Skocz do zawartości

Console Wars

Featured Replies

Opublikowano
Prowo albo debil

Pisz po Polsku. Zwyczajnie - online jest zdecydowanie lepszy na ixie, multiplatformy też są lepszy na ixie, KZ2 to jak dla mnie ciężki balas, a Wipout to nie moje klimaty.

• Odpowiedzi 9,4 tys.
  • Wyświetleń 184,6 tys.
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Najpopularniejszy posty

• Szał na PS3 slim zaczął się od września i jakoś dwa miesiące po premierze nie może upaść. Kto śledzi wyniki sprzedaży na bieżąco ten wie. A na horyzoncie premiera jeszcze większych killerów... FF XIII

• Kocham ten temat   Edit: plus zostałem zminusowany przez Majora za to, że dałem link potwierdzający, że Sonyslave'y się mylą

• olaboga minusiki mi poleciały w profilu <beczy> nikt mnie nie lubi :<   a ja dawno nikomu nie dałem minusika... trzeba to zmienic! _______________ tej? kiedys były jakies plany stworze

Opublikowano

Exy to nie tylko K2 i W HD ale też LBP,Pacific Rift,Uncharted,Resistance2 itp choć przyznam się,że to rzecz gustu która konsola oferuje lepsze exy(jednoznacznie jedynie pod względem technicznym wygrywają te na ps3).Ja się ciesze z ps3 z uwagi,że oferuje exy lepiej trafiające w mój gust.Z tych na x360 zazdroszczę tylko Forzy3 i Gears of War.Fenomen Halo jest do mnie chory a Mass Effect mnie nie kręci(nie bijcie) ale oczywiście każdy ma inny gust.

O ile z początku multiplatformowe gry mnie wkurzały bo działały zauważalnie gorzej i wyglądały brzydziej to teraz jest już kolosalna poprawa i albo jest tak samo albo różnica jest kosmetyczna.

Opublikowano
Bzdura. Każdy ex od developerów first party Sony, to przykład programistycznego kunsztu i pieczołowitości włożonej w każdy etap produkcji. Może exy na XO są tej samej klasy co multiplatformy, ale wewnętrzne dzieła Sony są konkurencją tylko dla samych siebie.

Z wyjątkami, bo nawet ja potrafię docenić najlepsze exy XO, a gry tej generacji third party, które dorównują w każdym aspekcie tym first party można policzyć na palcach jednej ręki.

Chociaż to jeszcze zależy co rozumiecie pod pojęciem dominacji. Bo jeśli idzie i ilość sprzedanych egzemplarzy, nie jakość, to się zgadzam.

To już jest fanbojowy bełkot. Motorstorm jest fajną gierką, ale czy jest to przykład programistycznego kunsztu? Nie powiedziałbym. Ratchet to samo, bardzo dobra gra, ale nie jakiś hiper przebój. Tym bardziej Resistance. To wszystko bardzo dobre gry, ale nie przesadzaj z tą jakością. Killzone, Uncharted - zgadza się, te gry są wyjątkowe i jeżeli będę kupował PS3 będą na liście zakupów razem z konsolą. Coś ominąłem? LBP?

Opublikowano

Jak ktoś ma już jedną konsolę to zakup kolejnej przyjdzie mu ciężej, większość gier to teraz multiplatformy, a EX'y są z różnych gatunków i rzadko jest tak żeby wszystkie się podobały, dlatego często wychodzi na to, że trzeba by tę dodatkową konsolę kupić dla paru gier. Ja już się zastanawiałem nad kupnem Slima przy premierze, ale jak się zacząłem zastanawiać, w które gry chcę zagrać to mi wyszło, że Valkyria Chronicles i Killzone 2 a dalej to God of War 3 i Heavy Rain, ale tych gier nawet nie ma na rynku jeszcze, więc wydawanie 1300zł na dwie gry trochę mija się z celem, już wolę te pieniądze wydać dobre multiplatformy i ex'y na X360, których pod koniec tego i na początku przyszłego roku będzie zatrzęsienie. Tak samo jest z każdą inną konsolą.

