Skocz do zawartości

Console Wars

Featured Replies

Opublikowano

Po tak słabej sprzedaży Gta na Ds Rockstar musi na czymś zarobić.

Na DSa zostanie wydany sequel jednej z najlepszych gier na PS2 i Wii czyli Okami. Okamiden zostanie wypuszczony w 2010 roku i jest kolejnym, supermocnym argumentem przemawiającym za handheldem Nintendo. Oczywiście argumentem dla core graczy, bo sprzeda się zapewne w jakiejś śmiesznej ilości

A mi marzy się konwersja Okami na Ds, niestety wersje na ps2 przegapiłem :(

• Odpowiedzi 9,4 tys.
  • Wyświetleń 184,7 tys.
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Najpopularniejszy posty

• Szał na PS3 slim zaczął się od września i jakoś dwa miesiące po premierze nie może upaść. Kto śledzi wyniki sprzedaży na bieżąco ten wie. A na horyzoncie premiera jeszcze większych killerów... FF XIII

• Kocham ten temat   Edit: plus zostałem zminusowany przez Majora za to, że dałem link potwierdzający, że Sonyslave'y się mylą

• olaboga minusiki mi poleciały w profilu <beczy> nikt mnie nie lubi :<   a ja dawno nikomu nie dałem minusika... trzeba to zmienic! _______________ tej? kiedys były jakies plany stworze

Opublikowano

Ja też na PS2 nie grałem w Okami. Ale na szczęście gra wyszła na Wii i zagrałem w lepszą wersję :)

Opublikowano

Zapomniałem o największym plusie PSP czyli możliwość odpalania gier z PSXa, hity z PS1 odpalone na mniejszym ekranie są bardzo zachęcające, szczególnie Chrono Cross i Crash 3.

Co do hand-heldów w terenie, miałem wiele okazji do testowania ich w poza domem (samochodzie, samolocie czy plaży), gry 3D z PSP (Resistance, Daxter czy GOW) w ogóle się do tego nie nadają, sytuację ratuje Lumines i RockBand. Możecie mnie linczować, ale osobiście lepiej grało mi się (po za domem) w Mariany/Metroida na GBA. PSP jest lepsze tylko w domu/mieszkaniu u znajomych (raczej średnio wypada) czy u rodziny.

Opublikowano

Grigori, te "poza sterowanie" jest kluczowe. Sterowanie wiilotem w tej grze rządzi, i jak napisał Koso w recenzji: "robi różnicę".

Opublikowano

Grę przeszedłem, więc jednak narysowanie kółka jest możliwe ^_^

Opublikowano

Nie wiem czemu czepiacie się rzekomo portów na PSP. To nie są porty, tylko zupełnie osobne i zmodyfikowane (często na lepiej) gry. Jeśli gram w God of War, czy Syphon Filter na PSP, to nie gram w porta z PS 2, tylko w osobną część tej serii. Bo jakby tą kategorią się kierować, to przecież Castlevanie nie różnią się tak bardzo od siebie - wciąż jest 2d, wciąż są serduszka i durna fabuła, a rzeczy są często oklepane. Takich przykładów jest multum również na DS. Tylko, że jakoś można grać w różne Castlevanie, i nawet skill z poprzedniej części przydaje się w następnej :)

