Skocz do zawartości

Console Wars

Featured Replies

Opublikowano

przeciez taka FIFA bylaby w tym przypadku nazwana gra multiplatformowa mimo iz kazdy glupi widzi jaka przepasc miedzy nimi jest...

dlatego to uproszczenie czym jest EX daje tak duze pole manewru ze tak naprawde nic nie okresla i wszystko to kwestie umowne co dla kogo bedzie Exem, a co nie...

w PCtach juz Ci pisalem, ta sama gra na roznych PCtach moze wygladac tak jak ta FIFA miedzy np WII (moze nawet by sie dalo na jakims piecu w okienku to urucomic by podobne bylo do PSP :) ), a PS3 (a nawet duzo lepiej i duzo plynniej ), a to przeciez calkiem inna moc sprzetu i nie ma co porownywac tej FIFY dla WII, a PS3, bo nie sadzisz chyba ze FIFE na PS3 uciagnie WII? ), to samo PCt PCtowi nie rowny...

TRZCINA: z tymi 3 paltformami duzymi to zapomnailes o WII, WII jest wieksza platforma niz to PS3 i X0 :)

wchodzac na obszar WII, czy gry wydawane na WII multiplatformowe przez swoja specyfike innej kontroli jak i jakosc tego co widzimy na ekranie beda uznawane za EXy?

przeciez takim kontrolerem nie zagramy na innej platformie bo na razie nikt takiego czegos nie ma...

Edytowane przez Juchy

• Odpowiedzi 9,4 tys.
  • Wyświetleń 184,4 tys.
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Najpopularniejszy posty

• Szał na PS3 slim zaczął się od września i jakoś dwa miesiące po premierze nie może upaść. Kto śledzi wyniki sprzedaży na bieżąco ten wie. A na horyzoncie premiera jeszcze większych killerów... FF XIII

• Kocham ten temat   Edit: plus zostałem zminusowany przez Majora za to, że dałem link potwierdzający, że Sonyslave'y się mylą

• olaboga minusiki mi poleciały w profilu <beczy> nikt mnie nie lubi :<   a ja dawno nikomu nie dałem minusika... trzeba to zmienic! _______________ tej? kiedys były jakies plany stworze

Opublikowano

To co napisales nie ma sensu.

Uproszczenie tego czym jest EX, nie daje zadnego pola manewru. Jezeli jestes w stanie zagrac w te sama gre na innej platformie to jakim cudem moze to byc EXem?

Dwa to dwa, a nie jeden. Moglbysu nazwac sobie FIFE10 na PS3 EX'em, jezeli nie ma jej na XO i PC, nawet jezeli pojawila sie na PSP pod tytulem FIFA10...

Opublikowano

Podbijam Trzcine, rynek handheldow i stacjonarek tak sie rozni, ze zjawisko ex'ow mozna uznac w tym przypadku za zupelnie odrebne.

Opublikowano

ja mam takie samo zdanie jak Trzcina w temacie exów o czym kilkukrotnie już pisałem i też uważam,że na pc da się w dzisiejszych czasach grać(można mieć pada i podpiąć pod tv) co nie zmienia faktu,że dzięki wspomnianym exom,plug $ play i paru innym bajerom to one są lepsze do samego pykania w gry :P

Opublikowano
Dwa to dwa, a nie jeden. Moglbysu nazwac sobie FIFE10 na PS3 EX'em, jezeli nie ma jej na XO i PC, nawet jezeli pojawila sie na PSP pod tytulem FIFA10...

Tak ale my mówimy o maszynach które mają podobne możliwości sprzętowe i gry na każdej z tych platfrom wyglądają dokładnie tak samo. FIFA10 na PSP to nie jest pełnoprawna FIFA10 z dużych konsol i peceta bo jest okrojona zarówno pod względem AV jak i gameplay'u i innych elementów definiujących FIFĘ10 z "dużych" platform. W związku z tym co ma piernik (PC, PS3 i X360) do wiatraka (PSP, DS i komórki)?

