Skocz do zawartości

Console Wars

Featured Replies

Opublikowano
Przeczytaj jeszcze raz tabelkę z mojego postu nr 2751, PS3 nie dogoni X360 nigdy, jakby sprzedawało się co tydzień 36k więcej na świecie od X360 to by dogoniło X360 w styczniu 2014 roku. Tak samo jak X360 nie ma szans, żeby dogonić Wii. Jezeli chodzi o zwykłe miejsce w szeregu to już mamy ukształtowaną kolejność.

Swoją drogą to ciekawe zestawienie, jak na VGChartz zamieścili to wszyscy byli zaskoczeni, że już nie ma szans na zmianę kolejności, bo na oko to tego nie widać, dopiero suche liczby pokazują co i jak.

Haha, ta tabelke mozna o kant tylka obetrzec. A jakby tak PS3 zaczelo sie teraz doskonale sprzedawac i wymijac X360 tygodniowo o 150-200 tys sztuk? Albo roznica sprzedazy w samej tylko Jap co tydzien przekraczala by 50 tys? Ja jestem zdania, ze PS3 w przyszlym roku przebije X360 pod wzgledem sprzedazy, bo roznica 8-9 mln sztuk nie jest wcale tak ogromna, jesli nie powiedziec niewielka.

• Odpowiedzi 9,4 tys.
  • Wyświetleń 184,6 tys.
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Najpopularniejszy posty

• Szał na PS3 slim zaczął się od września i jakoś dwa miesiące po premierze nie może upaść. Kto śledzi wyniki sprzedaży na bieżąco ten wie. A na horyzoncie premiera jeszcze większych killerów... FF XIII

• Kocham ten temat   Edit: plus zostałem zminusowany przez Majora za to, że dałem link potwierdzający, że Sonyslave'y się mylą

• olaboga minusiki mi poleciały w profilu <beczy> nikt mnie nie lubi :<   a ja dawno nikomu nie dałem minusika... trzeba to zmienic! _______________ tej? kiedys były jakies plany stworze

Opublikowano

polaki899 i Don_Pedro: Obaj jesteście siebie warci, żaden z was nie zastanawia się nad tym co pisze. Przecież ten skok jest chwilowy, w Japonii normalnie sprzedaje się ok. 8k PS3 tygodniowo. Jak hype się skończy to sprzedaż poleci na łeb na szyję i dobrze będzie jak nie spadnie poniżej sprzedaży X360, który swoją obniżką wypracował sobie stabilny wysoki wzrost ze 110k do ok. 160k, nie widzicie, że to co piszecie to oznacza, że PS3 musiałoby się sprzedawać lepiej niż Wii :D

Taaa, co tydzień w JP będzie schodziło ponad 50k PS3 XD Tu nie chodzi o to, że sprzęt był drogi czy coś, dla Japończyków nie ma tylu specyficznych gier, żeby nagle utzrymać duży wzrost sprzedaży, w zestawieniach sprzedaży gier, gry na PS3 w JP pojawiają się sporadycznie, listy okupuje Nintendo.

Edytowane przez donsterydo

Opublikowano

Wiadomo, ze olbrzymi wzrost sprzedazy nie bedzie trwal wiecznie, jednak Sony jest na to przygotowane - maja tansza konsole, mase doskonalych zapowiedzi, a takze, a moze przede wszystkim uznaną marke.

Jasne, ze PS3 bedzie sie sprzedawalo w ilosciach 50 k tyg w Japonii. Widziales sytuacje z DS? Wszystko dzieki dobrym grom. Co dotychczas dostalo PS3 w Japonii? Yakuza i GT5 Prolog maja sprzedawac konsole? Sytuacja zmieni sie diametralnie po premierach pelnego GT5 oraz FFXIII. Wowczas ze sklepow PS3 znikac bedzie w olbrzymim tempie, a wieksza baza uzytkownikow konsoli = wiecej gier.

