Skocz do zawartości

Console Wars

Featured Replies

Opublikowano

Myślę że jeszcze tym roku PS3 spokojnie wyprzedzi X360 w sprzedaży

Dla takich głupot czytam ten temat ;)

No dobra zapieprzyłem pod koniec mocną bzdurę :yes: , na usprawiedliwianie mam że naprawdę myślałem że różnica to 2,5mln :ninja::P a nie ponad 6mln!!!

Dobra wiem że tych 2,5mln przewagi w sprzedaży też PS3 by nie przebiła Xboxa, w tym roku oczywiście ;)

Przewaga to ok. 5 mln. Nawet jakby było 500 tys. to PS3 nie miałoby szans z uwagi na nowy model X360 który teraz jest w sprzedaży w USA i niedługo będzie także u nas. Przynajmniej do końca roku dystans będzie się zwiększał.

Edytowane przez donsterydo

• Odpowiedzi 9,4 tys.
  • Wyświetleń 184,8 tys.
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Najpopularniejszy posty

• Szał na PS3 slim zaczął się od września i jakoś dwa miesiące po premierze nie może upaść. Kto śledzi wyniki sprzedaży na bieżąco ten wie. A na horyzoncie premiera jeszcze większych killerów... FF XIII

• Kocham ten temat   Edit: plus zostałem zminusowany przez Majora za to, że dałem link potwierdzający, że Sonyslave'y się mylą

• olaboga minusiki mi poleciały w profilu <beczy> nikt mnie nie lubi :<   a ja dawno nikomu nie dałem minusika... trzeba to zmienic! _______________ tej? kiedys były jakies plany stworze

Opublikowano

i faktem jest, ze ludzie beda wynieniac stare x'y na nowe z wifi...

dlaczego nikt nie porównuje wielkosci bazy użytkowników online? to tez w pewnym sensie jest miarodajne...

Opublikowano

dlaczego nikt nie porównuje wielkosci bazy użytkowników online? to tez w pewnym sensie jest miarodajne...

Miarodajne jest to, że na PSNie mam ponad 5 kont, z których na dwóch gram online, a na 3 robię zakupy. I nie jestem jedynym, który tak robi.

Opublikowano

na x360 tez wiekszosc osob wykorzystuje 3 [czy ile to tam jest] kont, na ktorych dostaje sie miecha darmowego live'a.

i mi chodzi o aktywne konta, a to mozna sprawdzic na wiele sposobow...

Opublikowano

Bo jak PS3 Slim się pojawiło to ludzie wcale masowo nie wymieniali starych PS3...

capnobvious.jpg

Opublikowano

Bo jak PS3 Slim się pojawiło to ludzie wcale masowo nie wymieniali starych PS3...

capnobvious.jpg

mi chodzi o porównanie bazy aktywnych uzytkownikow, a nie sprzedanych konsol.

Opublikowano

Haha, ale zuo. Z tym zaufaniem do marki z Redmond pojechałeś.

Ależ Texz, poniekąd jest naprawdę tak jak mówię - polecam lekturę starych numerów PSX Extreme. Z jednej strony zachwyty nad pierwszym Halo i możliwością gry online, z drugiej zawsze podkreślane "zobaczymy jak będzie w przyszłości, jak na razie to do Sony i Nintendo gracze mają zaufanie". Microsoft uderzył w dobrym momencie, z konsolą generującą rewelacyjną jak na 2006 rok grafikę, ale momentalnie anulował wspieranie pierwszego X'a. Potem zaczęły się jazdy z RODem, które teraz ponoć już zostały rozwiązane. Po 4 latach istnienia konsoli na rynku, gracze dostaną bezawaryjny sprzęt i usługę Live w Polsce. Nie mówię, że Sony jest święte - ceny PS2 (2500zł WTF?!) i PS3 po premierze w naszym kraju to był totalny cyrk, na dodatek sami dają tylko rok gwarancji na sprzęt. Ale można mieć w ich przypadku przynajmniej nadzieję, że gdy wyjdzie PS4 to na trójkę jeszcze będą wychodziły gry. MS zawsze robił zdecydowane kroki, ostre kampanie promocyjne itd. Sony bardziej idzie w stylu "luksusowy produkt ze wschodnioazjatycką duszą od samurajów" Ciężko mi to wyjaśnić w jednym poście, ale można to porównać do filozofii amerykańskich i japońskich korporacji w wprowadzaniu zmian. Amerykanie kochają tzw. reengineering- czyli wypieprzamy połowę pracowników i przebudowujemy kadry żeby szybko osiągnąć zamierzany efekt. Japończycy z kolei wolą kaizen- czyli stopniowe przebudowywanie poszczególnych segmentów i przekwalifikowywanie pracowników. Czyli przekładając to na ruchy na rynku konsol, ja jako użytkownik widzę z jednej strony MS "Nie przerabiam nie kradnę! Kinect zrewolucjonizuje rynek gier na zawsze!!!!111OneOneOne" a z drugiej Sony, który wprawdzie wprowadza nowości typu Move i 3D, ale większość ich konferencji na E3 była poświęcona temu co najważniejsze, czyli nowym grom.

