Skocz do zawartości

Console Wars

Featured Replies

Opublikowano

....a dodatkowo grając na laptopie możemy ładować baterie w knajpie, hotelu, mieszkaniu kolegi itp. więc są jeszcze mniejsze koszty grania niż na konsoli ;)

Edytowane przez adi

• Odpowiedzi 9,4 tys.
  • Wyświetleń 184,4 tys.
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Najpopularniejszy posty

• Szał na PS3 slim zaczął się od września i jakoś dwa miesiące po premierze nie może upaść. Kto śledzi wyniki sprzedaży na bieżąco ten wie. A na horyzoncie premiera jeszcze większych killerów... FF XIII

• Kocham ten temat   Edit: plus zostałem zminusowany przez Majora za to, że dałem link potwierdzający, że Sonyslave'y się mylą

• olaboga minusiki mi poleciały w profilu <beczy> nikt mnie nie lubi :<   a ja dawno nikomu nie dałem minusika... trzeba to zmienic! _______________ tej? kiedys były jakies plany stworze

Opublikowano

Bah.

Z TV korzysta cala rodzina. No tak zwlaszcza kiedy ty grasz na konsoli :o

Nie mow mi ze to jest nietrafiony argument, bo badz nie badz TV kupuje sie do ogladania/grania a nie do pracowania z PC. To ze majac taki TV mozesz sobie pod niego podlaczyc PC i cieszyc sie wielkim ekranem to juz tylko dodatek. Oczywiscie kupujac PC kupujesz tez monitor, ale kupujac konsole nie kupisz sobie tylko monitora bo nie bedziesz mogl robic nic oprocz grania. Roznica jest oczywista, naprawde...

Juchy to co piszesz nie ma absolutnie przelozenia na rzeczywistosc. Po pol roku high end sprzet, nie jest zlomem na ktorym nie uruchomisz zadnej gry. To sa jakies dziwne stereotypy z lat zamierzchlych. Oczywiscie duzo bardziej oplaca kupic sie nowa generacje kart graficznych w momencie gdy one sie ukazuja na rynku (poiwedzmy po pol roku) niz na chwile przed tym jak nowa generacja sie pojawi (dokladnie tak samo jak z konsolami). Ale to co piszesz nie jest prawda.

To ze nie uznajecie PC za platforme do grania bo nie macie PC umozliwiajacych komfortowa zabawe, nie ma w tej kwestii wielkiego znaczenia. Zreszta ilosc pieniedzy ktore trzeba wpakowac w takowego PC tez nie ma znaczenia. Fakt pozostaje faktem. Ja nie upieram sie ze PC nie jest drogi, nie mowie ze na PC gra sie lepiej i nie mowie ze PC > konsole. Jedyne co stwierdzam, to ze ludzie manipuluja pojeciami tak zeby im lepiej pasowalo.

Jezeli o mnie chodzi, proponujesz mi kupno XO zamiast nowej karty graficznej (w moim przypadku powininiem zmienic sobie plyte/procka/ram a nie karte), fajnie. Tylko po co mi to? Na XO sa trzy tytuly w ktore chcialbym sobei zagrac. Lost Odyssey, Star Ocean 4 i... w sumie to 2 tytuly. Obecna generacja konsol nie ma mi - fanowi RPG/jRPG - kompletnie NIC do zaoferowania (to samo tyczy sie PS3 ale te konsole mialem na dzien przed premiera). Zarowno XO jak i PS3. Pozostalem wiec z PS3 i z PC, gdy na XO pojawil sie GeoW mialem ochote sobei w niego zagrac, ale nie mialem konsoli. Jakis czas pozniej pojawilo sie na PC, wiec zagralem pomimo ze konsoli w dalszym ciagu nie mialem.

I o to sie rozchodzi. Ja rozumiem ze konsole 'bardziej oplaca kupic'. Ale ja nie musze tego robic bo w czesc tytulow moge sobie zagrac na PC. W przypadku PS3 tak nie ma i nie wiem co mozna tutaj jeszcze dodac. PS3 - exy sa exami, zostaja tylko na konsoli sony i musisz ja miec zeby moc w nie zagrac. XO - czesc z gier jest dostepna na PC wiec nie musze jej kupowac.

To nie jest dyskusja o tym kto ma lepsze exy, kto ma ich wiecej, ktore sie lepiej sprzedaly. Mowa jest o tym ze moge zagrac w 'system sellera' nie kupujac tego systemu... Jezeli w dalszym ciagu ktos uwaza to za exa, ok jego sprawa, nie chce mi sie go w dalszym ciagu przekonywac :)

Opublikowano

Trzcina, mogłeś od razu napisać że lubisz jRPGi/RPGi, zgadzam się, te gatunki przeżywają kryzys, i nie ma sensu kupować dla nich Xa.

Zapomniałeś, że kupując PCta, ON wystarczy (do grania) góra 2 lata, konsola zdecydowanie dłużej, to nie są jakieś "farmazony z ery PSX" tylko prawda. Kupując PieCa w 2006-2007r. dziś do niczego się nie na da. Kupując PS3 czy X0, dziś możemy się nadal nim bawić.

Ja na PC nigdy nie grałem - dlatego nie traktuje jej jako platformy do grania. Za młodu zawsze konsole i konsole. Zdania o exach nie zmienie.

Opublikowano
Juchy to co piszesz nie ma absolutnie przelozenia na rzeczywistosc. Po pol roku high end sprzet, nie jest zlomem na ktorym nie uruchomisz zadnej gry. To sa jakies dziwne stereotypy z lat zamierzchlych. Oczywiscie duzo bardziej oplaca kupic sie nowa generacje kart graficznych w momencie gdy one sie ukazuja na rynku (poiwedzmy po pol roku) niz na chwile przed tym jak nowa generacja sie pojawi (dokladnie tak samo jak z konsolami). Ale to co piszesz nie jest prawda...

