Skocz do zawartości

Console Wars

Featured Replies

Opublikowano

A ktoś powie mi jaki jest sens posiadanie kompa do odpalania gier, które wychodzą też na X360?

• Odpowiedzi 9,4 tys.
  • Wyświetleń 184,7 tys.
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Najpopularniejszy posty

• Szał na PS3 slim zaczął się od września i jakoś dwa miesiące po premierze nie może upaść. Kto śledzi wyniki sprzedaży na bieżąco ten wie. A na horyzoncie premiera jeszcze większych killerów... FF XIII

• Kocham ten temat   Edit: plus zostałem zminusowany przez Majora za to, że dałem link potwierdzający, że Sonyslave'y się mylą

• olaboga minusiki mi poleciały w profilu <beczy> nikt mnie nie lubi :<   a ja dawno nikomu nie dałem minusika... trzeba to zmienic! _______________ tej? kiedys były jakies plany stworze

Opublikowano

A ktoś powie mi jaki jest sens posiadanie kompa do odpalania gier, które wychodzą też na X360?

Chyba jak ktoś po prostu woli grać na PC.

Opublikowano

A jak się nie ma x360 i nie ma się na niego kasy, a ma się kompa, a chciało by się pograć w GeoW, Fable czy ME to nie ma sensu ?

Ja np kupiłem 3 lata temu takiego kompa do pracy (chodzi o kartę graficzną) i przy okazji zaliczyłem kilka EX z klocka. Potem nagle Fable 2 i GEow 2 nie wydali to kupiłem 360.

Opublikowano

Wśród graczy jest zaskakująco dużo grafików, którzy potrzebują świetnego sprzętu do pracy. Albo gimbusów, którym rodzice kupili kompa do "nauki". Jedno z dwóch.

Opublikowano

Albo urbanistów albo asystentów urbanistów albo, albo długo by wymieniać.

Tak samo można powiedzieć, że wśród graczy jest dużo gimbusów, którzy naciągają naiwnych rodziców na każdy sprzęt od PS3 po WII, lub dużo osób dobrze zarabiających, posiadających wyrozumiałe rodziny akceptujące ich drogie hobby. Jedno z dwóch.

Opublikowano

Wolałbym zagrać w Dragon Age na dobrym PC niż na 360 czy PS3. Za to w Mass Effect 2 na 360. Wszystko zależy od preferencji i dodam, że wolę mieć wybór. Głupi bym był gdyby posiadając PC i 360 miał grać w wersję gorszą na 360 niż na kompie i odwrotnie.

Opublikowano

Ale ja nie mówię o sytuacji jak ma się i to i to. Tylko o kreowaniu PC jako alternatywy dla X360

Opublikowano

OK.

Postaram się przytoczyć parę argumentów za (głównie moich kolegów pecetowców):

- łatwiej jest piracić

- gra na padzie to porażka (FPSy)

- lepsza grafa

- tańsze gry

Czyli ogólnie rzecz biorąc brak wiedzy na temat konsol. Stereotypy typu "Wujek powiedział, że na padzie nie gra się grać w CoDa". Smutne, ale fakt. Ja osobiście w większości wypadków (no chyba, że są gry wybitnie dobre na kompa) wolę się walnąć z padem na kanapę i grać na dużym TV mając gdzieś ustawienia grafiki.

Żeby za nudno nie było...

Before I get into this recent smash I want to make something loud and clear. I understand that Microsoft, Nintendo, and Sony are competing for our living rooms and wallets. I understand that all 3 companies have to advertise their products to appeal to loyal fans and potential new ones. I also understand that in doing so the 3 companies might actually talk shit about each other. Hey if basketball and football players do it on the field why can?t companies right?

Here is a recent Tweet from Aaron Greenburg

Just in from research team (NPD): Halo 3 has outsold Resistance 1 +2, Uncharted 1+2, and Killzone 2 and God of War III COMBINED?.wow

I will be honest and say that it is a pretty impressive feat for a game to outsell 8 other popular titles like that. However, I don?t understand the first part of his tweet ?Just in from research team (NPD)?.

Why was the ?Microsoft Xbox 360 Stupid and Irrelevant Statistics Department? researching this anyway? Well what the MX360SAISD conveniently left out of their research is that Sony has one of the best selling franchises of all time.