Opublikowano
Exy to nie tylko K2 i W HD ale też LBP,Pacific Rift,Uncharted,Resistance2 itp choć przyznam się,że to rzecz gustu która konsola oferuje lepsze exy(jednoznacznie jedynie pod względem technicznym wygrywają te na ps3).Ja się ciesze z ps3 z uwagi,że oferuje exy lepiej trafiające w mój gust.

Ressistance jest okrutnie ch8uj8wy, Uncharted 1 mi się zupełnie nie podobało (nieśmiertelni przeciwnicy WTF?!). Na dwojkę czekam jednak z wypiekami. I na Heavy Rain - co z tego skoro tych gier jeszcze nie ma?! A wszyscy wiemy jak do tej pory wyglądały gry na trailerach sonego. Motorstorm mam 1. Jedno wielkie demo. Pierwsza część mi więc w zupełności wystarczy. Zresztą ta gra jest zbyt frustrujące - w życiu nie widziałem tak oszukującej konsoli.

teraz jest już kolosalna poprawa i albo jest tak samo albo różnica jest kosmetyczna

ghostbusters-the-video-game-ss-30.jpg

Po prawej wersja na PS3

http://files.xboxic.com/xbox-360/ghostbust...stbusters27.jpg

Dla odmiany wersja na PS3 po lewej.

Na domiar złego wersja na PS3 nawet nie chodzi w HD [*]

O czym my w ogóle rozmawiamy? Pruuuuut, kupka :(

Opublikowano

Do GB pracuja juz nad patchem naprawiajacym te niedorobki jak slabe textury czy mniejsza rozdzielczosc.

Wydaje mi sie ze multiplatformy lepiej dzialaja/wygladaja/itp na 360 - co jakis gameplay, wywiad, testdemo to ktos trzyma pada od 360 lub sa przedstawione specyficzne przyciski pada jak ABXY

Opublikowano
Do GB pracuja juz nad patchem naprawiajacym te niedorobki jak slabe textury czy mniejsza rozdzielczosc.

Jak już ci co mieli kupić i przejść tę grę dawno to zrobili :) A poza tym w róznych badaniach wychodzi, że ok. 30% graczy konsolowych nie korzysta z usług sieciowych, więc będą mogli obejść się smakiem, dlatego dla mnie łatanie poważnych niedoróbek w grach poprzez ściągalne patche zawsze było trochę śmieszne.

Opublikowano
Jaki kur.wa fanbojski bełkot

Oj, moderatorowi nie przystoi. Przystopuj zdeczka.

Opublikowano
Jaki kur.wa fanbojski bełkot - Ty czytasz co ja piszę?

Bzdura. Każdy ex od developerów first party Sony, to przykład programistycznego kunsztu i pieczołowitości włożonej w każdy etap produkcji. Może exy na XO są tej samej klasy co multiplatformy, ale wewnętrzne dzieła Sony są konkurencją tylko dla samych siebie.

Czyli twierdzisz, że np. takie Gears Of War jest na poziomie dajmy na to Army of Two albo Fifty Cent: Blood on da Sand yo? Albo Forza to może sobie tylko powalczyć z Gridem w czasie gdy GT, Killzone, Uncharted, Motorstorm są po prostu bezkonkurencyjne w swojej dziedzinie?

Fakt, czysty obiektywizm.

Opublikowano
Przypominam z czym tutaj polemizuje. Ze stwierdzeniem że multiplatformy dominują w tej generacji.

No ten fakt jest niezaprzeczalny. Mi bardziej chodziło o to, że z wcześniejszej (całej, a nie tylko cytowanego przeze mnie fragmentu) Twojej wypowiedzi można wysnuć wnioski, że 90% exclusive-ów na X360 są podobnej jakości do tytułów multiplatformowych a te 10% "wyjątków" są ciut lepsze, ale i tak gorsze od obojętnie której gry Sony, gdyż gry z tej stajni są "konkurencją tylko dla samych siebie".

Sony wydaje naprawdę dobre tytuły, a w ilości wewnętrznych studiów zajmujących się produkcją gier napewno przebija MS, ale żeby stwierdzać, że te gry są bezkonkurencyjne w swojej dziedzinie? Lekka przesada imo.

