Skocz do zawartości

Console Wars

Featured Replies

• Odpowiedzi 9,4 tys.
  • Wyświetleń 184,6 tys.
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Najpopularniejszy posty

• Szał na PS3 slim zaczął się od września i jakoś dwa miesiące po premierze nie może upaść. Kto śledzi wyniki sprzedaży na bieżąco ten wie. A na horyzoncie premiera jeszcze większych killerów... FF XIII

• Kocham ten temat   Edit: plus zostałem zminusowany przez Majora za to, że dałem link potwierdzający, że Sonyslave'y się mylą

• olaboga minusiki mi poleciały w profilu <beczy> nikt mnie nie lubi :<   a ja dawno nikomu nie dałem minusika... trzeba to zmienic! _______________ tej? kiedys były jakies plany stworze

Opublikowano

Roznily sie specyfikacja.

Opublikowano

Ludzie, mi tylko chodziło o Heavy Rain... Myślałem, że wszyscy "specjaliści" w tym temacie zrozumieją to w pół słowa. Za formę przepraszam, za długo nic nie pisałem i farmazony mi zaczynają wychodzić. <_<

Opublikowano

Skonczy pewnie jak KZ2 - zachwyty na forach,itp a malo kogo ta gra zainteresuje :)

Edytowane przez Scorp1on

Opublikowano

A wy o jednym: o pieniądzach, o sprzedaży, marketingu... Fajne z was żołnierzyki tych dwóch wielkich molochów. <_<

Czy Heavy Rain ma szansę zmienić postrzeganie gier wideo? Jako wierny posiadacz PS3 muszę przyznać wam mimowszystko, że... jakoś nie za bardzo w to wierze. Bo choć praktycznie wiem, że ta gra stanie się jedną z moich ulubionych i najbardziej cenionych, to raczej nie wierzę, że okaże się przełomem.

Już wcześniej stworzono gry dojrzałe, podnoszące ważne tematy i mega grywalne. Takie arcydzieła jak Deus Ex, Bladerunner, The Longest Journey czy może dość świeży Max Payne 2 przeszły, zarządziły ale zostały już zapomniane. Ale jak typowy kowalski widział "skaczące ludziki", tak nic się nie zmieniło.

Opublikowano
z moich ulubionych i najbardziej cenionych, to raczej nie wierzę, że okaże się przełomem.

A dlaczego najbardziej ulubioną i cenioną się stanie, hmm?

Opublikowano

Bo kiedy piszę "Bo choć praktycznie wiem..." chodzi mi o bardzo mocne optymistyczne przeczucie, zaufanie do twórców i nadzieję pogłębianą przez co raz to nowe materiały z gry/wywiady z twórcami?

Co wy się tak wszystkiego czepiacie, jak jacyś nieudolni imitatorzy Dr. House? :huh:

Opublikowano

Z tego co widziałem to jedyna "rewolucja" w HR ma polegać na festiwalu QTE, jak to twórcy mówią - interaktywny film. Wszystko wskazuje na to, że gra może mieć kapitalną fabułę, bardzo to cenię w grach, ale QTE może ją pogrzebać, bo ani to rewolucja, a i bardziej pasuje do napakowanych gier akcji i to jako dodatek.

Opublikowano

Tutaj masz co myślę w kwestii powyższego.

Jakoś nazwa QTE wydaje mi się nieadekwatna do tych akcji z Heavy Rain'a. Tzn. semantycznie jest jak najbardziej poprawna, ale jest ona nacechowana też czymś takim, że niektórzy/większość odbiera ten zwrot jako określenie elementu rozrywki o bardzo niskiej interaktywności. Wystarczy spojrzeć na wszystkie gry akcji, które lubują się w tym elemencie, a gdzie taka akcja może się zakończyć tylko na dwa sposoby - win lub fail. W HR, w ślad za poprzednikiem ten element rozgrywki jest jednak bardzo rozwinięty, tym samym oferując graczowi ten element w formie na tyle interaktywnej, że zasługuje ona jednak na specjalne traktowanie.

A nie powiedzenie o niej "filmiki z QTE".

Dobra, to nadal naciskanie przycisków wyskakujących na ekranie, ale jednak jeszcze coś więcej - walka o życie w grze bez tablicy game over.

trudno to inaczej okreslic... gameplay nacechowany elementami QTE?

