Skocz do zawartości

Console Wars

Featured Replies

Opublikowano
hehe, to jak to jest kres możliwości to troche biedna ta generacja, PS2 dobiero po 5 latach pokazało swoje "100%" Pierwszy XBOX po 3-4 latach (np. Riddick).

nie biedna generacja tylko proces tworzenia gier z wypasiona grafika jest dosyc dlugi... by osiagnac efekty jakie obecne gry soba reprezentuja trzeba poswiecic te kilka lat na kodowaniu i dziubdzianiu w teksturach. niby tworcy zyskuja nowe doswiadczenia podczas robienia gerek ale wielkich skokow jakosciowych dawno nie widzialem.. teraz grafika idzie w strone estetyki i "polerowania" tego co juz jest, nic ponad to

• Odpowiedzi 9,4 tys.
  • Wyświetleń 184,6 tys.
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Najpopularniejszy posty

• Szał na PS3 slim zaczął się od września i jakoś dwa miesiące po premierze nie może upaść. Kto śledzi wyniki sprzedaży na bieżąco ten wie. A na horyzoncie premiera jeszcze większych killerów... FF XIII

• Kocham ten temat   Edit: plus zostałem zminusowany przez Majora za to, że dałem link potwierdzający, że Sonyslave'y się mylą

• olaboga minusiki mi poleciały w profilu <beczy> nikt mnie nie lubi :<   a ja dawno nikomu nie dałem minusika... trzeba to zmienic! _______________ tej? kiedys były jakies plany stworze

Opublikowano
Mylisz się. MS jest jednym z nielicznych must have'ów na Xa których nie widziałem na własne oczy. Nie wyciągaj pochopnych wniosków z tego że nie mam tej konsoli.

Automatycznie po przeczytaniu tego zarzutu nawet dale nie czytałem, bo zwyczajnie oparłeś dalszy wywód na błędnym asumpcie.

Przeczytaj. Reszta nie jest związana z tym, że gier nie widziałeś, a z tym co sądzisz na temat wydajności X360. To jednak troszkę różne kwestie.

Edytowane przez Gooralesko

Opublikowano

Brawa dla googiego za wojennego posta, szkoda tylko że wersje wyglądają tak samo :rolleyes:

Edit: chociaż chyba jednak ciut lepiej wygląda na PS3

Edytowane przez Jordan23Carolina

Opublikowano

dcef15379b10350bm.jpg

Na tym screenie widać, wyraźnie, że PS3 jest lepsze bo ma X3, a X360 zaledwie X2. ;)

A na poważnie - na tym screenie widać, że X360 ma włączone samocieniowanie postaci (Czyli złożona metoda cieniowania polegająca na rzucaniu cienia na sam obiekt którego część rxzuca cień niezależnie od innych części - np. nos i uszy rzucają cień na twarz, a podniesione ręce na tułów) a PS3 nie. Jak ktos nie wie co to samocieniowanie i jakie to sprzętożerne (Oraz jak poprawia realistycznośc grafiki) to nie zrozumie o czym mówię i dlaczego ta różnica jest znacząca.

7f9b606ac2f1b3b4m.jpg

Faktycznie Jordan na PS3 wygląda lepiej. Jeżeli na wszystkich postaciach nie ma samocieniowania to znamy zwycięzcę w kategorii "gorsza wersja".

Opublikowano

No to nie rozmawiajmy i koniec. Nawet jeśli zacząłbym trobie tłumaczyć technikalia to byś nie zrozumiał. Sam kiedyś przyznałeś na forum, że się na tym nie znasz. To co tam możesz wiedzież o wydajności a już tymbardziej o jej różnicy pomiędzy dwoma najmocniejszymi konsolami na rynku.

Odpowiem Ci tylko jedno - Uncharted 2

A ja ci mówię Mass Effect 2. I wszystko jasne. Takich złożonych modeli postaci i ostrych tekstur nie ma nawet U2. I tyle po dyskusji.

