Skocz do zawartości

Console Wars

Featured Replies

Opublikowano

Nośnik za mały ? dane na BR zajmują znacznie więcej miejsca niż na DVD przez zbyt wolny napęd ps3

Nie kumam, chodzi o to że optymalizując czas dostępu niektóre dane są kilkakrotnie umieszczane na nośniku?

O ile pamiętam odnosiło się to głównie do gier z początku życia konsoli PS3 na rynku. Chyba Resistance 1 na tym polu miał swoje zasługi. W chwili obecnej powyższe informacje bardziej śmieszą niż rażą. BR ma wolniejszy stopień dostępu do danych niż DVD, ale deweloperzy sobie z tym radzą, tzn. tak jak umieją jeżeli się patrzy na 7GB instalkę Split Second i brak takowej przy Uncharted 2. Uwidacznia to też poziom opanowania konsoli przez dewelopera i nikogo nie dziwi że na tym polu prym wiodą deweloperzy 1st party.

Edytowane przez Texz

• Odpowiedzi 9,4 tys.
  • Wyświetleń 184,7 tys.
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Najpopularniejszy posty

• Szał na PS3 slim zaczął się od września i jakoś dwa miesiące po premierze nie może upaść. Kto śledzi wyniki sprzedaży na bieżąco ten wie. A na horyzoncie premiera jeszcze większych killerów... FF XIII

• Kocham ten temat   Edit: plus zostałem zminusowany przez Majora za to, że dałem link potwierdzający, że Sonyslave'y się mylą

• olaboga minusiki mi poleciały w profilu <beczy> nikt mnie nie lubi :<   a ja dawno nikomu nie dałem minusika... trzeba to zmienic! _______________ tej? kiedys były jakies plany stworze

Opublikowano

Powinna być opcja zrzucenia całych gier na HDD, wtedy nie byłoby problemu.

Opublikowano

Bylyby, ja np. mam 10 giga wolnego.

Opublikowano

Powinna być opcja zrzucenia całych gier na HDD, wtedy nie byłoby problemu.

Majac Xboxa i 20GB to raczej mozna pomazyc.

Opublikowano

@bd: dowody, albo przynajmniej wiarygodne źródła spekulacji, albo spadaj.

W ogóle Twoja wiedza na temat branży i tego o czym mowa jest żenująco płytka.

z innych gier których Sony jest wydawcą to: Heavy Rain, Infamous, Resistance, RC, Demons Souls, Heavenly Sword itd....to nie są gry robione przez first-party Sony. Więc Sony tak samo inwestuje w rozwój innych.

To są gry (nie wszystkie, ale już nie będę się rozmieniał na drobne) robione przez second-party. Czyli DEVELOPERÓW niezależnych, który podpisali kontrakt na wydanie konkretnej gry na dany system, wraz z objęciem WYDAWNICTWA i DYSTRYBUCJI tej gry, przez drugą stronę (Sony). To jest zupełnie inna sytuacja od tego o czym mówię.

Ja mówię o tym, że MS płaci niezależnym WYDAWCOM za to, że podległy im developer wyda grę lub dodatek na ich system. I to jest niezgodne z polityką Sony i oni tego nie robią.

Powodów ekskluzywności może być całe spektrum. Od stosunków sentymentalnych, uwarunkowań historycznych czy innych, przez systemowe właściwości, aż po możliwości techniczne developera. Gdzieś w tym spektrum są również umowy o ekskluzywność, czy prawa do marki, jedne w formie umów o wydawnictwo (takie zawiera Sony i MS - i taki charakter mają umowy z developerami gier na XBLA), a inne wyłącznie o ekskluzywność zawierane na linii MS-inny wydawca (takie zawiera tylko MS).

Więc, jeśli umiesz przytoczyć jakiś fakt z historii current-genów, który świadczy, że Sony zawarło umowę z niezależnym wydawcą, wkładając pieniążek do jego kieszeni, to proszę, przytocz go.

a Ty masz dowody na to że MS płaci na lewo i prawo a Sony nie ? Poza epizodami do GTA4 nie ma takich, chyba że ty masz w szafie umowy MS i Sony i wiesz na 100% kto za co płaci, kto dostał coś w prezencie, itd., jak nie to spadaj.