Nazwa jest adekwatna, aczkolwiek może zostać źle odebrana przez kogoś kto nieszczególnie wie o czym mowa i jak wyglądają QTE w Heavy R. Są one poziom wyżej jeśli chodzi o wkład gracza w to co się dzieje na ekranie i mieliśmy już okazje widzieć że Szybkie Przyciskowe Wydarzenia nie są tutaj liniowe, dają graczowi możliwość wyboru, często zmuszają do podejmowania szybkich decyzji i co najważniejsze, każda akcja; udana czy nie udana, owocuje innym rozwojem zdarzeń.

Stąd, pojawiające się gdzieniegdzie argumenty że to film interaktywny, nie gra, są dla mnie nic nie warte, a ten kto je wygłasza jest trollem, który żyje w utartych schematach "gałka do biegania, druga do celowania i przycisk do strzelania".

Ta epoka się kończy, na horyzoncie jest już kilka gier, które negują ten standard, oferując rozgrywkę która wizualnie jest bardziej filmowa, ale to nadal gra - równie wymagająca dla palców i umysłu co bijatyki czy strzelanki.

Opublikowano

Zgadzam się z Grigorim. Ciężko w przypadku Heavy Rain używać określenia QTE, bo jest to najzwyczajniej krzywdzące dla mechaniki gry. To tak jakby nazywać śnieg "białym gównem z nieba". Niby każdy zrozumie o co chodzi, ale nie przedstawia to istoty/jądra tematu.

Opublikowano

Wiesz ... Niektorzy czekolade tak nazywaja <_<.

Osobiscie Heavy Rain postrzegam jako dobra przygodowke, ale nic poza tym - dlaczego mialbym sie spuszczac nad kolejnym "exclusivem" ? (dodatkowo nie prezentujacy sie oszalamiajaco, tylko po prostu dobrze ?).

To bedzie historia jaka zobacze, przezyje i zapomne (bede wspominac, zartuje przeciez :P), nic poza tym. (nawet autor namawia do 1-krotnego przejscia gry, lol ciekawe jakie to bedzie mialo odzwierciedlenie w pucharkach ?).

Opublikowano

Oczywiście źle zrozumiałeś sens wypowiedzi Cage'a, ale ja Cię uświadamiać co miał na myśli i jak bardzo to przekręciłeś nie zamierzam.

Albo Cię uświadomię, bo potem już mi się nie będzie do tego chciało wracać.

Jemu chodziło o to, że tylko pierwsze przejście gry będzie autentyczne, unikalne. Każde następne będzie uboższe o element tego osobistego zagłębienia się w historię, tworzenia jej dla siebie i odkrywania jej od początku, ponieważ będzie się opierało już na zasadzie "co by było gdyby".

Opublikowano
nawet autor namawia do 1-krotnego przejscia gry

To się naucz precyzyjnie posługiwać językiem polskim.

Opublikowano

Wiesz ... Niektorzy czekolade tak nazywaja <_<.

Osobiscie Heavy Rain postrzegam jako dobra przygodowke, ale nic poza tym - dlaczego mialbym sie spuszczac nad kolejnym "exclusivem" ? (dodatkowo nie prezentujacy sie oszalamiajaco, tylko po prostu dobrze ?).

To bedzie historia jaka zobacze, przezyje i zapomne (bede wspominac, zartuje przeciez :P), nic poza tym. (nawet autor namawia do 1-krotnego przejscia gry, lol ciekawe jakie to bedzie mialo odzwierciedlenie w pucharkach ?).

Doktorowi mogę postawić e-piwo bo dobrze gada. A Grigori i estel znowu nie zasłużyli na e-piwo. Sorry winetou ;)

Grigori jak konsola? Już przyszła z naprawy? Bo słyszałem że serwiś jest wyje.biście sprawny i szybki.

Edytowane przez Gooral

Opublikowano

Jak masz tak uczestniczyć w dyskusji, to może lepiej odpuść. Bo ani na temat, ani zabawny nie jesteś.

Opublikowano

Hehe wiedziałem, że nie masz dystansu do siebie ani do konsoli, którą uwielbiasz. A mi wypominałes kiedyś, że dystansu nie mam do tematów poruszanych na forum. Co za hipokryzja z twojej strony.

