Skocz do zawartości

Console Wars

Featured Replies

Opublikowano

No jeżeli rozpatrujemy to z poziomu polskiego gracza, który wymienia się grami i patrzy gdzie tu zaoszczędzić to dopłacanie do takiej usługi rzeczywiście mija się z celem. Po co mam płacić za jakieś całkowicie zbędne bajery, jeżeli samo mięsko (możliwość gry on-line) mam za darmo.

W tej sytuacji lepiej na tym wychodzi M$, bo ich usługa dotyka core, jak i casual, graczy w tym samym stopniu. Chcesz pograć ze znajomym ze Sri Lanki? Dawaj hajs.

Usługa Sony jawi mi się jako niepełna implementacja jakiegoś dziwnego, japońskiego pomysłu, który ulegnie ewolucji. Moim zdaniem w obecnej fazie PSN+ jest kierowane do nikogo. No bo skoro jestem graczem hardkorowym to patche i demka umiem sobie ściągnąć sam i nie muszę za to płacić. Bety? Zawsze można wyrwać jakieś klucze na super-tajnych stronach. Wcześniejsze demka to chyba jedyny argument. Natomiast jeżeli jestem casualem co pada w rękach trzyma raz na ruski rok to po co mi wcześniejsza beta? Co to w ogóle jest beta? Wcześniejsze demko? Po co mi demo jak mogę odpalić sobie Sony Sports! (czy co tam będzie). Patche? Co to?

Dlatego nie wróżę tej usłudze wielkiego sukcesu. Ba, sądzę nawet że jeżeli usługa ta przez najbliższy rok nie zmieni się diametralnie w swoich założeniach to może zwyczajnie przestać istnieć z powodu braku zainteresowania.

Edit: @Albert

Xbox Live Gold to "troszkę" więcej niż granie online.

Rozwiń.

Edytowane przez estel

• Odpowiedzi 9,4 tys.
  • Wyświetleń 185,3 tys.
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Najpopularniejszy posty

• Szał na PS3 slim zaczął się od września i jakoś dwa miesiące po premierze nie może upaść. Kto śledzi wyniki sprzedaży na bieżąco ten wie. A na horyzoncie premiera jeszcze większych killerów... FF XIII

• Kocham ten temat   Edit: plus zostałem zminusowany przez Majora za to, że dałem link potwierdzający, że Sonyslave'y się mylą

• olaboga minusiki mi poleciały w profilu <beczy> nikt mnie nie lubi :<   a ja dawno nikomu nie dałem minusika... trzeba to zmienic! _______________ tej? kiedys były jakies plany stworze

Opublikowano

No ale co mam rozwijac? Co jest w Goldzie? Party chat, video chat, deal of the week, parties, Netflix Movie Streaming, Sky Player, Facebook, Twitter, Last FM, Zune, 1 vs. 100.

Opublikowano

@Grigori: Kotick to dziad nad dziady. Też nie mam pojęcia jak może mówić takie rzeczy na głos. Bojkot Acti to w sumie dobry pomysł, np. kupię ich gry, ale nie nowe tylko używki.

Opublikowano

Bojkot Acti to w sumie dobry pomysł, np. kupię ich gry, ale nie nowe tylko używki.

Oczywiście. Już nigdy nie kupię gry Activision nowej w sklepie. Wiele razy mówiłem, że nienawidze tej firmy, dokładnie przez takie zagrywki. Tylko używki gier od Acti. ;)

Opublikowano

no to moze byc problem jesli wszyscy beda kupowac uzywki... malo uzywek na rynku + niechec kupna nówek = drogie uzywki... suma sumarum moze nie byc za duzo pożytku z takich akcji ;]

ale to opis skranjej sytuacji ;]

Opublikowano

No ale co mam rozwijac? Co jest w Goldzie? Party chat, video chat, deal of the week, parties, Netflix Movie Streaming, Sky Player, Facebook, Twitter, Last FM, Zune, 1 vs. 100.

Czyli płaci się za rzeczy takie jak facebook, które normalnie są za darmo? Na silverze ich nie ma? Albo za chata? lol

Rozumiem, że jedyną opcją wartościową dla graczy to deal of the week (przeceny tak?), ale to samo będzie w PSN+, więc czemu jedno jest ok, a drugie be?