I jeszcze jedną rzecz ci powiem - personalne ataki były/są bo pierwszy zacząłeś się czepiać rzekomo słabej złożoności reszty lokacji w ME. Oczywiście teraz strzelisz focha, że nie będziesz gadał z osoba którą ciebie atakuje i łeb sprawie ukręcisz. Ty możesz, a ja będę każdemu przypominał jak zgrabnie potrafisz zmienić niewygodny dla ciebie temat. Czego się spodziewać po osobie uważającej X360 za słabszą sprzętowo od PS3. Przecież nie tego, że przytaknie zachwytom nad oprawą jakiegoś Xboxowego tytułu.

Opublikowano

i wreszcie posty tutaj pasują do tematu :) nie musicie dziękować :)

dobranoc konsolomaniacy

Opublikowano
Batman: Arkham Asylum Console Comparison HD - czyli porównanie muli platformowych wydań

http://www.gametrailers.com/video/console-...an-arkham/55191

http://www.lensoftruth.com/?p=14110

Co za bzdury! Rozumiem porównywanie grafy gdy istnieje różnica jak w przypadku PS2 i Xboxa, ale to już jest totalne przegięcie. Oglądam oba obrazki i robię oczy z niedowierzania, bo kompletnie nic nie widzę. Już wolę Fabrykę Gry na TVN, przynajmniej jakaś ładna laska z cycami prawie na wierzchu prezentuje dwa różniące się szczegółami obrazki, a tu mamy nic tylko suchy tekst jakiegoś nerda, który nie może po nocach spać tylko takie bzdury tworzy.

Opublikowano
Agreed, Farzan.

There are pros and cons to each, but screenshots make the 360 look a bit better. The occlusion shadows>self-shadowing in this particular game at least. Look at the downed red monster shot.

Proszę, drugi komentarz pod tym całym porównaniem. Potwierdzenie tego co pisałem o samocieniowaniu.

Opublikowano

power to xbox360 pokazał przy GOW i na tym poprzestało, z nowych tytułów to niby forza3 ma miażdżyć GT5

ale jakoś w to nie uwierzę bo PS3 cały czas czym nowym zaskakuje.

Co jak co ale trochę faktów:

Cell to jak by nie patrzył to 7 rdzeni (1 przeznaczony na system i 6 do gier) 3,2 GHz

xbox360 a racze procek Xenon to 3 rdzenie 3,2 GH z czego power idzie na system oraz do dekompresji danych z płytki DVD, więc można powiedzieć że programiści mają ok 2,5 rdzenia.

W PS3 1 rdzeń jest do uniwersalnego użytku oraz 6 użytecznych wyspecjalizowanych rdzeni, które maja ograniczony dostęp do pamięci oraz posiadają zupełnie inna architekturę niż rdzeń główny. Jest to niestandardowe rozwiązanie, które zmusza developerów do wykorzystania specjalnych mechanizmów do przeniesienia danych obliczonych przez pomocnicze rdzenie do procesora głównego. Wymaga to innego podejścia do programowania niż popularne architektury używane w komputerach osobistych.

Do czego zmierzam po ex. od Sony widać jak na dłoni co ma zapas mocy, gdzie jest więcej animacji, efektów, lepszy dźwięk wielokanałowy, czy nawet więcej samochodów ( w forzy2 mieliśmy 8 aut na torze, gdzie w GT5 Prologue 16 aut i 60 klatek, a animacja aut gt5P miażdży forze2).

Może przy portach z PC na x360, jest łatwiej bo w piecach teraz gry jadą na 2 rdzeniach, ale przy portowaniu ex. gier z PS3 takich jak U, GT5P czy KZ2 trzeba zapomnieć o tej jakości, bo tam widać potencjał procesora. To nie 2,5-3 rdzenie lecz 6 rdzeni.

Edytowane przez goggy

Opublikowano

Uwielbiam domoroslych znawcow hardweru. "Mozna powiedziec, ze programisci maja 2,5 rdzenia" lol, zalozmy ze maja, to w PS3 zapewne wiekszosc rdzeni za Home odpowiada, bo nie widze rzeczywistego ich przelozenia na gry.

Opublikowano

Dobra, PS3 jest potężniejsze, szybsze i w ogóle cud, miód i orzeszki. Tylko co z tego, skoro na jakośc i sprzedaż gier się to nie przekłada? Na sprzedaż samej konsoli też nie. Ok, pewnie niektórym e-penis rośnie o 10 cm, bo mają w domu PLAYSTATION 3, najlepszą z najlepszych. Ja wolę pograc na moim słabym x360 i ultrasłabym Wii w za(pipi)iste gry już teraz niż czekac na Uncharted 2 jak na mesjasza.

