Skocz do zawartości

Console Wars

Featured Replies

Opublikowano

onet onet, nie mówcie, że przejmujecie się tą bandą troglodytów :rolleyes: Na bonUs daję rodzyn z onetu klik klik Naprawdę trzeba mieć niski iloraz inteligencji żeby być tam częstym gościem. ;)

• Odpowiedzi 9,4 tys.
  • Wyświetleń 184,4 tys.
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Najpopularniejszy posty

• Szał na PS3 slim zaczął się od września i jakoś dwa miesiące po premierze nie może upaść. Kto śledzi wyniki sprzedaży na bieżąco ten wie. A na horyzoncie premiera jeszcze większych killerów... FF XIII

• Kocham ten temat   Edit: plus zostałem zminusowany przez Majora za to, że dałem link potwierdzający, że Sonyslave'y się mylą

• olaboga minusiki mi poleciały w profilu <beczy> nikt mnie nie lubi :<   a ja dawno nikomu nie dałem minusika... trzeba to zmienic! _______________ tej? kiedys były jakies plany stworze

Opublikowano

Grabar: Bo na całym świecie jest silna tendencja, że jak ludzie inwestują w konsole to wycofują się z PC, w związku z czym ich komputery nie są w stanie uciągnąć nowych gier na PC, dlatego dla tych osób realna sytuacja jest taka, że gra która jest na konsoli i PC jest faktycznie EX'em na konsolę. U nas ta tendencja nie jest aż tak widoczna, ale to z uwagi na stosunkowo duży poziom piractwa i wielu ludzi inwestuje w jednocześnie w PC i konsole bo zwyczajnie oszczędza później krocie na grach. Na zachodzie ten trend jest już potężnie zarysowany, wystarczy zwrócić uwagę jak sprzedają się gry na konsole i PC, krystalizuje się układ gdzie jedynie ok. 20 % graczy inwestuje jednocześnie w konsole i PC. Ludzie wycofują się z PC z paru powodów: wyjściowa cena sprzętu jest bardzo duża, do tego dochodzą dość częste kosztowne ulepszenia hardwareu, a także problematyczna obsługa odpowiedniego softu - większość ludzi nie ma pojęcia o sterownikach i nie ma zamiaru się z tym bawić.

Opublikowano

a w Polsce jest silna tendencja, ze jak ludzie zainwestuja w jedna konsole to nie inwestuja w druga, w zwiazku z czym nie moga grac na tej drugiej, dlatego dla tych osób realna sytuacja jest taka, że gra która jest na ich konsoli i tej drugiej jest faktycznie EX'em na ich konsolę.

ta sama logika

i teraz ktos powinien napisac ze w takim razie motorsport to nie ex bo jest/bedzie tez na psp

a ratchet na komorkach jest

Opublikowano

Nie ta sama logika, bo między konsolami, a PC jest gigantyczna różnica w kosztach początkowych. Kupisz dwie konsole i zapłacisz 60-70% kosztów wyjściowych PC do gier, więc sytuacja jest zupełnie inna.

Opublikowano

sytuacja moze jest inna, ale wniosek taki sam

moge grac tylko na jednej platformie na ktorej smiga ten tytul wiec dla mnie jest to exclusive

Opublikowano

Jezeli mozna zagrac w TA SAMA GRE (czyli motor storm odpada) na innej platformie, to nie jest ona ex'em. To ze ty nie lubisz PC i grac na PC, nie zmienia niczego.

Czesc ex'ow z XO jest dostepna na PC i mozna w nie pograc. Ja mam PS3, nie mam XO, ale w GeoW1 i Mass Effect gralem. Exclusive to exclusive i gadanie 'dla mnie ta gra to ex bo nie mam drugiej platformy na ktora gra sie ukazala' jest kompletnie bez sensu.

Opublikowano

ja też wielokrotnie wypowiadałem się w dyskusji o tym co to jest ekskluzyw w takim samym sensie w jakim pisze Trzcina.Ex to gra w ktorą można zagrać tylko na jednym sprzęcie i nie zagra się w nią na niczym innym.Takie jest moje zdanie i kropka.Co to niby za ex z wspominanego GoW1 czy ME albo nowego Splintera jak każdy z nas będzie mógł w niego zagrać bez potrzeby kupowania x360-wystarczy lepszy komp.

