Skocz do zawartości

Console Wars

Featured Replies

Opublikowano

DVD nie ogranicza w takim stopniu jak sama moc konsol generacji HD. Pojemność DVD na obecny czas jest na styk i tyle. To powinno cieszyć bo oznacza, że w kolejnej generacji nie powinni chcieć nam wcisnąć nic innego jak BD, ewentualnie z płytami o pojemności większej niż 50Gb. A jak by w jakiś magiczny sposób zwiększyli prędkość odczytu to i te 50Gb będzie nadto na cała kolejną generację.

VoytecCFC: A masz jakieś gry na PS3 w natywnym 1080p ? PS3 jest za słabe, a pojemność dysku tu nie ma znaczenia.

Edytowane przez donsterydo

• Odpowiedzi 9,4 tys.
  • Wyświetleń 185,3 tys.
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Najpopularniejszy posty

• Szał na PS3 slim zaczął się od września i jakoś dwa miesiące po premierze nie może upaść. Kto śledzi wyniki sprzedaży na bieżąco ten wie. A na horyzoncie premiera jeszcze większych killerów... FF XIII

• Kocham ten temat   Edit: plus zostałem zminusowany przez Majora za to, że dałem link potwierdzający, że Sonyslave'y się mylą

• olaboga minusiki mi poleciały w profilu <beczy> nikt mnie nie lubi :<   a ja dawno nikomu nie dałem minusika... trzeba to zmienic! _______________ tej? kiedys były jakies plany stworze

Opublikowano

VoytecCFC: A masz jakieś gry na PS3 w natywnym 1080p ? PS3 jest za słabe, a pojemność dysku tu nie ma znaczenia.

Moze wydac sie to troche smieszne, ale takie ma byc GT5. Wiem, wiem, nie powinnismy wspominac gier, ktore jeszcze nie wyszly, ale to zapowiadali i przez tyle lat dewelopingu chyba udalo im sie to osiagnac. Dlatego tez przytoczylem Forze 4 ;)

Opublikowano

Wipeout HD. A on by się zmieścił na DVD

Opublikowano

Moze wydac sie to troche smieszne, ale takie ma byc GT5. Wiem, wiem, nie powinnismy wspominac gier, ktore jeszcze nie wyszly, ale to zapowiadali i przez tyle lat dewelopingu chyba udalo im sie to osiagnac. Dlatego tez przytoczylem Forze 4 ;)

Tak jak 1000 aut*

*Plus drobny druczek :)

Opublikowano

Jestescie niereformowalni ;] cieszycie japy ze w tej generacji starczy dvd "na styk", no zayebiscie, ciekawe ile razy nie starczalo.

Opublikowano

Jestescie niereformowalni ;] cieszycie japy ze w tej generacji starczy dvd "na styk", no zayebiscie, ciekawe ile razy nie starczalo.

Pewnie, że się cieszę. Dzięki temu wszedłem w generację HD za śmieszne 750zł zamiast 1500zł. Za zaoszczędzone pieniądze człowiek mógł sobie gier nakupować i wcześniej zacząć odkładać na drugą konsolę i teraz... no cóż, ja się dalej cieszę, a inni się męczą i są coraz bardziej sfrustrowani ;)

Nikt kto ma X360 i widzi jakie gry na tę konsolę wychodzą nie płacze, że nie ma BD.

Opublikowano

Poczytałem wypociny róznych osób więc krótko coś sam skrobnę ;)

1. GT5 najpewniej będzie chodzić w 1280x1080p, jak Prolog.

2. Pojemność nośnika nie ma ŻADNEGO wpływu na rozdzielczość, w jakiej jest wyświetlana gra. Ta może zajmować nawet 5MB a być wyświetlana np w 2160p :P

3. BD nie jest niezbędne w wiekszości przypadków, ale w razie potrzeby daje dodatkowe możliwości. Rage jest jednym z przykładów (czy raczej dowodów, na zbyt małą pojemnosć DVD).

