Skocz do zawartości

Console Wars

Featured Replies

Opublikowano
ja to sie jeszcze zastanawiam po co ktos robi printscreeny naszych postow zeby je potem wyciagnac jak asy z rekawa :lol:

kwa, boje sie teraz pisac :/

Skrina to ty sam zrobiles - sprawdz sobie linka pod niego nawet :D

• Odpowiedzi 9,4 tys.
  • Wyświetleń 184,6 tys.
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Najpopularniejszy posty

• Szał na PS3 slim zaczął się od września i jakoś dwa miesiące po premierze nie może upaść. Kto śledzi wyniki sprzedaży na bieżąco ten wie. A na horyzoncie premiera jeszcze większych killerów... FF XIII

• Kocham ten temat   Edit: plus zostałem zminusowany przez Majora za to, że dałem link potwierdzający, że Sonyslave'y się mylą

• olaboga minusiki mi poleciały w profilu <beczy> nikt mnie nie lubi :<   a ja dawno nikomu nie dałem minusika... trzeba to zmienic! _______________ tej? kiedys były jakies plany stworze

Opublikowano

piraty na ps3- plota,nie wierzę,że to przerobili,tym bardziej,że co chwilę wychodzą nowe softy,które za każdym razem jeszcze bardziej zamykają furtkę do możliwości ingerencji w cokolwiek

brak podstawowych funkcji w 3.0 przez EA- plota nie wierzę,że jakakolwiek firma miałaby aż taki wpływ na Sony by ich szantażowała.Podobnie jak Grigori uważam,że po prostu technicy Sony nie zdążyli zoptymalizować tych bajerów do 3.0

obniżka ceny x360- widać,że MS ostro przeraził się perspektywy - tania ps3 slim + Uncharted2,nowy Ratchet i GT5 na święta i podjął odpowiednie kroki.Konkurencja w branży jest niesamowicie ważna bo zyskują na niej gracze.

Opublikowano
Taki już jest świat.

Grigori poprawka. Takie już jest SONY ;)

Opublikowano

@Grigori: Bardziej mi się wydaje, że różnica w przeliczniku bardziej wynika nie z dobroci MS, a z prostego faktu, że marka PS jest bardzo mocno zakorzeniona w Europie i duża obniżka może zagrozić przewadze X360 w EU i większej niż PS3 sprzedaży w tym regionie. W USA mają dużą przewagę, dlatego mogą sobie poobserwować jak X360 bedzie się sprzedawał jak będzie w cenie SLim i na tej podstawie pewnie będą konstruować dalszą politykę cenową. Jeżeli PS3 dostanie zbyt dużego przyspieszenia to może pchnie to MS do przejścia na niższy proces technologiczny, albo szybciej jeżeli już takie coś planują, bo nie trzeba przypominać, że z półtora roku temu jak chodziły ploty o Jasper to w parze mówili o jeszcze jednej płycie, która mialaby wejść po niej i mieć GPU i CPU na jednym układzie, chyba nie trzeba tłumaczyć jak bardzo koszty produkcji by spadły w takim przypadku.

Opublikowano
Skrina to ty sam zrobiles - sprawdz sobie linka pod niego nawet :D

jeszcze skleroza :o

Opublikowano

@Ficuś, mi się wydaje że MS już od kilkunastu tygodni planował obniżkę X360 (tak jak Sony). To nie jest tak, że w ciągu kilku dni ustalili "skoro Sony obniżyło - to my też"

Czy MS się przeraził b.dobrych exclusivów Sony? Pewnie tak, ale to Sony jako pierwsze obniżyło cenę - więc oni TEŻ czuli na karku premierę Forzy 3, Left 4 Dead 2 czy Halo 3 ODST :) Zgadzam się że zdrowa konkurencja jest potrzebna.

Ciekawi mnie tylko co zrobi Nintendo.

Z biznesowego punktu widzenia - to im zazdroszczę.

Z punktu widzenia (nas) graczy, to im współczuje dymania wszystkich, ze swoimi 250$ za Wii.

Opublikowano

Hmm gdyby to było tak długo planowane posunięcie to wg mnie ogłosiliby to na Gamescom ale oczywiście mogę się mylić :)

A Nintendo dalej ma wszystkie asy w rękawie.Na razie pewnie nie będą obniżać ceny i zostaną przy swoich 250$(kur.wa przecież tam w środku siedzi lekko podkręcony Gamecube !) .Będą spokojnie obserować słupki sprzedaży i jak poczują się zaniepokojeni to obniżą ceny na święta i wszystko wróci do normy(a mają do czego obniżać z uwagi na to jak pewnie "drogi" w produkcji jest Wii)

Opublikowano

Heh, "znawcy" z for internetowych swoje, a rynek swoje :) Zacofane i bezsilne Nintendo sprzedało już ponad 3 miliony Wii Sport Resort, a samo Wii sprzedaje się lepiej niż PS3 i X360 razem wzięte. I to w tej swojej "chorej" cenie. Nic, "znawcy i analitycy", żyjcie sobie nadal w swojej wieży z kości słoniowej.