PCtami zajmuje sie od poczatku jak weszly i tak samo sprzet upgraduje ciagle by to do czegos sie nadawalo, wiec pisze to co wiem z doswiadczenia jako uzytkownik PCta do grania

nie pisalem ze cos zakupione teraz nie bedzie uruchamialo zadnych gier za rok, bo chyba nie uważasz ze jakimś cudem gry ktore uruchamiałeś gdy ten sprzet byl na topie po roku przestaly sie uruchamiac? niby jakim cudem? takich brednie to mozesz komus innemu wkladac do ust nie mi :)

pisalem co kazdy wie i co jest oczywiste o piecach, czyli sprzet szybko sie starzeje i nowe gry wymuszają zakup nowszych wynalazkow i ten pęd nie ma konca, a do tego wiele gier jest tak zle zoptymalizowanych ze rece opadaja jak na sredniej klasy sprzecie akutalym po prostu nie da sie grac swobodnie, a Ty to przekrecasz i udajesz ze nie kumasz o co chodzi

z tymi monitorami i telewizorami to calkowicie nie wiem o co biega

zarowno do konsoli ludzie kupuja monitor jak i do Pcta, z tym ze do konsoli mozna wykorzystac TV ktory jest juz w rodzinie, a do Pcta jednak monitor nie zastapiony (na TV moznaby grac na takim PC, ale siedziec w windzie na necie itp.? malo ekonomiczne rozwiazanie i przy malej rozdzialce TV calkowite nieporozumienie)

wiec zawsze tak bylo jest i bedzie ze zakup PCta to i monitor

zakup konsoli to wykorzystanie tego odbiornika co juz jest w domu, najczesciej TV

a to ze ktos ma inne poglady i oczekuje czegos innego to indywidualne upodobania...

co do zakupu zamiast grafiki do PCta to X0? a gdzie Ci napisalem o tym, ja nawet nie wiem jaka Ty masz konsole i mnie to calkowicie nie obchodzi, pisalem ogolnie, i tym samym moglem pisac ze zamaist karty graficznej lepiej kupic sobie PS3 czy WII czy PSP, a Ty od razu ze X0? wiec od razu widze ze odzywaja sie Twoje ciagotki fanbojskie i od reki widac jaki fanklub...

ale tak to juz jest jak ktos ma okreslone zabawki i inne sa be, tylko jego najlepsze...

masz PS3 i PCta wypasionego bo lubisz takie gry jakie na nich wychodza, super, cieszy mnie to ze Tobie jest dobrze, uwierz ze mi jest dobrze jak mam psp, wii, pc, x0, ps3 i wszystkie je wykorzystuje do grania w odpowiednie pozycje

znam kazdej wady i zalety, ktore dla mnie sa trafne ale zdania nie zmienie ze z tych wszystkich zabawek PCt najczesciej rozczarowuje i calkowicie nie trafiaja do mnie argumenty ze PCt zastapi X0 bo najwiecej podobnych pozycji na nim z X0 wychodzi, dla mnie klimat nawet tych samych gier na dwie rozne platformy moze byc calkowicie inny, z bylych czasow, mozliwe ze ktos mial podobne odczucia, takie gry jak HALO, gralem w to na poczatku na piecu, tytul na 30min i do kosza, pozniej dostalem ta gre z pierwszym X1 jaki kupilem tylko do ogladania filmow w rozjazdach, jako zagorzaly Pctowiec nie wierzący w magie konsol i wyśmiewający PSXa jako zabawki dla dzieci, wystarczylo kilka minut by w ta gre pogrążyć sie (jeszcze byla to wersja niemiecka :) ), od tamtej pory magia konsol dziala (cos podobnego bylo dla mnie z magia AMIGI chociaz to nie konsola)

konsole maja cos w sobie i zadna karta graficzna do pieca wypasiona nie dorowna zakupowi konsoli i bez roznicy jaka to by byla konsola, jesli gra jest wydana na pieca i na konsole zawsze wybieram konsole, bez znaczenia jakiej "masci" ta konsola, klimat konsol dla mnie nie do pobicia przez pieca w tym samym tytule...oczywiscie sa dla mnie gry na pieca ktore klimat mialy bajeczny, ale ich na konsole nie wydano, jakby to samo bylo na konsole to mysle ze klimat bylby jeszcze lepszy...

"To nie jest dyskusja o tym kto ma lepsze exy, kto ma ich wiecej, ktore sie lepiej sprzedaly. Mowa jest o tym ze moge zagrac w 'system sellera' nie kupujac tego systemu... Jezeli w dalszym ciagu ktos uwaza to za exa, ok jego sprawa, nie chce mi sie go w dalszym ciagu przekonywac"

ok. to tylko jest jedna prawda obiektywna w tym temacie co bys nie napisal to i tak nie ma zadnej platformy ktora by zastapila jakakolwiek inna

zawsze znajdzie sie cos w co nie mozna zagrac bez posiadania danej platformy i na pewno Twoje teorie ze PS3 + PC zastapia mi wszystko jest bzdura (Tobie moze zastepuja, ale Ty to nie Wszyscy),

PS.

Jordan23Carolina: Ty wiesz, ja wiem i zapewne wiekszosc wie o tym ze piec szybko sie przedawnia w grach, nie ma sensu polemizowac z Trzcina, on tez to wie, tylko szuka na sile argumentow by chyba cos wykazac na plus w strone PS3, typowe....