PSP to nie dość, że mini-centrum multimedialne, to serio konsola na POWAŻNE gry. Gry, które nie wychodzą na DS, ze względu na politykę N, która zalewa nas grami pro-rodzinnymi, a czasami wyda coś poważniejszego. Większość gier wyłącznie dla nastolatków lub dorosłych graczy, istnieje na PSP. Grając w GTA: VC na PS 2, nadal dobrze bawię się w GTA: VCS, bo jest tam zupełnie inna historia, są nowe rzeczy i jest multiplayer. No i nie muszę siedzieć w domu, mogę w GTA beztrosko pograć sobie poza domem. Mam Monster Huntera, w którego gram 300+ h , gdzie pewnie trzeba byłoby 40 gier na DS żeby dorównać temu wynikowi. Potem kupuję MHU i mam kolejne 120+ h. Potem kupuję Dissidię i kolejne dziesiątki godzin z głowy. Takie gry na PSP dodają smaczku poczucia kupna ekonomicznego produktu. Do tego mogę grać w klasyki z PSX, a to jest mimo wszystko plus, bo nigdy nie dane mi było grać np. w Wild Arms w plenerze. No i PSP ma wiele gatunków gier, tylko w gorącej wodzie kąpany pozbywa się tej konsoli, nie szukając tytułu dla niego. Bo by na pewno się znalazł. Gier jest sporo. Jak ktoś jednak woli gotowanie nad strzelanie, to może faktycznie - DS.

Opublikowano

Ja nie mam handhelda, ale w przyszłym roku się zaopatrzę pewnie w oba, przy czym granie w jakieś gierki 3D musi być raczej męczące, lepsze takie patapony czy jakieś proste RPG.

Opublikowano

@Mendrek

PSP to nie dość, że mini-centrum multimedialne

Mini centrum multimedialne to było w 2005r, dziś każdy telefon ma takie "bajery"

Opublikowano

Macie tu coś do kontemplowania http://news.vgchartz.com/news.php?id=5016

Podobno po obniżce ceny Elite w UK sprzedaż X360 wzrosła o ponad 40%.

A ja wciąż czekam na wyniki tych cholernych pre-orderów w USA...

Edytowane przez donsterydo

Opublikowano
Mini centrum multimedialne to było w 2005r, dziś każdy telefon ma takie "bajery"

No ale czy to zmienia fakt, że PSP też to ma? To że dzisiejsze telefony są takimi mini centrum, to jest prawda (przynajmniej w większej części). PSP ma też, i o nim mogę tak powiedzieć. Ma to w standardzie.

Granie w 3D na PSP nie jest męczące, wręcz przeciwnie - odpręża, nie męczy tak wzroku, gry są przejrzyste w większości. Mnie taka infantylność jak w Loco Roco może znużyć :)

Ps. Ostatnio polubiłem Iphone'a, szkoda że taki drogi jest, ale świetne urządzenie z genialnym AppStore'm, z masą tanich i fajnych gier, i z naprawdę dobrym wsparciem software'owym (np. dobry codec do oglądania filmów). Jeszcze więcej flagowych serii, które wyjdzie na Iphone'a, i jeśli stanieje, a naprawdę będzie rozsądnym wyborem.

Ps. GTA: CTW wychodzi też na PSP.

Opublikowano

Mendrek, większych bzdur już dawno nie czytałem :) Nie mówiąc o hipokryzji. Nowe rzeczy w Castlevanii na DS są be, ale w GTA na PSP już dobre.

Opublikowano

Nie zrozumiałeś. Właśnie chodziło mi o wytknięcie tej hipokryzji, ale na odwrót. Enta z kolei Castlevania na DS jest ok, a na PSP GTA to port i powtórka z rozgrywki. W obu przypadkach jednak wiadomo, że mimo tego samego rdzenia, części się od siebie różnią i można w nie grać z radością :)

Opublikowano
No ale czy to zmienia fakt, że PSP też to ma? To że dzisiejsze telefony są takimi mini centrum, to jest prawda (przynajmniej w większej części). PSP ma też, i o nim mogę tak powiedzieć. Ma to w standardzie.

Jasne, tylko czy to taka istotna zaleta? Moim zdaniem straciła na ważności. Ktoś kto ma nokie n95 czy iPhonea nie patrzy na PSP jako centrum multimedialne, interesują go TYLKO GRY.

