Skocz do zawartości

Console Wars

Featured Replies

Opublikowano

No na Xie jest tak, ze nie musisz miec tego na kompie uruchomionego, po prostu z dysku leci.

• Odpowiedzi 9,4 tys.
  • Wyświetleń 185,3 tys.
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Najpopularniejszy posty

• Szał na PS3 slim zaczął się od września i jakoś dwa miesiące po premierze nie może upaść. Kto śledzi wyniki sprzedaży na bieżąco ten wie. A na horyzoncie premiera jeszcze większych killerów... FF XIII

• Kocham ten temat   Edit: plus zostałem zminusowany przez Majora za to, że dałem link potwierdzający, że Sonyslave'y się mylą

• olaboga minusiki mi poleciały w profilu <beczy> nikt mnie nie lubi :<   a ja dawno nikomu nie dałem minusika... trzeba to zmienic! _______________ tej? kiedys były jakies plany stworze

Opublikowano

Mac, PS3 poprzez PS3 Media Server odtwarza wszystko. Nawet .mkv, oczywiście z napisami. Genialny program, pod tym względem konsola rządzi. Streamowanie odbywa się bezboleśnie, przez wifi możesz spokojnie streamowac filmy w 720p.

Jeżeli chodzi o to, czy gry są na Bluray, czy DVD nie widzę absolutnie żadnej różnicy. Nie ma to dla mnie najmniejszego znaczenia, bo i jakie może miec? Co z tego, że Alan Wake jest na DVD, a Heavy Rain na Bluray?

Opublikowano

Jeżeli chodzi o to, czy gry są na Bluray, czy DVD nie widzę absolutnie żadnej różnicy. Nie ma to dla mnie najmniejszego znaczenia, bo i jakie może miec? Co z tego, że Alan Wake jest na DVD, a Heavy Rain na Bluray?

Są gry w których różnice są widoczne (np FFXIII) są i takie gdzie nie ma znaczenia na jakim nośniku gra została wydana. Wszystko rozchodzi się o sposób wykorzystania BD gdzie większość gier first party od Sony wykorzystuje to. Chodzi także o bonusy i inne.

Opublikowano

Dobra, FFXIII. Będę chciał zagrac to kupię na PS3. I na tym się kończy przewaga Bluray? A co z innymi grami? Bayonetta, Red Dead Redemption? Są na Bluray, a jakoś lepsze nie są. Bluray ma marginalne znaczenie dla jakości gier i tylko ssonybojki się podniecają, że grają na "hajtekowym bluraju, a nie gównianym diwidi".

Opublikowano

Grigori, a co mnie obchodzi kolejna generacja? Nie mam pojęcia co wybiorę w następnej generacji, więc nic nie muszę tracic. Póki co instalacja jest i to świetny pomysł.

Jak to co wybierzesz ? Na pewno kupisz wszystkie konsole nowej generacji i znowu będziesz najbardziej "obiektywnym gościem" w CW.

ps widzę, że piękne czasy nastały w EURO AGD (link @bd kilka postów wcześniej), klocek wyrównał się cenowo z PS2, ale to dobrze, bo past geny w Polsce znowu skoczą jeżeli chodzi o sprzedaż :thumbsup:

Edytowane przez balon1984

Opublikowano

I tak wszedzie uzywa sie kompresji, wiec rozmiar nosnika nie ma ogromnego znaczenia. Oprocz tego, ze na BD mozna wrzucac szalowe FMV i OSTy w bezstratnych formatach.

Opublikowano

Byłem megazadowolony czekając 10 minut na instalację po każdym akcie MGS4. Zmiana płyty zajęłaby mi z 30 sekund.

Nie mówię, że DVD jest lepsze od Bluray, bo nie jest. Prosta sprawa. Mówię tylko, że nie pojemnośc płyty wpływa na jakośc gier. Co z tego, że PS3 jest mocniejsze, ma Bluraya skoro trafią się partacze, którzy nie potrafią zrobic dobrze konwersji (Bayonetta). Jakim ignorantem trzeba byc, żeby twierdzic, że ilośc miejsca na płycie bezpośrednio przekłada się na jakośc gier. No i ostatnia sprawa. Co mnie (pipi) obchodzą jakieś hipotetyczne sytuacje? Jest jak jest. Mam kupic z(pipi)aną wersję Bayonetty, bo jest na BLURAY? Albo gorszą wersję RDR? Nie osłabiaj mnie. Bluray jest lepszy, ale jest o wiele więcej bardziej wpływających na jakośc gier czynników

Opublikowano

FFXIII nie jest całkiem głupawym przykładem, pomijając ilość FMV. Wersja na PS3 wyszła na jednej płytce BD, a na 360 na trzech dwuwarstwowych DVD, nie jest to zresztą pierwszy RPG który wyszedł na paru płytkach. Tutaj właśnie objawia się przewaga napędu BD nawet jeśli SE to partacze.