Edytowane przez Juchy

Opublikowano

To, że piec szybko się przedawnia to każdy wie, ale nie zmienia to faktu, że nadal jest platformą do grania.

Fakt pozostaje faktem - gry takie jak GeOW, Mass Effect itp. NIE są ekskluziwami bo są dostępne na więcej niż jednej platformie...

P.S. Juchy, widzę że praktycznie w każdym Twoim poście wytykasz brak obiektywności posiadaczom PS3, a sam tej obiektywności nie posiadasz.

Opublikowano

a gdzie napisalem ze PCt nie jest platforma do grania?

PSP nie jest platforma do grania?

Wii nie jest platforma do grania?

ktos sformułował definicje czym jest dokladnie EX? czy to umowny żargon graczy?

jesli jest definicja to ja podajcie

zaraz ktos wyskoczy ze na piecu (lub innej platformie) odpali emulator jakies platformy i cala ta platforma od reki traci wszystkie Exy

PS.

Ty zapewne obiektowynosc posiadasz, tak jak i cala reszta ktora uczepila sie jednej konsoli i nic poza nia nie widzi...

i na zakonczenie, mieszajac w to wszystko PCty, uwazacie ze gra Y uruchomiona na najnizszych detalach w najnizszej rozdzialce i na piecu gdzie bedzie 10 klatek to ta sama gra, ktora bedzie uruchomiona w max detalach w max rozdzilce i piec bedzie na tyle dobry ze wyciagnie stale 60 klatek (podaje skrajnosc dla lepszego kontrastu)

dla Was te gry sa rownoznaczne? dla mnie to parodia w to wszystko wciagac piece bo juz na tej samej platformie ta sama gra moze miec calkowicie inne oblicze...tak samo jak na jednym PC gra mzoe w gole sie nie uruchomic, a na innym tak, to co oznacza ze dla jednego pieca jest to Exem?

tak samo jak multiplatformowe gry, niby to samo a na kazdej platformie moga wygladac z gola inaczej i fan zgry tez calkiem inny...

np. FIFA, mozna w nia zagrac i na PSP i na PS3, i jakby to bylo tylko na tych dwoch platformach, to by byl EX dla PS3 czy PSP czy nie?

definicja, jakby byla dokładna, rozwiala by wszelkie niedomówienia i nie pozostawiła na wlasne interpretacje, ot cala filozofia tego sporu...

tak samo rozbijajac temat na firmy, czy platformy danej firmy mozna zaliczyc do jeden szerszej pojetej grupy, czyli czy PSX, PS2, PSP, PS3 mozna powiedziec ze to ogolnie platforma SONY, a tym samym wszystkie EXy obojetnie na jaka platformę, z tych wymienionych, wyszly po prostu EXami platformy sony?

kolejna sprawa z tym zwiazana, to kompatybilnosc wsteczna, jak na PS2 uruchomie Exa z PSX to co oznacza? ze PSX stracil EXa czy PS2 zyskal Exa? czy to w gole juz nie jest zaden EX?

Edytowane przez Juchy

Opublikowano

Olaboga.

Juchy, czy ty potrafisz napisac posta w ktorym nie wytykasz komus fanboy'stwa? Czy to jest taka zaslona dymna przyslaniajaca brak tresci?

Po pierwsze, pisalem i XO dlatego ze sam posiadam PS3, oczywiscie ty nie mogles o tym wiedziec, ale jakie to ma znaczenie? Ja pisze z mojego punktu widzenia. Proponujesz mi 'kupno konsoli zamiast nowej karty to PC' wiec odnosze to do swojego przypadku, a w moim przypadku kupno XO jest jedynym co moge zrobic bo PS3 juz mam.

Po drugie napisalem ze obecna generacja konsol nie ma mi nic do zaoferowania. Zauwaz tutaj liczbe mnoga. Liczba mnoga oznacza obie konsole. PS3 ma rowniez dwa tytuly ktore sa dla mnie interesujace (White Knight Chronicles oraz Demon's Soul). Nie ma tutaj ukrytej niecheci do XO.

Trzecia sprawa, pisalem o XO dlatego ze to exy z XO sa przenoszone na PC, a exy z PS3 nie sa. Dlatego tez 'przyczepilem sie do jednej konsoli'. Jezeli dasz mi przyklad exa od sony przenoszonego na PC, to uwzglednie to. Ja bralem pod uwage www.gamerankings.com i top 10 ocenionych gier na obie platformy, wsrod tych na XO znalazly sie 2 gry w ktore mozna zagrac na PC (GeoW1 oraz Mass Effect) na PS3 nie bylo zadnej. Nie ma tutaj fanboystwa, sa informacje.

Nie pojmuje w jaki sposob wywnioskowales sobie ze jestem fanboyem sony, poniewaz jedyne co robie to odnosze sie do SWOJEGO przypadku i stwierdzam FAKTY.

To by bylo na tyle jezeli chodzi o fanboystwo. Jest jeszcze cala masa rzeczy w twoim poscie, ktora w ogole nie miala zwiazku z dyskusja, ale odniose sie do nich, bo nie lubie byc traktowany jak ignorant, przez kogos kto uwaza ze pozjadal wszystkie rozumy.

TV LCD. Piszesz o tym ze aby cieszyc sie pelnia grafiki na PC potrzebujesz nowa karte graficzna. Wobec czego odpowiadam ci ze aby cieszyc sie pelnia grafiki na konsoli potrzebujesz kupic NOWY tv ktory wyswietla conajmniej 720p. Nie wiem co jest w tym skomplikowane. W przypadku osoby nie posiadajacej ani TV ani PC z monitorem, to faktycznie moze nie miec znaczenia. Ale 99% ludzi TV juz mialo gdy kupowalo konsole, duzo mniejszy procent z nich mial TV HD i ta musiala kupic nowy TV aby cieszyc sie pelnia mozliwosci swojej konsoli. Nie wiem co jest tutaj trudne do zrozumienia.