Opublikowano

Jest to istotna zaletą, nie wszystkie omawiane tutaj konsole mają to w standardach :> Poza tym jeśli wybierasz się gdzieś w plener, to można się wtedy ograniczyć np. do PSP, jeśli ma się zamiar grać, rozmawiać przez Skype, i oglądać film. Wtedy dla kogoś, kto ma kilka sprzętów, takie coś pewnie ma znaczenie.

Opublikowano

Ciekawe jak w plenerze zamierzasz pogadac przez Skype :) Chyba, że w lesie będzie łącznośc bezprzewodowa ;] No i coś Ci się pomyliło: pooglądac film ALBO pograc ;] Bateria w PSP nie jest jego największą zaletą :lol: Miałem PSP już dwa razy, za każdym razem sprzedawałem. Z prostej przyczyny: growo nie wytrzymuje konkurencji z DSem.

Opublikowano
Ciekawe jak w plenerze zamierzasz pogadac przez Skype :) Chyba, że w lesie będzie łącznośc bezprzewodowa ;] No i coś Ci się pomyliło: pooglądac film ALBO pograc ;] Bateria w PSP nie jest jego największą zaletą

Raz, że można sobie zabrać akumulatorki, albo zapasową tanią baterię :)

Dwa, że akurat słuchanie muzyki i obejrzenie filmu = ~ 8 godzin

Granie w gry z wykorzystaniem akceleratora grafiki = ~ 4 godziny

Nie jest tak źle.

Z prostej przyczyny: growo nie wytrzymuje konkurencji z DSem.

Po prostu wolisz gotować, toczyć, łączyć, niż strzelać, ścigać i rywalizować :) Każdy ma jakieś gusta :)

Ps. Jak chcesz gadać przez Skype w DS w ogóle? Da się? :)

Opublikowano

Skype w DS chyba nie ma. Nie wiem, nie interesują mnie takie rzeczy w konsolkach :)

A co do gier to wolę pograc w rpgi (The World Ends With You, Chrono Trigger, Finale, Dragon Questy, Mario&Luigi), w strategie (Advance Warsy, Anno, FF Tactics), platformówki (New Super Mario Bros, Castlevanie, Kirby), przygodówki (Zeldy, Ninja Gaiden), point`n`clicki (Laytony, Phoenixy), strzelanki (Contra 4, Metal Slug 7, Metroid Prime Hunters, Call of Duty), pościgac się (Mario Kart, GRID, Dirt). Zapowiedzi są jeszcze smaczniejsze niż to co jest na rynku. Tak więc spokojna Twoja rozczochrana. Na DSa jest o wiele więcej rzeczy do roboty niż gotowanie, toczenie się i łączenie (WTF?)

Opublikowano
Ps. Ostatnio polubiłem Iphone'a, szkoda że taki drogi jest, ale świetne urządzenie z genialnym AppStore'm, z masą tanich i fajnych gier, i z naprawdę dobrym wsparciem software'owym (np. dobry codec do oglądania filmów). Jeszcze więcej flagowych serii, które wyjdzie na Iphone'a, i jeśli stanieje, a naprawdę będzie rozsądnym wyborem.

Zawsze można kupić iPoda Touch, jeśli zależy Ci tylko na grach i oglądaniu filmów. Ba, iTouch 2G jest nawet szybszy niż iPhone 3G. iPhone 3GS jednak dalej zostaje niepokonany.

Opublikowano
Skype w DS chyba nie ma. Nie wiem, nie interesują mnie takie rzeczy w konsolkach :)

A co do gier to wolę pograc w rpgi (The World Ends With You, Chrono Trigger, Finale, Dragon Questy, Mario&Luigi), w strategie (Advance Warsy, Anno, FF Tactics), platformówki (New Super Mario Bros, Castlevanie, Kirby), przygodówki (Zeldy, Ninja Gaiden), point`n`clicki (Laytony, Phoenixy), strzelanki (Contra 4, Metal Slug 7, Metroid Prime Hunters, Call of Duty), pościgac się (Mario Kart, GRID, Dirt). Zapowiedzi są jeszcze smaczniejsze niż to co jest na rynku. Tak więc spokojna Twoja rozczochrana. Na DSa jest o wiele więcej rzeczy do roboty niż gotowanie, toczenie się i łączenie (WTF?)

