Skocz do zawartości

Console Wars

Featured Replies

Opublikowano

Nie symulatory randek tylko gwałtu... chociaż może dla dżapańców to jedno i to samo :P

• Odpowiedzi 9,4 tys.
  • Wyświetleń 184,6 tys.
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Najpopularniejszy posty

• Szał na PS3 slim zaczął się od września i jakoś dwa miesiące po premierze nie może upaść. Kto śledzi wyniki sprzedaży na bieżąco ten wie. A na horyzoncie premiera jeszcze większych killerów... FF XIII

• Kocham ten temat   Edit: plus zostałem zminusowany przez Majora za to, że dałem link potwierdzający, że Sonyslave'y się mylą

• olaboga minusiki mi poleciały w profilu <beczy> nikt mnie nie lubi :<   a ja dawno nikomu nie dałem minusika... trzeba to zmienic! _______________ tej? kiedys były jakies plany stworze

Opublikowano

MS potrafi sprzedać lepiej grę bez numerka w tytule, a Sony zasysa. PS3 to dobra konsola, ma dobre i ciekawe gry, ale ze sprzedażą gorzej. Jestem przeciwny spuszczaniu się przy wynikach bo od tego rosną włosy na plecach, ale w obecnym rynku gier wideo jest bardzo ważny. To nie tak jak z filmem czy muzyką gdzie można znaleźć swoją niszę nawet z niezłą produkcją i jest git. Gra wideo musi się sprzedać bo jak nie to z reguły jest kiepsko, może za parę lat będzie lepiej. Już teraz EA wykorzystuje nowy model marketingu "Kup, a jak nie to spierdalaj".

Sony od początku PS3 nie potrafi się sprzedać na rynku konsol... Jedynie co zrobiło wrażenie to MGS4 który sprzedał się lepiej niż poprzednik oraz Heavy Rain który zrobił nie małe zamieszanie. Chociaż wynik LBP na poziomie 3,5 mln też zły nie jest, a nawet powiedziałbym, że bdb biorąc pod uwagę jego "ciepłe" przyjęcie. Ważne, że gra zapisała się w świadomości graczy. No jeszcze może Uncharted 2, ale jak na blockbustera powinno być lepiej. A tak to bida.

Nie zawsze jest to regułą. Alan Wake i Too Human są najlepszymi przykładami.

Ten crap sprzedał się dobrze, bo Kojima nagadał, że to ostatnia część.

Opublikowano

Akurat te dwa tytuły to była większa przesada niż GT5 jeśli chodzi o deweloping. Ogólnie ta jazda z PD jest czasami przesadzona. Blizzard robi gry przez większość dekady i wszyscy są happy(które nie za bardzo pokazują coś nowego, Starcraft 2 wygląda tak jakby Company of Heroes nie wyszło, a Diablo to w ogóle). Too Human to crap, a Alan Wake mimo, że bdb to i tak mógłby wyjść spokojnie wcześniej. Podobnie jak FFXIII. Przynajmniej w GT5 jest masa contentu, ale i tak podziału samochodów nie wytłumaczy. Chociaż i tak takich modeli jak premium jeszcze nie było i pewnie nie będzie już w tej generacji.

Edytowane przez MajorZero64

Opublikowano

Kilka gier Sony bez numerka w obecnej generacji.

Resistance: Fall Of Man 3.71 mln

Infamous 1,64 mln

Uncharted Drake's Fortune 3,29 mln

LittleBigPlanet 3,65 mln

Motorstorm 3,52 mln

Eyepet 500 tys - tutaj akurat słabo

Jeszcze by się coś znalazło, ale nie chce mi się szukać. Jak widać, aż tak kiepsko nie jest.

Opublikowano

Zacznę od tego, że Sony ma zupełnie inny model biznesowy. Po przemyśleniu sprawy dochodzę do wniosku nie tak na prawdę nie ma potrzeby porównywania wyników exów z PS3 i 360. Gry na PS3 sprzedają się takiej ilości, która pozwala na tworzenie kolejnych coraz lepszych i efektownych gier. Nawet inFamous 2 wygląda i rusza się dużo lepiej. Jeśli studia SCE nie przynosiłyby zysków to już dawno nie byłoby kolejnych Uncharted, Killzone czy MotorStorm. Są konsekwentni w tym co robią i chyba dobrze. Zarabiają, uczą się na błędach, dostarczają dużo gier wysokiej jakości. Powstają kolejne kolekcje jak to pisał Słupek w temacie LBP2. Czyli nie jest tak źle jak to może wyglądać. Póki dostarczają gry na PSP i PS3 to dobrze.

Opublikowano

Infamous 1,64 mln

LittleBigPlanet 3,65 mln

Motorstorm 3,52 mln

Jeszcze by się coś znalazło, ale nie chce mi się szukać. Jak widać, aż tak kiepsko nie jest.

Ale co dziwne np sequele Motorstorma czy Resistance sprzedały się znacznie gorzej, a U2 bardzo podobnie (pewno do 4 dobije ale dużo więcej to wątpię), a konsol było znacznie więcej, chyba zadziałała magia tytułów startowych.