Nastepnie czepiasz sie slowek, w sposob ktory probuje zrobic ze mnie idiote. Oczywistym jest ze na swoim PC po roku mozesz grac w stare gry. Piszac to zdanie mialem na mysli nowe gry, sadzilem ze jest to logiczne i ze nie musze tego tlumaczyc jak 5 latkowi. Proponuje dyskutowac dalej, a nie obrzucac sie jajkami, bo nie sluzy to ani tobie ani mnie. Jestem 'zbyt duzym chlopcem' zeby bawily mnie zabawy z piaskownicy, niemniej jednak musze o tym wspomniec w nadzieji ze odstapisz od tego.

Kolejna sprawa, twoje doswiadczenie z PC mowi ze trzeba co rok cos nowego dokupywac. Moje doswiadczenie mowi inaczej. Moj PC ma 3 lata, moja karta ma 1.5 roku i nie mam problemu z zadna gra na PC. Oczywiscie nie gram we wszystko na max, ale nie mam tez takich ambicji. Granie w MMO nauczylo mnie pokory w tej kwestii i przyzwyczailo ze nie potrzebujesz megaoprawy zeby sie dobrze bawic. W kazdym razie, oczywiscie do PC treba dokupywac sprzet. Nie tak czesto jak mowisz, ale trzeba. Tylko ze to nie ma zadnego znaczenia w dyskusji 'ex czy nie ex'.

Powtorze sie jeszcze raz. Nie mowie ze PC nie jest drogie, nie mowie ze na PC gra sie lepiej, nie mowie ze PC > konsole. Jedyne co stwierdzam to ze system seller, w ktory ja moge zagrac nie majac danego systemu, to zaden system seller. Do tej pory przypominam sobie GeoW1 oraz Mass Effect z obecnej generacji konsol. ale gralem tez w Lost Planet, a takze w nieexowe DMC4 a niedlugo zagram w RE5. Podlacze sobie pada od PS3, uruchomie komputer ktory mam NA STALE podlaczany do LCD 32 (kupiony do konsoli) i nie zauwaze zadnej roznicy, oprocz byc moze szybszych loadingow.

Oczywisice sa pewne granice. Gra musi byc na PC grywalna, a 800x600 i 10 klatek nie jest grywalne. Kazdy sobie sam ustala granice tego na co moze sie zgodzic. Ja jestem graczem wyhowanym na konsolach, staly framerate jest dla mnie najwazniejsza sprawa, we wszystkich grach.

Ja pisze o faktach (exy na inne platformy, nie sa exami) wy probujecie nagiac te fakty poprzez posty w stylu 'pc jest drogie lepiej miec konsole' albo 'pc to do netu wiec te gry sa dalej exami' albo 'ja nie mam pc, jestem konsolowcem wiec te gry sa dalej exami'. Nie ma to wiekszego sensu.

PS. Exy na stare platformy nie maja w tym momencie znaczenia, dlatego ze rozmowa tyczy sie obecnej generacji konsol. Nie robmy z tego wiecej niz jest, naprawde.

Opublikowano

Trzcina: napisz mi tylko jedno, czy jest konkretna definicja EXow? jak jest to podaj, jak nie ma to o czym jest dyskusja skoro kazdy moze sobie sam wymyslac tego definicje i dopasowywać pod swoje przekonania...

"PS. Exy na stare platformy nie maja w tym momencie znaczenia, dlatego ze rozmowa tyczy sie obecnej generacji konsol. Nie robmy z tego wiecej niz jest, naprawde."

super tez sie z tym zgadzam :) tym bardziej z tym " rozmowa tyczy sie obecnej generacji konsol" czyli, ze nie wplotłeś w to PCtow :)

skupmy sie na grach na ktorych mozna pograc na konsolach danej generacji i porownywalnych mozliwosciach i nie cudujmy z Pctami (gdyz okreslenie PC jest tak szerokie i juz same wojenki w tej grupie miedzy soba sa tak wielkie ze mieszanie w to konsol czy do konsol dolaczanie pctow jest jakims przegieciem) i innymi konsolami

PS.

tak po za tematem jako ciekawostki

"Moj PC ma 3 lata, moja karta ma 1.5 roku i nie mam problemu z zadna gra na PC"

ale chyba nie piszesz o KAZDEJ grze jaka wyszla na PC tylko o tych w ktore miales ochote pograc? bo jak piszesz o kazdej to nikt Ci nie uwierzy, chyba ze dla Ciebie wystarczy ze gra chodzi, a juz oznacza ze jest ok.

po za tym co to oznacza karta sprzed 1,5 roku? taka co w tedy byla na topie czy inna? (napisz jaka)

napisz jakiego masz tego pieca, jaka konfiguracja to bedzie wiekszy obraz Twojego pieca...

Edytowane przez Juchy

Opublikowano

No Trzcina rozwalasz mnie swoim uporem dotyczących dodatkowych kosztów grania związanych z TV ;)

Nosz przecież czy masz PC czy konsolę to na którejkolwiek platformie chcesz zagrać to musisz kupić jakiś czy to panel LCD, czy zwykły monitor CRT, czy Plazmę.

To, że na PC możesz pracować to znaczy że nie musisz płacić za ekran? :P

Co z tego że ktoś miał wcześniej zwykły TV i" musiał" sobie kupić nowy HD.Przecież uzytkownik PC mający już jakiś słaby monitor też" musi" kupić sobie coś lepszego, co nie?Po prostu, chcesz lepszej jakości-płacisz, czy to mając konsolę czy kompa.

