Skocz do zawartości

Console Wars

Featured Replies

Opublikowano

KZ2 zjada kazdego FPP pod wzgledem graficznym. Zas Un2 nie jest zadnym killerem graficznym. Do GOW2 tez nie ma co porownywac bo Girsy maja juz prawie roczek wiec moze takie wrazenia nie robic juz jak wtedy, podobnie Un1 - kiedys robil wrazenie - teraz juz nie. http://www.gametrailers.com/video/review-hd-uncharted-drakes/28089 Textury raczej sredniej jakosci, bez bumpmapingu a jak sie pojawi on to wyglada mizernie. Bo jak patrze na review Un1 to mi sie smiac chce jesli ktos pisal ze ta gra wyglada lepiej niz Crysis na High/Ultra czy Extra

• Odpowiedzi 9,4 tys.
  • Wyświetleń 184,6 tys.
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Najpopularniejszy posty

• Szał na PS3 slim zaczął się od września i jakoś dwa miesiące po premierze nie może upaść. Kto śledzi wyniki sprzedaży na bieżąco ten wie. A na horyzoncie premiera jeszcze większych killerów... FF XIII

• Kocham ten temat   Edit: plus zostałem zminusowany przez Majora za to, że dałem link potwierdzający, że Sonyslave'y się mylą

• olaboga minusiki mi poleciały w profilu <beczy> nikt mnie nie lubi :<   a ja dawno nikomu nie dałem minusika... trzeba to zmienic! _______________ tej? kiedys były jakies plany stworze

Opublikowano

(Przede wszystkim Crysis i C: Warhead na Very High).

Te gry są na konsolach?Ja cały czas mówię o tytułach na konsole,nie porównuje U2 to tytułów z pc bo to nie fair :P

Gdzie ty Gooral niby masz w U1 gorsze tekstury w lokacjach otwartych względem zamkniętych?

edit-co wy wszyscy macie do tych porównań do Crysis z PC.Przecież logiczne,że ta gra odpalona w ultra detalach i rozdzielczości jest nieosiągalna pod względem wizualnym nawet jakby ps3 połączyć z x360 :P

Edytowane przez Ficuś

Opublikowano

Ja ci tylko chciałęm pokazać technologiczne zacofanie gier konsolowych względem tytułów najbardziej sprzętożernych bo wykorzystujących najbardziej efektowne technologie. Przypominam - mówimy tylko o technicznej jakości nie o tym czy gra na danym silniku jest dobra, zła, wciągająca czy nudna (Piję do Crysisa).

PS:" Podoba mi się nowa wersja foruma. Wszystko działa szybko i jest dokładnie tak samo funkcjonalne jak przez zmiana wersji silnika. :)

Opublikowano

ale to ja wiem odkąd wyszedł Crysis a nawet wcześniej i nie potrzebuje uświadamiania.

edit-co do technologicznej przepaści to może faktycznie przesadziłem ale dalej uważam,że u2 prezentuje się niezaprzeczalnie najlepiej z wszystkich gier na tej generacji.Za trochę ponad miesiąc premiera więc to zweryfikujemy :)

btw.coś dziwna zgodność w sprawie Killzone2-przecież ta gra ma nawet dość często dość średnie tekstury :P No chyba,że faktycznie wszyscy zaczęli zauważać w czym ta gra zachwyciła technologicznie- cieniowanie,oświetlenie,wybuchy,efekty cząstkowe,modele postaci(jak na fpsy) itp

Opublikowano

To jest takie mydlenie oczu. Widac jak na dloni slabe elementy Un2 a ktos z Doga gada ze gra wyciaga max soki z PS3 i na 360 nie ma szans by poszla. Podobnie jak poprzednik - po 2 latach widac ze gra powiela te same bledy co Un1 - slabiutke textury ktore widac na kazdym kroku (widac to glownie w Un1 w review od GT) tutaj zas razi brak wiekszego bumpmapingu. Sadze ze kolorystyka i dobry framerate oszukuje oczy. Z drugiej strony nitk nie przeportowal zadnej gry z PS3 na 360 i kazdy gada ze sie nie da. Zobacie jakie wymagania mial Doom3 w swoim czasie - przeportowano go na Xa bez problemu.