Opublikowano
Nie ta sama logika, bo między konsolami, a PC jest gigantyczna różnica w kosztach początkowych. Kupisz dwie konsole i zapłacisz 60-70% kosztów wyjściowych PC do gier, więc sytuacja jest zupełnie inna.

Duuuża przesada. Mało by mówić, że za cenę PS3 + kilka stówek da się kupić porządnego PC który pociągnie wszystkie większe exy i multiplatformy z X360, które są dostępne na PC. Co prawda nie na najwyższych detalach i w 1080p, ale w grafice z konsol owszem.

Opublikowano

ale po co kupowac pcta za cena ps3 i kilka stowek zeby grac na grach z X0?

przeciez lepiej kupic PS3 i X0 i na pewno to nie przewyższy ceny dobrego pieca do grania, a na tych dwoch konsolach mozna wiecej pograc i bezproblemowo niz na tym durnym piecu

w pieca laduje kase i za kazdym razem jak odpalam na nim jakas gre z mysla ze bedzie super hiper bo tylke $ wydalem, to po godzinie wkur... ide grac na konsolach i tym bardziej wkur... pluje sobie w brode ze zakup tej nowej grafy to byla jedna wielka pomylka...

a z tymi EXami to dobrze ktos wczesniej napisal, czy to znaczy ze jakis tytul wyszedl na PSP czy tel komorkowy to gra nie jest Exem?

bez przesady, juz naginacie tak wszelkie teorie zeby tylko pasowala do Waszych sporow X0 kontra PS3, jedni przesadzaja w jedna strone inni w druga i konca nie widac bo kazdy uparty i nie dociera do niego zaden fakt...

albo spor jest o Exy na konsole albo spor jest o Exy na wszystkie mozliwe platformy bo jak na razie to kazdy sobie wlasne teorie i definicja snuje...

Opublikowano

Nie wnikam w teorie exowe... Każdy ma swoje zdanie, mnie to ryba :P Mam PS3 i nasze exy wychodzą tylko na PS3 ;)

Co do wyższosci kupna X360 zamiast PC to jesli mowa o grach wybor jest oczywiscty (tez bym wybral X360) ale kwestia jest taka, że jak ktoś nie ma PC to IMO lepiej jest mu do PS3 dokupic jednak kompa.. bo ten przydaje sie do czegosc innego niz granie a i w ostatecznosci mozna zagrac w te (niektore) X'owe exy.

Edytowane przez Emet

Opublikowano

kupno kompa do czegos innego niz granie to by wystarczyl i za 500zl, sam do netu uzywam bezstresowo lapka za 300zl

kupno pieca zeby grac bezstresowo i byc na bierzaco to jakies masakryczne kwoty, a co najglupsze gry ktore wychodza typowo na pieca sa tak masakryczne ze nawet miec topowego kompa nie oznacza ze zagramy we wszsytko na full detalach w fullhd...

ja bym i tak wolal za ta kase co komp do grania miec: kompa do netu itp. + PS3 + X0, a i moze by starczylo i na Wii jak nie na PSP...

Edytowane przez Juchy

Opublikowano

W trące swoje 3 grosze :whistling:

Jeśli LBP/Motorstorm/Wipeout wychodzi na PSP, to już nie jest exem PS3?

Skoro mam PSP, to nie potrzebuje PS3, żeby zagrać w LBP.

Dlaczego nie bierzecie pod uwagę "zwalonej konwersji" tudzież "gorszej jakości"?

Sprawa ma się tak samo, jeśli mówimy o Halo 1 i 2 na PC, Gears of War 1 na PC.

Ja osobiście, jeśli mówię o exach PS3 vs X360, to pomijam inne platformy PC i PSP itd.

Opublikowano

Ponieważ Wipeout, LBP i Motorstorm to inne gry na PSP. Wipeout ma inne tryby, plansze. LBP ma inne plansze, a Motorstorm to kompletnie inne otoczenie. Żadna z tych gier nie jest konwersją. Co innego takie Gearsy na PC (tam tylko jest jeden dodatkowy akt, ale nie cała nowa gra). O to sie rozchodzi.