Opublikowano
Nie wydaje mi się żeby na tym świecie byli ludzie - przynajmniej nie w znaczącej ilości - którzy czekają z wywieszonym językiem na obniżkę Wii i od niej tylko uzależniają zakup.

Racja, Wii w większości kupują casuale, dla których cena nie jest aż tak ważna, Nintendo o tym wie.

Poza tym przy podobnej cenie innych konsol (PS3, X0) mama z dzieckiem nie koniecznie musi kupić Wii.

Nintendo już nie ma asów. Zagrali wszystkie, a teraz się nimi bronią. Mieli w talii dwa - nowatorstwo i cenę. Oba powoli tracą na znaczeniu.

No na pewno te dwa asy zagrali, ale czy mają jeszcze jakieś? Zobaczymy...

Opublikowano

A czy tylko ja mam wrażenie, że te obniżki to raczej "obniżki" niż prawdziwe zjechanie cen w dół? W tej chwili powiem o polskim rynku, bo w końcu nas on najbardziej powinien interesować jako konsumentów.

Nowa cena detaliczna PS3 to 1349zł - no fajnie, tylko że jeszcze przed obniżką można było dostać konsolę w tej cenie, więc gdzie tu ta obniżka? Na pewno w sklepach będzie można (już można?) wyrwać jakieś okazje o 100zł taniej, ale i tak polska cena jest śmieszna zważywszy na to, że w cywilizowanej Europie konsola będzie kosztować 299 Euro. Czy to równa się 1349zł? Szkoda, bo wydawało się że w ostatnich latach Sony Polska zaczyna bardzo pozytywnie zaskakiwać niskimi cenami, a tymczasem chyba panujący kryzys zmusza firmę do takich zagrywek.

Teraz dzisiejszy news - Xbox 360 Elite za 1099zł. Wygląda już lepiej, prawda? Tylko że w zestawie nie będzie już kabla HDMI, a poza tym myślę że zdecydowana większość graczy jednak woli zakupić Premiuma, który został wycofany. No i co teraz, Premiuma można było dostać mocno poniżej tysiaczka, a teraz za Elite trzeba będzie przymusowo płacić 1100zł? Wiadomo - Arcade pomijam, zresztą w UK ta konsola oficjalnie podrożała, ktoś wie jak sprawa będzie wyglądać w Polsce?

Zmierzam do tego, że ktoś kto trzymał na przykład 800zł licząc na obniżkę wszystkich modeli konsol i zakup takiego X360 Premium, musi odłożyć swoje plany na później. Zamiast ośmiu stówek będzie musiał bowiem zapłacić ich jedenaście - racja, za konsolę z większym dyskiem, ale przecież nie każdemu musi na nim zależeć prawda? Ja gram na konsoli z 20GB dyskiem i jakoś żyję, a 60GB z Premiuma w pełni by mnie zadowalało - nie potrzebowałbym dopłacać kasy na Elite, by tylko dostać dwa razy większy dysk. Z PS3 sprawa wygląda podobnie - niby cięcie ceny jest, a (przynajmniej my Polacy) bardzo tego nie odczujemy, bo wiele mniej konsola teraz nie kosztuje. Niech mi ktoś tu wyjaśni co jest nie tak, bo chyba tylko ja tego nie rozumiem ;) ?

Edytowane przez Sarge

Opublikowano
Heh, "znawcy" z for internetowych swoje, a rynek swoje :) Zacofane i bezsilne Nintendo sprzedało już ponad 3 miliony Wii Sport Resort, a samo Wii sprzedaje się lepiej niż PS3 i X360 razem wzięte. I to w tej swojej "chorej" cenie. Nic, "znawcy i analitycy", żyjcie sobie nadal w swojej wieży z kości słoniowej.

o ile nie zazwyczaj nie toleruje "znafców" internetowych, ktorzy zawsze lepiej wiedza jakie bledy popelnia sony przy marketingu czy ile traci na jednej konsoli i o ile by podskoczyla sprzedaz przy obnizce cen tak teraz musze stanac w ich obronie

poczytaj sobie np starsze numery pe

przed premiera tej generacji, zaraz po premierze i praktycznie caly czas wii (troche tez ds) byla wrozona kleska

i te proroctwa calkiem sensowne sie wydawaly

rzeczywistosc tylko jako sie nie chce dopasowac

Opublikowano

@Sarge, patrzysz przez pryzmat złotówek, a zapominasz, o tym, że złotówka (do dolara i ojro) straciła na wartości. W tamtym roku konsole były tańsze niż teraz, bo złotówka była mocniejsza. Jak się waluty u normalizują (trochę ponad 3zł za euro), to i będzie widoczna obniżka cen konsol w Polsce.