Ja jestem dobrej mysli

Opublikowano

polaki899 i Don_Pedro: Obaj jesteście siebie warci, żaden z was nie zastanawia się nad tym co pisze. Przecież ten skok jest chwilowy, w Japonii normalnie sprzedaje się ok. 8k PS3 tygodniowo. Jak hype się skończy to sprzedaż poleci na łeb na szyję i dobrze będzie jak nie spadnie poniżej sprzedaży X360, który swoją obniżką wypracował sobie stabilny wysoki wzrost ze 110k do ok. 160k, nie widzicie, że to co piszecie to oznacza, że PS3 musiałoby się sprzedawać lepiej niż Wii :D

Taaa, co tydzień w JP będzie schodziło ponad 50k PS3 XD Tu nie chodzi o to, że sprzęt był drogi czy coś, dla Japończyków nie ma tylu specyficznych gier, żeby nagle utzrymać duży wzrost sprzedaży, w zestawieniach sprzedaży gier, gry na PS3 w JP pojawiają się sporadycznie, listy okupuje Nintendo.

wariaci jak wariaci kolego, a to jest PlayStation popatrz na gry oraz zapowiedzi, xbox360 jest realnie do przeskoczenia

Opublikowano

Wow, nie wiedzialem ze mamy na forum takich dobrych analitykow rynku japonskiego. Co ciekawe okupuja oni dwa przeciwlegle bieguny, jedni sa na tak, drudzy sa na nie.

Proponuje przelozyc te rozmowy na 'po swietach' kiedy to bedzie mozna cokolwiek oszacowac, a nie bawic sie w prorokow i urzadzac pyskowki na forum :)

Japonia jest w dalszym ciagu waznym rynkiem dla japonskich wydawcow. A niektorzy z nas lubia gry od japonskich wydawcow, wiec wzrost sprzedazy konsoli w tym kraju jest/bedzie dobra wiadomoscia. Ale to czy sprzedaz sie podniesie w tym momencie jest ciezkie do przewidzenia :o

Opublikowano

nie trzeba być analitykiem skoro jest w co grać na PS3,i masa zapowiedzi na ten rok

cena konsoli jeszcze nigdy nie była taka niska, przedtem trzeba było wydać jak nie 2500zł to 1600zł, a teraz 1200zł

Edytowane przez goggy

Opublikowano

Olaboga. Gooralesko, miałem takiego pięknego długiego posta i ripostę na twoje nerwowe problemy + zakończenie prywaty i, i... i mi się zamknęło przeglądarkę przez przypadek ;\ Teraz już nigdy się nie dowiesz co chciałem ci przekazać, bo szkoda mi czasu na pisanie tego jeszcze raz.

@Ficus

Te skriny co dałeś to z U1? Bo jeżeli tak, to ta gra tak nie wygląda. Przynajmniej nie wyglądała, jak w nią grałem na 42" LCD.

Opublikowano

Dawaj dawaj estelek ;) Ja mam ripostę na wszystko.

Edytowane przez Gooralesko

Opublikowano

To zastanawiajace jest.

Mam konsole od dnia premiery europejskiej, ale nie ma w tym momencie ANI JEDNEGO tytulu, ktory sprawilby ze powiem 'warto bylo wydac te 2k'. To ze sa swietne gry wg ciebie, nie oznacza ze sa to swietne gry wg innych ludzi, a juz zwlaszcza japonczykow. Sterydo ma racje mowiac ze gry zachodnie sie nie sprzedaja w japonii, ale nie ma racji mowiac ze rynek japonski nie jest wazny.

PS3 MOZE sie podniesc z ziemi jezeli chodzi o sprzedaz, ale czy tak sie stanie, bedziemy mogli powiedziec dopiero na poczatku przyszlego roku. Na pewno FF13 dzwignie sprzedaz w japonii, wespol z GT5 ale czy te dwie gry wystarcza?