Opublikowano

w podkaście Epic Fail słyszałem, że M$ przestał produkować pierwszego Xa tylko dlatego, że Intel zaprzestał produkować jakichś tam podzespołów i siłą rzeczy, dalsze wspieranie/produkowanie Xa nie było możliwe.

Opublikowano

Chodziło prawdopodobnie o dysk twardy. Kosztów produkcji nie udało się zredukować więc zaprzestali produkcji konsoli. Dlatego też 360 ma parę wersji w tym bez HDD.

Edytowane przez MajorZero64

Opublikowano

Myślisz, że gdyby im zależało to nie wykombinowaliby zamiennika np. od AMD?

(pipi)a nie da sie zamiennika od AMD wstawić do konsoli o konkretnej specyfikacji obejmującej procesor Intela. No co ty, co ty? To nie opona, którą możesz wymienić na inna markę w tym samym rozmiarze. To procesor w konsoli do gier.

Aż takich bredni się tu nie spodziewałem. Dobrze, że nie wchodzę do tego temtu za często.

Opublikowano

w podkaście Epic Fail słyszałem, że M$ przestał produkować pierwszego Xa tylko dlatego, że Intel zaprzestał produkować jakichś tam podzespołów i siłą rzeczy, dalsze wspieranie/produkowanie Xa nie było możliwe.

To 100% pewne informację?? czy po prostu M$ walnął bajkę aby gracze myśleli że Microsoft nie jest takim chamskim cwelem na jakiego wypadł przy pierwszej generacji,mając w (pipi)e Xboxa po paru latach i odcinając go od jakiegokolwiek supportu gier.

Jeżeli to prawda to i tak nic nie usprawiedliwia marki z Redmond o zaprzestaniem wspierania Xa nowymi tytułami,bo co innego sprzęt a co innego gry,a w tamtym okresie i tak by tych konsol nie zeszło dużo,a z grami na pewno by było inaczej...

Opublikowano

(pipi)a nie da sie zamiennika od AMD wstawić do konsoli o konkretnej specyfikacji obejmującej procesor Intela. No co ty, co ty? To nie opona, którą możesz wymienić na inna markę w tym samym rozmiarze. To procesor w konsoli do gier.

Aż takich bredni się tu nie spodziewałem. Dobrze, że nie wchodzę do tego temtu za często.

Wyluzuj, co za problem, żeby też odrobinę zmienili płytę główną? Mogli wypuścić Xbox-Slim z nowym procesorem i płytą główną, ewentualnie wcisnąć inny procesor Intela ale o zbliżonej technologii do pierwszego.

Opublikowano

Taki problem, że MS nie miał pełnej wiedzy na temat specyfikacji procesora, miał ją Intel. Więc po prostu byłby problem.

Jak mówiłem to byłą wina wysokich kosztów produkcji HDD, tak czytałem w jakiej prasie konsolowej.

Opublikowano

Wyluzuj, co za problem, żeby też odrobinę zmienili płytę główną? Mogli wypuścić Xbox-Slim z nowym procesorem i płytą główną, ewentualnie wcisnąć inny procesor Intela ale o zbliżonej technologii do pierwszego.

Taki problem, że gry pisane pod konfigurację z CPU Intela nie działałby tak samo pod porównywalnym prockiem AMD. Konsola ze zmieniona płytą i prockiem o innej architekturze nie byłaby kompatybilna z grami pisanymi pod "starą wersję". I nie wyzluzuję bo gdy widzę takie pie.rdolenie jak twój poprzedni post to mnie samoczynnie krew zalewa.

Opublikowano

To na pewno nie chodziło o żaden HDD. Gdyby dana firma zaprzestała produkować dysk twardy, to śmiało by mogli go zamienić na inny. Tutaj chodziło na 100% o procesor.

Zresztą, zrobie małą reklame chłopakom, na OnlineCenter w dziale EpicFail poszukajcie odcinka 62, w 41minucie gadają własnie o tym problemie M$.