Second Party ? ale nie first party, te second party robią też gry na inne konsole poza ludźmi od Infamous. Czyli Sony płacąc im za exy rozwija studia które które robią gry dla innych. Wcześniej pisałeś coś w stylu że Sony wspiera tylko swoich (F-P).

LOL kto dzisiaj robi exa dla jednej platformy ze względów sentymentalnych :D to nie te czasy.

A jeżeli ci już chodzi tylko o płacenie wydawcy za exa a nie dev. to tutaj chyba jedynie SCC od Ubi pasuje. Bo z Bioware i Valve MS sam trzymał dużo wcześniej i podpisał odpowiednie umowy.

Maksymalnie śmieszne jest przytaczanie jako "dowodu" MGS4 czy FFVS. Ale żeby się temu przeciwstawić i udowodnić, że Sony nie opłaca niezależnych wydawców przytoczę choćby fakt, że ci sami dwaj wydawcy postanowili wydać swoje kolejne gry MGS:R i FFXIII również na konsole konkurencji. Czy gdyby Sony miało w zwyczaju płacić obcym za ekskluzywność, to by do tego dopuścili?

widocznie im się nie opłacało, Sony sypneło kasą za mgs4 który miał sprzedawać ps3 i mu się udało. Może SE i Konami za za dużo $$$ chcieli za MGS:R i FF13 a Sony zadowoliło się FFVS i MGS4. No i jeszcze Agent. Teorii milion.

Opublikowano
a Ty masz dowody na to że MS płaci na lewo i prawo a Sony nie ? Poza epizodami do GTA4 nie ma takich, chyba że ty masz w szafie umowy MS i Sony i wiesz na 100% kto za co płaci, kto dostał coś w prezencie, itd., jak nie to spadaj.

A M$ przypadkiem nie sypnął za FF13?

Opublikowano

To w końcu Microsoft zapłacił Rockstar te 50mln za dodatki, czy nie? Jeśli tak, to interes zrobili świetny, The Ballad Of Gay Tony krótko miało status exa. Z The Lost And Damned było już lepiej, ale i tak nie opłacało się z perspektywy czasu. Najlepiej wyszło na tym Sony i konto Rockstar.

Opublikowano

To w końcu Microsoft zapłacił Rockstar te 50mln za dodatki, czy nie? Jeśli tak, to interes zrobili świetny, The Ballad Of Gay Tony krótko miało status exa. Z The Lost And Damned było już lepiej, ale i tak nie opłacało się z perspektywy czasu. Najlepiej wyszło na tym Sony i konto Rockstar.

to jest plota że 50mln, nikt z nas nie wie ile. Dodatki poszły w ilości ok 4mln. więc jest OK chociaż R marudził że to mało.

Ale znając tych kilka przykładów i fakt, że MS nie ma własnych studiów, wydanie pewnych gier przez wydawców którzy słyną z multiplatformowości (Ubi) wyłącznie na ich konsolę budzi pewne skojarzenia. Nie przesądzam jednak, ze tak faktycznie w przypadku SC:C i innych nieprzytoczonych było.

MS ma 9 studiów Sony ma 18 z czego 3-4 robi gry na PSP. więc już nie pisz tak jak by MS nie miał niczego.

Edytowane przez bigdaddy

Opublikowano

Shenmue 2, Jest Set Radio, Sonic 4, Crazy Taxi... XLA>PSN.

METAL GEAR SOLID

Dziękuje.

PSS>XLA

PS. BRAK JE.BA#$% BLOKADY REGIONALNEJ

PSS>XLA

Edytowane przez SłupekPL

Opublikowano

Lol jak w ogóle można spekulować co do tego, która konsola ma lepsze "stare" gry?! Historia Playstation to dziesiątki masakrujących pozycji. Sam MGS jak wspomniał Słup masakruje resztę z konkurencji. No może jest na równi z S2. Co jak co ale tej biblioteki nic nie pobije, a nowe pozycje są wydawane systematycznie.

