Skocz do zawartości

Console Wars

Featured Replies

Opublikowano

Nie. Mam to calkowicie w (pipi)e, bo bardzo lubie PS3. Chodzi o to, ze dla mnie 3D zaprezentowalo Nintendo z 3DS, a nie Sony z PS3. Ale oczywiscie Sonyslave'y wypowiadaja sie bez zerowej wiedzy o co tak naprawde chodzi.

Edytowane przez MakaPL

• Odpowiedzi 9,4 tys.
  • Wyświetleń 184,8 tys.
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Najpopularniejszy posty

• Szał na PS3 slim zaczął się od września i jakoś dwa miesiące po premierze nie może upaść. Kto śledzi wyniki sprzedaży na bieżąco ten wie. A na horyzoncie premiera jeszcze większych killerów... FF XIII

• Kocham ten temat   Edit: plus zostałem zminusowany przez Majora za to, że dałem link potwierdzający, że Sonyslave'y się mylą

• olaboga minusiki mi poleciały w profilu <beczy> nikt mnie nie lubi :<   a ja dawno nikomu nie dałem minusika... trzeba to zmienic! _______________ tej? kiedys były jakies plany stworze

Opublikowano

I TAK, nazywajcie mnie xbotem czy kim tam chcecie, dla mnie pseudoexclusivy na X360 liczą się bardzo i nie interesuje mnie czy one wychodzą na PC, a na sonyfagów (btw fajna nazwa) którzy mają "misję" uświadamiania (jak to ktoś tu wspomniał) że taki Splinter Cell to nie ex mam mocno wyyeahbane.

Instaluję właśnie nowego SC na moim lapku. Teoria, że to ex dla X360 wydaje mi się zatem dość odważna.

Opublikowano

przepraszam (pipi)wieco'slavie za moj brak wiedzy :D

btw wreszcie sensowne zastowanie 3d:

co op na 1 TV bez split screena. Okulary wychwytuja tylko te klatki ktore sa dla Ciebie a nie dla 2 gracza ;)

lub tez np Ty grasz a ktos inny oglada sobie w spokoju m jak milosc

Opublikowano

to jest mozliwe bez okularów.

technologia "ogladania 2 programow na 1 ekranie" jest stosowana w samochodach: kierowca widzi nawigacje, a pasażer oglada film [przykladowo]

Opublikowano

Heh no to chyba zaliczylem Fail'a :( zaraz Maka przyjdzie i mnie wysmieje :D

no tak SPLITVIEW w mercach :)

tylko czy tam nie trzeba siedziec w konkretnych miejscach a w 2 rozwiazaniu mozna nawet siedziec 1 na 2?

Edytowane przez szpic

Opublikowano

A wiecie, że gdyby Sony się uparło, 3D w domu po kupieniu specjalnych okularów mógłby próbować każdy posiadający zwykły HDTV? Co prawda nie byłaby to jakość TV w 200Hz, ale skoro to się udało osiągnąć na zwykłym monitorze 60Hz i efekt był całkiem niezły, to czemu nie da się na zwykłych, domowych telewizorach? Tego właśnie nie rozumiem.

Czuję tu mocny lobbing producentów TV.

Edytowane przez Texz

Opublikowano

gdzies jednym uchem od ziomka slyszalem, ze kwestia 3d to tylko soft w telewizorze, a mozliwosc tego do zrobienia wrecz w kazdym odbiorniku HD + okulary oczywiscie, wiec calkiem sporo tu smierdzi w kwestii super nowych telewizorow ktore sa 3D only and ever

a apropo wojny, czy jest cokolwiek zapowiedziane po halo reach i geow3 na x360 godnego by przekonac 'sonyslavea'aby wsparl jakkolwiek firme z redmond?

Edytowane przez xmortex

Opublikowano

technologia "ogladania 2 programow na 1 ekranie" jest stosowana w samochodach: kierowca widzi nawigacje, a pasażer oglada film [przykladowo]

a co z dzwiekiem? chyba tylko dwa wyjscia sluchawkowe, bo nie widze tego inaczej.