Un2 nie jest najladniejsza gra - wg mnie wciaz pozostaje nim Killzone 2.

Poczekamy na recki i zobaczymy czy to bedzie graficzny killer bo moze te miejscowki posiadaly mniej lepsze tekstury ;)

Edytowane przez Scorp1on

Opublikowano

Podobnie jak poprzednik - po 2 latach widac ze gra powiela te same bledy co Un1 - slabiutke textury ktore widac na kazdym kroku (widac to glownie w Un1 w review od GT)

Zagraj w U1 i zobaczysz,że ta gra praktycznie nie ma słabych tekstur i choć czasem się zdarzają to jeśli chodzi o samą ich jakość/ilość to nie ma pod tym względem lepszej gry na konsolach.Teksturowo wg mnie dalej U1 jest najlepszy na PS3(choć całościowo kładzie go K2 gdzie paradoksalnie tekstury często są dość średnie)

Zobaczyłem te review U1 i kurcze-ta gra na własne oczy wygląda 10 razy lepiej niż na tym filmiku co mnie dziwi.

Scorp1on tak z ciekawości czemu Killzone2 uważasz za najładniejszą grę do tej pory?

Edytowane przez Ficuś

Opublikowano

Dizajn Helgastow, klimatyczne mapy/poziomy, fizyka, cieniowanie, dobre filtry, framerate, modele postaci, itp taka gre chcialbym ujrzec na moim 360 :)

Opublikowano

Ale oczywiście bez polskiego dubbingu :) Bleh, słyszałem na żywo :P

Opublikowano

MAM PYTANIE do Xboxowocow i pctowcow, obejrzyjcie to: http://www.gametrailers.com/video/pax-09-uncharted-2/55527

i mi wytlumaczcie co w tym trailerze jest takiego po czym mozna szczeki szukac albo myslec ze to gra z nastepnej generacji konsol, czyli z PS4?

takie opinie w dziale Sony slysze i jako gracz otwarty na kazda platforme i kazda gre, po prostu nie kumam nic z tych ocen, bo ta gra to zwykla gra, moze fabula bedzie super, ale ogladam to i graficznie nic tam nadzwyczajnego nie widze, jak jest zblizenie na textury spodni kolesia to zwykle slabe textury jak wszedzie, to samo wagonu, jakis szczegolowosci tez duzej nie ma, moze ktos ma pomysl czym sie ludzie zachwycaja w tym i mi podadza bo ja zglupialem...

Opublikowano
takie opinie w dziale Sony slysze i jako gracz otwarty na kazda platforme i kazda gre, po prostu nie kumam nic z tych ocen

Juchy przyzwyczaj się do tego iż większośc ludzi wielbiących PS3 lubi sobie koloryzowac otaczający ich świat. W tym wielkość i wspaniałość techniczną gier na swoją ulubiona platformę. Ja się przyzwyczaiłem a i tak czasami nie jestem wstanie ignorować tekstów o "technologicznych przepaściach" itp.

;)

Edytowane przez Gooralesko

Opublikowano

Juz wiem gdzie nalezy szukac by zaliczyc opad szczeki - trzeba sprawdzic na jaka platforme ta gra wychodzi. Ktos w temacie Un2 pisze to to bedzie system seller (ile razy tego mozna sluchac?)

Opublikowano

MAM PYTANIE do Xboxowocow i pctowcow, obejrzyjcie to: http://www.gametrailers.com/video/pax-09-uncharted-2/55527

i mi wytlumaczcie co w tym trailerze jest takiego po czym mozna szczeki szukac albo myslec ze to gra z nastepnej generacji konsol, czyli z PS4?

takie opinie w dziale Sony slysze i jako gracz otwarty na kazda platforme i kazda gre, po prostu nie kumam nic z tych ocen, bo ta gra to zwykla gra, moze fabula bedzie super, ale ogladam to i graficznie nic tam nadzwyczajnego nie widze, jak jest zblizenie na textury spodni kolesia to zwykle slabe textury jak wszedzie, to samo wagonu, jakis szczegolowosci tez duzej nie ma, moze ktos ma pomysl czym sie ludzie zachwycaja w tym i mi podadza bo ja zglupialem...