Opublikowano

to ceny oficjalne producenci obnizyli, a nie ceny jakie sa na rynku rzeczywiste

normalnym jest ze rynek nie reaguje tak na zmiany cen jak te oficjalne ceny bo wszystko zawsze ma podobny przebieg, nowy produkt cena ustalona np 2000zl wszsytko na poczatku w tych granicach bazuje, z czasem cena w sprzedazy maleje, promocje itd (cena producenta sugerowana bez zmian)

po pewnym czasie spadek na rynku jest tak duzy ze ta cena sugerowana to kosmos

pozniej oficjalnie producenci obnizaja ceny i powtorka z rozrywki, a cena ktora obnizyli sugerowana nijak sie ma do rynku bo taka cena juz dawno zostala osiagnieta i stad zmiany cen rzeczywistych nie sa nie beda tak odczuwalne jakbysmy chcieli...

lepsze kurioza wystepuja np w telewizorach, cena sugerowana np 9000zl. a w sklepach mozna kupic po 6000zl.

nie swirujcie ze kiedykolwiek patrzyliście na sugerowane ceny producenta, a nie na ceny jakie sa w rzeczywistosci w sklepach internetowych...

ELITE ma kosztowac teraz oficjalnie po cieciach 249Euro, za tyle to ja w promocji kupowalem Elite w MM niemieckim bez problemu i to jeszcze z grami

PS3 ta sama historia do tej pory lezaly w MM niemieckim po 299Euro

tak samo SLIM, kto pisal ze wszedzie bedzie po 1349zl? po linkach w dziale ze slimem widac ze cena realna bedzie 1200zl, a zestaw z gra i pilotem 1300zl

po za tym w PL mamy 22% vat i to tez ma znaczenie, jeszcze wieksze wahania walut, mozliwe ze cena netto bedzie zblizona np za ELite u nas i na zachodzie, tylko vat zrobi swoje bo jest zazwyczaj wiekszy

jakbysmy byli w strefie euro problemow by nie bylo, obowiązywałaby cena sugerowana jak wszędzie gdzie jest euro...

ceny podane to ceny SUGEROWANE, a nie ceny za jaka producenci sprzedaja konsole na rynek czy za jekie ceny my mamy je kupowac, to nie komuna...

Edytowane przez Juchy

Opublikowano

Sarge: Ale o czym Ty w ogóle mówisz, dostajesz Elite w cenie Premium i marudzisz. I nie mów, że mogłeś dostać Premium poniżej tysiaka a teraz trzeba płacić 1100zł bo porównujesz cenę Pro jaka była w mniejszych sklepach z ceną sugerowaną Elite, a to zupełnie dwie różne sprawy, podam Ci prosty przykład, cena sugerowana PS3 Slim to 1350zł, a np. w Ultima ta sama konsola + Killzone 2 stoi po 1300zł, czy teraz widzisz jaką głupotą jest porównywanie ceny sugerowanej z faktyczną jaką zastaniesz w sklepach. Jak Pro mogłeś kupić za mniej niż tysiaka to za tyle samo kupisz teraz Elite ze 120Gb dyskiem, na co tu narzekać.

Jak po raz n'ty widzę jak ktoś wyjeżdża z kablem HDMI to mi już ręce opadają. 5zł w markecie, taka jest realna wartość kabla HDMI.

A jeżeli chodzi o cenę PS3 Slim to co, myślisz, że Sony będzie dopłacać do konsoli dla biednych Polaków, to nie jest instytucja charytatywna, ciesz się, że nie sprzedają konsoli po kosztach produkcji.

A co do UK to gadanie, że tam X360 podrożał nie jest do końca zgodne z prawdą, bo podrożał o 30 Funtów Arcade, a Elite tanieje o 30 Funtów, czyli można powiedzieć, że tam klienci praktycznie wychodzą na zero tyle, że tam z uwagi na kurs walut mieli najtańszą konsolę w Europie.