Opublikowano

gdzies jednym uchem od ziomka slyszalem, ze kwestia 3d to tylko soft w telewizorze, a mozliwosc tego do zrobienia wrecz w kazdym odbiorniku HD + okulary oczywiscie, wiec calkiem sporo tu smierdzi w kwestii super nowych telewizorow ktore sa 3D only and ever

a apropo wojny, czy jest cokolwiek zapowiedziane po halo reach i geow3 na x360 godnego by przekonac 'sonyslavea'aby wsparl jakkolwiek firme z redmond?

poco zapowiedzi skoro takie gry juz sa?

gearsy 2, mass effect 1/2, ace combat 6, DOA, l4d, fable 2, alan wake, gry z marketplace tez daja rade... REZ HD, Soul Calibur, Ikaruga, perfect dark... i (pipi) reszta scrolling shooterów :<

a co z dzwiekiem? chyba tylko dwa wyjscia sluchawkowe, bo nie widze tego inaczej.

chyba jest tak jak piszesz ;] ewentualnie dzwiek mono z lewego i prawego glosnika co jest bez sensu ;]

Opublikowano

maka, o co tu tak naprawde chodzi?

Jesli chodzi Ci o ten temat, to mysle, ze niewiele osob wie o co chodzi od jakis... 294 stron.

@Szpic: ha ha ha ; p

Braid rzadzi.

Edytowane przez MakaPL

Opublikowano

czyli post #5855 napisany o 23:40 jest 'bez pokrycia'. ok

Opublikowano

hahah wiedzialem, ze obudzi sie w Tobie wewnetrzny Sonyslave. Dat's de shpirit! :thumbsup: Podreslam slowo niewiele.

Opublikowano

poco zapowiedzi skoro takie gry juz sa?

gearsy 2, mass effect 1/2, ace combat 6, DOA, l4d, fable 2, alan wake, gry z marketplace tez daja rade... REZ HD, Soul Calibur, Ikaruga, perfect dark... i (pipi) reszta scrolling shooterów :<

no wlasnie troche rzeczy juz jest, ale dla mnie to tylko troche w tym momencie ;)

a ciekaw jestem o dalszy support xa, czy sie skupiaja bardziej na kinekcie i grach na niego wiec 'normalnych' rzeczy w gruncie rzeczy az tyle nie jest zapowiedzianych,

co innego troche jest ze strony sony, ktore moim zdaniem bardziej wspiera 'normalne' gry szczegolnei w kwestii ekskluzywnosci w tym momencie, tak oczywiscie MI sie wydaje

Opublikowano

wielokrotnie w tym temacie pisalem wprost, ze jestem fanbojem sony ;]

nic sie nie 'obudzilo'.

ogolnie chodzilo mi o to, ze nie potraficie rozgraniczyc kilku podstawowych rzeczy.

nintendo daje nam kompletna konsole stworzoną do obslugi 3D, co jest bardzo fajne.

sony i po czesci microsoft - wprowadzaja nowe uslugi w kolejnych updateach firmware'u co jest tylko opcjonalnym dodatkiem, a nie wciskaniem na sile dodatkowego ficzeru. czy to źle, ze 'nowa' technologia jest reklamowana i promowana?

______

ok, faktycznie 3D jest mozliwe na starszych TV i jak pisalem o tym w jakims temacie odnosnie nowych technologii, to mnie od razu wysmiali, ze niby 60kl/s na jedno oko musi byc i basta. hdmi 1.4 oraz inne (pipi)e-muje...

w tym momencie wchodzi biologia do dyskusji i fakt, ze oko ludzkie [dla uproszczenia] odbiera okolo 28-30kl/s. powiecie ok, ale ja widze roznice pomiedzy 50hz a 60! nie wspominajac o 100 czy tam najnowsze 600hz. nie widzisz klatek animacji tylko szybkosc animacji, a to roznica. w tym obraz staje sie bardziej 'gładki' - jesli mozna to tak okreslic.

tak wiec 3d na starszych monitorach jest mozliwe tylko cholernie meczy oczy ;]

Opublikowano

Czyli odswierzanie wplywa na jakos 3D? Np. moja plazma ma czestotliwosc odswierzania 400Hz. Oznacza to, ze moje 3D bedzie lepsze od Twojego, bo masz np. 200Hz? :blink:

Co do samego 3D. Poprostu czuje sie rozczarowany, ze Nintendo na konsoli przenosnej osiaga efekt, ktory jestem sklonny nazywac 3D i bedzie mialo pisane pod to gry (bez okularow!), a Sony (a w przyszlosci i Microsoft z rynkiem konsol i PCtow) pojdzie na latwizne i sprawi nam 3D, ktore bedzie pewnie tylko rozszczepieniem obrazu, a nie autentycznym 3D, ktore obserwowane z roznych perspektyw, poznala ogladac obiety pod roznym katem. Nie jest zle, ze reklamuja nowa technologie. Zle jest, ze reklamuja ja jako "ojejciuja(pipi)e" co za ficzer.