Edytowane przez teddy

Opublikowano

Mi chodziło o tą wypowiedź:

Każdy ex od developerów first party Sony, to przykład programistycznego kunsztu i pieczołowitości włożonej w każdy etap produkcji. Może exy na XO są tej samej klasy co multiplatformy, ale wewnętrzne dzieła Sony są konkurencją tylko dla samych siebie

Sorry, jak dla mnie jest to fanbojowy bełkot. Uważasz, że Motorstorm 1 i 2 to najpiękniejsze wyścigi tej generacji? Albo Resistance 1 i 2 to najpiękniejsze fpp tej generacji? Albo nawet jedne z najpiękniejszych? A może grywalnościowo też biją inne tytuły? Litości. Spójrzmy na najlepsze gry tej generacji wg gamerankings

1. GTA 4 (multiplatforma)

2. Super Mario Galaxy (Wii)

3. The Orange Box (multiplatforma, ale wersja na PS3 ssie)

4. Bioshock (multiplatforma)

5. Little Big Planet (PS3)

6. Zelda: TP (Wii)

7. Call of Duty 4 (multiplatforma)

8. Gears of War (X360)

9. Oblivion (multiplatforma)

10. Halo 3 (X360)

11. Street Fighter 4 (multiplatforma)

12. Gears of War 2 (X360)

13. MGS4 (PS3)

14. Fallout 3 (multiplatforma)

15. Super Smash Bros Brawl (Wii)

16. Metroid Prime Trilogy (Wii)

17. Guitar Hero 2 (multiplatforma)

18. Rock Band 2 (multiplatforma)

19. Rock Band (multiplatforma)

20. RE4 Wii (Wii)

21. Mass Effect (X360)

22. GRAW (X360)

23. Killzone 2 (PS3)

Wszystkie te gry mają powyżej 90%. Na liście jest 5 exów na Wii, 3 exy na PS3, 5 exów na X360 i 10 (DZIESIĘĆ) gier multiplatformowych. Nadal twierdzisz, że to nie multiplatformy rządza tą generacją? Zgodnie z Twoimi twierdzeniami tą listę powinny zdominować gry na PS3. A sa ledwie 3.

Opublikowano

Nie mówię o sprzedaży a o ocenach. Porównanie z samochodami jest chybione, Lambo kosztuje troszkę więcej niż Opel czy Fiat. Killzone tyle samo co CoD4. Czyli co, gry na PS3 są ładne tyle, że ani sprzedażą ani ocenami konkurencji nie przeganiają. Więc po co im ta grafa?

Opublikowano

@Grigori, pisałeś "konkurencją samą dla siebie" moim zdaniem to odnosi się tylko do dwóch gier, Killzone 2, który był najładniejszy, a za chwile potem Uncharted 2 jeszcze ładniejszy. Reszta Exów na PS3 ma wysoki poziom graficzny, ale jakoś nie odbiegają od reszty (exów na Xa czy multiplatform).

Opublikowano
Sorry, ale nie mamy o czym gadać.

Ale coś jeszcze powiem. Odnośnie ceny - wyprodukowanie gry first party, które bywa że trwa 3-4 lata jest dużo kosztowniejsze od zrobienia gry w półtora roku i marnej jakości konwersji. Porównanie z samochodami jest trafione. Tylko gry wątpliwej jakości zawyżają swoją wartość a konsument to bezkrytycznie chwyta.

Ok, powiem to raz jeszcze: skoro ta znakomita warstwa techniczna nie odbija się ani na sprzedaży ani na ocenach to po co ona? Żeby cieszyć oczy fanbojów? Albo żeby było o czym pogadać? Nie no, fajnie, że gry wyglądają ślicznie, ale są o wiele ważniejsze rzeczy.