If Aaron Greenburg wants take jabs at Sony, then Kaz Hirai needs to come back with a knock out punch and tweet the following..

Gran Turismo 1-3 sold more than the whole Halo series COMBINED?.wow

Gran Turismo has sold over 55 million copies, while Halo sold around 27 million. The Halo franchise only has half the total sales of the Gran Turismo series. Gran Turismo 3 is also one of the best selling games of all time with 14.89 million sold. When it comes to the new additions to both franchises I?m sure GT5 and Halo: Reach will sell like hot cakes. Reach sales will not matter in the overall scheme of things because do you honestly believe GT 5 will be a flop in the sales department? Keep in mind that Gran Turismo is a racing game, and it?s very impressive that in a culture of violence and space aliens a racing game still finds a way into the hearts of so many gamers around the world.

Next time Greenburg, you need to learn how to properly talk trash. Learn it quickly before you decide to tweet about Halo sales compared to the Mario franchise.

Jakoś pan Greenberg i jego przechwałki nigdy mi nie przypadały do gustu.

Edyta:

According to VGChartz:

Halo 3: 11m

Uncharted 1 & 2: 7m

GoW III: 2.5m

Resistance 1 & 2: 5.6m

Killzone 2: 2.3m

Total = 17m

Oj wtopa. Greenberg chyba znów wziął tylko pod uwagę USA...

Edytowane przez MajorZero64

Opublikowano

balon - wiem że możesz kupić w Tesco PC za 1000-2000zł który odpali gry. Mi chodzi o to że napisałeś ,,prawie każdy ma wypas PC do gier.

Patrząc na kumpli, rodzinę itd., nie znam nikogo kto miałby PC do gier. Może z 2-4 osoby mają 2rdzeniowego z porządnymi parametrami ale i tak nie grają na nich. Ci co grają mają konsole x/ps a nawet wii, zaś nikt nie gra na PC (nie licząc gier w przeglądarce czy logicznych).

Większość osób zatrzymała się na takich PC które wystarczą do płynnej pracy, filmów, muzy, neta, tak samo ja, 1.5roku temu kupiłem PC (PIV 2.6GHz 1GB RAM, graficzna zintegrowana). W zupełności mi wystarcza :) od gier mam konsole.

Co do wymagań to sęk w tym jak odpali, dużo (pipi)ania na PC z ustawieniami i parametrami, nowa gra nowy efekt którego twoja karta nie obsługuje. Pograsz w jedną grę na full detalach w inną na minimum z przycinkami. Różnie jest, ja wolę wrzucić płytę do konsoli i grać.

Nawet u nas w Polsce widać jak PC dostał po (pipi)e, wiele PCowych czasopism zdechło a taki CDA zainteresował się konsolami. Z gier które wyjdą tylko na PC to jedynie Diablo3 mi robi dziurę w głowie :) oby był na konsolach.

Edytowane przez bigdaddy

Opublikowano

No ja mam 5 znajomych z konsolami (2x X360 / 2x PS3 / 1x PSP) i z tego co się orientuję to tylko ten z PSP kupił sobie ostatnio lapka do gier i na nim też gra. A tego kumpla, który gra na swoim starociu w antyki typu Shogun Total War nie liczę :P

Co do Diablo 3 to nie widzę powodu czemu miałoby się nie pojawić na konsolach. Musieliby kasy nie lubić żeby olać konsole, a raczej lubią i to nawet bardzo jak się spojrzy na ten cyrk z wydawaniem StarCraft'a 2 na raty.

Edytowane przez donsterydo

Opublikowano

wiesz to Blizzard :D Takiej marki jak WoW nie ma na konsolach, SC2 tylko na PC, ST Ghost nie wypalił, został DIII. Są ploty że wyjdzie na konsole, mam nadzieję że prawdziwe.

o co chodzi z SC na raty ?

Edytowane przez bigdaddy

Opublikowano

No jak dobrze pamiętam to każdą kampanię mają wydawać osobno.

Grigori: Jak mogą mieć więcej "papieru toaletowego" to czemu nie. Zresztą co w tym złego jakby Diablo 3 wyszło na konsolach.