A co do gier, wolę pograć w rpg-i (Dragon Questy, Finale, Star Ocean, Tales of-y, Breath of Fire, Valkyrie Profile), w strategie (FFT, Tom Clancy's EndWar, Field Commander, Pirates!, Badman), platformówki 3d (Daxter, Ratchet and Clank, Secret Agent Clank, MediEvil i w cholerę innych), poin'n'clicki (Birdman, Diabolik: The Original Sin), strzelanki (Syphon Filtery, Pursuit Force'y, Resistance, Killzone, GTA, MGS, Splinter Cell i MASA innych flagowych serii znanych graczom), pościgać się (GRID, Dirt 2, Burnout'y, Need For Speed'y i MASA innych), a nawet jeszcze dodam od siebie bijatyki (Tekken, FF: Dissidia, Guilty Gear, Def Jam), czy gry akcji (God of War, Monster Hunter Freedom'y, czy Tomb Raider'y) zagram także w te gry w multiplayerze online. Dodać należy też tytuły z PSX, jak Rayman, Spyro, FF VII, Syndicate Wars, i masa innych. Także spokojna Twoja rozczochrana. Zapowiedzi są bardzo smaczne, a to co jest na rynku jest smaczne wystarczająco. Na PSP jest o wiele mniej gotowania, toczenia i łączenia niż na DS :)

Chyba za wcześnie sprzedałeś tego PSP.

Opublikowano

psp jest genialne tylko pod warunkiem przerobienia i nie posiadania nigdy psx.Wtedy biblioteka hiciorów jest niesamowita bo takie gry jak Finale7-9,MGS itp są nie do pobicia jeśli się wcześniej w nie nigdy nie grało.W innym przypadku to co oferuje psp jest mocno średnie/słabe i dopiero po tylu latach od premiery zapowiedziany lineup na najbliższy rok przedstawia się konkretnie.

Opublikowano
psp jest genialne tylko pod warunkiem przerobienia i nie posiadania nigdy psx.Wtedy biblioteka hiciorów jest niesamowita bo takie gry jak Finale7-9,MGS itp są nie do pobicia jeśli się wcześniej w nie nigdy nie grało.W innym przypadku to co oferuje psp jest mocno średnie/słabe i dopiero po tylu latach od premiery zapowiedziany lineup na najbliższy rok przedstawia się konkretnie.

Gusta, guściki. Jednak na świecie panuje nieco inna opinia. Gry na PSP są dobre. Oczywiście jak wszędzie są też i crap'y, ale ta konsola ma dużo hitów :)

http://www.gamerankings.com/psp/index.html

Opublikowano

tylko,że 90% tych hitów to porty z dużych konsol-brzydsze i bardziej upośledzone od pierwowzoru a jedyny bajer jest taki,że można w to zagrać w pociągu w grafice na miarę psp .Ja mam ps3 i jakoś nie jara mnie grać w brzydsze,gorsze i pozbawione bajerów AC2,LBP,Motorstorm pomimo,że bedą być może oferować jakąś tam funcję więcej jednocześnie będąc pozbawionymi wielu innych itp.

naprawdę mało jest zarąbistych gier dedykowanych tylko psp które nie są poucinanymi portami z dużych konsol

Opublikowano

Mendrek, ale poleciałeś z listą :) Aż zadam sobie trud sprawdzenia tych gierek :)

Dragon Quest - na PSP nie ma...

Tom Clancy`s End War - średnia na gr niecałe 70%

Badman 72%

Secret Agent Clank 72%

Medievil 68%

Birdman 62%

Diabolic - ocen narazie nie ma, ale wersja PC ma 60%

Pursuity - 74 i 75%

Splinter Cell 58%

GRID - nie ma na PSP

NFS - od 50% do 77%

Naprawdę Mendrek, nie mam czasu na crapy, średniaki i gry nieistniejące :) Ogromną większośc pozostałych już ograłem, niestety. Zapowiedzi? Hm. Średnio. Gry z PSXa? Naah.