Donsterydo prawdę Ci powie. Normalnie nie wdaję się w takie dyskusje bo zawsze patrze na grę jako na całość i się nie rozdrabniam, ale powiem tak, jak na trailerze HD na 15" monitorze walą po oczach słabe tekstury to niech ktoś sobie to wyobrazi na dużym monitorze już nie wspominając o TV. Słabe tekstury ziemi, wagonów, drabinek, generalnie rzeczy które są dookoła i na pierwszym planie. Roślinność to jedna albo dwie tekstury na krzyż, więc standard, animacje postaci nie zaskakują niczym, jakąś większą złożonością. Plusem jest generalnie dynamika i to co tuszuje wiele to żywa jak cholera kolorystyka i chyba jakiś blur czy jakoś tak, widać to chyba po roślinach.

Edytowane przez donsterydo

Opublikowano

A widzieliście może demko Lost Planet 2 ? Graficznie urywa łeb przy samych jajach. Mechy też mają wpływ na wodę etc. Deszcz oddany jest fenomenalnie. Pamiętacie port LP na PS3 ? Wstrętny. Możemy tak się prześcigać, że to i tamto. Każdy wie, że LP na PS3 było gorsze od tego na X360 nie ze względu na moc, ale na różnicę w robieniu gier. Poczekajcie na Forze3 i inne. Na razie głównym argumentem jest U2, które na podanym wyżej filmiku wygląda średnio.

Opublikowano

Nie widziałem tego trailera(nie chce sobie spojlerować :rolleyes: ) ale grałem w bete i grafika jest świetna, ilość detali na ekranie masakruje nie mówiąc o teksturach(wiadomo są gorsze i lepsze ale ogólnie nie grałem w grę które miała by lepsze). W tej chwili jedyna porównywalna graficznie gra na konsole to Killzone 2. Zresztą chyba nie ma osoby która by w nią grała i narzekała na grafikę.

Opublikowano

kolorystyka jest zalezna od klimatu jaki chce sie stworzyc w grze, w jednej jest cukierkowa w innej ponura to nic nadzwyczajnego

dynamika? czego dynamika?

obejrzalem jeszcze raz, drzewa jak zaklete, liscie stercza w meijscu, juz pomiajjac ze sa brzydkie-plaskie

jedyne co sie porusza z otoczenia to tafla wody, a w jakich grach sie nie porusza?

reszta akcji to jak przystalo na ten rodzaj gry, taka jest rozgrywka ze maja strzelac zewsząd, w kazdej tego typu grze jest to samo

i koncowka ze tam cos wybucha i itd. zwykly przerywnik na enginie z gry jak w wielu innych grach...

Nie widziałem tego trailera(nie chce sobie spojlerować :rolleyes: ) ale grałem w bete i grafika jest świetna, ilość detali na ekranie masakruje nie mówiąc o teksturach(wiadomo są gorsze i lepsze ale ogólnie nie grałem w grę które miała by lepsze). W tej chwili jedyna porównywalna graficznie gra na konsole to Killzone 2. Zresztą chyba nie ma osoby która by w nią grała i narzekała na grafikę.

swiat gier to nie sprowadza sie tylko do konsoli PS3 i wszelkie gry nie ocenia sie tylko na podstawie tego co wyszlo tylko na PS3

jak tak sie robi to rzeczywiscie wszsytkim mozna sie podniecac co nowe wyjdzie bo zawsze bedzie to lepsze od poprzednika z tej konsoli, ale na tle tego co wychodzi na wszsytkie platformy to nic nadzwyczajnego

to ja sie zglaszam ze jestem tym co narzekal

ja na killozne2 narzekalem bo tam tez sa cienkie textury, postacie maja malo szczegolow-poligonow, juz lepiej wygladaja w GOW2 na X0 postacie

na projektorze na 100" dobitnie mozna bylo sie przekonac jaka ta gra brzydka, mala ilosc rodzajow przeciwnikow, dla mnei stanowila gre na jedno przejscie...

ale trzymam Cie za slowo ze gra nie umywa sie do tego co na filmikach i w realu wyglada o wiele lepiej

obejrzyj dla pewnosci ten trailer, zebys pozniej nie stwierdzil ze to tak samo wyglada w realu

Edytowane przez Juchy

Opublikowano

Przy całym szacunku dla Naughty Dog na pogromcę graficznego przepięknego, cudownie oświetlonego i z masą smaczków Killzone 2 NIE WYGLĄDA. Już nie wspominam o drobnym szczególe, który bardziej mnie zniesmaczył niż niskiej jakości tekstury, nijakie otoczenie i ogólnie regres w porównaniu z jedynką.