I wbrew Twojej ripoście taki telewizor na prawdę służy całej rodzinie, przecież go nie blokujesz grając na konsoli cały dzień, prawda?

Edytowane przez adi

Opublikowano

ja mam 8800 gts i c2d do tego odpowiednia ilosc ramu i nie narzekam. Komputer ma ponad 2 lata dalem za niego tyle ile kosztowaly konsole przy premierze. w nowsze gry gram w rozdzielczosci HD. Oczywiscie bez aa na `100%.

dla mnie konsola + tv to bedzie ok 6-7 tys. komputer nowy ok 3-4 tys

ludzie nie patrza ze konsole sie kupuje i nic nie doklada pozniej, a pc trzeba ulepszac.

dlatego biora pc bo wydaje im sie ze bedzie taniej.

Opublikowano

(jak moderator pozwolil na pitolenie nie na temat i przeniosl wsio to mozna ciagnac watki :) )

podaj konkretnie ile dales za to co kupiles i co dokladnie w tym bylo te 2 lata temu

jesli uważasz ze to co masz nie nadaje sie do narzekań to dla mnie masz male wymagania co do grania na piecu, idz sie pochwal co masz na forum Pctowym i ze zadowolony jestes ze na tym we wszystko zagrasz, wysmieja Cie z miejsca...

ja na R4850 1GB podkreconego dosyc mozno ze zniwelowal o polowe roznice do R4970 powodow do narzekan mam mase i to podpiete jest tylko do monitora 17" z max rozdzialka 1280x1024

co u Ciebie oznacza rozdzialka HD? pisz o rozdzielczościach konkretnych bo takowe sie uzywa w rozmowach PCtowych, HD to nie wiaodmo o co biega bo nawet monitory zazwyczaj nie preferuja takich rozdzialek

"dla mnie konsola + tv to bedzie ok 6-7 tys. komputer nowy ok 3-4 tys"

to co dokupujesz jako odbior wizji do PCta czy konsoli to juz Twoja osobista sprawa

idac Twoim rozumowaniem to dla mnie do PCta potrzebny jest projektor za 20tysi i caly PC wychodzi 25tysi, a do konsoli PS3 wystarczy mi TV banka uzywaka za 200zl i tym samym mam konsole za 1500zl w sumie, wiec wychodzi 25000 kontra 1500, parodia...

Opublikowano
podaj konkretnie ile dales za to co kupiles i co dokladnie w tym bylo te 2 lata temu

nie podawaj

idzcie sobie stad

na pw albo do graczpospolitej, gdziekolwiek

temat sie wyczerpal i nie ma sensu w newsach o ps3 pisac gdzie kto kupil grafike do pcta, za ile i czy sprzedawca byl mily

"

w najbliższy wtorek o 17 będzie ta 3-godzinna konferencja na GamesCom. Wiadomo może czy będzie jakiś live video, tudzież live blog?

"

nie jestem jakims mega fanem konferencji, tych z e3 nie ogladalem, aczkolwiek czytanie relacji mnie cieszylo

jest sie spodziewac czegos ciekawego na tej konferencji czy raczej to bedzie takie marketingowe pitu-pitu?

Opublikowano

ijeee powrót jakże kultowego tematu :D

Już czekam na wykresiki i porównania tytułów z ps3 i x360 i wojny fanbojów o to która konsola jest lepsza i ma lepsze eksluzywy :)

Co do eksów-moje zdanie wyraziłem jakiś czas temu-eks to tytuł,w który nie zagramy nigdzie indziej i uważam,że pod tym względem ps3 prezentuje się lepiej.

ps.do grania w gry na pc nie potrzeba mega kompa.Komp do 2tyś jest w stanie zadowalająco pociągnąć w okrojonych detalach większość nowych pozycji,co nie zmienia faktu,że od 6 lat nie zagrałem w żadną grę na pc (mój komp wart jest może z 300zł i używam go do netu i pracy) :P.

W dzisiejszych czasach komp z powodzeniem może służyć jako narzędzie do gier(podłączamy pod tv,do ręki pad itp),konsole dalej bronią się zasadą plug$play i eksluzywami

Edytowane przez Ficuś

Opublikowano
Co do eksów-moje zdanie wyraziłem jakiś czas temu-eks to tytuł,w który nie zagramy nigdzie indziej i uważam,że pod tym względem ps3 prezentuje się lepiej.

tak troszke zlosliwie ale bez napinki:

zawszze znajdzie sie ktos kto zaprzeczy, ale jednak gears of war exem nie jest, tak samo halo i tak samo nie bedzie nim trine

co jednak z singstar queen? ;)

Opublikowano

bzdura

najwiecej EXow maja PCty :)

....: Trzcina pisal ze EXy z poprzednich generacji nie licza sie w gole, wiec po co wypisujesz HALO ? to na ta generacje nie wyszlo :), Ty masz znow inna teorie EXow? to w koncu ktorej mamy sie trzymac teorii? :)

patrz teorie FICUSia wyzej z niej wynika ze sam GOW nie jest ta sama gra na X0 i na PCcie, ja bym sklanial sie do tego ze to GOW 1 na X0 i GOW 1.1 na PC, jednak na X0 nie zagram w to samo co oferuje wersja PC...GOW PC to EX na PC bo w to samo nie zagramy na niczym innym...a GOW z X0 nie jest EX bo mozemy doswiadczyc tego wszystkiego na PC...

Grigori: pisalem to wyzej, jesli chcemy patrzec na EXy w odroznieniu na firmy to wlasnei powinno tak byc ze wszystkie konsole na jakich zarabia SONy zebrac do jednego worka, a do drugiego wlasnei by musialy isc Xboxy + PCty bo jednak MS macza palce w piecach ostro i gry wydaje jako EXy wlasnie tez na pieca...