Ja licze na to ze podniesiona sprzedaz PS3, zmotywuje japonskich wydawcow do rzucenia wiekszej ilosci tytulow na te konsole, bo jak nie to bede musial sobie znalezc jakies inne mmo i 'przespac' kolejne 2 lata zywotu konsoli. Bo gry strzelane mnie KOMPLETNIE nie interesuja.

Aby wyprzedzic pytania, do glowy by mi nie przyszlo w dniu premiery PS3 ze obecna generacja pojdzie w taka strone, inaczej nie kupilbym konsoli.

Opublikowano

Ficus zapodaj screeeny w orginalnej rozdzielczosci (2000 czy 3000px)

Opublikowano

Problemem w waszych szacunkach jest to, że zakładacie okresowe skoki sprzedaży PS3 przy premierach niektórych gier (co jest oczywiste), ale zapominacie, że takie same skoki (jak nie większe) będzie miał X360, pierwszy przykład, który będzie miał miejsce jeszcze w tym miesiącu - ODST, wedle realnych szacunków, podkreślam słowo realnych, w pierwszym tygodniu może zejść na świecie nawet 4mln sztuk, ogromnego kopa sprzedaży konsol da na pewno, dalej idąc to patrząc po gigantycznej liczbie pre-orderów na MW2 na X360 to może być kolejny wielki skok dla X360, nawet większy niż przy ODST, w przyszłym roku super, mega, hiper sellerem konsol będzie Reach.

Dlatego patrzy się na średnią, do której te skoki też się wliczają.

Edytowane przez donsterydo

Opublikowano

Ja osobiscie nie mowilem o zadnych skokach. Po wprowadzeniu PS3 Slim na rynek i obnizeniu ceny konsoli jej sprzedaz nie spadnie ponizej 200 tys/tyg. Chlebak ma juz silna biblioteke gier, mase zapowiedzi, bedzie dobrze.

Jasne, ze X360 zaliczal bedzie skoki sprzedazy, jednak MS trudno poszerzyc grupe docelowych odbiorcow - Xbox'a wciaz kupuja milosnicy doslownie kilku gatunkow.

Opublikowano

Mało prawdopodobne, że nie spadnie poniżej 200k. MS trudno poszerzyć krąg odbiorców ? Przecież w tym tygodniu w porównaniu do stanu sprzed obniżki to będzie prawdopodobnie skok o 50% :P Skoro X360 kupują "tylko" dla paru gatunków to dla jakich kupują PS3 ? - jRPG'i wychodzą najpierw na X'a, autorskich wyścigów wyszło tyle samo po obu stronach, RPG też wychodzi więcej na X'a, RTS'y +1 dla X'a za Halo Wars, w strzelankach i grach akcji też ma przewagę X, bijatyki i wszystkie sportowe to multiplatformy, więc dla jakich gatunków kupuje się PS3 skoro wszędzie jest remis albo przewagę ma X, trochę się zapędziłeś :P Bo skoro X'a kupują tylko dla tych kilku gatunków, to z PS3 jest jeszcze gorzej bo je kupują wręcz dla pojedynczych gier.

PS. Grigori jak przeglądasz ten temat to wytnij to i wrzuć do console wars.

Opublikowano

Mówcie sobie o mnie co chcecie, ale te tekstury nie zrywają z nóg (pod względem technicznym). Są ładne (kolorowe i błyszczące) cienie i światła też spoko itd. Ale pamiętajcie: To żen takie GEARS OF WAR czy Bioshock ma "brudniejsze" tekstury, nie oznacza że są gorsze.