Opublikowano

METAL GEAR SOLID

Dziękuje.

PSS>XLA

PSS>XLA

Black, GTA: SA, Ninja Gaiden Black (XBL) > PSX, PSN

Dziękuje. :lol:

Blokada Regionalna, a ile gier na XBLA ją posiada, dwie ? masakra

Trzymajmy się nowych gier lub odświeżonych (HD, dodatki, nowe efekty) jak Perfect Dark czy Wipeout HD bez wyliczania gier z xboxa lub psx które niczym się nie różnią.

Co do gier Segi które wymienił psyko to będą to odświeżone wersje, tylko czy one będą exami dla XBL to się okaże, to są ploty.

Edytowane przez bigdaddy

Opublikowano

METAL GEAR SOLID

Dziękuje.

PSS>XLA

PSS>XLA

Nom tylko na te gry można się co najwyżej poślinić; blokada regionalna.

Wszystkie klasyki z Xboxa mają blokadę.

PS. Słabo szperasz po tym swoim XLA skoro tylko 2 gry według Ciebie mają blokadę.

Trzymajmy się nowych gier lub odświeżonych (HD, dodatki, nowe efekty) jak Perfect Dark czy Wipeout HD bez wyliczania gier z xboxa lub psx które niczym się nie różnią.

Ok, racja.

Edytowane przez SłupekPL

Opublikowano

METAL GEAR SOLID

Dziękuje.

PSS>XLA

PSS>XLA

Nom tylko na te gry można się co najwyżej poślinić; blokada regionalna.

Wszystkie klasyki z Xboxa mają blokadę.

PS. Słabo szperasz po tym swoim XLA skoro tylko 2 gry według Ciebie mają blokadę.

Ok, racja.

no to wymień mi jakie gry na XBLA mają blokadę, wiem że Doom 1 i wolfenstein 3D, 2 gry na 300, miazga.

Opublikowano

No przecież napisałem Ci. Wszystkie gry Xbox Originals co w moim wypadku stanowiło jedyne gry warte uwagi na XLA.

Dalej Games on Demand.

Duke Nukem 3D, Call of Duty (choć tu nie jestem pewien), Ultimate Mortal Kombat 3 (jedyna arcadówka którą chciałem kupić).

Pewnie, że większość gier jest bez blokady. Ale na pewno nie 2-3.

Bo w skład tego co wymieniłem wchodzi około 40-50 !?

A na psstore jak wychodzi jakiś klasyk z Psone i nie tylko. To mogę go kupić bez obaw a nie tylko się w(pipi)iać patrząc na ofertę.

Edytowane przez SłupekPL

Opublikowano

No przecież napisałem Ci. Wszystkie gry Xbox Originals co w moim wypadku stanowiło jedyne gry warte uwagi na XLA.

Dalej Games on Demand.

Duke Nukem 3D, Call of Duty (choć tu nie jestem pewien), Ultimate Mortal Kombat 3 (jedyna arcadówka którą chciałem kupić).

Pewnie, że większość gier jest bez blokady. Ale na pewno nie 2-3.

Bo w skład tego co wymieniłem wchodzi około 40-50 !?

A na psstore jak wychodzi jakiś klasyk z Psone i nie tylko. To mogę go kupić bez obaw a nie tylko się w(pipi)iać patrząc na ofertę.

napisałem to już dwa razy, za drugim pogrubiłem specjalnie XBLA na razie masz 3-4gry na 300.

Zresztą...blokadę możesz ominąć a jak nie to klasyki z xboxa z grosze kupisz i odpalisz na x360 dzięki emulacji.

Opublikowano

Blokadę można ominąć. Tak niby tak tylko nie u mnie.

Próbowałem tyle razy, i h.ujnia nigdy nie wychodziło. Zresztą jesteś z Gdańska, zapraszam. Zdejmiesz mi blokadę, wypijemy ;]

Już dwie osoby próbowały i nic.

Zresztą takie pie.przenie. Loguje się wchodzę na marketplace i chcę kupić grę czy dodatki bez żadnego pie.przenia.