PS.

czy zna ktos przypadek zeby Sony wypuściło Exa tylko na PCty?

Edytowane przez Juchy

Opublikowano

a no tak,pod tym względem to PC ma ich najwięcej :P jeśli dodamy do tego tytuły dostępne od czasów 286 to wyjdzie,że biblioteka eksów na pc jest gdzieś 1000 razy większa niż eksów z ps3 i x360 razem wziętych :P

Opublikowano

nop :)

dla tego nie wiem po co co nie ktorzy chca w to mieszac PCty, ale jak chca to prosze bardzo, konsole dostana po tylku na kazdym kroku (chyba tylko cena przemawia na korzysc konsol i jak dla mnie ich "magia" jako cos odczuwalne tylko subiektywnie przeze mnie)

a tak fajnie bylo spory prowadzic miedzy konsolami :), doszly PCty i wszystko pozamiataly...

PS.

jestem w stanie zrozumiec subiektywny punkt widzenia osob ktorych interesuja tylko gry ktore wydaje sie na PS3 i gry ktore wychodza na X0 ale tez wychodza na PC i tego PCta posiadaja, i to wszystko co im do zycia potrzebne i ten PCt zastepuje im ewentualne posiadanie X0

ale to tylko subiektywna opinia nieobejmująca innych...

to nie oznacza ze to jest obiektywna ocena i zadowoli wszystkich, EXy na X0 sa ktorych nie ma na PC i w cale PC nie zastapi XO...

Edytowane przez Juchy

Opublikowano

Jedno poytanie. Ktoś tu pisał, że pecety są uber? Były tylko przedstawiane zdania, że pecety to też maszynki do grania. Nie zauważyłem wielkich zachwytów nad tą platformą (I dobrze bo według mojego zdania również nie ma się nad czym zachwycać), więc jechanie po niej to chyba skutek traumatycznych przezyć związanych z graniem na PC, albo przejaw bycia ignorantem.

Edytowane przez Gooralesko

Opublikowano

Obecnie z graniem na PC jest jak z aparatami w komorkach, niby robia zdjecia, ale wymiekaja w starciu z dedykowanymi grom urzadzeniami vide konsolami.

Edytowane przez Gość

Opublikowano

Skoro się sam przyznajesz do Sonowego szowinizmu to OK ;) Odnotowane, hehe.

Obecnie z graniem na PC jest jak z aparatami w komorkach, niby robia zdjecia, ale wymiekaja w starciu z dedykowanymi grom urzadzeniami vide konsolami.

Raczej złe porównanie. Aparaty w komórkach a dedykowane urządzenia do robienia zdjęć (:) ) różnią się drastycznie jakością robionych zdjęć. Te dedykowane oczywiście wygrywają pod względem jakości zdjęć.

W przypadku porównania konsole - PC ta jakość jest wyższa na drugiej platformie. Konsole wygrywają wszystkim pozostałym tzn. łatwością obsługi, długim czasem użtkowania jednej generacji, oprawy trzymającej w miarę wysoki poziom długo po premierze oraz, co dobrze widać w tej generacji, postępowi. W tym przypadku online i HD są tym postępem. Poza tym w mojej opinii konsola to wygodny sprzęt do "ciupania" w gry. Zadowoli zarówno młodego szczyla mającego jeszcze mleko matki pod nosem jak i dorosłego, ustatkowanego faceta, który nadal szuka takiej rozrywki jak granie. Kiedyś widząc konsolowe konwersje na moim PC oraz gry wychodzące jednoczesnie na PC i konsole klnąłem pod nosem, że te gry sa archaiczne pod każdym względem (To niestety wielka wada konsol - przycinanie multiplatformowych hitów do jakości konsol danej generacji). To było w 2004 i 2005 roku. Następnie wyszła nowa generacja i klnięcie zamieniło się w zachwyt nad oprawą ale jednocześnie przyszła refleksja jak bardzo konsole 21 wieku regulują jakośc gier na rynku PC. Z jednej strony szkoda, ze takie coś ma miejsce a z drugiej nie widzę innej możliwości bo produkt musi być identyczny na każdej "dużej" platformie na której wychodzi.

Opublikowano

Ok.

EX - gra ktora pojawila sie tylko na jednej platformie i musisz kupic dana platforme aby moc w nia pograc.

EX'y na PS3 - Killzone 2, LBA

EX'y na XO - GeoW2, Halo 3

Aby zagrac w cos co kiedys bylo system sellerem na XO - GeoW1, Mass Effect, nie potrzebuje miec XO. Jak pisalem wczesniej, jezeli Sony wydawalo swoje EX';y na PC to z checia je dopisze do listy, ale nie moge sobie w tej chwili przypmniec nic takiego.

Moja karta graficzna to 8800 GTS 512, kupilem ja poltora roku temu za 900 zl, drogo, ale do tej pory nie mam problemu z zadna gra w ktora chce zagrac. I tak oczywiscie ze mowie o grach w ktore ja chce grac. To samo sie tyczy gier na konsole. To ze XO ma Halo 3 jako EX'a mnie kompletnie nie rusza bo nie lubie FPP, dokladnie to samo z Killzone 2. Gra musi chodzic plynnie, za granice plynnosci ludzkie oko 'uznaje' ~15/20 klatek na sekunde. Jest to oczywiscie mniej niz konsole, ale to nie przeszkadza.