Edytowane przez estel

Opublikowano

A kto powiedział, że płacenie za Live Gold jest ok? I jedno i drugie to niezłe zdzierstwo. Standardowy Live nadaje się tylko do grania offline, standardowy PSN nie tylko. Ale Sony spodobało się to co zrobił MS i próbuje kopiowac (jak prawie wszystko w tej generacji) tyle, że robi to nieudolnie (jak prawie wszystko w tej generacji). O ile jestem w stanie zrozumiec ludzi płacących za Live Gold (można psioczyc, złorzeczyc i przeklinac, ale jak się chce grac online to nie ma wyjścia) o tyle nie jestem w stanie zrozumiec dlaczego ktokolwiek miałby płacic za PSN+

Opublikowano

Mam dylemat związany pośrednio z kwestią obniżek cen konsol, więc postanowiłem go poruszyć w tym temacie. Rok temu we wrześniu kupiłem X360 Premium z dyskiem 60GB, za który dałem 1099 zł. Był to ten moment, gdy mówiło się o zaniechaniu sprzedaży wersji Premium, a nie podawano jeszcze cen Elite. Miesiąc później widziałem już oferty czarnych klocków w cenie, którą dałem za swoją konsolę, więc możecie się domyślić, że byłem lekko wkurzony ;) Przynajmniej się pocieszam, że dorwałem Jaspera a wtedy na chama wszyscy sprzedawcy wypychali Falcony. Wybrałem Xa z racji tego, że mi się nie przelewa i myślałem, że to będzie rozwiązanie dobre: ot duży rynek wtórny, nośnik tańszy więc gry szybciej tanieją itd. Okazało się, że jest jednak trochę inaczej. 120zł rocznie to nie jest dużo, ale drażni mnie to, że musiałbym płacić za to, co posiadacze PS3 mają za darmo. Dodatkowo z racji na brak Live(na ten moment oczywiście) i konieczność kupowania zdrapek by pobrać DLC, którymi MS psuje mi możliwość robienia calaków (zwiększając pulę punktów do zdobycia) skutecznie odechciewa mi się grać na konsoli. Wydałem na nią kupę kasy, drugie tyle na gry, a pograć sobie cholera komfortowo nie mogę, bo do online muszę dopłacić, a farmić achievementów też mi się nie chce, bo i tak nie zrobię wszystkich ;)Z exclusiveów interesoway mnie tylko Fable, Mass Effect i Alan Wake, które wymęczyłem już prawie na 100%. Nowości żadnych tylko na X'a ciekawych nie widzę, na dodatek Fable 3 ma wyjść na blaszaki co mnie nieprzeciętnie wkurzyło, bo równie dobrze kasę mogłem wydać na nową kartę graficzną. Rezultat jest taki, że Xpudło się kurzy a ja wolę grać na Wii online w Mario Kart albo Modern Warfare- online za darmo i świetne sterowanie, zwłaszcza w tym drugim. Od jakiegoś czasu nosiłem się więc z zamiarem kupna PS3 mimo, że moja dziewczyna ją posiada i miałem już u niej okazję przejść Uncharted i Heavy Rain.

Czarę goryczy przelała konferencja MS na E3. Z mojego punktu widzenia zero ciekawych tytułów, Natal okazał się niczym innym jak drogą wersją PS Eye, z grami zerżniętymi z Wii, a jedynym pozytywem jest Live choć boli to, że powodem do świętowania stał się fakt, że po latach dostaniemy coś co klienci Sony mają od dawna i to za darmo. No i na razie bez szczegółów, może się okazać że nie będzie można przenosić GamerTagów i nawet bym z tego wszystkiego nie skorzystał, bo ze swoich śmiesznych 10k punktów mimo wszystko nie chcę rezygnować :P Decyzja zapadła: robię przesiadkę na konkurencyjny system. Konsoli trochę szkoda mi sprzedawać, bo chcę w miarę komfortowo zagrać w Mass Effect 3 i Fable 3, poza tym szkoda mi jednak tych wydanych pieniędzy. Dlatego też po malutku odkładam kasę, którą w normalnym wypadku przeznaczyłbym na nowe gry na Xa ;) Zakup znowu przypadłby na wrzesień, niedługo po premierze PS Move i tu jest problem. Bo nie wiem, czy nie opłaca się czekać na jakieś obniżki cen. Zależy mi też by sklep w razie czego przyjął reklamacje z tytułu "niezgodności towaru z umową" więc odpada sieć Nie Dla Idiotów, ze swoimi promocjami. Normalnie nie szczypałbym się aż tak i przeżyłbym gdyby te 2-3 miechy później konsola kosztowała ze 150zł mniej, ale zamierzam też ostro odkładać kasę na 3DS i tu jest problem :P

Więc jak myślicie, czekać (nie wiadomo ile) na obniżki cen slimek, czy brać jak najszybciej by wcześniej cieszyć się graniem? :)

Opublikowano

Delete.