Lecacy na leb, na szyje framerate

Sorry Psyko ale ty raczej nie wiesz o czym mówisz. Sam się zresztą przyznałęś, że nigdy nie widziałeś na PC gier w maks detalach. Przez to nie jesteś wstanie stwierdzić czy takie gry mają problem z szarpiącym frameratem czy nie. Obecnie, jak i wcześniej, gry na PC potrafiły trzymać stały, wysoki framerate przy wyższej jakości oprawy niż na konsolach. Mówienie o jakichś problemach z ilością klatek wyświetlanych na sekundę to ignorancja. Jedyny moment w którym nawet najlepsze pecety na rynku nie radzą sobie z nowymi grami to przeskok pomiędzy kolejnymi generacjami... konsolowymi. Pamiętam jak dziś przełom 2005-2006 oraz nowiutkie gry: Obliviona, GRAWa, CODa 2. Na PC (domyślnie mówię o najlepszych maszynach jakie wtedy można było złożyć czyli AtekFX-57 i Radek 1900XTX) działały ledwo w 30 klatkach przy 1024-768 oraz maksumalnych detalach ustawionych w opcjach. Każda kolejna premiera (lipiec 2006 - core 2 duo oraz listopad 2006 - Geforce 8800GTX) pogłębiała wydajnościową przewagę kompów.

Opisana wyżej sytuacja nastąpiła również w latach 2000-2001 gdy premierę miały past geny.

Edytowane przez Gooralesko

Opublikowano
Tak ale my mówimy o maszynach które mają podobne możliwości sprzętowe i gry na każdej z tych platfrom wyglądają dokładnie tak samo. FIFA10 na PSP to nie jest pełnoprawna FIFA10 z dużych konsol i peceta bo jest okrojona zarówno pod względem AV jak i gameplay'u i innych elementów definiujących FIFĘ10 z "dużych" platform. W związku z tym co ma piernik (PC, PS3 i X360) do wiatraka (PSP, DS i komórki)?

To byl 'my point' ze sie tak wyraze...

Opublikowano

Jesli gra jest na PS3 jako ex potem przeportowano ja na PS2 to nadal jest exem dla PS3?

Opublikowano

No na PS2 jej w takiej oprawie (zastosowanie shaderów, rozbudowana fizyka obiektów, tekstury wyższej rozdzielczości, większa liczba obiektów wyświetlanych na raz na ekranie itp), jaką mamy na PS3, nie ujrzysz, więc to całkiem inny produkt. I nawet nie mówcie mi, że to nie jest prawda ;)

Opublikowano

Czyli wydanie exa z PS3 na PS2 = wydanien innej gry bo nie ma fizyki, destrukcji,itp ale sam zamysl pozostaje ten sam (dajny na to ze exem jest jaki j/RPG czy jakas bijatyka uwielbiana przez skosnookich graczy) zas jesli z 360 pojawi ex na PC przestaje byc exem dla konsoli MS. Mimo ze na PC masz mase modyfikacji (wzaleznosci od gatunku czy tytulu gry), wieksza rozdzielczosc/textury/wiecej efektow/itp, jakis dodatek ktorego na konsoli nie bylo (np. dodatkowy AKT jak w GOW1), itp

Dobrze rozumiem?

Edytowane przez Scorp1on

Opublikowano

Ogolnie wydaje mi sie ze rynek konsolowy to jeden wor a rynek PC to drugi jezeli chodzi o gry, wiec raczej stawialbym konsole vs PC, a nie XO, PS3, Wiii i PC.

Edytowane przez Gość

Opublikowano

Scorp1on no nie żartuj-różnice miedzy wersją pc,a x360/ps3 danej gry są marginalne,a różnice między wydaniem gry na ps2 i ps3 są kolosalne(przecież dwójka na papierze jest chyba z 20 razy słabsza od chlebaka)-kontrukcja leveli,detale,rozdzielczość,fizyka,AI,opcje online itp

Opublikowano
Uproszczenie tego czym jest EX, nie daje zadnego pola manewru. Jezeli jestes w stanie zagrac w te sama gre na innej platformie to jakim cudem moze to byc EXem?

to co piszesz tez nie ma sensu

z jednej strony piszesz ze jak gra wychodzi na inna platformę nie jest EXem, ale jak wyjdzie na PSP to jest?

czyli PSP nie jest platforma?

z jakiego powodu?