Opublikowano
W trące swoje 3 grosze :whistling:

Jeśli LBP/Motorstorm/Wipeout wychodzi na PSP, to już nie jest exem PS3?

Skoro mam PSP, to nie potrzebuje PS3, żeby zagrać w LBP.

Dlaczego nie bierzecie pod uwagę "zwalonej konwersji" tudzież "gorszej jakości"?

Sprawa ma się tak samo, jeśli mówimy o Halo 1 i 2 na PC, Gears of War 1 na PC.

Ja osobiście, jeśli mówię o exach PS3 vs X360, to pomijam inne platformy PC i PSP itd.

Czyli MGS4 nie jest exem na PS3 bo MGS2 wyszedl na PC i Xboxa?

...

No właśnie ;)

Opublikowano
ale po co kupowac pcta za cena ps3 i kilka stowek zeby grac na grach z X0?

Zapominasz o dość sporej bibliotece gier na PC, zarówno tych dość starych jak i tego co nas czeka w przyszłości (Bo ja wiem? Przytoczę tu Starcraft 2 i Diablo 3). Ciężko powiedzieć dlaczego IMO kupno dobrego PC jest bardziej ekonomicznie uzasadnione niż konsoli jako takiej. W końcu konsola to tylko konsola. Powinna bronić się grami, w które nie zagrasz nigdzie indziej. Inna sprawa z multiplatformami.

W sprawie wku*****ia na PC trochę przesadzasz. Podłączenie PC do 42 calowego HDTV nie jest w dzisiejszych czasach niczym szczególnym. I w żadnym wypadku ergonomia nie jest to argumentem przeciw. Pokazuje to tylko, że ktoś nie potrafi po prostu sobie zająć odpowiedniego miejsca przed ekranem.

Opublikowano

Co ty w ogole mowisz emet? MGS4 to MGS4 a 2 to 2, jedno nie ma z druigim nic wspolnego.

Roznica miedzy ps3/xO/pc a psp/ds/komorkami, jest tak ogromna ze ktokolwiek kto PROBUJE porownywac gry miedzy tymi platformami, pownien sie gleboko zastanowic co on chce udowodnic.

Zawartosc gry NIE BEDZIE taka sam miedzy tymi platformami, poniewaz te slabsze nie umozliwiaja tego, dyskutowanie o tym jest glupie. Jezeli PSP dostaje LBA, to bedzie to tylko LBA z tytulu i zalozen gry, nie bedzie to ten sam tytul na PC, zawartosc bedzie inna, oprawa bedzie inna, inaczej sie w to bedzie gralo.

W przypadku konwersji na PC, sprawa jest zupelnia inna. PC z zalozenia maja moc taka sama/wieksza niz konsole i konwersja na PC oznaczaja dokladnie taka sama gre jak na 'duze konsole' z mozliwoscia swobodnego ustawienia detali. Plus ewentualnie bonusy/patche/zmiany ktore byly konieczne. Kazdy kto mowi ze ze dorby PC do gier kosztuje tylke co XO + PS3 + kilka stowek, jest hipokryta, poniewaz NIE BIERZE pod uwage kosztu zakupu TV HD, lub chociazby 720p, ktory w dalszym ciagu swoje kosztuje.

Nie wspomne juz o tym ze gry w 'max detalach' na pc wygladaja lepiej niz na konsolach, natomiast jezeli ktos chce miec 'to co na konsolach' to nie musi odpalac w max detalach i wymagania sprzetowe drastycznie spadaja.

Przykra sprawa ze spora czesc ludzi pisze bzdury nt grania na PC i tego co jest wymagane aby sie nie stresowac, ale pisanie o tym na forum i robienie z siebie ignoranta na pewno w niczym nie pomoze.

Owszem PC jest drogi, owszem trzeba sie bawic z mnostem roznych dodatkowych rzeczy, niemniej jednak mozna zagrac w gry ex ktore pojawiaja sie na XO, jezeli kogos to boli, to juz jego sprawa. :)

Opublikowano

O co ci chodzi? Wiem, że MGS4 to 4 a 2 to 2.. Nie zauważyłeś ironii??