PS: Na żartach się nie znasz? Jak się zepsuła moja konsola to nawet się uśmiechnąłem widząc co za szajs Microsoft zrobił. Ty jesteś wielce zły, naburmuszony bo ci się konsola zepsuła. Jak tylko ktoś cos źle napisze o sprawach związanych z padnięciem PS3 to momentalnie żyłka ci pęka.

Edytowane przez Gooral

Opublikowano

Co do Heavy Rain to zacytuję osobę(Nariko Z ps3site3) która grała już w demko:

Grywalne demo HR nie zawiodło, zwłaszcza że na stanowisku Sony dostępne były w sumie 2 levele (jeden znany z E3 oraz drugi całkowicie nowy mający miejsce w markecie). Ludzie którzy uważają, że Heavy Rain to jedno wielkie QTE powinni stuknąć się w głowę (zwłaszcza że taka opinia pochodzi od osób które nie miały okazji nawet zagrać). Sposób w jaki eksplorujemy lokacje, nieliniowe rozwiązywanie zadań, rozważanie głosów sumienia czy też FENOMENALNE oddanie gestów mowy ciała utwierdza mnie w przekonaniu, że będzie to najbardziej wybitny tytuł w historii elektronicznej rozgrywki. Pytanie tylko czy zostanie on należycie doceniony?

Ocena za grafikę+komentarz z Ign dla Uncharted 2:

10/10 Absolutely the best of the best these days. Your jaw will drop.

To dla tych paru osób które nie wierzyły, że kopie dupsko ;)

Opublikowano

Dodam jeszcze coś takiego

http://gamelobby.pl/3328/david-cage-krytyka-qte-w-heavy-rain-(pipi)-prawda/

(pipi) prawda, po prostu (pipi) prawda. O co w ogóle chodzi z tymi zarzutami? Wypuściliśmy swego czasu Fahrenheit. Ludzie bardzo dobrze wiedzą jakiego balansu szukamy, a ten podobny jest do Heavy Rain....

A co do Uncharted 2, cytat z recki GamesRadar (10/10) idealnie pasujący do tego tematu ;)

"Just for you Metacritic

Brilliant, brilliant, brilliant. It looks amazing, plays like a dream and the voice-acting/story-telling will hook you in right from the off. PS3 officially has its a killer-app and a million tears are shed by 360 fanboys. "

Opublikowano

Wracając do tego QTE to dalej nie wiem, co wy tam widzicie nadzwyczajnego...

O Fahrenhaicie też można było powiedzieć że jest/był rewolucyjny, a w Heavy Rain, jest tylko troszkę zmieniony (imo stylowo).

Ja wiem, że nie można wkładać QTE, takich jak z Shenmue 2 czy RE4, do jednego wora z tymi z Fahrenheita i HR, ale mimo wszystko te dwa ostatnie są do siebie bardzo podobne.

@YETI, poczekaj na Gamespot i IGN

Opublikowano

@YETI, poczekaj na Gamespot i IGN

ign -> 9.5

najwyższa ocena jaka ign dal. na równi z Mario na ds tez 9,5

Edytowane przez szpic

Opublikowano

cytat z recki Uncharted 2 - It's kind of amazing to say this, but the actual gameplay oftentimes looks better than the cutscenes. This is truly one of the best looking games that I've ever seen, and you could easily argue that it's the best overall on the PlayStation 3 (when you can argue that against the likes of Killzone 2 and Metal Gear Solid 4, well, that's saying something).

graphics-10/10

Absolutely the best of the best these days. Your jaw will drop.

http://ps3.ign.com/articles/102/1026373p1.html

Polecam zobaczyć video reckę dołączoną do artykułu.Ci co widzieli (ja nie oglądam bo nie chce sobie spoilerować) są w ciężkim szoku.

Ciekawe co twierdzą Ci którzy krytykowali mnie w tym temacie za moje hasła,że to będzie bezsprzecznie najładniejsza gra na konsolach?Jak dotychczas to każda recka to potwierdza....

btw.Juchy grał już w pełną wersję Uncharted1?jestem ciekaw jego wypowiedzi o poziomie tekstur w tej grze.

Edytowane przez Ficuś

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.