Opublikowano

@gooral - dobra, w takim razie cofam moje domniemania na temat CPU, niemniej nikt Ci nie każe moich postów czytać, na tym polega forum. Tak czy siak, na Dreamcasta jeszcze po zaprzestaniu jego produkcji wyszło kilka świetnych gier, z Xem pożegnano się dość chłodno, a szkoda bo technicznie konsola ta była przyjaźniejsza programistom niż PS2.

Opublikowano

Nie jestem dokładnie pewien kiedy zaprzestali produkować pierwszego Xa (chodzi mi o jakąś date) ale jestem prawie pewien, że Xbox po zakończeniu produkcji był jeszcze wspierany grami, nie były to może jakieś mocarne tytuły AAA, ale gierki na 8 wychodziły na pewno.

Edytowane przez Jordan23Carolina

Opublikowano

w 2006 zaprzestano wspierać x'a, a ostatnią grą była Madden NFL 09

Opublikowano

Haha, ale zuo. Z tym zaufaniem do marki z Redmond pojechałeś.

Ależ Texz, poniekąd jest naprawdę tak jak mówię - polecam lekturę starych numerów PSX Extreme. Z jednej strony zachwyty nad pierwszym Halo i możliwością gry online, z drugiej zawsze podkreślane "zobaczymy jak będzie w przyszłości, jak na razie to do Sony i Nintendo gracze mają zaufanie". Microsoft uderzył w dobrym momencie, z konsolą generującą rewelacyjną jak na 2006 rok grafikę, ale momentalnie anulował wspieranie pierwszego X'a. Potem zaczęły się jazdy z RODem, które teraz ponoć już zostały rozwiązane. Po 4 latach istnienia konsoli na rynku, gracze dostaną bezawaryjny sprzęt i usługę Live w Polsce. Nie mówię, że Sony jest święte - ceny PS2 (2500zł WTF?!) i PS3 po premierze w naszym kraju to był totalny cyrk, na dodatek sami dają tylko rok gwarancji na sprzęt. Ale można mieć w ich przypadku przynajmniej nadzieję, że gdy wyjdzie PS4 to na trójkę jeszcze będą wychodziły gry. MS zawsze robił zdecydowane kroki, ostre kampanie promocyjne itd. Sony bardziej idzie w stylu "luksusowy produkt ze wschodnioazjatycką duszą od samurajów" Ciężko mi to wyjaśnić w jednym poście, ale można to porównać do filozofii amerykańskich i japońskich korporacji w wprowadzaniu zmian. Amerykanie kochają tzw. reengineering- czyli wypieprzamy połowę pracowników i przebudowujemy kadry żeby szybko osiągnąć zamierzany efekt. Japończycy z kolei wolą kaizen- czyli stopniowe przebudowywanie poszczególnych segmentów i przekwalifikowywanie pracowników. Czyli przekładając to na ruchy na rynku konsol, ja jako użytkownik widzę z jednej strony MS "Nie przerabiam nie kradnę! Kinect zrewolucjonizuje rynek gier na zawsze!!!!111OneOneOne" a z drugiej Sony, który wprawdzie wprowadza nowości typu Move i 3D, ale większość ich konferencji na E3 była poświęcona temu co najważniejsze, czyli nowym grom.

było już o tym...xbox1:

-drogi w produkcji a cena ps2

-25mln sprzedanych konsol (ps2 ponad 125mln)

-MS ciągle powtarzał że xbox1 to wypróbowanie rynku konsol i przetarcie szlaków,czy coś w tym stylu ;]

-gadka o tym procesorze intela

http://www.onlinecenter.pl/6500/Aktualnosci/Epic-Fail-odcinek-62.html 41min

Jak wyjdzie nowy X to jest taka sama pewność że x360 będzie dostawał dalej gry jak było z ps2.

Opublikowano

Trochę nie na temat, ale byłem dzisiaj w MM (Szczecin) i X360 ma tam specjalny stand gdzie są wystawione egzemplarze najnowszej gry na X360, błyszczący baner z logiem gry i ekran LCD na którym jest puszczany trailer do tej gry. Bardzo fajnie to wygląda, pierwszy był Alan Wake, teraz jest Crackdown 2.

Opublikowano

Ja chce troche sie pochwalic i jesli wszystko pojdzie ok to w tym tygodniu staje sie posiadaczem Nintendo Wii z Super Mario Galaxy :thumbsup:

Opublikowano

nie chce sie chwalic ale tez mialem wii z mario galaxy i re4 :o

btw. widac, ze tematy do dyskus... tfu! hejtowania sie skonczyly ;/

Opublikowano

To było do przewidzenia, że m.in. Nvidia będzie lobbować w studiu 2K Czech na rzecz stworzenia gry, dzięki której wzrośnie sprzedaż hardware tego producenta :potter:

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.