No na PS2 jej w takiej oprawie (zastosowanie shaderów, rozbudowana fizyka obiektów, tekstury wyższej rozdzielczości, większa liczba obiektów wyświetlanych na raz na ekranie itp), jaką mamy na PS3, nie ujrzysz, więc to całkiem inny produkt. I nawet nie mówcie mi, że to nie jest prawda ;)

to jak wyltumaczysz ze takei roznice mozna zrobic miedzy PCtami na tej samej grze :)

to od teraz PCty dzielimy na PCty lepsze, gorsze, srednie, itp itd?

na jednym piecu (gorszym) gra bedzie wygladala porownywalnie do PS2, a na drugim ta sama gra wygladala bedzie jak na PS3 (mocniejszy PC)

tak samo jak na jednym piecu gra nie pojdzie (za slaby) a na drugim chodzi

to czemu PCty wkladacie do jednego worka, a konsole jzu zaczynacie rozrozniac ze to PS2 o gorszej grafice, a PS3 o lepsze a PSP to w gole dno???

Ogolnie wydaje mi sie ze rynek konsolowy to jeden wor a rynek PC to drugi jezeli chodzi o gry, wiec raczej stawialbym konsole vs PC, a nie XO, PS3, Wiii i PC.

nie przebijesz sie ze swoja teoria nawet jakby byla sluszna, jestes tylko xboxowcem, nie masz szans z obozem przeciwnym :)

Opublikowano

Bo na PSP bedzie to zapewne tytul okrojony mocno, dostosowany do charakterystyki zabawy na handheldach. Stacjonarki i kieszonsolki - dwa rozne rynki.

Opublikowano

Pominmy kwestie technologiczne, grafika, fizyka, rozdzialka,itp lecz skupmy na gatunku, gameplayu,itp w porowaniu do wersji z nextgenow. Np. Motorstorm - na PS3, ladnie wygladajacy racer, mocny ex, fajny gatunek oraz mix pojazdow na drodze od quadow do jakis ciezarowek. Wersja PSP/S2 prawdopodobnie bedzie identyczna pod katem granie lecz graficznie bedzie dopasowana do PS2/PSP. Dobra, gdyby ten sam tytul byl na innej konsoli pt GRA: DELUXE ale zmienili mu forme mozna by powiedziec ze pierwotny tytul gry GRA jest nadal exem bo jest shooterem zas na PSP przygodowka point and click

Rozumiem ze komorki tez sa popularne ale stworzenie takiego Motorstorma nie bylo by wyzwaniem bo to pewnie bylby kolejny klon racerow 2d jak np. NFSy czy inne scigalki.

Opublikowano
Bo na PSP bedzie to zapewne tytul okrojony mocno, dostosowany do charakterystyki zabawy na handheldach. Stacjonarki i kieszonsolki - dwa rozne rynki.

mam oczy wiem jakie beda roznice, ale miedzy WII ,a PS3 tez dla mnei sa duze roznice ze tez to do jednego wora nei powinno byc pakowane, tak samo jak konsole z Pctami nie powinny byc pakowane do jednego wora (same PCty nie moga byc pakowane do jednego wora ze soba bo PC nie jest rowny PC, wojenki miedzy PCtowcami sa jeszcze lepsze, obozy PENTIUM kontra AMD, Nvidia konrta ati-amd itp., a gdzie mowa o konsolach)

co z tego ze na WII i PS3 wyjdzie gra o takim samym tytule i podobnym sposobie grania jesli tak naprawde te gry maja miedzy soba przepasc?

a mimo tego taka gra wydana na WII i na PS3 nie bedzie nazwana EXem na dana konsole...