Odnośnie porównania z samochodami. Jest nie tylko nietrafione, a wręcz śmieszne. Przykład: Załóż, żeFiat Punto kosztuje tyle samo co Lambo Gallardo, Aston DB9, Audi A8 i Bentley GT. Jakoś nie sądzę, żeby większość jeździła Puntami (dobre auto swoją drogą). Call of Duty 4 kosztuje dokładnie tyle samo co Killzone 2. Wyniki sprzedaży chyba są Ci znane. A jeżeli chodzi o koszty wyprodukowania gier: who cares?

Opublikowano
które kiedy wychodziły, pokazywały na co stać PS3 w dzień premiery i nie miały sobie wówczas równych - MS i Res.

Hehe, no tym mnie rozmawiłeś doszczętnie. Ty nie masz argumentów po swojej stronie, ty je tworzysz na poczekaniu. To są tylko twoje omamy, Grigori. Nic więcej.

Kurdę, żeby Resistance i Motorstorma uznawać za gry, które nie miały wówczas sobie równych to przegięcie pały. Każdy kręcił nosem na oprawę tych dwóch tytułow, każdy widział, że nie to nie jest to co Sony obiecywało ale Grigori trzy lata później pieje z zachwytu nad potęgą graficzną tych tytułów startowych. Człowieku te gry były BRZYDKIE - Motorstrom trochę ładniejszy od Resistance'a, który był ochydny w chwili premiery. Ponadto jest to strzelanka zrobiona w staroświeckim stylu z lat 90 tych i to przekreśla ten tytuł jako argmuent w wojnie na mocarne exkluziwy.

Nikomu nie odmawiam tego by się cieszył tytułami multiplatformowymi, rzeczywiście dominują one w wynikach sprzedaży,

One przede wszystkim dominują w rankingach jakości. Nie wiem czy zauważyłeś. Lista, która podał Albert to lista najwyżej ocenianych gier tej generacji.

60 fps'ów/1080p w najszybszej grze na świecie

Słyszałeś, ze 1080p to bujda? Czy na dźwięk takich informacji zakrywasz uszy bo nie chcesz słyszeć nic negatywnego? Poza tym Wipeout HD jest przepiękny? No (pipi)a... nie mam pytań. Ile to ja się w WHD nagrałem (Kumpel jest mianiakiem tej od czasów poprzednich generacji PS i zawsze jak u niego jestem to muszę z nim połupać w tego racera) i nigdy bym nie stwierdził, że to świetny graficznie tytuł. Ale jak na tak prostą kontrukcyjnie grę i 1280-1080 (ze specjalnym framebufferem) jest conajwyżej ładny.

Edytowane przez Gooralesko

Opublikowano
Człowieku te gry były BRZYDKIE - Motorstrom trochę ładniejszy od Resistance'a, który był ochydny w chwili premiery. Ponadto jest to strzelanka zrobiona w staroświeckim stylu z lat 90 tych i to przekreśla ten tytuł jako argmuent w wojnie na mocarne exkluziwy.

Wiedziałem, że coś mi w tej grze nie pasuje tylko nie wiedziałem co ;)

Opublikowano

nie będę się wtrącać ale ktoś tu napisał,że Pacific Rift zdecydowanie nie jest w czołówce najładniejszych racerów tej generacji...

...ktoś tu nie grał chyba w tą grę bo wygląda ona genialnie!!I proszę bez wklejania screenshotów bo te nie oddają nawet w 10% piękna tej gry tylko pokazują brzydkie tekstury ktore czasem się zdażają ale ich w czasie wyścigu nie widać.Najładniejsze może nie ale w chwili obecnej zdecydowanie ścisła czołówka pod względem wyglądu.