A z tymi klasykami z Xbox-a to pojechałeś. Po to są oferty w marketplace żebym nie musiał kupować na płytkach itd. (choć SA w końcu tak kupiłem).

Na tej zasadzie, napisz mi żebym kupił sobie pierwszego Xboxa itd.

Opublikowano

Blokadę można ominąć. Tak niby tak tylko nie u mnie.

Próbowałem tyle razy, i h.ujnia nigdy nie wychodziło. Zresztą jesteś z Gdańska, zapraszam. Zdejmiesz mi blokadę, wypijemy ;]

Już dwie osoby próbowały i nic.

Zresztą takie pie.przenie. Loguje się wchodzę na marketplace i chcę kupić grę czy dodatki bez żadnego pie.przenia.

A z tymi klasykami z Xbox-a to pojechałeś. Po to są oferty w marketplace żebym nie musiał kupować na płytkach itd. (choć SA w końcu tak kupiłem).

Na tej zasadzie, napisz mi żebym kupił sobie pierwszego Xboxa itd.

rozumiem że chodzi o wygodę, wchodzę i kupuje, spoko.

Mi chodzi o te gry co są dostępne tylko na XBL, że nie ma możliwości kupna na płycie. Po to jest emulacja xboxa1 żeby z niej korzystać (i tak wyjdzie taniej niż kupno gry z classic). Zresztą classiców chyba tylko 29 jest.

Z blokadą ci nie pomogę, bo się tym nie interesuje (wiem że można ominąć i tyle). Więc nie wypijemy sąsiedzie z dzielnicy obok ;]

Opublikowano

Fable III potwierdzone, że wychodzi w tym samym terminie na X i PC, nie jesteście źli, że w kolejny wasz mocarny EX (po GEoW czy ME2), może zagrać prawie każdy fanboy sony ? :rolleyes:

edit: bo nie ukrywajmy, że jakiegoś dwujajowca, 2 giga i kartę rzędu 8800GT to ma teraz prawie każdy.

Edytowane przez balon1984

Opublikowano

A jakie ma to znaczenie dla kogoś kto ma już X360 ? Wyobrażam sobie, że może to ruszyć tylko tych, którzy niedawno kupili X360 tylko dla tej gry, a mają PC który ją pociągnie. W innym przypadku musiałbym być debilem by mnie to ruszyło.

Opublikowano

A jakie ma to znaczenie dla kogoś kto ma już X360 ? Wyobrażam sobie, że może to ruszyć tylko tych, którzy niedawno kupili X360 tylko dla tej gry, a mają PC który ją pociągnie. W innym przypadku musiałbym być debilem by mnie to ruszyło.

Żadne, ale ma to znaczenie dla przepychanek jaki system jest lepszy, jaki ma lepsze EX itd. Pisałem to w tym kontekście. Co do PC, które to pociągną to prawie każdy zestaw proponowany obecnie w Tesco.

Opublikowano

Dla mnie liczy się tylko to żeby gry, które są zapowiadane na X360 na tę konsolę wychodziły, a czy pojawią się też na innym sprzęcie to już mnie nie obchodzi jak już mam konsolę. To jedynie powinno interesować tylko tych co jeszcze nie mają systemu do grania i sobie kalkulują co u nich lepiej się sprawdzi.

Ja tam nie uznaję dla siebie PC jako platformy do grania. Jakiekolwiek pieniądze bym miał wydać to wolę wydać na jakąkolwiek konsolę: Wii; DS; PSP czy PS3. Przy czym tę ostatnią do sierpnia prawdopodobnie kupię.

Opublikowano

Jakiekolwiek pieniądze bym miał wydać to wolę wydać na jakąkolwiek konsolę: Wii; DS; PSP czy PS3. Przy czym tę ostatnią do sierpnia prawdopodobnie kupię.

Czuć to w tonie twoich ostatnich wypowiedzi t.j. są bardziej obiektywne :thumbsup:

Opublikowano

Żadne, ale ma to znaczenie dla przepychanek jaki system jest lepszy, jaki ma lepsze EX itd. Pisałem to w tym kontekście. Co do PC, które to pociągną to prawie każdy zestaw proponowany obecnie w Tesco.