Albert tu nie chodzi o takie sprawy. Jak developer nie potrafi okiełznać PS3 to nawet BD mu nie pomoże.

Przez cały czas piszę także, że chodzi mi o dodatkowy content w postaci bonusów czy lepszych filmików i audio. Sorry, ale MoH Frontline na DVD wraz z nowym MoHem by się nie zmieścił. Bo nie chodzi przecież o jakość gier ale o możliwości, które daje ten napęd. A są dużo większe. Wystarczy porównać 9GB do prawie 50... Wystarczy tylko potrafić z tego korzystać.

Edytowane przez MajorZero64

Opublikowano

Przez stream odtwarzać można wszystko przecież.

Bardzo, bardzo mnie ciekawi, czym takim sobie ta szybkość napędu dvd zasłużyła, że warto się nią chwalić...

Zwłaszcza mając na uwadze choćby bezloadingowy Uncharted na płycie bd.

ty na serio się pytasz czy znowu udajesz że nie wiesz o co chodzi ?

Loadingi w grach, w exach jak i multiplatformach. Różnica jest widoczna dla posiadaczy obu konsol, czasem jest mała czasem naprawdę duża.

z ciekawości odpaliłem u2, początek krótki loading ok 10s ale później po wybraniu levelu 1min14s :lol: normalnie ciśnienie miałem że konsola się zawiesiła ale to było wczytywanie. Ta, wiem że na początku jest tylko taki długi, później jest OK.

Żeby nie było, to jakiejś wielkiej różnicy to mi nie robi, wolałbym dłuższa loadingi na BD z bonusami jak w u2/gow3 tylko że tak wykorzystane BD na ps3 to max 5 gier. To jest ten ból BD, marnujące się miejsce.

Opublikowano

ej Psyko weź opier.dol swojego xpudło na allegro, bo tak jeździsz po nim i Microsofcie, że mam wrażenie jakbyś tą konsolę za karę miał.

Edytowane przez MaZZeo

Opublikowano

Ja jeżdżę po PS3, ale jak odpalam Uncharted 2 to momentalnie zapominam jakim szrotem jest ta konsola ^_^

Opublikowano

ej Psyko weź opier.dol swojego xpudło na allegro, bo tak jeździsz po nim i Microsofcie, że mam wrażenie jakbyś tą konsolę za karę miał.

On ogólnie gra za karę, największą były chyba przymusowe partyjki w Resident Evil 5 :D Niemniej trochę go rozumiem. Abstrahując od kwestii braku aż do jesieni polskiej wersji "haraczu dla MS" i dotychczasowego kaleczenia polskich wydań gier, wielu posiadaczy Xa czekało z wytęsknieniem na E3. Obiecywano nam "nowy poziom grania" i gruszki na wierzbie. Zaprezentowano crap dla casuali. Jak kogoś nie interesują Gears'y czy kolorowi kosmici z Halo (tak jak mnie), to Fable 3 to zdecydowanie za mało, biorąc pod uwagę, że gra wyjdzie też na PC. Takie są moje odczucia, dlatego jestem pod koniec procesu zbierania funduszy na PS3 bo wolę jednak wspierać platformę konkurencji. Xa nie chcę sprzedawać tylko dlatego, że nie lubię się rozstawać ze swoimi sprzętami i nie warto go opylać za 500zł (bo za premiuma 60GB na Jasperze więcej nie dostanę pewnie), skoro mogę chociaż na nim zagrać w Alana Wake, Fable 2 oraz w oba Mass Effecty i Fable 3 bez męczenia się na PC z konfiguracjami, zwiechami itd. Na tym niestety lista pożądanych przeze mnie tytułów na Xboxie się kończy, we wszystko inne w co przez ostatni rok grałem mogłem był zagrać na PS3 i lepiej bym na tym wyszedł, bo miałbym za darmo multi ;) A jako wisienka w torcie pozostaje szczegół, że pomimo iż konsole obecnej generacji są ogólnie głośniejsze niż poprzednicy (przynajmniej moje grube PS2 było raczej ciche), to X360 nawet z płytą Jasper i rzekomo lepszym napędem jest cholernie głośny. Wiatrak można jeszcze wytrzymać, bo człowiek się przyzwyczaja, ale napęd przy nieco bardziej wymagających grach warczy wg mnie tak potwornie głośno, że instalacja jest koniecznością. Trochę przez to człowiek ma wrażenie, że się męczy z kompem, a nie ma do czynienia z konsolą.