to nie ja sie uparłem pakowanie konsol do wora z cala WIELKA rodzina PC :)

tak samo jak nie wymyśliłem ze PS3+PC zastapi granie w EXy z X0

tak samo jak nie wymyśliłem ze PC z 8800GTS pociągnie wszystkie gry nowe w zadowalajacych rozdzialkach i ustawieniach (z takim stwierdzeniem zapraszam na forum PCtowe, tam by mieli sie z czego brechtać)

Pominmy kwestie technologiczne, grafika, fizyka, rozdzialka,itp lecz skupmy na gatunku, gameplayu,itp w porowaniu do wersji z nextgenow.

ok. ale wyzej juz Ci napisali

FIFA na PSP nie jest ta sama gra co FIFA na PS3, a przeciez o to samo w niej chodzi i to samo przedstawia tylko w innej oprawie, w takiej na jakiej pozwala sprzet wiec od razu wiaodmo ze sa przeciwni takiemu punktowi widzenia...

Twoj punkt widzenia jest w jakis sposob sluszny, czyli gra ktora ma ten sam tytul ale nie przedstawia tego samego gatunku czy rozgrywki nie moze byc ta sama gra, a tym samym obie gry sa swoistymi EXami na dana platforme...

to teraz pytanie do Ciebie, czy kontroler moze miec tu znaczenie? czyli gra ta sama rozgrywaka podobna ale kontrola gry inna, pije teraz do WII...

Edytowane przez Juchy

Opublikowano

W sumie mamy rynek PC, konsole stacjonarne (XO i PS3), handheldy (PSP, NDS, Iphone/Ipod) i dziwolagi (Wii) ;]

Edytowane przez Gość

Opublikowano
W sumie mamy rynek PC, konsole stacjonarne (XO, PS3 i Wii), handheldy (PSP, NDS, Iphone/Ipod)

fixed

Przy tej teorii bym pozostał, :D dwa pytania do panów "z Sony":

Czy GTA L/VCS, Patapon, Tekken DR jest exclusivem PSP? Jeśli mówimy w temacie PSP vs DS? <dla mnie jak najbardziej> Co jeśli mówimy ogólnie?

Czy Tekken DR na PS3 jest exclusivem (grą na korzyść) PS3? jesli mówimy w temacie PS3 vs X0? <dal mnie oczywiście> Co jeśli mówimy ogólnie?

PS.

Czy w ubiegłej generacji Half Life 2/Doom 3/Riddick był exclusivem X? A FarCry: I?

Edytowane przez Jordan23Carolina

Opublikowano
W sumie mamy rynek PC, konsole stacjonarne (XO i PS3), handheldy (PSP, NDS, Iphone/Ipod) i dziwolagi (Wii) ;]

a gdzie rynek PS2? tez jest i istnieje

PS.

PSP kontra DS? jak dla mnie dwie rozne bajki, przepaść podobna do ps2 kontra ps3

psp jak dla mnei nie ma sobie rownych w swojej kategorii to tak jakbys wlozyl PS3 do worka z Xbox 1 i Ps2 i Wii...

Opublikowano

Rynek PS2 mozna by wepchanc ofkoz do konsol stacjonarnych. Ale zamiast toczyc wojny na polygony i cyferki zajmujemy sie jakac teoretyczna strona gatunkowosci branzy, come on :/

Edytowane przez Gość

Opublikowano
PSP kontra DS? jak dla mnie dwie rozne bajki, przepaść podobna do ps2 kontra ps3

psp jak dla mnei nie ma sobie rownych w swojej kategorii to tak jakbys wlozyl PS3 do worka z Xbox 1 i Ps2 i Wii...

EE tam, chyba tylko graficznie, ja uważam że można porównywać PSP i DS, tak samo jak PS3 i Wii.

Liczą się gry nie poligony.

Opublikowano

Skladowa gry sa polygony. Jest wolny rynek, olbrzymia konkurencja. Nie ma co wybierac miedzy gameplay a oprawa a/v, jak mozna miec to i to, i jako konsument trzeba wlasnie tego wymagac.