Opublikowano

Zacznę od tego, że Sony ma zupełnie inny model biznesowy. Po przemyśleniu sprawy dochodzę do wniosku nie tak na prawdę nie ma potrzeby porównywania wyników exów z PS3 i 360. Gry na PS3 sprzedają się takiej ilości, która pozwala na tworzenie kolejnych coraz lepszych i efektownych gier. Nawet inFamous 2 wygląda i rusza się dużo lepiej. Jeśli studia SCE nie przynosiłyby zysków to już dawno nie byłoby kolejnych Uncharted, Killzone czy MotorStorm. Są konsekwentni w tym co robią i chyba dobrze. Zarabiają, uczą się na błędach, dostarczają dużo gier wysokiej jakości. Powstają kolejne kolekcje jak to pisał Słupek w temacie LBP2. Czyli nie jest tak źle jak to może wyglądać. Póki dostarczają gry na PSP i PS3 to dobrze.

No właśnie, jak widać dla Sony wyniki są wystarczające by wydawać sequele, czy kolejne gry, a to dla graczy jest najważniejsze.

Opublikowano

Nie, tu zadziałała magia długiego bundlowania gier :) Przynajmniej w przypadku pierwszego Resistance i Uncharted. Analogiczny przypadek do Lego Batman i Sega Superstar Tennis na X360 (albo Forza 2).

Opublikowano

Infamous 1,64 mln

LittleBigPlanet 3,65 mln

Motorstorm 3,52 mln

no tak jak te gry były wciskane do co drugiej ps3 poza EP i Infamous.

Edytowane przez bigdaddy

Opublikowano

Microsoft podobno tak dużo zarabia na swoich grach ekskluzywnych z Halo na czele, to gdzie jakieś nowe marki? No tak, zafundują za to zjazd pontonem i mizianie tygryska. :potter:

Opublikowano

Jak zwykle dobry wynik 360. :thumbsup: Ale MS dzielnie walczy!

to zabawne, że fanów PS3 tak bardzo interesuje japoński rynek, za to jak donsterydo wrzuci z USA jakiś wynik NPD to od razu "co mnie obchodzi USA!!11 głópie hamburgery!!"

PS3 w japonii się sprzedaje, gry na nią już nie (oczywiście poza kretyńskimi jrpgami i grami o czarodzejce z księżyca i innych takich)

Opublikowano

Microsoft podobno tak dużo zarabia na swoich grach ekskluzywnych z Halo na czele, to gdzie jakieś nowe marki? No tak, zafundują za to zjazd pontonem i mizianie tygryska. :potter:

4-5 nowych marek na TGS, sony robi to co najlepiej trzepie kasę na tych samych grach, same kontynuacje, nic nowego.

lbp2 w 2011, i niby 2010 to jest rok ps3? od marca do końca roku tylko gt5, a prorocy z CW przepowiadali śmierć Xa :sweat:

Edytowane przez bigdaddy

Opublikowano

Jak zwykle dobry wynik 360. :thumbsup: Ale MS dzielnie walczy!

to zabawne, że fanów PS3 tak bardzo interesuje japoński rynek, za to jak donsterydo wrzuci z USA jakiś wynik NPD to od razu "co mnie obchodzi USA!!11 głópie hamburgery!!"

Ja tylko się śmieję z tych żałosnych wyników 360 w KKW. Nie unoś się.

Opublikowano

4-5 nowych marek na TGS, sony robi to co najlepiej trzepie kasę na tych samych grach, same kontynuacje, nic nowego.

lbp2 w 2011, i niby 2010 to jest rok ps3? od marca do końca roku tylko gt5, a prorocy z CW przepowiadali śmierć Xa :sweat:

Jakie to marki? Bo to chyba jakieś niszowe na Kinecta gry taneczne.

NA PSP wyjdzie jeszcze God of War Ghost of Sparta.

W 2011 będzie lepiej o ile nic nie przełożą. Infamous 2, LBP2, Killzone 3, the Last Guardian...

Opublikowano

... Uncharted 3 z nurkowaniem included :)

Opublikowano

Jak zwykle dobry wynik 360.  :thumbsup: Ale MS dzielnie walczy!

PS3 w japonii się sprzedaje, gry na nią już nie (oczywiście poza kretyńskimi jrpgami i grami o czarodzejce z księżyca i innych takich)

Ja to widzę tak, że skoro ktoś wkleja wyniki spoza naszego regionu, to dla dopełnienia całości trzeba też wkleić z trzeciego. 

Opublikowano

Nie byłbym taki pewien. Koniec 2011 to akurat dwa lata na developing, dzisiaj to standard. Chętnie bym przytulił.

Opublikowano

Uncharted 3 na bank nie wyjdzie w 2011

A jak było z dwójką? Informacje o grze wypłynęły na końcu 2008r lub na początku 2009 (nie pamiętam).

Opublikowano

Zawsze można coś wywalić, np. Resistance 3 albo The Last Guardian :D

PS. mogliby już na VGC zaktualizować wyniki dla USA bo mnie ciekawość zżera :P

Edytowane przez donsterydo

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.