Ja np. nie wyobrażam sobie GTA w stylu San Andreas na DVD. Powiedzmy 3 miasta plus tereny pozamiejskie. Myślicie, że przy zachowaniu jakości z GTA IV i RDR zmieści się to na 1 DVD? Nie ma mowy. A jak to niby w tego typu grze rozwiązać na X360? Tylko przymusowa instalacja. Bo nie widzi mi się napis "insert disc 2" przejeżdzając do drugiego miasta xD. Szczególnie byłoby to niemożliwe w multiplayerze.

4. Śmieszy mnie piperzenie o prędkości odczytu z BD i "magicznym" jej zwiększeniu :lol: Przecież ona jest DUŻO wyższa niż dla DVD. Po prostu w PS3 jest BD-ROM tylko x2.

Edytowane przez Emet

Opublikowano

o jaaa ile komentarzy :D

gg - (to do ostatniego twojego płaczu w moim kierunku) no póki co to ty jesteś żałosny, zjechałeś filmik i nas za argumenty w nim a później że go nie oglądałeś jeszcze, mega polewa z ciebie ;]

emet - 4. Po prostu była mowa o DVD w x360 i BD w PS3 i ich prędkości a nie dvd vs bd.

Została rozwiązana zagadka czemu x360 hamuje rozwój gier ? Bo nie chce mi się czytać wszystkich postów :teehee:

Opublikowano

o jaaa ile komentarzy :D

gg - (to do ostatniego twojego płaczu w moim kierunku) no póki co to ty jesteś żałosny, zjechałeś filmik i nas za argumenty w nim a później że go nie oglądałeś jeszcze, mega polewa z ciebie ;]

emet - 4. Po prostu była mowa o DVD w x360 i BD w PS3 i ich prędkości a nie dvd vs bd.

Została rozwiązana zagadka czemu x360 hamuje rozwój gier ? Bo nie chce mi się czytać wszystkich postów :teehee:

Podobno były jakieś gry o których nie wiemy, a które zostały zahamowane ;)

Opublikowano

Nikt nie podjął tematu gier na XBLA , które są lepsze i wychodzą wcześniej niż na PSN czyli rozumiem, że wszyscy się zgadzają.

Coraz bardziej żałuję, że bigdaddy nie zgodził się na zakład z Grigorim...

Edytowane przez MajorZero64

Opublikowano

Nikt nie podjął tematu gier na XBLA , które są lepsze i wychodzą wcześniej niż na PSN czyli rozumiem, że wszyscy się zgadzają.

To było już wałkowane w przeciągu ostatniego miesiąca, sam wrzucałem trailery Ilomilo, Limbo i jeszcze jednej gry, której tytułu nie jestem teraz w stanie przytoczyć :)

PS. Cholera mogliby podać już jakieś konkretne daty dla obu gier.

Bo ten temat wałkowaliśmy niecały miesiąc temu i nawet ja biłem pokłony przed zawartością XBLA. Widzisz, ja w przeciwieństwie do niektórych nie mam problemu z przyznaniem obiektywnych faktów dostrzegalnych w przyrodzie. Niestety, przez ostatnie dwa dni co najmniej kilka osób popisało się brakiem takiej zdolności.

No powiedz, że chodzi Ci o mnie :D

Opublikowano

Jeżeli chodzi o gry na Wii, które mogę postawic na jednym poziomie z Uncharted 1/2, Gearsami 1/2, Mass Effect, czy GTA IV to są tylko trzy: Super Mario Galaxy 1/2, Metroid Prime 3. Do tego Okami, ale to tylko port z PS2. Wszystkie NMH, czy Mario Karty są fajne, ale brakuje im sporo do absolutnych killerów tej generacji. Ogólnie na każdą platformę jest tylko kilka takich gier. I chyba bym się popłakał gdyby mi ktoś kazał wybrac tylko jedną grę jako grę generacji. A gdyby ktoś zrobił to pod groźbą strzału w potylicę to Uncharted 2 :)

Oj widzisz, to kwestia gustu. Post brzmi nieco na zasadzie "moim skromnym zdaniem, bo wiem najlepiej że" i ja np. totalnie się nie zgadzam z tym, że Okami możnaby stawiać aż tak wysoko. Fakt, gra jest artystyczna i ma ciekawą oprawę AV oraz dobry klimat i świetne rozwiązanie z pędzlem. Ale nie wychwalałbym jej aż tak pod niebiosa, tym bardziej, że to port z PS2. Jakby kierować się typ tropem myślenia, to mógłbym się równie dobrze upierać, że na Wii nie ma lepszej gry akcji niż Resident Evil 4 :P

Opublikowano

A to sorry, miesiąc temu niestety nie śledziłem tematu.