Nie wliczam poprzedniej generacji konsol, bo te platformy sa starszej generacji, nie odpalisz na nich ani Halo 3 ani Killzone 2. PC natomiast 'zawsze jest w obecnej generacji' dlatego ze mozesz na nim odpalic gry. Niestety do pelni szczecia trzeba upgrade'owac sprzet. Ale to samo ma miejsce przy nowej generacji konsol, tylko ze wystepuje zdecydowanie rzadziej.

Adi.

Nie wiem dlaczego nie rozumiesz mojego przekazu. Wyobrazmy sobie rodzine ktora ma PC i ma stara konsole z TV. Wychodzi gra XXX, aby w nia zagrac na swoim slabym PC, musisz go zmienic. Aby zagrac w niej na nowej konsoli, musisz zmienic konsole, ORAZ TV, po to aby cieszyc sie dobra grafika. Ja rozumiem ze masz problem w postrzeganiu tego, poniewaz TV nie czescia konsoli per se, ale to nie ma zadnego znaczenia. W obu przypadkach, W OBECNEJ generacji, musiales dokupic dodatkowy sprzet aby szczesliwym. Nie rozumiem co jest w tym trudnego. Naprawde.

Zdaje sobie sprawe ze mozna kupic TV pod PC i pod konsole, itd itp. Niemniej jednak nowy TV to DODATKOWY zakup, ktory byl potrzebny aby polepszyc odbior gry. Jezeli nie widzisz tego jako 'upgrade' to nie wiem co wiecej moge ci powiedziec.

Ja sie nie zachwycam graniem na PC. Jest to czesto upierdliwe i czasami denerwuje. Niemniej jednak, ja mam swoj PC podlaczany pod duzy TV, mam tez pada i w kazda gre multiplatformowa moge pograc tak samo jak na konsoli.

Juchy pisze

jestem w stanie zrozumiec subiektywny punkt widzenia osob ktorych interesuja tylko gry ktore wydaje sie na PS3 i gry ktore wychodza na X0 ale tez wychodza na PC i tego PCta posiadaja, i to wszystko co im do zycia potrzebne i ten PCt zastepuje im ewentualne posiadanie X0

ale to tylko subiektywna opinia nieobejmująca innych...

to nie oznacza ze to jest obiektywna ocena i zadowoli wszystkich, EXy na X0 sa ktorych nie ma na PC i w cale PC nie zastapi XO...

Nie ma tutaj nic subiektywnego. To co pisze opieram na faktach. Fakty niemoga byc subiektywne. Ich interpretacja moze byc. Ale wtedy widzialbys mnie piszacego 'nie potrzebuje XO bo wszystkie fajne gry z niego wychodza na PC'. Ale to nie jest moja opinia na ten temat. Ja po prostu stwierdzilem ze czesc z tych ktore sie pojawialy na XO, mozna bylo zagrac w inny sposob. Nie posiadam PC po to aby moc grac w gry z XO, to by bylo glupie.

@Grigori

Masz racje, trzeba w PC czesciej ladowac kase, trzeba sie na nich znac. Jezeli chodzi o konsole to wystarczy tylko wlozyc gre do konsoli...

Problem w tym, ze obecne konsole oferuja uzytkownikowi o wiele wiecej. Maja dostep do internetu, maja cyfrowe wyjscia do TV i cala mase ustawien ktore mozesz zmienic aby dostoswac konsole do siebie. Ale z kazda kolejna generacja konsol, bedzie sie to coraz bardziej komplikowalo. Kiedys wyjmowales konsole z pudelka, podpinales kablem, wkladales plyte i memorke i po sprawie. Teraz, musisz najpierw kupic kabel ktory da ci sygnal cyfrowy, potem musisz podlaczyc pada i go skojarzyc, potem musisz gre zainstalowac, itd itp. Wbrew pozorom sa ludzie dla ktorych nawet to jest zbyt skomplikowane. Naprawde, ostatnio bylem w Multimedia polska, tv kablowej z ktorej uslug rezygnowalem. Oferuja oni tv cyfrowa, daja fajny dekoder i w ogole. Niestety jakos przypadkiem w zestawie to odbiory tv cyfrowej zabraklo kabla ktory przesyla sygnal cyfrowy. W komplecie b ylo zwykle Euro. Kiedy zwrocilem babce na to uwage (ktos rezygnowal i zdawal sprzet) ze to jakas bzdura, w odpowiedzi uslyszalem ze 'oni dodaja taki kabel w zestawie'. Jak myslisz ile ludzi majacych cyfrowa TV w multimediach, tak naprawde oglada te TV po kabelku euro?

Chodzi o to ze PC sa skomplikowane tylko wtedy kiedy chcesz, to samo z konsolami. Wiekszosc ludzi ktora ma wlasne zdanie na jakikolwiek temat (forumowicze) sa w stanie nauczyc sie obslugi PC.

PC nie sa plug & play, jak najbardziej, ale dzieki temu z odrobina wysilku jestes w stanie duzo bardziej dopasowac sprzet pod siebie.

Anyway, to byla tylko dygresja, nie majaca nic wspolnego z glownym watkiem. Mam nadzieje ze sprawe EX'ow rozjasnilem, jezeli ktos ma inna definicje to, cokolwiek by nie powiedziec nie zmieni tego. PC sa i zawsze na rynku beda, byc moze microsoft kiedys przestanie puszczac swoje gry na PC (watpliwe poniewaz z windowsa maja w dalszym ciagu wiecej pieniedzy), dopoki to nie nastapi czesc EX'ow z XO bedzie dostepna poza konsola, ale nie sadze zeby ktokolwiek na tym tracil, prawda?