Opublikowano
Gusta, guściki. Jednak na świecie panuje nieco inna opinia. Gry na PSP są dobre. Oczywiście jak wszędzie są też i crap'y, ale ta konsola ma dużo hitów :)

http://www.gamerankings.com/psp/index.html

Dla mnie dużo to co najmniej 10. Na PSP jest ich góra 5-6.

Locoroco, Patapon, Lumines, GOW i Daxter, po zatym GTA i WipeOut jak ktoś lubi - reszta gier to jakieś średniaki pokroju Resistance, Ratchet, MGS czy Killzone (multi fajne) lub Crapy i/lub biedne konwersje typu Splinter Cell czy Prince of Persia.

Kupowałem PSP w 2007 większość czasu leżała w szufladzie, grałem na niej max 100h. Teraz cały czas żałuje bo nonstop byłem przekonany do DSa, ale jakoś zmieniłem zdanie po "atutach innych niż gry" czyli filmy i www, a teraz z tego nie korzystam, ale byłem głupi. :(

Opublikowano
Mendrek, ale poleciałeś z listą :) Aż zadam sobie trud sprawdzenia tych gierek :)

Dragon Quest - na PSP nie ma...

Tom Clancy`s End War - średnia na gr niecałe 70%

Badman 72%

Secret Agent Clank 72%

Medievil 68%

Birdman 62%

Diabolic - ocen narazie nie ma, ale wersja PC ma 60%

Pursuity - 74 i 75%

Splinter Cell 58%

GRID - nie ma na PSP

NFS - od 50% do 77%

Naprawdę Mendrek, nie mam czasu na crapy, średniaki i gry nieistniejące :) Ogromną większośc pozostałych już ograłem, niestety. Zapowiedzi? Hm. Średnio. Gry z PSXa? Naah.

Ojej, wybrałeś tylko w założeniach nieco gorsze kawałki z list. Co z resztą? No to dawaj!

Więc co z naprawdę mocarnymi tytułami powyżej 85 % ?

God of War: Chains of Olympus

Ridge Racer

Wipeout Pure

Grand Theft Auto: Liberty City Stories

Syphon Filter: Dark Mirror

Burnout Legends

Metal Gear Solid: Portable Ops

Jeanne D'Arc

Grand Theft Auto: Vice City Stories

Puzzle Quest: Challenge of the Warlords

Virtua Tennis: World Tour

Disgaea 2: Dark Hero Days

Lumines

LocoRoco 2

Patapon 2

Ratchet & Clank: Size Matters

A z 30 to dołożę:

Syphon Filter: Logan's Shadow

Wipeout Pulse

MLB 06: The Show

X-Men Legends II: Rise of Apocalypse

OutRun 2006: Coast 2 Coast

Crisis Core: Final Fantasy VII

Marvel: Ultimate Alliance

Zresztą sam sobie zobacz. Nie wmawiaj ludziom, że na PSP są same średniaki. Jest multum hitów z różnych gatunków gier.

Nie wrzucaj czasami listy na DS podobnej, bo jeszcze wrzucisz tam takie kwiatki jak Pic Pic, Flipnote Studio, Nintendogs, Pop+Solo, czy Littlest Pet Shop :lol:

Gry które nazywasz średniakami, tak naprawdę są warte zagrania. Uwierz :)

Ps. Z tymi słabymi zapowiedziami, to pojechałeś po bandzie. Z miejsca wymienię, Tekken 6, Soul Calibur (o kurde, to już chyba dziś premiera PAL, zapomniałem :D ), LBP, Motorstorm, Gran Turismo, Persona... omg, serio masz klapki na oczach.

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.