To czy ktoś woli exy na 360 i PS3 to często sprawa gustu, ale pisanie, że na Xboxa wychodzą gry o klasę lepsze jest śmieszne, wręcz żenujące (nie mówię o sklepikach online). Exy na 360 są wysokiej jakości, ale w porównaniu z dziełami na PS3 większość przegrywa. Nie chodzi mi o technologie, ale o całe production value. Postaram się przytoczyć parę gier, które powinny być argumentem za PS3 jako najlepszym wyborem dla graczy. Oczywiście ktoś może zrobić listę gier na 360, ale ja uważam, że tylko dwie serie mogą równać się z PS3: GeoW (pierwsza część na PC) oraz Mass Effect (wszystkie części na PC). Pomijam Wii bo to mimo wszystko inna liga.

1. Heavy Rain - gra dla której próżno szukać konkurenta na innej platformie. Mimo iż nie jest idealna to dostarcza graczowi wiele emocji rzadko spotykanych w grach. Jest to gra w której nie ratujemy świata, a nawet płeć piękna jest tą zainteresowana jako widz co się rzadko zdarza.

2. GT5 - gra wychodzi w listopadzie tego roku. Możecie się śmiać, pisać, że ta gra nie wyjdzie itd. Można czepiać 200 samochodów premium... Jednak jak na razie to jedyna wpadka której wszyscy się uwiesili. Seria ta trzyma wysoki poziom nawet pomimo gorszej czwórki oraz części na PSP. Ta gra ma znacznie więcej contentu niż Forza 3 (nic do tej gry obecnie nie mam, spoko jest obecnie czołówka ścigałek) i tylko zaślepieni wątpią w dobrą zabawę z tą grą.

3. God of War III - kontynuacja zasłużonych poprzedniczek na PS2, które już w tamtej generacji robiły zamieszanie. Jedyna gra jak na razie, która może mierzyć się z U2. Świetny system walki, który może zostać przyswojony przez każdego, jest rdzeniem gry i zapewnia mnóstwo zabawy. Dodatkowo epickość, skala oraz ciekawe przedstawienie mitologii podnoszą walory tej produkcji.

4. Seria Uncharted - jedynka pokazała na co stać ND oraz PS3, ale to dopiero dwójka pokazało power ludzi stojących za Crashem. Nie zapowiada się by graficznie tą grę miało coś przebić... Oprócz oprawy gra prezentuje świetny gameplay płynnie przeskakujący między akcją, a platformerem. Dodatkowo wyraziste postaci takie jak Drake, Elena, Sully oraz świetna reżyseria, scenariusz i dialogi nie pozwalają oderwać się od ekranu. Świetny humor rzadko spotykany w grach.

5. Seria Motorstorm - pierwsza część była przekąską przed innymi killerami na PS3. Arcade w najczystszej postaci, który zapoczątkował mode na wyścigi off-road na konsole. Świetny model jazdy, online, grafika, w dwójce split dla czterech graczy. Obecnie nadchodzi trzecia część, która może pozmiatać.

6. Demon's Souls - gra w którą z początku mało kto wierzył (ja także) okazała się sukcesem mimo mitycznego frustrującego poziomu trudności. Nie jest to gra wymiatająca graficznie, ale przynajmniej nie musi się instalować. System walki już teraz stał się inspiracją dla twórców drugiego Wiedźmina i może tylko pomóc skostniałemu gatunkowi RPG. Online w doskonały sposób wykorzystuje PSN pozwalając na kooperację jak i starcia z innymi graczami. Klimat także potrafi urzec, a fakt iż ta gra jest często przywoływana przez twórców RPG sprawia, że just jest kultowa.