Chodzi o to, ze niektorzy tutaj twierdzą, że np MotorStorm na PS3 to nie jest ex bo jakaś częśc (inna niż na PS3 - MGS4 = MS lub MS:PR vs MGS2 = MS:Arctic Edge na PSP) wychodzi na PSP (btw. to konsola Sony ale mniejsza o to) więc ich tokiem rozumowania MGS (w tym wyapdku 4...) nie jest exem bo dwojka wyszła na Xboxa i PC (na PC też jedynka).

Opublikowano
O co ci chodzi? Wiem, że MGS4 to 4 a 2 to 2.. Nie zauważyłeś ironii??

Chodzi o to, ze niektorzy tutaj twierdzą, że np MotorStorm na PS3 to nie jest ex bo jakaś częśc (inna niż na PS3 - MGS4 = MS lub MS:PR vs MGS2 = MS:Arctic Edge na PSP) wychodzi na PSP (btw. to konsola Sony ale mniejsza o to) więc ich tokiem rozumowania MGS (w tym wyapdku 4...) nie jest exem bo dwojka wyszła na Xboxa i PC (na PC też jedynka).

hej

jesli do mnie pijesz

to ja napisalem to w takim samym sensie jak Ty o mgsie

jednak wspomnialem o tym, bo spotkalem sie w necie z osobami, ktore po zakwestionowaniu ekskluzywnosci splinter cela krzyczaly, ze LBP i motorsport tez nimi nie sa

BA! nawet GOW3 sie chyba oberwalo

Opublikowano
Zapominasz o dość sporej bibliotece gier na PC...

wlasnie o tym pisalem wyzej, w te tytuly ktore chcialem zagrac na piecu to potrzeba tak mocnego ze mi rece opadaja, nie wierzysz? pierwszy z brzegu najnowszy tytul jaki wyszedl czego nie ma na konsolach (jak na razie) ARMA 2, wez to zapuść w jakis max detalach na sredniej klasy sprzecie, masakra (podobno ma to wyjsc na X0, zobaczymy jak tam to bedzie biegac i jak wygladac)

a problem jest taki ze gry na pieca sa zazwyczaj slabo zoptymalizowane, wydaja tak te gry by potrzebowaly jak najmocniejszego sprzetu i malo kogo obchodzi kto jakiego PCta ma, jak masz za slabego, kup lepszego i tyle

na konsole musza postarac sie tak zeby to jakos chodzilo i to wlasnie jest prym konsol nad piecowymi grami, wlaczam gram i ma chodzic

wiec nigdy mnie nie przekonasz ze lepiej kupic pieca niz konsole do grania, z ekonomicznego punktu widzenia konsola nie ma sobie rownych, a jak ktos nei ma co z kasa robic to rzeczywiscie moze wydawac w pakowanie PCta bez konca...

a jak ktos ma kaprys i chce grac we wszystko w HDFULL to zadnej konsoli nie moze kupic bo tam praktycznie HDFULL nie istnieje...

Opublikowano

Do postów wyżej, ja dalej nie wiem jak można kwestionować excluzywność np. Halo C.E. na Xboxa porównując je ze zje%%^ą konwersją na PC.

Ja wyskoczyłem z PSP i LBP na nie, żeby wam coś udowodnić.

Nie ma sensu porównywać gorszych konwersji/remaków do lepszych oryginałów.

Opublikowano
wlasnie o tym pisalem wyzej, w te tytuly ktore chcialem zagrac na piecu to potrzeba tak mocnego ze mi rece opadaja, nie wierzysz? pierwszy z brzegu najnowszy tytul jaki wyszedl czego nie ma na konsolach (jak na razie) ARMA 2, wez to zapuść w jakis max detalach na sredniej klasy sprzecie, masakra (podobno ma to wyjsc na X0, zobaczymy jak tam to bedzie biegac i jak wygladac)

a problem jest taki ze gry na pieca sa zazwyczaj slabo zoptymalizowane, wydaja tak te gry by potrzebowaly jak najmocniejszego sprzetu i malo kogo obchodzi kto jakiego PCta ma, jak masz za slabego, kup lepszego i tyle

na konsole musza postarac sie tak zeby to jakos chodzilo i to wlasnie jest prym konsol nad piecowymi grami, wlaczam gram i ma chodzic

wiec nigdy mnie nie przekonasz ze lepiej kupic pieca niz konsole do grania, z ekonomicznego punktu widzenia konsola nie ma sobie rownych, a jak ktos nei ma co z kasa robic to rzeczywiscie moze wydawac w pakowanie PCta bez konca...

a jak ktos ma kaprys i chce grac we wszystko w HDFULL to zadnej konsoli nie moze kupic bo tam praktycznie HDFULL nie istnieje...