Opublikowano

Zgadzam się w 100% z Grigorim. Wydanie wersji na konsole nie odbywa się ot tak, za pomocą strzelenia palcami. Potrzeba na to czasu i zasobów, a równie dobrze ten czas i zasoby można przeznaczyc na dodatek do WoWa, czy do Starcrafta. I jeżeli potencjał zarobkowy dodatku do WoWa jest większy niż potencjał D3 na konsole to decyzja będzie oczywista.

Opublikowano

W WoWa gra jakies 11-12 mln graczy, a ten dodatek jest najbardziej oczekiwanym ze wszystkich.

Poza tym jak sobie wyobrazacie Diablo3 na konsolach? To dymaniczna gra, gdzie na najwyzszych pozioach trudnosci trzeba co chwile wrzucac portal, pic potiony, zmieniac przeciwnikow i zdolonosci, dodatkowo podnoszac rzeczy z ziemi. Nie widze takiej dynamiki na padzie.

Opublikowano

To wspaniale. Licze poprostu na to, ze grajac nie bede czul roznicy miedzy konsola i PCtem.

Jesli zwesza hajs to zrobia. Dodac tez trzeba fakt, ze fani strasznie sie rozczarowali po akcji z Ghost, wiec jednak Blizzard ma pewnosc, ze cos moze z tego wyjsc. Ciekawe tylko jak rozkminiliby Battle.net.

Opublikowano

Co jak co, ale chyba nigdy nie grales w WoWa i nie "tankowales" ICC ^^

Poza tym instalka WoWa (bez addonow) zajmuje ok. 16GB + Cataclysm, ktore wychodzi niedlugo + patch 3.3.5. ktory juz puka do drzwi. Predzej wyjdzie na PS3, ktore:

- nie ma abonamentu online

- pozwala normalnie uzywac myszki i klawiatury

- ma pojemniejszy dysk twardy i nosnik

A czy taka odlegla? Nie az tak bardzo zwazywszy na fakt, ze Blizzard samo powiedzialo, ze tworzenie D3 zaczelo sie niedlugo po skonczeniu D2:LOD :)

Edytowane przez MakaPL

Opublikowano

Najwazniejsze jest to co sie pokaze, nie to co juz wiadomo, tylko o czym nic nie wiadomo. Wlasnie to mnie zawsze interesowalo w E3, bo te najciekawsze projekty czesto sa ukrywane (nie mowie o kontynuacjach czy grach/programach pod sprzet).

Opublikowano

Ja tam jednak wolę by wszystko, czy też prawie wszystko wyszło dopiero na targach. Później jest o czym gadać, a tak to przy PS3 pewnie z połowa tematów się wyczerpie jeszcze przed E3 :)

Mam nadzieję, że będą jakieś niespodzianki jeszcze na ten rok. Gadanie o Gears of War 3 teraz mało mnie obchodzi jak gra wyjdzie w marcu 2010.

Mam tylko nadzieję, że nie będzie Left 4 Dead 3 :D L4D2 rok temu to była fajna niespodzianka, ale w tym roku już nie przejdzie :P Czekam na "WTF" na miarę Forza 3.

Opublikowano

@Don chyba w marcu 2011 wyjdą Girsy ;p

A ja się zgodzę z Grigorim. Co prawda jeszcze nie tak dawno sam się dziwiłem; WTF czemu Sony ogłasza gry przed E3. Ale teraz widzę w tym sens.

Po pierwsze nie tylko Sony bo dużo developerów tak robi. Codziennie dostajemy jakieś większe - mniejsze konkrety na temat danej gry. Czy nawet zapowiedzi choćby Driver ostatnio czy Red Faction. Dostajemy skąpe informacje i notkę; więcej szczegółów na E3. I muszę powiedzieć, że to cholernie zaostrza apetyt i uspokaja. Bo wiemy, że jest na co czekać. Wiemy, że dany tytuł się pojawi. Nie trzeba się martwić itd.

Po drugie i tu się znowu zgodzę. Jeżeli na konfie Sony mielibyśmy dostawać co 5 minut "kopy w twarz" w postaci samych niespodzianek. To nawet człowiek nie byłby w stanie tym wszystkim się nacieszyć. Zapowiedź K3 - 10 minut, zapowiedź M3 - 10 minut, zapowiedź Infamous 2 itd. itp. Zwariowałbym.