Opublikowano
EX - gra ktora pojawila sie tylko na jednej platformie i musisz kupic dana platforme aby moc w nia pograc.

uprosciles i nie ustosunkowales sie do moich pytan o EXy

znow mam powtorzyc pytania? :)

to chociaz jedno powtorze, czym jest taka FIFA wydana na PS3 i PSP, rozpatruj to tylko jakby byla wydana na te obie konsole, jest EXem na obie konsole czy nie?

co do wydawania gier EXow przez Sony na pieca, to ja tez nie znam zadnych tym samym dales wyjasnienia czemu niektóre EXy pojawiaja sie na PCtach, prosta pilka, MS chce jak najwiecej kasy na tym zarobic i tyle

tego pieca co masz, to rzeczywiscie juz leciwy, jesli ja narzekam na swojego R4850 to na Twojego bym tym bardziej

mozliwe ze on Ci ciagnie te gry EXy z X0, ale pisales ze jak sie kupi PCta to zagrac mozna dodatkowo w to co wychodzi tylko na PC, uwierz mi ze ja na tym Twoim sprzecie nie moglbym pograc w to co chce grac na piecu, widocznie inne gry nas interesuja...

"Nie ma tutaj nic subiektywnego."

jak nie pisales subiektywnie skoro ograniczyles zakres gier do tego co Ty lubisz

skoro sa gry na ktorych nie zagrasz na piecu ani na ps3 to jak ps3+PC moze zastapic X0, nie moze i tyle...

Edytowane przez Juchy

Opublikowano
EX'y na PS3 - Killzone 2, LBA

Ja tam PS3 nie mam i nie zamierzam jej mieć w najbliższym czasie ale w tym przypadku muszę bronić tej platformy bo chyba coś źle policzyłeś, prawda?

Oprócz gier, które wymieniłeś są jeszcze Infamous, Resistance 1 i 2, Uncharted, Lair i Heavenly Sword. I nie zapominajmy o nich tak jak o Fable 2, Forzie 2, PGRach 3 i 4 czy Halo Wars. To są ikony obydwu systemów plus kilka konsolowych exów (ME, GOW), które nie można było wymienić na liście z uwagi na sens naszych rozważań.

znow mam powtorzyc pytania?

to chociaz jedno powtorze, czym jest taka FIFA wydana na PS3 i PSP, rozpatruj to tylko jakby byla wydana na te obie konsole, jest EXem na obie konsole czy nie?

Nie musisz powtarzać. "Exclusive Game" to taka gra (Nie marka pod którą wydaje się gry jak np. AC na komórki czy GOW na PSP), która jest wydana tylko na jedną platformę. I trzeba ta platformę nabyć by mieć przyjemność zagrania w tenże tytuł. Zresztą słowo "exclusive" powinno wszystko wyjaśnić. Sprawa się rozbija o indywidualne rozbieżności związane z posiadaniem odpowiednich platform. Kto nie ma PC zdolnego udźwignąć gier w takiej samej jakości w jakiej są wydawane na konsolach traktuje Conviction i Mass Effect 2 jako exy dla Xboxa 360. Inny tych gier nie nazwie exami bo pyknie w nie na PC i po sprawie.

Edytowane przez Gooralesko

Opublikowano
Raczej złe porównanie. Aparaty w komórkach a dedykowane urządzenia do robienia zdjęć (:) ) różnią się drastycznie jakością robionych zdjęć. Te dedykowane oczywiście wygrywają pod względem jakości zdjęć.

Moze zle sie wyrazilem, ale moj tok rozumowanie pokrywa sie z Twoim przestawionym wyzej.

Nigdy nie bylem zwolennikiem PC, od zawsze towarzyszyly mi konsole jako maszyny do gier a PC uzywalem w celach multimedialnych ograniczajacych sie do 3 mianownkiow - internet, film, muzyka. NIe bylem i nie ejstem w stanie zrozumiec ludzi, ktorzy przesiaduja przed malymi monitorami (ok, to mozna zbic tym, ze podlaczamy sobie kompa pod lcd) i graja na niewygodnych klawiaturach i/lub myszkach, oczywiscie istnieja tez pady, ba mozna podlaczyc tego od 360, ale nagle wyskakuje problem konfigu. Lecacy na leb, na szyje framerate (coz konsole tez nas do tego przyzwyczajaja, ale przepotwornych slide showow nie ma), ustawienai kart, grafiki, sterowniki - to wszystko niepotrzebne smiecie. Nie lepiej wrzucic plyte do napedu odczekac te pare minut na instalacje i zaczac grac? No i slawny filmik porownujacy dzialanie GTA IV na X360 i dobrym PeCecie, to zbija teze ze moc>optymalizacji.

Opublikowano

... czy wg ciebie wymienialem WSZYSTKIE mozliwe EX'y? Przeciez to byly tylko przyklady. Nie chce mi sie jakos specjalnie przegladac biblioteki tytulow po to zeby wypisac wszystkie mozliwe. Dlatego tez odnosze sie do pierwszej dziesiatki gier wzietych z www.gamerankings.com na kazda z platform.

Juchy, ale o to wlasnie chodzi zeby uproscic sprawe jak najbardziej. Im sprawa bardziej uproszczona tym jasniejsze kryteria. Jezeli Fifa ktora wyszla na PSP i na PS3 ma dokladnie taka sama zawartosc (zawartosc to rowniez oprawa), to nie jest EXem.

Niemniej jednak w przypadku PS3 i PSP nie mamy mozliwosci ujrzec tej samej oprawy, prawda..?

Mamy trzy platformy 'duze' w tym momencie, XO, PS3 i PC. PSP i DS, nie pociagna gier z tych konsol, porownywanie tego nie ma sensu. :)

Niespecjalnie rozumiem co wiecej mozna ci odpowiedziec. Kazdy wie czy gra jest taka sama czy nie.

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.