Nie są gorsze, ale po prostu przedstawiają podejście do tematu z zupełnie innej strony. Wiem co piszę, straciłem sporo życia w Gears Of War, a zwłaszcza Bioshock, choć w tym drugim tytule zdaje się ostatnią rzeczą która przychodziła na myśl było ocenianie jakości tekstur. W Gearsach jest sztuczka podobna do tej, którą pierwszy raz zobaczyłem w Halo:CE na Xie pierwszym. Tekstury po przybliżeniu mają jakby nałożony drugi deseń tekstur, który zdaje się robić za deseń, charakterytyczną wypukłość, dodatkowe detale czy jak to nazwać. Ciężko porównywać te dwie gry - Uncharted i Gears Of War bo minęło już tyle czasu, tyle gier się nowych ograło. Jednakże przypomnę sobie siebie z tamtego okresu jak oniemiałem na widok tej pierwszej, nawet pomimo sporego ogrania Gearsów, Bioshocka czy co tam jeszcze dodasz. Może te tekstury z Gearsów są bardziej złożone technologicznie, w takim razie zgoda, te z Uncharted są po prostu ogromnymi kawałkami tekstur nałożonymi na obiekty bez rozwodzenia się nad technikaliami. Mnie w tamtym okresie bardziej przypadło do gustu to drugie podejście deweloperów i dlatego zaufam półtora roku wcześniejszemu sobie i wybiorę bramkę Uncharted.

Edytowane przez t3xz

Opublikowano

tylko,że nikt chyba nie chce porównywać U1 do GoW2 jeśli chodzi o tekstury.Po prostu temat U1 został wywołany przy okazji filmiku z U2.Niektórzy zarzucali U1 słabe tekstury w lokacjach otwartych i ogółem ich średni poziom i nierówność w większości gry.Co oczywiście mija się z prawdą bo U1 zdaniem moim i nie tylko(wg mnie większości użytkowników PS3) jest najlepiej oteksturowaną grą na PS3.Ja osobiście nie chcę zaczynać znowu wojenki co lepsze U1 czy GoW2 tylko walczę z wyssanymi z palca informacjami pisanymi o U1 :P

Juchy zagra w fulla(broń boże demko :P) i sam oceni oprawę tej gry(oczywiście przymnie oko na liniowość,korytko i gameplay).I żeby nie było U1 nie uważam za techniczny cud świata i są gry od niej ładniejsze,chodzi tylko o same tekstury :)

ps.te zdjęcie faktycznie przedstawiają wygląd tej gry-u mnie wygląda ta gra prawie identycznie jak na fotach.Ale mam mniejszy tv niż 42 cale i często bawię się kontrastem/kolorami by z gier wydobyć to co najlepsze :P

Edytowane przez Ficuś

Opublikowano

Dawaj dawaj estelek ;) Ja mam ripostę na wszystko.

Neee, szkoda czasu. Lepiej zająć się konsolami, a tak się składa, że akurat mam pytanie.

Jak to jest z kulturą pracy Xa? Dalej szumi jak huragan? Zastanawiam się nad kupnem w okresie świątecznym (dla Fable2 ;) ) i chciałem usłyszeć kilka opinii. Dodatkowo zastanawiam się czy warto inwestować w wersję Elite?

To zastanawiajace jest.

Mam konsole od dnia premiery europejskiej, ale nie ma w tym momencie ANI JEDNEGO tytulu, ktory sprawilby ze powiem 'warto bylo wydac te 2k'. To ze sa swietne gry wg ciebie, nie oznacza ze sa to swietne gry wg innych ludzi, a juz zwlaszcza japonczykow. Sterydo ma racje mowiac ze gry zachodnie sie nie sprzedaja w japonii, ale nie ma racji mowiac ze rynek japonski nie jest wazny.

PS3 MOZE sie podniesc z ziemi jezeli chodzi o sprzedaz, ale czy tak sie stanie, bedziemy mogli powiedziec dopiero na poczatku przyszlego roku. Na pewno FF13 dzwignie sprzedaz w japonii, wespol z GT5 ale czy te dwie gry wystarcza?