Jest jeszcze Killzone, Infamous, Resistance, Ratchet...

Tyle w temacie jakości gier na PS3, a kolejne jeszcze nadchodzą.

Opublikowano

2. GT5 - gra wychodzi w listopadzie tego roku. Możecie się śmiać, pisać, że ta gra nie wyjdzie itd. Można czepiać 200 samochodów premium... Jednak jak na razie to jedyna wpadka której wszyscy się uwiesili. Seria ta trzyma wysoki poziom nawet pomimo gorszej czwórki oraz części na PSP. Ta gra ma znacznie więcej contentu niż Forza 3 (nic do tej gry obecnie nie mam, spoko jest obecnie czołówka ścigałek) i tylko zaślepieni wątpią w dobrą zabawę z tą grą.

Grałeś w FM3, że takie głupoty wypisujesz ?

A podział w GT 5 na samochody premium i standard jest wpadką i nie należy się dziwić, że wszyscy się tego uczepili.

Edytowane przez Michał102

Opublikowano

Walka fanbojów Forzy z fanbojami GT. OLO, lecę po popcorn!

Opublikowano

Nie lubie wyscigowke, ale wole system zniszczen i za(pipi)iscie dobry system jazdy z Forzy, niz 800 samochodow GT, gdzie polowa z nich to warjacje jednego modelu z doczepionym bajerem, lub roziacego sie iloscia koni mechanicznych (zazwyaczaj 20).

Nie powiesz mi chyba, Maka, że nie chciałbyś, żeby czwarta Forza nie była w 1080p. Turn10 sami by chetnie cos takiego zrobil. Na DVD jak zaznaczał Grigori i o tego się głównie trzymał, gry by zawieraly wiecej kontentu, musza byc przez deweloperow kompresowane. Z BD nie musza sie o to bac.

Dlaczego wiec nie porzucili DVD? Leo why? For money. Posiadaczy X360 jest tak duzo, ze porzucic ich, byloby najwiekszym glupstwem w historii branzy ;)

1. Forzy bym nie chcial, ale inne gry czemu nie. Z tym, ze w tej generacji wystarczy. Uwiez mi :) Jesli MS nie da BR do nastepnej konsoli to tak, bedzie to dla mnie fail wszechczasow.

2. Co do kompresji: polowa uzywa tego slowa i nikt nie wie gdzie tak naprawde ta kompresja jest. Bah! Czesto gry z XO (DVD) wygladaja ladniej, niz na PS3 (BR), wiec kompresja jest chyba malego DVD na wiekszego BR :laugh:

3. M$ widocznie zasluzyl sobie na taka baze klientow ;)

Edytowane przez MakaPL

Opublikowano

Maka widzę, że w grałeś w GT4.

Czekam na zestawienie na GT5 z FM3...

Jak nikt nie chce to sam spróbuję...

MichealJacksonPopcorn.gif

Opublikowano

Oczywiście ktoś może zrobić listę gier na 360, ale ja uważam, że tylko dwie serie mogą równać się z PS3: GeoW (pierwsza część na PC) oraz Mass Effect (wszystkie części na PC).

Procz dwoch wymienionych przez Ciebie serii, czyli dwoch gier ME i dwoch (a wkrotce trzech) GeOW nalezaloby dodac gry takie jak:

Seria Halo, genialne PGR4, Dead Rising czy Alan Wake. No i oczywiscie gry z serii Forza Motorsport- co pokaze GT5 to zobaczymy dopiero jak wyjdzie. Prawda jest taka ze od momentu premiery pierwszej FM (czyli 2005) ta seria rzadzi i dzieli konsolowym poletku.

Dla mnie wyzej wymienione tytuly nie ustepuja exom od Sony a to czy ktos preferuje jedne od drugich jest tylko kwestia gustu.

Opublikowano

To Michał porównaj mi proszę Forzę 3 z potwierdzonym wiadomościami z GT5.