Opublikowano

gry się nie sprzedają bo cena konsoli była wysoka

zobaczysz co teraz będzie po obniżce

Uwielbiam domoroslych znawcow hardweru. "Mozna powiedziec, ze programisci maja 2,5 rdzenia" lol, zalozmy ze maja, to w PS3 zapewne wiekszosc rdzeni za Home odpowiada, bo nie widze rzeczywistego ich przelozenia na gry.

a co ty możesz wiedzieć jak nie masz PS3 :P

GamerTag: goggypl

PSNetwork ID.: goggypl

jak chcesz to mogę ci fotki podesłać

Opublikowano

O rdzeniach chcecie gadać?

Mnie Xbox zaskoczył kilka razy, raz na początku, przy Dead Rising i TDU, potem Gears of War i Bioshock, potem GTA4 i GOW2 i teraz Forza 3, mam nadzieję że GOW3 i Halo Reach.

zobaczysz co teraz po obniżce

Odnotowano

P.S. pewnie te same osoby, które teraz zachwycają się U2, stawiając grafikę ponad gameplay, kilka lat temu przy mega wypasionych produkcjach na pierwszego Xboxa pisali/myśleli, że grafika wcale nie jest ważna :huh:

Edytowane przez Jordan23Carolina

Opublikowano

Moge wiedziec, bo mialem wilokrotnie stycznosc z konsola kuzyna, ktora od dluzszego czasu sie kurzy. CoD 4 na Sixaxisie to pomylka.

Nie ma siac co tu fanaberii PS3 nie ma i nie bedzie miala gry graficznie miazdzacej tytuly na X360.

Edytowane przez Gość

Opublikowano

A co to nocny atak Sony-fanbojow, i mnie nikt nie zaprosil na spektakl :) ?

Ponoc mielismy usiasdz przy stole i opracowac plan zniszczenia Gejowatego hydraulika.

Jako posiadacz PS3 jednak musze jednak przejsc na strone wroga (ftw), od kiedy to taka duma w kwestii graficznej u "nas" ??

I nie mowie o exclusivach (tak sa bardzo niesamowite wiadomo :lol:) ale juz samych porownaniach (z ktorych poza AA, jakoscia textur i podjasnionym TV dla PS3 przewaznie widac ten sam screen).

gry się nie sprzedają bo cena konsoli była wysokazobaczysz co teraz będzie po obniżce

Ta, ile czasu zajelo Sony wpadniecie na ten arcygenialny pomysl ;).

Dopiero pogodzili sie ze tak czy inaczej beda tracic na kazdej konsoli i nie ma odwrotu, bo texty o kombajnie multimedialnym przestaly juz od daaaaawna bawic (zreszta co z tego kombajna zostalo :P).

Co do Mass Effect - gralem na PC, rzeczywiscie bardzo fajna i ladna gra - to ze malo co sie tam dzieje w terenie to fakt (tylko w kluczowych miejscowkach jak Cytadela itp, a poboczne planety to praktycznie kopie Marsa w innych kolorach i efektami pogody) ale rekompensuje to cieniowaniem i oswietleniem (ogien z broni to poezja).

Edytowane przez Dr.Czekolada

Opublikowano

Czy zmiazdzyl tytuly na X360? Nie sadze. Zreszta MS wyciagnal wnioski vide FM3, a i Halo Reach pewnie zszokuje.

Opublikowano

I opadnie przy okazji GoWa 3 itd itp. Takie rozliczenia maja sens tylko u schylku danej generacji...