Edytowane przez januszxp

Opublikowano

Live jest niedostępny w Polsce

Opublikowano

@Grigori

Nie odniosłem się do twojego postu, ponieważ te gry są całkowitą niewiadomą jak zresztą sam zauważyłeś.

Wiele osób będzie bacznie śledzić ofertę przez kilka miesięcy i wtedy zdecydują, i będzie można ocenić, czy te 200 zł rzeczywiście przekładają się na 1000 zł dobrego contentu czy crapu.

Na razie wiemy tylko, że będzie LBP za darmo. Pytanie co wrzucą później, może jakieś normalne gry (burnout?), czy może tylko jakieś nędzne minisy. Na razie zbyt wiele pytań pozostaje bez odpowiedzi, dlatego wolę nie dywagować na ten temat i skupić się na tym co Sony podało na swojej konferencji - dema i bety.

Zauważcie też, że w PSN+ nie tylko dostajecie gry za darmo (nie wiadomo jakie), ale i zniżki (nawet do -50%, oczywiście nie wiadomo na jakie gry), a gry które kupicie ze zniżką nie są wam zabierane. Całkiem kusząca opcja dla kogoś kto dużo kupuje i chce być uczciwy, bo inaczej i tak taniej wyjdzie podzielenie konta na 5 konsol.

I ja się nie czepiam. Wydaje mi się, że piszę dosyć neutralne posty.

@Antares

Na święta zawsze są jakieś obniżki. Jak nie bezpośrednio od producenta to pewnie od sklepu dostaniesz jakieś bony albo coś takiego. IMO okres świąteczny to dobry czas na zakup.

A jeżeli zależy ci na bezproblemowej gwarancji to kup w Empiku.

Edytowane przez estel

Opublikowano

Wierzy ktokolwiek w zniżki na nowości? Albo nowości w PSN+?

Opublikowano

@Antares: Powiem tak. Jestem trochę w podobnej sytuacji bo lipiec/sierpień zamierzam kupić PS3 Slim - z tego co się orientuję to nikt się nie spodziewa obniżki ceny PS3. Między innymi dlatego, że Sony dopiero wychodzi na prostą z kosztami produkcji i chcieliby się pewnie trochę odkuć z tego tytułu. Możesz czekać do świąt, zawsze jakieś promocje są, ale pytanie czy opłaca się czekać prawie pół roku by zaoszczędzić ewentualnie równowartość jednej nowej gry. A co do kupna to szukaj konsoli z oznaczeniem CECH 21XX <---- to są najnowsze konsole całkowicie w technologii 40nm, są podobno w bundlach z MNR, ale te są drogie więc trzeba czekać aż wprowadzą takie 120Gb.

Opublikowano

@Estel - problem w tym, że dział z konsolami w Empiku to miejsce, w którym zapłacę tyle, że chyba drożej się nie da :D Cholera pogoniłbym tego Xa, ale trochę szkoda po roku za pół ceny, poza tym te 3 gry exclusive, które mnie interesują jednak warto mieć na półce :( Byłem głupi, że kupiłem.

Opublikowano

No to Ci powiem Grigori, że jesteś super optymistą. Ja jakoś sobie nie wyobrażam, żeby taki Ubi dał w pierwszym tygodniu 50% zniżki na Raymana, albo żeby Sony wyrównało z własnej kieszeni Ubi koszt takiej obniżki. Zniżki i nowości tak, ale tylko od 1st party.

Tak wymieniasz te gry, ale ciekawe ile z tych 12 gier na PSN i tych 12 klasyków byś normalnie kupił. O Minis z litości nie wspominam, bo one na Apple Store kosztują 3 zł, na PSN 10x tyle. Nie ufam Sony na tyle, żeby te 200 zł przeznaczyc na 12 staroci i 12 gier PSN, które to Sony mi wybierze. I w dodatku, jak te PSN+ okaże się nietrafione i nie zdecyduję się na przedłużenie to te gry mi przepadną. Rewelacyjny interes, zaiste

Opublikowano

Stary, z całym szacunkiem, nie masz X360 i (pipi) wiesz jak się gra na Live. Więc po co te wypowiedzi? Skup się w swoich wypowiedziach na tym o czym miałeś się okazję przekonac osobiście, a nie na tym co Ci się wydaje. Bo wychodzisz na fanboja.