Opublikowano

... to samo tyczy sie monotonnych tekstur!

Tjaaa...na PC tez gry sa wydawane a DVD i jakos maja tekstury o kilkukrotnie wyzszej rozdzialce niz gry konsolowe.

Konsolowe werjse gier nie sa ubozsze ze wzgledu na ilosc miejsca na nosniku lecz malej ilosci pamieci RAM ;)

no tak tyle ze tam sa cholernie skompresowane i sie rozpakowuja na dysk.

nie wiem jak to na xie wyglada ale tam tez np instalacja gry z 1 dvd to 15gb+ ?

Opublikowano

Instalka gry na klocu zajmuje jakieś 5-7 GB.

Co do Blu-Ray'a, to 2,5 roku miałem PS3, teraz mam X'a i jakoś nie ubolewam nad "gorszą jakością" użytkowania konsoli.

Gier na kilku płytach jest niezwykle mało, instalacja CAŁEJ gry trwa szybciej niż częściowa instalka gry na PS3.

Dla kogoś, kto ma konsolę by na niej grać, BD nie jest żadnym argumentem. To jest dobre dla fanbojów - "ja mam blureja a ty nie".

Co innego jeśli mamy zamiar rzeczywiście oglądać sporo filmów w tym właśnie formacie, wtedy PS-trójka w roli playera BD spisuje się nienagannie.

Edytowane przez Michał102

Opublikowano

Grigori: Brak loadingów w Uncharted 2 to nie jest raczej zasługa BD. Grałeś w Alan Wake ? Chyba nie. Przez całą grę nie ma ani jednego loadingu.

No i serio nie kompromituj się pisząc o czymś o czym nie masz zielonego pojęcia. Po zainstalowaniu na HDD gry z DVD napęd NIE CHODZI, płyta stoi w miejscu. Jednak powinieneś ubolewać nad tym jako człowiek szanujący swoje pieniądze, że w PS3 z bardzo drogim napędem nie ma takiej opcji.

Gadasz o tym żonglowaniu płytami tylko prawda jest taka, że przeciętny posiadacz X360 musi głęboko poszperać w pamięci żeby sobie przypomnieć kiedy to robił (jeśli w ogóle).

Tak jam Michał102 napisał, sam BD dla gracza nie jest żadnym argumentem. Jakiś film od czasu do czasu ok., ale jakbym miał już faktycznie konkretnie oglądać filmy na BD i do tego katować grami to wolę osobny odtwarzacz kupić.

Jak już napisałem BD nie jest niezbędny przydaje się, ale za dużego znaczenia przy grach nie ma.

Opublikowano

Tak jam Michał102 napisał, sam BD dla gracza nie jest żadnym argumentem. Jakiś film od czasu do czasu ok., ale jakbym miał już faktycznie konkretnie oglądać filmy na BD i do tego katować grami to wolę osobny odtwarzacz kupić.

Jak już napisałem BD nie jest niezbędny przydaje się, ale za dużego znaczenia przy grach nie ma.

Akurat PS3 jest jedym z lepszych i najbardziej przystepnych odtwarzaczy BD, wiec akurat to jest dobre, ze polaczono odtwarzacz Blu-ray z konsola, która na tym zyskuje.

Masz rację, że po instalacjach gier, napęd dalej chodzi i za to można być wściekłym.

Opublikowano

Jak już przy instalacjach jesteśmy to powiedz mi po co w niektórych grach na PS3 one są. Bo zrobiłem instalkę w Valkyria Chronicles i rozumiem, że będę miał krótsze loadingi tak ?

Edytowane przez donsterydo

Opublikowano

Na PS3 po instalacji gry napęd dalej chodzi, bo gry zrzucają się na HDD tylko częściowo.

Wyobrażacie sobie instalację 50 GB danych przy tak wolnej prędkości odczytu jaką daje napęd BD ? Masakra :P

Edit:

@Donsterydo - instalki gier na PS3 są konieczne (w niektórych grach), by gra w ogóle działała.