Co to znaczy 'ladowac bez konca'? To jest abstrakcyjne pojecie dla mnie. Prawda jest taka ze 90% ludzi kupuje 'byle co' albo 'poki co wystarczy' za 3/4 pieniedzy ktore powinni widac na cos porzadnego, a potem maja problemy po roku.

Jezeli chcesz sie klocic o kwestie finansowe to mozemy to robic, ty porownujesz ceny sprzetu, ja porownam ceny gier (nowych, nie uzywanych). Granie na PC kosztuje mniej, gdy juz sprzet zakupisz. Nawet do 50% mniej. Ten stereotyp to chyba jeszcze nalecialosc z czasow PSX :o

Po co ci ARMA 2 w full detalach? Po co ci 16AA i bog wie jaka rozdzielczosc, po co ci rozdzielczosc tekstur na ultra high ktorej nie bedziesz w stanie dostrzec? Odpal to w 'warunkach konsolowych' a bedziesz potrzebowal duzo mniejszej mocy zeby byc zadowolonym z grania. To ze jest mozliowsc wlaczenia wyzszych detali, nie oznacza ze ty i twoj sprzet musicie z niej korzystac. Na konsoli cie to nie uderza bo nie masz zadnych mozliwosci konfiguracyjnych, wiec proponuje podejsc w podobny sposob do wersji na PC. Przeciez nei jezdzisz swoim samochodem 200 km na godzine non stop, tylko dlatego ze masz taka mozliwosc.

No i w dalszym ciagu nie uwzgledniasz w kosztach zakupu konsoli TV, ktory jest wymagany aby moc poczuc nowa generacje.

Cala ta rozmowa nie ma kompletnie sensu. Granie na PC ma taka a nie inna forme, niektorzy stawiaja je ponad konsole, inni stawiaja PC jako platforme na rowni z XO i PS3, ale mowienie 'ze to sie do gier nie nadaje' nie jest najmadrzejsza rzecza na swiecie. I cokolwiek byscie nie powiedzieli, jezeli gra jest dostepna na PC to nie jest juz exclusivem.

Opublikowano

ładowac bez konca to u mnie oznacza, ze zakup dzis pieca np. full wypas, za pol roku lub rok okazuje sie przeżytkiem, a cena tego pieca spada drastycznie, gry co nowsze, a nie wygladajace w cale na jakies przelomowe, wymagaja coraz to lepszych piecow i ciagle cos trzeba zmieniac i dokupywać, a najbardzej boli to ze dzis kupuje karte graficzna za 1000zl za rok chodza po 300zl, ostatnio kupowalem radka 4850 po 2 miesiacach wyszly jakies nowe karty i wszystko pospadalo o polowe, w ARMA 2 na tej karcie to nawet nie moge swobodnie pograc na najnizszych detalach w 1280x1024, zmeinaic karte? ok., ale to znow sie okazuje ze i procka tez by sie przydało, zmieniac procka? ok. to znow wychodzi ze nowe procki nowe podstawki trzeba zmienic plyte glowna, nowa plyta? ok. to znow sie oakzuje ze nowa plyta nowy ram, zmieniac ram? ok. to znow sie okazuje ze tego stary zasilacz nei pociagnie trzeba nowy...

takich kwiatkow w swiecie konsolowym nie ma

fakt faktem gry na pieca tansze, ale znow jak ktos wyznaje zasade kupic, przejsc i sprzedac jak najszybciej to w cale nie jest drozsze granie, na pieca jak dla mnie ciezej nawet sprzedac gre niz na konsole... jak ktos lubi kolekcjonowac, fakt o wiele taniej to wychodzi bez dwoch zdan...

kolejny fakt to ze majac sprzet na czasie wiekszosc gier multiplatformowych da sie uzyskac zeby wygladaly ladniej i chodzily w wyzszej rozdzialce, ale trzeba na to troche pieniedzy...