A teraz co do Wii - sprzedaż spada, ale ciągle jest cholernie wysoka, dlatego nie będzie co najmniej przez rok obniżki, jakbyście mieli produkt, który sprzedaje się na pniu nigdy byście nie obniżyli ceny.

Opublikowano

Zdaję sobie sprawę, że sugerowane ceny producenta z czasem nijak się mają do tych sklepowych, ale nie o to mi tutaj chodzi... Mam na myśli raczej to (jeśli już jesteśmy przy temacie X360), że Microsoft tą obniżką praktycznie zmusza część graczy do wydania jeszcze większych pieniędzy na konsolę niż dotychczas. Ktoś, kto liczył na obniżkę Premiuma już niedługo nie będzie mógł kupić tego modelu, a będzie musiał zapłacić jeszcze więcej niż za dotychczasową wersję z 60GB dyskiem. Mam na myśli fakt, że dla osoby, którą Elite do tej pory w ogóle nie interesował, to żadna obniżka i taka persona niejako zmuszana jest do kupna Elite'a (tym bardziej, jeśli Arcade podrożeje nie tylko w UK).

To trochę taki chwyt marketingowy Microsoftu, że niby wprowadzili obniżkę, a tak naprawdę klienci muszą płacić jeszcze więcej za tą samą konsolę, tylko trochę bardziej dopakowaną jeśli chodzi o dysk. Takie mam wrażenie i trochę mi się przez to te ostatnie obniżki nie podobają :) .

Sarge: Ale o czym Ty w ogóle mówisz, dostajesz Elite w cenie Premium i marudzisz. I nie mów, że mogłeś dostać Premium poniżej tysiaka a teraz trzeba płacić 1100zł bo porównujesz cenę Pro jaka była w mniejszych sklepach z ceną sugerowaną Elite, a to zupełnie dwie różne sprawy, podam Ci prosty przykład, cena sugerowana PS3 Slim to 1350zł, a np. w Ultima ta sama konsola + Killzone 2 stoi po 1300zł, czy teraz widzisz jaką głupotą jest porównywanie ceny sugerowanej z faktyczną jaką zastaniesz w sklepach. Jak Pro mogłeś kupić za mniej niż tysiaka to za tyle samo kupisz teraz Elite ze 120Gb dyskiem, na co tu narzekać.

Hej, przecież już we wrześniu 2008 roku była obniżka, że X360 Premium w cenie detalicznej kosztowało 889zł, Arcade za 669zł, a Elite... uwaga, 1099zł :) . Jak więc widać, już rok temu mieliśmy tą samą cenę za Elite i to bodajże z kablem HDMI którego teraz nie będzie. Inna sprawa, że potem w wyniku kryzysu ceny były coraz wyższe i tak dochodzimy do dzisiejszego momentu, kiedy to następuje obniżenie cen, które tak naprawdę powracają do stanu sprzed roku :) . Na poprawkę trzeba też wziąć fakt, że Premium został wycofany, a Arcade obecnie kosztuje więcej niż te niecałe 7 stówek.

Opublikowano

Sytuacja w UK nie ma nic wspólnego z resztą Europy, cała Europa płaci równowartość w Euro, a w UK cena Arcade w Funtach nie była rownowartością ceny w Euro tylko sporo niższą, teraz rozumiesz ?

Nie porównuj cen z przed roku bo wcześniej nie było żadnych obniżek, to był wynik bardzo silnego kursu złotówki, ale w Euro płaciliśmy cały czas tyle samo co reszta Europy, najlepiej jak sobie policzysz, wtedy Euro stało po 3.2zł i jakby dzisiejszą cenę czyli 250Euro przeliczyć po tamtym kursie to cena sugerowana Elite była by .. tadam - 800zł.

Opublikowano

Oj, nie wydaje mi się... Chwilka w Google i pierwsze z brzegu linki na jakie się natknąłem:

http://www.gazetalubuska.pl/apps/pbcs.dll/...GRY16/821615275

http://www.gry.gildia.pl/news/2008/09/micr...bniza_ceny_x360

http://infojama.pl/3922,aktualnosc.aspx

http://www.benchmark.pl/aktualnosci/Micros...tych-13578.html

Nie mów mi, że to wynik silnego kursu złotówki, bo to po prostu była OFICJALNA obniżka, którą Microsoft wprowadził dokładnie 19 września 2008 roku w Europie. Potem z czasem ceny rosły i obecna obniżka ceny Elite to powrót do stanu sprzed roku właśnie. Nie ma co tego ukrywać i właśnie do tego piję, iż nie ma się specjalnie z czego cieszyć moim zdaniem - IMO świetny interes zrobili ludzie, którzy właśnie wtedy kupili konsolę, gdyż wygląda na to, że jeszcze długo nie doczekamy się Xboxa 360 w jakiejkolwiek wersji poniżej 700zł (cena Arcade rok temu).