Nie wiem jak w świecie Naughty Dog, ale w moim świecie, kiedy przejeżdża pociąg pędzący ponad 60km/h, to pęd powietrza robi taki burdel dookoła, że później niektórym stojącym na przejeździe rowerzystom naprawdę gratuluję fryzur. Kompletnie nie rozumiem czemu roślinność stoi jak wryta. Ani drgnie. Ni chu ja. Next gen Wasza mać. Całe szczęście mniej skomplikowany level w mieście z demka na E3 przedstawia się o wiele lepiej. Zupełnie jakby to była kompletnie inna gra...

Opublikowano

Faktycznie - donsterydo powiedział prawdę ;)

A co nie :) ?

Juchy: Kolorystyka kolorystyką, może być dobrze dobrana, ale może być też mdła jak w UN1. W UN2 jest mocne nasycenie kolorów i to na pewno odbija się pozytywnie na odbiorze tej gry. A dynamika, chodziło mi o samą rozgrywkę, a nie otoczenie, bo rozgrywkę też można spaprać nawet w "banalnych" grach akcji :)

t3xz: Eeee tam, jedzie pociąg i drzewa się nie ruszają, lepszy numer jak śmiglowiec zawisa nad drzewami i... nic, a Grigori kiedyś mi pisał o tej niesamowitej fizyce w UN2 :P Widzicie, gdybyście o tym nie napisali to nawet bym uwagi nie zwrócił, dlatego się wstrzymuję od takich rozmów o szczegółach :)

Edytowane przez donsterydo

Opublikowano

Nie zrozumiałeś. ;)

Chciałem powiedzieć - "faktycznie donsterydo prawdę ci powie" w dosłownym tego zdania znaczeniu.

Przy całym szacunku dla Naughty Dog na pogromcę graficznego przepięknego, cudownie oświetlonego i z masą smaczków Killzone 2 NIE WYGLĄDA. Już nie wspominam o drobnym szczególe, który bardziej mnie zniesmaczył niż niskiej jakości tekstury, nijakie otoczenie i ogólnie regres w porównaniu z jedynką.

Nie wiem jak w świecie Naughty Dog, ale w moim świecie, kiedy przejeżdża pociąg pędzący ponad 60km/h, to pęd powietrza robi taki burdel dookoła, że później niektórym stojącym na przejeździe rowerzystom naprawdę gratuluję fryzur. Kompletnie nie rozumiem czemu roślinność stoi jak wryta. Ani drgnie. Ni chu ja. Next gen Wasza mać. Całe szczęście mniej skomplikowany level w mieście z demka na E3 przedstawia się o wiele lepiej. Zupełnie jakby to była kompletnie inna gra...

Kurczę drugi po Juchym trzeźwo myślący użytkownik PS3 w tym temacie. Naprawdę cieszę się, że tacy istnieją.

Opublikowano
swiat gier to nie sprowadza sie tylko do konsoli PS3 i wszelkie gry nie ocenia sie tylko na podstawie tego co wyszlo tylko na PS3

jak tak sie robi to rzeczywiscie wszsytkim mozna sie podniecac co nowe wyjdzie bo zawsze bedzie to lepsze od poprzednika z tej konsoli, ale na tle tego co wychodzi na wszsytkie platformy to nic nadzwyczajnego

to ja sie zglaszam ze jestem tym co narzekal

ja na killozne2 narzekalem bo tam tez sa cienkie textury, postacie maja malo szczegolow-poligonow, juz lepiej wygladaja w GOW2 na X0 postacie

na projektorze na 100" dobitnie mozna bylo sie przekonac jaka ta gra brzydka, mala ilosc rodzajow przeciwnikow, dla mnei stanowila gre na jedno przejscie...

ale trzymam Cie za slowo ze gra nie umywa sie do tego co na filmikach i w realu wyglada o wiele lepiej ^_^ ^_^