Opublikowano
EE tam, chyba tylko graficznie, ja uważam że można porównywać PSP i DS, tak samo jak PS3 i Wii.

Liczą się gry nie poligony.

PSP mozna porownac do DS? to znaczy ze taki GOW z PSP bedzie chodzil podobnie na DS? buhahaha

wyzej ktos zrobil podzial i wykluczyl z worka PS3 i X0 wlasnie WII

a jesli chcecie ladowac do worka z PS3 i X0 tez i WII to i PS2 trzeba bo blizej WII do PS2 niz do PS3, o X1 mozna zapomniec, MS juz go ukatrupil, nic chyba juz nei wydaja wiec konsola zabytek...

Opublikowano

Ja to widzę tak: są trzy duże firmy, każda chce zarobić. Konsole od początku istnienia dzielą się na generacje, w każdej generacji każda firma ma wybór w jaki sposób chce walczyć o klienta. Mogą zarabiać każdym sposobem. IMO powinniśmy konsole porównywać generacjami nie bebechami. Wii i PS3 są w tej samej, tj 7mej :)

Opublikowano

Wii jest dla mnie strasznym fenomenem. Technologicznie 100 lat za murzynami + dziwaczne sterowanie, ktore wogole do mnie nie trafia + cala ta plejada casualowych gier. IMO to niszczy przemysl, ale w sumie to konsument kreuje swoje wymagania i wychodzi na to iz bardziej niz rozbudowane pozycje z "normalnych" sprzetow jaraja go po(pipi)ki. Choc wydaje mi sie, ze to wyglada tak: spora czesc posiadaczy Wii to nie sa nwet gracze casualowi tylko ludzie, ktorzy kupili modny gadget wykreowany przez media, ktorye obecnie stoi pod telewizorem i nie interesuja sie tym zbytnio. Polityka Nintendo kiedys odwroci sie od niego.

Opublikowano
to co piszesz tez nie ma sensu

z jednej strony piszesz ze jak gra wychodzi na inna platformę nie jest EXem, ale jak wyjdzie na PSP to jest?

czyli PSP nie jest platforma?

z jakiego powodu?

Czy ty masz problemy z czytaniem ze zrozumieniem? Napisalem wyraznie, jezeli masz gre nazwijmy ja FIFA10, wychodzi na PS3, potem gra o tytule FIFA10 wychodzi na PSP, to PS3 ma w dalszym ciagu exclusive w postaci FIFA10, dlatego ze wersja z PSP nie ma tego samego contentu. To jest to samo co pisze caly czas. Ale ty masz jakis problem ze zrozumieniem tego.

PSP jest technologicznie na poziomie PS2. To ze gra wyjdzie na te platforme nie ma KOMPLETNIE ZADNEGO ZNACZENIA. Dokladnie to samo jest z WII, dlatego caly czas pisalem PS3/XO/PC.

Znudzilo mnie gadanie non stop o tym samym, zwlaszcza ze chwile pozniej piszesz :

nie przebijesz sie ze swoja teoria nawet jakby byla sluszna, jestes tylko xboxowcem, nie masz szans z obozem przeciwnym :)

Nie da sie z toba dyskutowac. Uwazasz ze skoro masz wszystkie konsole/sprzety to pozjadales wszystkie rozumy i ze wolno ci obrazac kazdego gdy tylko ma inne zdanie niz ty. Nudne to jest i dziecinne, az dziw ze nie masz nic lepszego do roboty.

Kategoryzowanie PC na slabsze i gorsze jest nielogiczne. NA tym gorszym tez gre uruchomisz tylko ze w 1 klatce i w 640x480.

Tlumaczenie upartym ludziom, jak krowie na rowie, najbardziej podstawowych pojec jest bezcelowe, wobec czego wylaczam sie z tej dyskusji.

PS. Scorpion, znajdz mi gre ktora byla na PS3 a potem zostala przekonwertowana na PS2, zawiera te same tresci i te sama oprawe, wtedy bede sie rozwodzil nad twoja wydumana teoria, co by bylo gdyby.

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.