Edytowane przez Gość

Opublikowano

O flaszke, co sie bedziemy na polsrodki rozmieniac ;]

Opublikowano

Wodke pakuje sie w kartoniki, nie skrzynki, amatorze! :)

Opublikowano

Killzone pokazal nowoczesna grafike, moze i mial filmowy klimat, fajne ai ale to na sprzedaz sie jakos nie przelozylo. Po 2 miesiacach dopiero pojawil sie pierwszy milion. Wg VG Chartz do konca czerwca bylo prawie 2mln. Samych PS3 w US/EU jest po ok 10mln konsol, fora pekaly od nowego gifa, piski byly o tym jak Helgast postrzelony w noge upadal realistycznie,itp. Czyby to taki Crysis (grafika najwyzsza polka, gameplay nic ciekawego) czy poprostu FPP na PS3 nie pasuja za sprawa np. pada (preoredy na MW2 wersja PS3 posiada na 250k ludzi zas X360 820k)

Edytowane przez Scorp1on

Opublikowano

Grigori: Patrząc na to z boku to się nie wykręcisz, że jak Gooralesko rzucił screeny postaci z ME to odwróciłeś kota ogonem szukając jakiegoś haczyka i tyle.

power to xbox360 pokazał przy GOW i na tym poprzestało, z nowych tytułów to niby forza3 ma miażdżyć GT5

ale jakoś w to nie uwierzę bo PS3 cały czas czym nowym zaskakuje.

goggy jesteś kapitalny, nie masz zielonego pojęcia o czym piszesz, ale twardo mielisz fanbojowską papkę. Najpierw się zorientuj w temacie zanim coś napiszesz. To fanboje PS3 właśnie się boją Forza 3 bo gra pokazuje pazura, zobacz sobie najnowsze zdjęcia udostępnione przez developera, mimo że są robione aparatem to widać, że poziom gra prezentuje kosmiczny po 2ch latach developingu i nawet u nas na forum posiadacze PS3 przecierają oczy ze zdumienia. Posiadacze X'a są spokojni o grę, nie mają zmartwień jak ps3fanboje w stylu "jak to będzie z tymi wyścigami skoro tylko 170 aut ma zniszczenia".

Tak samo jak poprzednio pisałeś tak teraz wciskasz farmazony, że tylko PS3 zaskakuje. Widziałeś ME2, widziałeś SC:C o którym w ostatnim PE pisano, że szykuje się jedna z najlepiej wyglądających pod względem graficznym gier tej generacji, widziałeś Alan Wake i jego efekty świetlne. Najwidoczniej nie. Gears of War 2 sam się broni chociażby tym, że na wszystkich serwisach świata na siłę szukano w czym KZ2 jest lepsze, a i tak wyszło, że nie całościowo tylko efektami. Ale dla Ciebie i legionów Tobie podobny te gry nie istnieją, widzisz tylko UN2 czy KZ2 i są to dla Ciebie WSZYSTKIE gry.

I nie pisz nic o hardware, bo widać jak na dłoni, że masz o tym takie samo pojęcia jak ja, czyli obaj gó.wno wiemy. "mają ok. 2,5 rdzenia" - fachman jak się patrzy :D

zobaczysz co teraz będzie po obniżce

Tu masz kolejny przebłysk, tylko ciężko powiedzieć "czego". Te super mocarne EX'y sprzedają się słabo nawet w przełożeniu na obecną liczbę konsol, nie wymyślaj sobie świata, który nie istnieje. Podam przykład pierwszy lepszy z brzegu: UN vs L4D, UN jest na rynku rok dłużej, był zbundlowany przez 8 miesięcy, L4D nie był wcale do tego przez ten rok jak był na rynku cały czas miał pełną cenę gdzie UN od dawna jest w platynie, a gry sprzedały się praktycznie identycznie.

Grigori: Jeszcze raz do Ciebie wrócę, widzę, że dla Ciebie wysokość poprzeczki ma ogromne znaczenie nawet jak to jest tylko centymetr wyżej ;)

(preoredy na MW2 wersja PS3 posiada na 250k ludzi zas X360 820k)

Jutro rano się przekonamy, czy ODST przebije się przez 800k (może więcej, w tym tygodniu sporo fajnych materiałów z Firefight udostępniono), a jak MW2 na X360 dobije po kolejnym tygodniu do 900k to już będzie normalne szaleństwo, przecież do premiery jeszcze chyba 2 miechy O_o Gra moim zdaniem ma ogromne szanse, żeby sprzedać się na X360 tak jak Halo 3.

Filmik instruktażowy dla tych co nie rozumieją Halo:

Niech obraz tego dziecka wyryje się na potylicy każdego hatera :D

Edytowane przez donsterydo

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.