadkach takich jak Konami i MGS 4.

Edytowane przez Gość

Opublikowano

Te wszystkie gierki < FFVII i FFVIII

Ahahaha

Shenmue 1/2 >>>>>> wszystkie finale

Opublikowano

Nie podoba mi się to, że prowadzona jest tutaj dyskusja na temat XBL vs PSSTORE. Nie podoba mi się to, że w tej potyczce podawane są tytuły z poprzednich generacji konsol, tak jakby obecnie nie dało się wymyślić nic nowego :/ Podobne zdanie mam o tej całej akcji z wydawaniem na PS3 tytułów z PS2 w HD. Z jednej strony fajnie, że można zagrać w najzaj/ebistsze gry, ale z drugiej o czym to świadczy, że w sprzedaży PS3 mają pomagać te same tytuły, które do tej pory 'sprzedają' PS2.

Opublikowano

Shenmue prędzej czy później wyjdzie również na PS3, o czym przebąkuje się od jakiegoś czasu, natomiast odwrotnie nie ma szans. ;]

A jak nie wyjdzie Shenmue na PS3 to co ? ;] Zreszta wisi mi to, mam obie platformy, chodzi mi tylko o to, ze Finale nie umywaja sie do Shenmue :)

Edytowane przez Ins

Opublikowano

Przecież wiadomo, że Xbox 360 jest po prostu za słaby na pociągnię MGS4. Po pierwsze za mały nośnik dla wirtuoza Kojimy.

Po drugie nawet ta legendarna moc PS3 była za mała, przez co Kojima musiał zrezygnować z destrukcji otoczenia i wyboru stron konfliktu. PS3 jest przynajmniej w teorii wydajniejszym sprzętem, więc na pewno gra byłaby jeszcze bardziej wykastrowana.

Opublikowano

Po pierwsze za mały nośnik dla wirtuoza Kojimy.

Akurat w tym przypadku 360tka lepiej by sie sprawdzila XD Centralnie krew mnie zalewala przy instalkach po kazdym rozdziale, zmiana plyty co rozdzial bylaby po prostu o niebo lepsa ;]

Edytowane przez Ins

Opublikowano

@g - a skąd wiesz że sony nikomu poza swoimi studiami nie daje kasy ? Trine, MGS4, itd. z dobroci serca są tylko na ps3 ?

Co do pixel junków to kolesie z tej firmy pisali że chcą wkroczyć na XBLA z grami ale coś ucichło...dobre serce czy $ od Sony ? :)

Bo na początku tej generacji tak powiedzieli i jak dotąd nie było słychać ani widać , by zdanie zmienili.

To, że jakiś wydawca wydaje grę tylko na jeden system nie musi znaczyć, że dostał pieniądze, tylko może to oznaczać. Może być też wiele innych przesłanek o tym decydujących, z których w kontekście gier PSS/XBLA wymieniłem powyżej kilka.

Jeśli znasz jakiś przykład na to, że Sony komuś zapłaciło, a tym samym jesteś w stanie podważyć wiarygodność stwierdzenia z pierwszego zdania, to się podziela z nami.

Natomiast, to że wszyscy wiedzą, że MS z braku własnych developerów musi opłacać obcych, to fakt odrębny i można tutaj wymienić przynajmniej kilka dużych przykładów, jak choćby Epizody czy pierwszy map pack do MW2, które wystarczając świadczą o "szczodrości" MSu względem zewnętrznych wydawców.

Oczywiście nie twierdze że każda gra ekskluzywna na Xboxa jest zaraz taka dlatego, że MS zapłacił. Co to, to nie.

sratutatu bo Sony powiedziało...no jasne, exy na ps3 poza studiami first-party to bonusy za miłość do Sony. MS wydaję więcej kasy na to ale to nie znaczy że Sony też nie płaci innym poza swoją ekipą F-P za gry/bonusy.

Z przykładów to: pół roczny ex w postaci UT3, bonusy w Batmanie dla ps3, Agent, FFVS, itd...z innych gier których Sony jest wydawcą to: Heavy Rain, Infamous, Resistance, RC, Demons Souls, Heavenly Sword itd....to nie są gry robione przez first-party Sony. Więc Sony tak samo inwestuje w rozwój innych.

Co do mgs4 to chyba każdy pamięta ile szału i plotek było o wersji na x360, czemu ona się nie pojawiła w końcu ? No bo Sony zadbało o to. Tak samo czemu jeszcze nie ma ME na ps3 ? bo MS zadbał o to.

Nośnik za mały ? dane na BR zajmują znacznie więcej miejsca niż na DVD przez zbyt wolny napęd ps3, tak więc wersja na kloca byłaby na 2-3DVD, lepsza zmiana płyty niż instalka po każdym chapterze.

Z tym Shenmue lepiej się wstrzymajcie na co wyjdzie, na razie same ploty.

@zwolak - chyba o to chodzi ale nie jestem pewny. Tak czy siak te same gry na ps3 zajmują więcej miejsca.

Edytowane przez bigdaddy

Opublikowano

Nośnik za mały ? dane na BR zajmują znacznie więcej miejsca niż na DVD przez zbyt wolny napęd ps3

Nie kumam, chodzi o to że optymalizując czas dostępu niektóre dane są kilkakrotnie umieszczane na nośniku?

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.