No to czym że takim GT5 zmiażdży Forze ? Chyba nie masz na myśli licencji na NASCAR i WRC, bo te tryby ograniczą się pewnie tylko do licencjonowanych samochodów i kilku owalnych torów (o braku OS'ów w WRC nie wspomnę).

Fakt, GT 5 będzie najlepszym racerem tej generacji (model jazdy nie ma sobie równych na kierownicy), dostaniemy zmienne pory doby (choć nie wiadomo czy na wszystkich torach), grafika też powoduje opad szczeny i nie ma co na ten temat się rozwodzić, jednak zważywszy na to jak długo ta gra powstaje, o powaleniu Forzy na dechy nie może być mowy.

Opublikowano

Wiadomo 4 lata to przesada, ale jak już wyjdzie to będę grał, a nie zastanawiał się ile na tą grę czekałem.

jednak zważywszy na to jak długo ta gra powstaje, o powaleniu Forzy na dechy nie może być mowy.

Szczerze to nie wiem co to za argument. Nie wiem czy Turn 10 mając tyle samo czasu zrobiłoby to samo, PD zrobiło i to się liczy, a o świetny model jazdy można być pewnym po GT5 TT.

Dla mnie wyzej wymienione tytuly nie ustepuja exom od Sony a to czy ktos preferuje jedne od drugich jest tylko kwestia gustu.

Piasłem to samo to była odpowiedzieć na post jakoby gry na PS3 były o KLASĘ gorsze.

Opublikowano
Piasłem to samo to była odpowiedzieć na post jakoby gry na PS3 były o KLASĘ gorsze.

Przyczepiles sie do tej mojej wypowiedzi ;] Zrozum, nikt nie wmowi mi, ze Killzone 2 daje mi choc w polowie tyle radosci z grania co Halo 3, tak samo sprawa wyglada z seria Motorstorm i PGR, z Alan Wake i Heavy Rain. Forza 2/3 vs GT5P ? Nie ma nawet o czym mowic (GT5 jeszcze nie wyszlo). Jedynie Uncharted 2 jest poza zasiegiem.

Dajcie sobie juz spokoj z tym, to sa moje subiektywne odczucia. To nie miala byc pod zadnym wzgledem silaca sie na obiektywnosc opinia.

Edytowane przez Ins

Opublikowano
jednak zważywszy na to jak długo ta gra powstaje, o powaleniu Forzy na dechy nie może być mowy.

Szczerze to nie wiem co to za argument. Nie wiem czy Turn 10 mając tyle samo czasu zrobiłoby to samo, PD zrobiło i to się liczy, a o świetny model jazdy można być pewnym po GT5 TT.

Ano rozchodzi się właśnie o to, że wcale nie zrobiło tego tak wiele jakby się mogło wydawać. Tak długo robią tą grę, a teraz wychodzi "kwiatek", że maksymalnie dopakowanych i różniących się od siebie samochodów będzie ledwie ok. 150 (różniących się malowaniem i trochę innymi parametrami technicznymi samochodów nie ma co liczyć).

I żeby nie było - nie bronię za wszelką cenę Forzy (jestem fanem obu serii), ale nie pisz proszę, że Forza 3 ma znacznie mniej contentu niż GT 5 (gdzie nie wszystko jeszcze jest potwierdzone na 100%). Szczerze polecam Ci ograć pierw trzecią Forze, a dopiero potem ją oceniać pod względem jakości i zawartości. Jestem święcie przekonany, że jako fan racerów się nie zawiedziesz :thumbsup:

Edytowane przez Michał102

Opublikowano

. Szczerze polecam Ci ograć pierw trzecią Forze, a dopiero potem ją oceniać pod względem jakości i zawartości. Jestem święcie przekonany, że jako fan racerów się nie zawiedziesz :thumbsup:

(nic do tej gry obecnie nie mam, spoko jest obecnie czołówka ścigałek)

Major, trzeba było się nie szczypać i wszystkie exy na PS3 określić jako killery o_O

Na razie to tylko GT5 się dostało...

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.