o EXy konsolowe z wami sie nie spieram bo wszystkie konsole mam i mi bez roznicy na co to wyjdzie i tak zagram jak bede chcial

jedynie moga mnie wkur... EXy pctowe, ktore do podziwiania full jakosci wymagaja wypas sprzetu nie raz takiego jaki jeszcze nie wyszedl...

w okreslaniu EXow wyjasnijcie sobie jedno, jakich platform ma to dotyczyc, czy konsol i jakich i czy w to mieszac piece i inne zabawki...

bo ja tu widze spor konsolowcow ktorzy na potrzeby by miec argumenty wywołują do tablicy PCty

kupcie sobie obie konsole i wasze spory sie skoncza :) i nie udajcie ze to jakis duzy wydatek bo to raptem koszt dobrej karty graficznej do pieca...

nie zdziwilbym sie jakby na piecu bylo wiecej Exow niz na Ps3 czy X0 (chociaz wiekszosc to chlam ale EX) i te wasze spory by pogodzil Piec ktory bije wasze konsole z Exami...

Edytowane przez Juchy

Opublikowano
Co to znaczy 'ladowac bez konca'? To jest abstrakcyjne pojecie dla mnie. Prawda jest taka ze 90% ludzi kupuje 'byle co' albo 'poki co wystarczy' za 3/4 pieniedzy ktore powinni widac na cos porzadnego, a potem maja problemy po roku.

Jezeli chcesz sie klocic o kwestie finansowe to mozemy to robic, ty porownujesz ceny sprzetu, ja porownam ceny gier (nowych, nie uzywanych). Granie na PC kosztuje mniej, gdy juz sprzet zakupisz. Nawet do 50% mniej. Ten stereotyp to chyba jeszcze nalecialosc z czasow PSX :o

Po co ci ARMA 2 w full detalach? Po co ci 16AA i bog wie jaka rozdzielczosc, po co ci rozdzielczosc tekstur na ultra high ktorej nie bedziesz w stanie dostrzec? Odpal to w 'warunkach konsolowych' a bedziesz potrzebowal duzo mniejszej mocy zeby byc zadowolonym z grania. To ze jest mozliowsc wlaczenia wyzszych detali, nie oznacza ze ty i twoj sprzet musicie z niej korzystac. Na konsoli cie to nie uderza bo nie masz zadnych mozliwosci konfiguracyjnych, wiec proponuje podejsc w podobny sposob do wersji na PC. Przeciez nei jezdzisz swoim samochodem 200 km na godzine non stop, tylko dlatego ze masz taka mozliwosc.

No i w dalszym ciagu nie uwzgledniasz w kosztach zakupu konsoli TV, ktory jest wymagany aby moc poczuc nowa generacje.

Cala ta rozmowa nie ma kompletnie sensu. Granie na PC ma taka a nie inna forme, niektorzy stawiaja je ponad konsole, inni stawiaja PC jako platforme na rowni z XO i PS3, ale mowienie 'ze to sie do gier nie nadaje' nie jest najmadrzejsza rzecza na swiecie. I cokolwiek byscie nie powiedzieli, jezeli gra jest dostepna na PC to nie jest juz exclusivem.

Trzcina co do dodania kosztów tv HD to lekko (za przeproszeniem) pier... ;)

Przecież jak chcesz sobie na PC pograć powiedzmy na 42 calach to też musisz wydać w h... kasy na tv lub monitor.

Analogicznie możesz równie dobrze do konsoli podłączyć mały monitor jaki byś kupił do PC i się cieszyć jakością HD.

Generalnie, zależnie od Twoich preferencji cenę monitora/tv dodajesz obojętnie czy masz kompa czy konsolę, więc wg mnie Twój argument jest nietrafiony.

Pomijam już fakt, że kupując tv korzysta z niego cała rodzina...

Opublikowano

nie wolno zapominac o kosztach domu/ mieszkania ktorych nie ponosimy jak gramy na laptopie :)

podobna sytuacja?

po co grac w guitar hero jak za taka kase mozna kupic gitare elektryczna?

kupisz gitare za 300zl?

no ale konsola i tv tez kosztuja

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.