Opublikowano

Grigori: XLive = granie online i tyle. Nie wiem co tam żałosnego, a obniżki tam też są i to co tydzień, ostatnio naraz chyba ceny z 10 gier obniżyli.

Opublikowano

Krótkie wtrącenie ;)

Na PSN też są ciagle obniżki (najczęciej chyba ok 25-50%).

Gry, które na PSN+ dostanie sie "za darmo" będą blokowane na czas kiedy stracimy subskrypcję. Zostaną nam przywrócone, jak wykupimy ją znowu.

Gry, które kupimy z dodatkowymi PSN "plusowymi" rabatami będą nasze nawet jeśłi zrezygnujemy z PSN+.

Opublikowano

Stary, z całym szacunkiem, nie masz X360 i (pipi) wiesz jak się gra na Live. Więc po co te wypowiedzi? Skup się w swoich wypowiedziach na tym o czym miałeś się okazję przekonac osobiście, a nie na tym co Ci się wydaje. Bo wychodzisz na fanboja.

Ale o co chodzi? Chyba, jeżeli mowa o graniu online to ta usługa mechanizmem nie różni się od tego co proponuje Sony. Jedyna różnica to ewentualnie jakość, ale nie widzę w ostatnich postach, żeby ktoś jechał po tym aspekcie Live'a.

Natomiast co do tego co Live sobą oferuje. To właśnie dlatego prosiłem cię o rozwinięcie wątku abyśmy my, ludzie którzy za Live'a nigdy nie płacili i nie korzystali z tej usługi, mieli jakiś przestrzał przez jej możliwości.

Dlatego suma summarum uważam, że gdybym miał już za coś płacić to oferta Sony prezentuje się o wiele atrakcyjniej niż oferta Microsoftu. Jedyną kontrowersją jaką dostrzegam jest sensowność oddawania jakichkolwiek pieniędzy Japończykom. Na chwilę obecną, przed startem usługi, ciężko się na ten temat wypowiedzieć, dlatego moim zdaniem trzeba trochę poczekać i dokładnie analizować propozycje Sony, aby wyrobić sobie jakieś zdanie. Na razie to nasza dyskusja "sobie", a PSN+ "sobie" ;)

Opublikowano

nie chcę tu bronić Kinecta, ale wasze drwiny są zdeka żałosne.

Zastanówcie się w tym momencie jak sami wyglądacie na parkiecie jak podczas clubbingu tudzież pier(d)olnięcia w tany, o ile to robicie ;]

Edytowane przez MaZZeo

Opublikowano

a te gry za free w psn+ będą do wyboru czy sony rzuci co jest za free ?

Opublikowano

Ja to widze tak, ze jednak beda musieli co miesiac, dwa, dawać cos porzadnego za free, bo jednak z usługi mozna zrezygnowac, no i usługa ma zachęcac nowych uzytkowników, wiec chyba nie ma co sie bac ze dadza swietna gierke na poczatek ,a pozniej beda karmic ludzi tetrisami i shitami z psn ktorych nikt nie kupuje.

Ja na pewno nie kupie tej usługi, multi mnie nie jara bo jestem za slaby bo nie mam czasu, bety tez odpadaja, znizki mam w składce na forum ;], a sciaganie w tle to mnie wali, bo nigdy to nie byl dla mnie zaden problem, ludzie zbyt wygodni sie zrobili.

Grigori dobrze napisał, zaden posiadacz xa nie ma prawa nawet zlego jednego slowa napisac, mamy wszystko to co oferuje live za darmo, a sony chce nam dac kupe pierdól za 20% ceny, to jest hameryka panowie.

Opublikowano

A co do Facebook'a to może na xbl jest aplikacja bardziej rozbudowana niż w ps3, ale zaraz... przecież jest przeglądarka internetowa w ps3 ;F

Opublikowano

oja oja, zastanawiam cię o co biega z tym gloryfikowaniem przeglądarki na PS3, big deal? Chce wejść na neta szybciej i sprawniej odpalam kompa albo iphone'a :|

facebook czy last.fm na live to samo - kto z tego (pipi)a korzysta w ogóle o_O

Opublikowano

Tylko szkoda, że większość tych opcji jest niedostępna w Polsce, mam tu na myśli - facebook, twitter, last fm itd...

Facebook, twitter działają normalnie.

Last fm tylko US i UK, Netflix nie działa bo nie ma live w PL.

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.