Opublikowano

Nie no rozbrajasz mnie brakiem logicznego myślenia.

Wejdź sobie pod ten link i zobacz jak się prezentował poziom cenowy i czy teraz płacimy w Euro/Dolarach więcej niż rok temu.

http://en.wikipedia.org/wiki/Xbox_360

Jak rok temu Elite kosztował 1100zł a kurs Euro był 3.2 to płaciłeś za tego Elite równowartość 343 Euro, a dzisiaj płacisz 250 Euro tyle że Euro jest przeliczane po 4.5zł. Jak możesz tego nie łapać, już prościej się nie da wytłumaczyć...

Edytowane przez donsterydo

Opublikowano

No tak, ale przeciętnego konsumenta powinno interesować to, że rok temu płacił 1099zł i teraz też ma płacić 1099zł... Kursy kursami, ale z portfela ubywa tyle samo :P . To samo jeśli chodzi o "europejską cenę" - rok temu było 299 Euro za Elite, dziś tyle samo po obniżce...

Ja rozumiem że kiedyś był inny kurs złotówki itd., ale cały czas chodzi mi o to, że jeśli byłbym na miejscu biednego Kowalskiego, który od roku nie może sobie pozwolić na wydatek rzędu tysiąca złotych na konsolę, no to ta cała obniżka nie ma dla niego żadnego znaczenia. W końcu dalej musi on wydać taką samą gotówkę, więc akurat w tym względzie nic tego nie zmienia :) .

A najważniejsze :D - to, że napisałem w tym temacie nie znaczy że chcę tu wszczynać jakieś wojny konsolowe ;) . Po prostu w tym topicu dyskusja na temat obniżek wydała mi się najbardziej zaawansowana, więc i najrozsądniej było według mnie właśnie tutaj podzielić się swoim punktem widzenia.

Opublikowano

Jeżeli biedny Kowalski interesuje się obniżkami ogłaszanymi przez centralę Microsoftu to wie także, co to kursy walut.

Opublikowano

Jeszcze raz jak mówisz, że rok temu po obniżce Elite kosztowało 300Euro to nie kosztuje tyle samo co dzisiaj bo od jutra przecież będzie kosztować 250 Euro w całej Europie.

Jeżeli mówisz tylko o Polsce to można powiedzieć, że rok temu mieliśmy "obniżkę" ale faktycznie to MS Polska dostosował tylko cenę do kursu, który w przypadku Polski był strasznie niestabilny w ciągu 2ch lat Euro z 4zł wskoczył prawie na 3zł, żeby później wskoczyć prawie na 5zł żeby teraz dojść do 4zł - to nie jest normalna sytuacja, gdyby nie było żadnych zawirowan na rynku czyt. kryzys to cały czas mielibyśmy mniej więcej stabilny kurs i z roku na rok cena by spadała i teraz byśmy mieli Elite po ok. 800zł.

Opublikowano

A nie 250 funtów? Jeśli chodzi o Euro to zdaje mi się, że dalej będzie to 299...

Ale nieważne :) . Idea mojego pierwszego postu była taka, że tak naprawdę po tej obniżce nie zapłacimy za bardzo mniej niż jeszcze ten nieszczęsny rok temu... Może mówiąc o X360 za bardzo zaatakowałem w swoich słowach Microsoft - po prostu trochę zirytowało mnie, że fizycznie wcale mniej gracze za nową konsolę teraz nie zapłacą. Tzn. mniej niż miesiąc temu - tak, ale już mniej niż rok temu (kiedy ceny naprawdę baardzo spadły w dół) - nie. Podsumowując, tylko pogratulować wyczucia osobom, które zakupiły iXy po wrześniowej obniżce w poprzednim roku :) .

Opublikowano

W Funtach Elite będzie stało po 200, a w Euro 250.

Sarge możesz podziękować Amerykanom, że syf zrobili w gospodarce :)

Opublikowano

300 Euro, nie 250.

edit. Racja, 250. Pomyliło mi się z ceną PS3 Slim

No Sarge, niby masz rację, ale raz, że cena 1099 jest ceną sugerowaną, bankowo w Saturnach i innych MM będzie 100 mniej. Dwa, jak ceny walut spadną (a powinny) to ceny będą jeszcze niższe, bo konsole będą taniec z nizszego pułapu.

Edytowane przez Albert Wesker

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.