MS wysłał ci wymagania sprzętowe F3 ? Co do tego że prawie każdy ma 2rdzeniowego PC z dobrymi parametrami do gier to bullshit.

Edytowane przez bigdaddy

Opublikowano

balon1984: Chodzi o co innego, po prostu staram się mniej w pyskówki wdawać. Najpierw mi się krew gotuje, a później żałuję że coś napisałem. A jak byś poszperał to i byś tu na forum znalazł moje posty nie wiem sprzed roku gdzie pisałem, że prędzej czy później i tak PS3 kupię. Nigdy się z tym nie kryłem.

A co do tego Fable 3 to i drugą część powinni wydać na PC. Mi tam się nie podobają takie zagrywki jak wydaje się jedną część na jakiejś platformie, a kolejnych nie. Tak samo pewnie wielu się wkurzy jak FFXIIIVersus nie wyjdzie na X360 jak już kupili FFXIII.

Co do tych PC - jakieś 2 lata temu (początek 2008) ojciec kupił jakiś premierowy model Asus z serii G (dla graczy), jak ktoś siedzi w laptopach to wie jakie kosmiczne ceny osiąga ten sprzęt. Kupiłem grę Loki z końca 2007 i co się okazało, no że gra przycina i to ostro, musiałem zjechać z cieniami rozdziałką i innymi bajerami by jako tako chodziło. Jaki morał z tego ? Z pecetem nigdy nie wiadomo :D

Miałem kiedyś jeszcze inny motyw. Miałem zwykłego blaszaka, żadna rewelacja - budżetówka domowa. Chciałem XP zainstalować wymagania komputer luzem spełniał, ale co zainstalowałem to ciągle mi później co rusz jakieś błędy systemowe wywalało nawet na świeżym systemie i musiałem do 98 wrócić. Później kupiłem peceta o praktycznie identycznych parametrach (właściwie to kupiłem płytę i procka) tylko w trochę nowszej rewizji i XP chodzi normalnie (mam go do tej pory, chociaż z lapka korzystam).

Edytowane przez donsterydo

Opublikowano

Stary popatrz sobie teraz jakie gry mają wymagania sprzętowe. Do komfortowej gry porównywanej do konsol naprawdę nie potrzeba drugiego i high endowego sprzętu (tak są wyjątki).

Co do wymagań Fable 3 to wątpię, że będą większe niż np AC2, a takiego dla ciekawości odpalałem na swoim 3 letnim PC core2duo 1,83, 3 giga, gf 8800 GT i naprawdę wyglądało to dobrze (abstrahując od tego całego lipnego feelingu z grania na PC), wygląda, powiedział bym, że lepiej niż na PS3 na X360 nie widizałem AC2 ale pewno jest podobnie.

@bd to naprawdę nie są czasy vooodu i 3dfx gdzie po roku karta była do wyrzucenia i miałeś PC grzyba, a na nowy zestaw nadający się przez rok do grania trzeba było 5 tyś wyrzucić.

ps klocka kupiłem m.in dla GEoW2, bo jedynkę przeszedłem na PC (na w/w sprzęcie ok 100 k /s na maks detalach w 1440 x 900), uwierz mi każdego EX z klocka, który wychodzi na PC odpalisz przyzwoicie w podanej przeze mnie konfiguracji, a żadnego EX z PS3 na takim sprzęcie nie odpalisz. Dlaczego ? bo na PC nie wychodzą gry na wyłączność z PS3. Proste i logiczne.

edit: @ don akurat jeżeli mówiłem o PC to chodziło mi bardziej o stacjonarne, bo wiadomo jak to jest z laptopami. Do tej pory na pudełkach gier masz info, że może nie działać na podobnych konfiguracjach na lapku. W tym wypadku pokusił bym się o stwierdzenie, że z laptopami jako sprzętami do gier nigdy nic nie wiadomo.

Co do czytanie twoich postów to staram być na bieżąco ;)

Edytowane przez balon1984

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.