Chodziło mi o Uncharted 2 a nie Killzone 2 jak pisałem że nikt na grafikę nie narzekał(chodzi mi o level z bety i e3) ;)

Przeszedłem GOW2 i większość exlusiwów na x360 i muszę się z tobą zgodzić Killzone 2 ma gorsze tekstury od GOW2 :)

A co do nowego filmiku(dalej go nie oglądałem, ale widzę ze narzekacie to coś musi w tym być), każda gra ma gorsze momenty ^_^

Opublikowano

a to sorry jak chodzilo Ci o nie narzekanie na textury w killzone2, a Un2, ale zerknij jednak na filmik, widac ze sa slabe i to nie jest mocna strona tej gry

mozliwe ze jak grasz nie zwracasz na to uwagi, tez licze ze jednak gra obroni sie fabula i rozgrywka, bo na pewno jakbym mial patrzec na filmiki i oceniac graficznie to szczeka nie ma mi jak opadac, szybciej ręce...

Opublikowano

Aleście się rzucili na posiadaczy PS3. ;) Niech się ludzie cieszą, a co im szkodzi. ;)

Sam nie mam zamiaru oglądać tego filmiku, o którym tu rozprawiacie. Zobaczę na żywca jak pogram w pełną wersję. Ale grałem w betkę - w ruchu na tv to wszystko wygląda ładnie. Umówmy się - nie jest to żadne cudo techniki, nie ma mowy o jakimś wielkim skoku technologicznym. Jest ładnie ( może nawet bardzo ładnie ) i nic poza tym. Pewnie, że zdarzą się jakieś słabsze tekstury, tu i tam coś nie spasuje. Co nie zmienia faktu, że na U2 czekam z wywieszonym językiem - z prostego powodu - jedynka mi się bardzo podobała ( i też była/jest ładna ), polubiłem głównego bohatera, fajnie się grało itp.

U2 będzie grą bardzo dobrą? Pewnie będzie. Będzie przełomem graficznym? Raczej nie.

Opublikowano
t3xz: Eeee tam, jedzie pociąg i drzewa się nie ruszają, lepszy numer jak śmiglowiec zawisa nad drzewami i... nic, a Grigori kiedyś mi pisał o tej niesamowitej fizyce w UN2 Widzicie, gdybyście o tym nie napisali to nawet bym uwagi nie zwrócił, dlatego się wstrzymuję od takich rozmów o szczegółach

Gwoli wyjaśnienia - za animację poruszania tekstur udającyh liście nie odpowiada silnik fizyczny umieszczony w grze. To kolejny skrypt uruchamiany przy odpowiednich okolicznościach takich jak bliskość obiektów czy postaci "włączających" tą animację (Takie obiekty to helikopter lub pędzący pociąg). Silnik fizyczny i jego odpowiednie zaprogramowanie możemy zobaczyć gdy gracz ma nieograniczony wpływ na przesuwanie elementów. Przykład? Ciało leżące na ziemi i wybuchający przy nim granat. Ciało porusza się w sposób dynamiczny w zależności od tego, w którym miejscu granat wybuchnie i jak daleko eksplodował od tego ciała.

Reasumując - silnik fizyki działający w U2 i tak nie odpowiadałby za poruszanie się liści w scenie z pociągiem. Tak jak nie odpowiada za poruszanie się tafli wody przy niskim locie helikoptera.

Niech się ludzie cieszą, a co im szkodzi.

Nikt ludziom nie broni się cieszyć. Potępiane jest zbytnie podniecanie się oprawą U2 i pisanie głupot na temat możliwości technicznych konsoli PS3.

Opublikowano

Aleście się rzucili na posiadaczy PS3. ;) Niech się ludzie cieszą, a co im szkodzi. ;)

Nikt się na nikogo nie rzuca, tylko jest ewidentna różnica między tym co wypisują maniacy, a tym co widać w rzeczywistości, bo jeżeli gra powiela wszystkie niedomogi obecnych gier jak. pikseloza tekstur, zero reakcji otoczenia na pęd powietrza, "płaskie" rośliny, skryptowane efekty to gdzie tu rewolucja o jakiej piszą posiadacze PS3, tylko o to chodzi, nikt nie pisze, że gra jest brzydka.

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.