Resistance 2- zobacznie co tam się czasem dzieje na ekranie i ta gra nawet na sekundę nie zachrupie

Bujda to full hd w GT5P...w Wp HD od czasu do czasu full hd występuje ;)

Edytowane przez Ficuś

Opublikowano

genialna dyskusja xD proponuje na poczatku kazdego posta napisac o czym jest aktualnie prowadzona dyskusja i streszczenie tego co bedzie w reszcie postu... bo widze, ze wszyscy pisza o tym, o czym im pasuje, byle tylko 'zniszczyc' autora poprzedniego postu...

na temat raczej nic nie bede pisac, bo w zasadzie to zgadzam sie tak na oko w 80% z Grigorim i musialbym pisac to samo ;]

Opublikowano

Przyjdzie FM3 i graficznie na rynku racerow pozamiata, tyle. GoW3 na filmikach nie robi ogromnego wrazenia, choc znajomy byl na gamescom i mowi, ze na zywo gra miazdzy... Nie ma IMO miedzy dwoma platformami (X360 i PS3) roznicy mocy, ktora pozwala postawic jednoznacznie jedna nad druga, choc wiekszosc multiplatform lepiej prezentuje sie na Xboksie trzystaszescdziesiat.

Opublikowano
Oj, moderatorowi nie przystoi. Przystopuj zdeczka.

Dlaczego nie przystoi. Gez, jest moderatorem ale jednocześnie jest userem takim jak każdy z nas. Nikim wyjątkowym. Jak ktoś piszę dyrdymały ma pełne prawo tak zareagować - jak każdy z nas.

Opublikowano

Nie wazne czemu, faktem jest, ze taka sytuacja istnieje. Zreszta komu chce sie siedziec przy porcie na sprzet, ktory ma 10 mln mniej potencjalnych nabywcow danego tytulu :)

Opublikowano
Gooral, czy Ty czytasz ze zrozumieniem? Wówczas, w dzień premiery i w jej najbliższym okresie, nie było wielu gier, które technicznie się do niech zbliżały. Nie mówię że wykorzystywały pełen potencjał PS3.

Ale ja ci napisałem, że one nie były niczym nadzwyczajnym już w dniu premiery. Oblivion był ładniejszy, GRAW i Rainbow Six też były ładniejsze od Motorstorma i Resistance'a więc gdzie tu przepaść, o której mówisz?

I jeszcze jedna rzecz, gdzie do jasnej cholery napomknąłem o sprawie wykorzystawania potencjału PS3 w 100%. Pytam się gdzie? I kto tu nie umie czytać ze zrozumieniem?

Dlaczego nie przystoi. Gez, jest moderatorem ale jednocześnie jest userem takim jak każdy z nas. Nikim wyjątkowym. Jak ktoś piszę dyrdymały ma pełne prawo tak zareagować - jak każdy z nas.

Aha nie wiedziałem, myślałem, że moderatorzy no forach powinni dawać przykłąd ale widocznie się myliłem. No faktycznie to forum jest inne. Ostrzeżenia zdejmują jak mają dobry dzień lub nigdy, klną jak szewc na forum oraz mogą sobie pozwolić na chamskie odzywki do użytkowników. Za takie coś zwykły user dostaje warna/bana, a moderator ma publiczne przywolenie bo "to też człowiek, dajcie mu żyć". Ale warna już nie dostanie bo nie ma jak go wlepić.

Edytowane przez Gooralesko

Opublikowano

Nie 10 mln a 7 mln.

Grigori: No ja bym nie powiedział, że się powiększa: Forza 3 będzie kopać tyłek, ME2 prezentuje się bardzo dobrze, to samo z Alanem, w PE pisali, że nowy Splinter jest jedną z najlepiej wyglądających gier tej generacji.

To że UN2 będzie najładniejszy, czy to że KZ2 jest trochę ładniejszy w pewnych aspektach od takiego Gears of War 2 nie oznacza żadnej przepaści.

Z innej mańki, widziałem na Kotaku zestawy PS3 z dwoma filmami BD, bez gier - Sony chyba p******o do reszty, po trzech latach na rynku z PS3 nie są w stanie zrozumieć, że to zbyt silne reklamowanie PS3 jako odtwarzacza od BD jest jedną z przyczyn ograniczających sprzedaż softu na ich konsolę, ehh...

Edytowane przez donsterydo

Opublikowano

Zostanmy przy tym, ze prz tych ilosciach konsol, 7 baniek to i tak sporo.

Opublikowano

No właśnie, wiadomo już coś o liczbie pre-orderów nowego PS3? W końcu coś zaczyna się zbliżać do iksa czy to wciąż za mało? Są już jakieś info?

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.