A tak wiem czego się spodziewać; ślinię się niesamowicie ;] i tyle. Oczywiście cały czas biorę pod uwagę, że Sony chociaż jedną - dwie perełki trzyma w zanadrzu. W sumie jestem tego pewien.

Według mnie takie rozegranie jest najlepszym z możliwych. I niesamowicie skutecznym.

Efekt zamierzony.

Bo chyba nie myślicie, że M$ zapowie 5 < hitów. Nie wierzę w to.

Ja bym się bardziej bał czy w ogóle coś konkretnego zapowie, czy może czy w takiej liczbie co Sony.

Edit: Kolejna gra zapowiedziana MK9 ;]

Edytowane przez SłupekPL

Opublikowano

No to chyba jesteście rodzynkami bo reszta pewnie myśli jakie to bomby Sony musi mieć na E3 skoro robią sobie miejsce zapowiadając wszystkie gry wcześniej :) Później będzie płacz i zgrzytanie zębów ;)

Ja mam tylko cichą nadzieję, że będą jakieś gry zapowiedziane tak jak L4D2 i Forza 3 - że teraz wyskakują z tym jak Filip z konopi i za 3-4 miesiące dostajemy grę. Na tym co w 2011 to niech się skupią pod koniec roku i w samym 2011.

Z Girsami trzecimi też mogli się wstrzymać i dopiero na E3 pokazać bo za 3/4 miechy to już pewnie będzie to co teraz mam z Reach. Napaliłem się rok temu i jeszcze 3 miechy kolejne muszę czekać.

W przypadku Sony można być jednego "pewnym" - 50% konfy to bedzie to co już rok temu na E3 pokazali/zapowiedzieli, heh.

Microsoft ma mi rzucić na talerz jakąś nową grę akcji, muszą mieć przynajmniej jedną o której nie wiemy :P

Opublikowano

MS też rzucił swojego killera przed E3 > GOW3, no i premiera 8kwietnia 2011 :) To że MS rzuci ponad 5 hitów na E3 to 100% pewności.

Po drugie i tu się znowu zgodzę. Jeżeli na konfie Sony mieliśmy by dostawać co 5 minut "kopy w twarz" w postaci samych niespodzianek. To nawet człowiek nie byłby w stanie tym wszystkim się nacieszyć. Zapowiedź K3 - 10 minut, zapowiedź M3 - 10 minut, zapowiedź Infamous 2 itd. itp. Zwariowałbym.

to cienko z tobą chłopie jeśli byś zwariował ;] Nacieszyć ? a co ktoś zabierze filmiki i screeny ?

W przypadku Sony można być jednego "pewnym" - 50% konfy to bedzie to co już rok temu na E3 pokazali/zapowiedzieli, heh.

trafiłeś w 10, w dodatku zapowiedzi tych 4gier przed E3. Oglądanie konfy Sony pewnie będzie nudne jak oglądanie meczu na powtórce > wiesz co i jak :) wiele osób w temacie E3 PS3 spodziewa się jakiś bomb atomowych bo Sony już zapowiedziało kz3,ms,in2 i lbp2. Rozczarują się chłopaki bo pewnie będzie 1-2 gry niespodzianki.

Edytowane przez bigdaddy

Opublikowano

Ja osobiscie licze na zapowiedz Half-Life: Episode 3, The Last Guardian i pokaz (nawet teaser) nowego Silent Hilla. Nic innego mnie szczegolnie nie interesuje.

Opublikowano

bigdaddy: No z Girsami 3 przesadzili. Jak już wyjdą to reakcja będzie pewnie mniej więcej taka "No wreszcie ku@wa" ;)

Opublikowano

akurat zapowiedzenie gry na rok przed mi się podoba ale też takie WOW! z FM3 że za 4mc kupisz, robi dobrze.

Edytowane przez bigdaddy

Opublikowano

nie no bigdadi wie ze konfa sony bedzie beznadziejna bo robi ja sony - nie kumacie tego? no i na pewno ms zaskoczy, na pewno - xbox rulaaaadawoooooorld, bo jest za(pipi)isty bo tak!

lol

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.