Edit 2:

Co do gorszej jakości dźwięku na X360, to nie stwierdziłem czegoś takiego :rolleyes:

Świst kul i wszelakie efekty tego typu są nie gorsze niż na PS3, a pier.dolnięcie granatu czuć dosłownie na klacie, także jest ok. :thumbsup:

Edytowane przez Michał102

Opublikowano

Już widzę jak byłbyś zadowolony grając w MGS4 albo Uncharted, gdzie przynajmniej dwa razy podczas gry musisz podmieniać płytę. No, na pewno nie świadczy to o podrzędności dvd, gdzie tam.

Ja (pipi)ę, większego FAIL'a to ty już chyba zaliczyć nie mogłeś. Wolę zmienić płyte co mi zajmie jakieś 30 sekund niż gapić się jak debil przez 10 minut na TV jak instaluje mi się kolejny etap w MGS.

Ogólnie jestem za BD, DVD już powoli odchodzi do lamusa, ale przykład z MGS'em, który podałeś był w ogóle nie trafiony.

Opublikowano

Już widzę jak byłbyś zadowolony grając w MGS4 albo Uncharted, gdzie przynajmniej dwa razy podczas gry musisz podmieniać płytę. No, na pewno nie świadczy to o podrzędności dvd, gdzie tam.

Ja (pipi)ę, większego FAIL'a to ty już chyba zaliczyć nie mogłeś. Wolę zmienić płyte co mi zajmie jakieś 30 sekund niż gapić się jak debil przez 10 minut na TV jak instaluje mi się kolejny etap w MGS.

Ogólnie jestem za BD, DVD już powoli odchodzi do lamusa, ale przykład z MGS'em, który podałeś był w ogóle nie trafiony.

MGS4 to relikt epoki, gra studia które nie potrafiło wykorzystać potencjału wczytywania w tle. Instalacje zajmują max 5 minut, nie 10.

Opublikowano

@Mazzeo

MS na E3 zawiodl mnie jak cholera, zostawiam te pudlo dla GoWa 3, ME3 i Reach, na PGR5 nawet nie licze. Kombinuje pieniadze na PS3 jako glowny sprzet do grania. Bylem bardzo niechetny Sony, ale to wlasnie Sony dba o graczy, Sony ma studia, ktore dostarczaja mase ekskluzywnych, SWIETNYCH gier.

Co do RE5, wiadomka ze ta gra to szajs i zbeszczeszczenie marki.

Edytowane przez Gość

Opublikowano

odnośnie szybkość BD i ile daje instalacja na HDD:

4:05

http://www.youtube.com/watch?v=LB5WhoCStck

sporo gier na x360 zajmuje śmieszne 3GB np: Borderlands czy Burnout Paradise ;]

Opublikowano

No masz na górze. Tekken 6. Zobacz sobie filmik od 4:05. No i z tego co kojarzę to mieliśmy mówic o wyższości Bluray nad DVD, a nie odwrotnie :lol:

Opublikowano

don dostrzega mankamenty x360 ? i ktoś po nim jedzie ? ciekawe gdzie ;] psyko się załamał po e3 i już nie wierzy w master chiefa.

gg nie wiem do kogo ty tam piszesz jak wyskoczyłeś z bayo, może do wszystkich naraz, BD jest wolniejsze i musisz się z tym pogodzić. Często w recenzjach multi jest nowa o szybszych loadingach na x360 (kilka-kilkanaście sekund). Teraz sobie wkręcaj że to optymalizacja ;]

Ja tam widzę, że filmik jest o tym ile daje instalacja dvd, więc nie wiem gdzie to jest potwierdzenie jego atutu szybkości. Żałosna rozmowa z żałosnymi argumentami.

:lol: ale ty jesteś zaślepionym fanboyem, albo filmiku nie ogarniasz albo sobie coś innego wkręcasz niż widzisz na nim ;]

Edytowane przez bigdaddy

Opublikowano

Masz loading z instalacją i bez. Bez instalacji wersja na X360 wgrywa się o wiele szybciej (po instalacji tylko troszkę szybciej). Chyba, że ja coś źle widzę...

I tak przy okazji, wracając jeszcze do tego co pisałeś wcześniej. Czytałeś w ogóle to co napisałem? Pisałem, że pojemnośc nośnika w tej generacji konsol nie ma aż takiego znaczenia i że DVD9 wystarcza. Inne rzeczy dla jakości gier są ważniejsze niż pojemnośc płyty. Gdzie tu urojenia widzisz?

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.