Edytowane przez MakaPL

Opublikowano

no ja (pipi)ie wy(pipi)ilo mi posta, a takiego ladnego napisalem...

ok do rzeczy ;]

nie do konca jest tak jak napisales w tymi 400 i 200hz [google - wpisujesz kolejno hasła: technologia 3d, telewizory 3d, stereoskopia, ludzkie oko, (pipi)ane patenty na [...]]

btw. technologia 3d sony i nintendo to ta sama technologia tylko inne wyswietlacze, a prawdziwe 3d masz tylko w hologramie [jeli chodzi o ogladanie wszystkiego pod kazdym katem]

tip: google - holoprojektor

Opublikowano

Moze technologia ta same, ale inne efekty :) I tu jest juz koniec tematu jak dla mnie.

Opublikowano

niestety efekt ten sam.

roznica to okulary/bez okularów.

prezentacja odnosnie zastosowanej technologii w matrycy 3DS'a. http://www.cs.berkeley.edu/~jfc/DR/F03/lectures/lec27/lec27.ppt

gdyby ktos nie wiedzial jak to dziala ;] bo normalnej stereoskopii chyba nie trzeba objasniac

heh nie zdziwie sie jesli w przeciagu kolejnych miesiecy na allegro beda dostepne uslugi flashowania firmwareow zwykłych tv 120+hz.

magiczne 3d mode: enable.

Opublikowano

Czyli wystarczy, ze zalozysz okulary i osiagasz efekt 3D na konsoli stacjonarnej, taki sam jak na 3DS?

Opublikowano

obraz musi byc wyswietlany stereoskopowo.

okulary maja na celu wydzielenie wyswietlanych klatek obrazu dla prawego i lewego oka tak aby oszukac twoj mózg.

wyswietlacz w 3DS robi to samo co okulary takie 2in1 - jego budowa [masz to w tej prezentacji do ktorej zamiscilem link] oddziela 2 osobne obrazy dla prawego i lewego oka.

dlatego wyswietlany obraz w 3DS to polowa faktycznej rozdzielczosci ekraniku

___________--

illustration1.gif

tak dziala 3d w 3ds - 2 nalozone na siebie obrazy widoczne tylko dla jednego oka, kazdy z osobna.

Opublikowano

bardzo fajny patent ;]

gdyby jeszcze mozna bylo podlaczyc 2 pary sluchawek z osobnym sygnalem dzwiekowym... hmmm w zasadzie powinno to byc mozliwe nawet do 3par, tylko wymaga zabawy kablami i stosownego updateu fw ;] chyba nie ma na co liczyc

Opublikowano

ee, to ja wtedy zaloze normalne migawkowe i bede popie,rdalal w dwie gierki naraz!

Opublikowano

No nie powiem, bardzo ciekawy patencik. Widze, ze jestes fanbojem Sony, a nie Sonyslave'm jak ten nad toba (mam go na ignorze) :) Dzieki za info. Jednak wychodzi tez na to, ze ani PS3, ani 3DS nie osiagaja pelnego 3D o jakim marze :(

Edit: Skonczylem przed chwila Braida. Oja(pipi)e! Koncowka jest GENIALNA. Az mnie w srodku skurczylo jak zobaczylem o co w tym wszystkim chodzi. Absolutne arcydzielo.

Edytowane przez MakaPL

Opublikowano

A tymczasem, w krainie ludzi którym nie trzeba tłumaczyć podstaw funkcjonowania technologii o której mówią... link

Niektórym po prostu pękła żyłka w oku, że Sony za pomocą jednego update'u oprogramowania zrobiło ze swojej 4-letniej konsoli jedyny sprzęt stacjonarny na rynku mogący odtwarzać 3D i na tym polu przy starcie kolejnej generacji nie będą mieć sobie równych w dziedzinie softu.

....który na chwilę obecną ( i jeszcze jakiś czas) pozwala pograć w Wipeouta, Stardusta i demo Motorstorma, zmuszając przy okazji do kupienia TV kilkukrotnie drozszego od całkiem przyzwoitych modeli.

No po prostu posiadacze innych konsol zwijają się z zazdrości ;)

Nie mówiąc o tym, ze PC oferuje takie rozwiązanie o wiele taniej, umozliwiając zagranie w naprawde wiele rewelacyjnych tytułów (bioshock,Mass Effect 2...)

Sony po prostu przyspiesza , kosztem napaleńców sprzedaz swoich nowych produktów - nikt chyba nie ma watpliwość, ze gdyby MS produkował TV 3D, tak update byłby juz dawno na " klocku".

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.