Ja licze na to ze podniesiona sprzedaz PS3, zmotywuje japonskich wydawcow do rzucenia wiekszej ilosci tytulow na te konsole, bo jak nie to bede musial sobie znalezc jakies inne mmo i 'przespac' kolejne 2 lata zywotu konsoli. Bo gry strzelane mnie KOMPLETNIE nie interesuja.

Aby wyprzedzic pytania, do glowy by mi nie przyszlo w dniu premiery PS3 ze obecna generacja pojdzie w taka strone, inaczej nie kupilbym konsoli.

Sprawdź Demon's Soul i Valkyrie Chronicles zią i skończ płakać ;) Ja kupiłem konsolę dla jednej gierki (FF13 Versus), więc też jeszcze nie dostałem tego co chcę. Co nie znaczy, że nie można się dobrze bawić przy tym co jest ;)

Opublikowano

tylko,że nikt chyba nie chce porównywać U1 do GoW2 jeśli chodzi o tekstury.

Nikt nie porównuje U1 do przygód Kratosa ;)

Opublikowano
Jak to jest z kulturą pracy Xa? Dalej szumi jak huragan? Zastanawiam się nad kupnem w okresie świątecznym (dla Fable2 ;) ) i chciałem usłyszeć kilka opinii. Dodatkowo zastanawiam się czy warto inwestować w wersję Elite?

Zgrywasz gry na HDD i zapominasz o hałasie.

Zaryzykuję nawet stwierdzenie że teraz jest ciszej niż na PS3 bo na Playu przy "wejściu" czytnika na 3-4 bieg wcale nie jest tak cicho ;)

Opublikowano

ojj faktycznie zaryzykowałeś stwierdzeniem :D

Opublikowano

Ale przecież tak jest Ficuś, o ile wcześniej sprawa była bezdyskusyjna, o tyle po wprowadzeniu możliwości zgrania gier na HDD Xbox stał się konsola nieco cichszą (rozpedzony -nawet nie na maxa-czytnik PS3 nie jest aż tak cichy jak się powszechnie uważa )

Opublikowano
Sprawdź Demon's Soul i Valkyrie Chronicles zią i skończ płakać Ja kupiłem konsolę dla jednej gierki (FF13 Versus), więc też jeszcze nie dostałem tego co chcę. Co nie znaczy, że nie można się dobrze bawić przy tym co jest

A czemu ma skończyć płakać? Bo cię boli krytyka czegokolwiek związanego z PS3? Jak ma coś krytycznego do powiedzenia - niech to powie. Widocznie on nie bawi dobrze przy tym co jest lub powiem inaczej - obecna biblioteka nie rekompensuje wydanych 2 tysięcy złotych. Czy to jest aż takie trudne do zrozumienia dla ciebie, że niektórzy moga być niezadowoleni z kupna danej konsoli?

Edytowane przez Gooralesko

Opublikowano

Pies 3 moze ruszyc z kopyta, jak ena bedzie nizsza niz w przypadku konkurencji, czyli nigdy.

Opublikowano

No tak, wzrost o 1000% sprzedaży konsoli na wyspach o niczym nie świadczy :lol:

Opublikowano

Sadze tylko ze PS3 wyprzedzi X360 w momencie kiedy bedzie kosztowalo z 900 stow, wtedy sprzedaz skoczy ostro.

Opublikowano

Przed XNE, chodzil jak suszarka, gdy wprowadzono instalowanie halas znacznie spadl. Slyszec jak wiatraki pracuja ale nie wkurza to tak jak sie slucha zgrzytow w napedzie podczas grania. Druga sprawa ja mam konsole blisko siebie wiec halas bylo slyszec w obu przypadkach ale jesli ktos ma na jakiejs szafce konsole, nad nia TV i odlegosc od fotela to 1,5m nie wydaje mi sie aby szum napedu byl uciazliwy. Jesli siedzisz blisko konsoli lepiej bierz wersje z dyskiem oraz jesli zamierzasz grac na konsoli niz pogrywac ;)

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.