Skocz do zawartości

Console Wars

Featured Replies

Opublikowano

Nie macie lepszych tematów? Np. dalsze losy szeroko rozwijanej filmowości w grach? Dylematach sposobu opowiadania historii? Egzekucji w MW2? No proszę was, rzygać się chce <_<

• Odpowiedzi 9,4 tys.
  • Wyświetleń 184,4 tys.
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Najpopularniejszy posty

• Szał na PS3 slim zaczął się od września i jakoś dwa miesiące po premierze nie może upaść. Kto śledzi wyniki sprzedaży na bieżąco ten wie. A na horyzoncie premiera jeszcze większych killerów... FF XIII

• Kocham ten temat   Edit: plus zostałem zminusowany przez Majora za to, że dałem link potwierdzający, że Sonyslave'y się mylą

• olaboga minusiki mi poleciały w profilu <beczy> nikt mnie nie lubi :<   a ja dawno nikomu nie dałem minusika... trzeba to zmienic! _______________ tej? kiedys były jakies plany stworze

Opublikowano

Microsoft niskim kosztem (czyt. opier'alając się) utrzymuje przewagę nad starającym się z całych sił Sony. Za jakiś czas Sony może nie wydolić, ale sami są sobie winni za pierwsze dwa lata PS3. Ja tam na to kicham, bo najwyżej będę musiał oddać na śmieci którąś konsole. Dla mnie zwycięzcą jest DS, bo mimo że na PSP wyszło kilka głośnych gier, to nie wyszło kilka "genialnych gier". Mario&Luigi 3 to przykład przewagi DS nad PSP, czyli pomysłowość, świeżość nad odtwórczością. Gra roku, jak dla mnie. Sony "inwestuje" pomysły w PS3, a PSP dostaje "stare i sprawdzone".

Opublikowano

Nie macie lepszych tematów? Np. dalsze losy szeroko rozwijanej filmowości w grach? Dylematach sposobu opowiadania historii? Egzekucji w MW2? No proszę was, rzygać się chce <_<

To jest temat do piep.rzenia więc piep.rzymy :potter:

Opublikowano

Przynajmniej na PS3 jeszcze nie było okresu gdy wychodziło tyle świetnych pozycji. Można by zacytować klasyka, skoro jest tak źle to czemu jest tak dobrze?

Nawet nie pytam gdzie spędziłeś rok 2008, chociaż zakładam, że były to okolice Nibylandii: GTA:4, MGS:4, LittleBigPlanet, Fallout: 3, BioShock, Resistance: 2, Dead Space, Prince of Persia, DMC: 4, Mirror's Edge, niechcemisiedalejwymieniać...

Ten rok w sumie też nie był, aż tak beznadziejny, ale jak dla mnie to i tak zdecydowanie gorszy niż poprzedni.

Złoty okres w branży, jeszcze będziemy tęsknić za czasami, kiedy marudziliśmy że mamy dylemat co brać bo tyle dobrych pozycji na rynku.

aaavd.jpg

Edytowane przez Kazuo

Opublikowano

A i tak nie ma porównania z 2007, chyba najlepszym rokiem tej generacji konsol

Opublikowano

Dla Xboxa 360

Każdy rok jest dobry i ciekawy dla danej konsoli.

2009 dla X360, całkiem dobrze (exy): Halo Wars, H3 ODST, FM3, L4D2 i GejTony + b.dobre XBLA.

Na moje oko 2010 będzie znacznie lepszy, bynajmniej dla Xa...

Opublikowano

I dla Wii. A i PS3 też dostało zacne tytuły (Uncharted, Ratchet, Sigma, Motorstorm, Heavenly Sword plus multiplatformy).

Opublikowano

Nie ma co narzekać na 2009. Też jest dobrym rokiem, szczególnie dla PSP (patrząc przez pryzmat lat 2007-08). Masa dobrych gier, nareszcie nie żałuje zakupu...

P.S.

Czy około 5 exów na jedną konsolę + około 7 dobrych multiplatform / na jeden rok, to mało? Moim zdaniem NIE!

Opublikowano

Każdy rok jest dobry i ciekawy dla danej konsoli.

2009 dla X360, całkiem dobrze (exy): Halo Wars, H3 ODST, FM3, L4D2 i GejTony + b.dobre XBLA.

Szkoda, że niektóre z tych exów to bardziej wariacje na temat poprzedników niż całkowicie nowe gry, ale ok, nie ważne. Nie siedzę za bardzo w temacie gier na 360, wyszły w tym roku jakieś naprawdę kozackie exy?

Opublikowano

Skoro Halo Wars i ODST nie są pełnoprawnymi exami bo są spinnoffami w uniwersum Halo to wychodzi na to, że jedynym super exem była Forza 3. Kiepsko nie? Ale nie samymi exami człowiek żyje. Tym bardzie fan erpegów, który pod koniec tego roku zagrywał się będzie w Dragon Age podczas gdy wy będziecie się kłócić o to czy Uncharted jest bardziej za(pipi)isty od reszty gier tej genracji czy nie jest.

Scorpion a kiedy w ostatnim 5 leciu był roku peceta i hitów na niego wychodzącycch? Już w połowie poprzedniej generacji megahity wychodziły tylko na konsole lub najpierw na konsole. W obecnej generacji ten trend się tylko pogłębił. Pecet jako czołowa platforma do grania skończył się wraz z końcem lat 90-tych więc dzisiaj pisanie, że "pecet się chowa" to oczywista oczywistość.

Edytowane przez Gooral

Opublikowano

A ja powiem, że to rok DSa. Sprzedaż konsolki jest kosmiczna,

"Fakt" sprzedaje się najlepiej w Polsce, ale czy świadczy to o jakości merytorycznej gazety?

Growo również rządzi: GTA: CW, Mario&Luigi 3, nowy Layton, Dragon Quest V, Kingdom Hearts i mnóstwo innych rpgów, a na horyzoncie Zelda.

No a jak już o sprzedaży mowa...

... btw. to jakoś nie widzę, by wielkie, znane marki wychodziły w takiej ilości na DS-a, co obecnie na PSP :) Swoją drogą, Kingdom Hearts wychodzi na początku nowego roku na PSP. GTA: CTW już jest na PSP, w lepszej oprawie i pewnie lepiej się sprzeda.

Tak więc ja byłbym daleki od stwierdzenia, że to rok DS-a. To byłoby bardzo zuchwałe stwierdzenie. Co nie oznacza, że DS nie dostał dobrych tytułów, po prostu jest to rok PSP.

Opublikowano

Wy znowu macie się zamiar przez 5 stron kłócić czy DS jest "za(pipi)istszy" od PSP lub na odwrót?

Opublikowano

Scorpion a kiedy w ostatnim 5 leciu był roku peceta i hitów na niego wychodzącycch? Już w połowie poprzedniej generacji megahity wychodziły tylko na konsole lub najpierw na konsole. W obecnej generacji ten trend się tylko pogłębił. Pecet jako czołowa platforma do grania skończył się wraz z końcem lat 90-tych więc dzisiaj pisanie, że "pecet się chowa" to oczywista oczywistość.

ineed, chcialem szybko zakonczyc temat "konsola roku 2009 jest ..." bo on jest malo interesujacy. Wymiana tytulami a i tak wszystko zalezy od preferencji

Opublikowano
Na moje oko 2010 będzie znacznie lepszy, bynajmniej dla Xa...

Sprawdź, co znaczy bynajmniej. Bynajmniej =/= przynajmniej.

raven: znów żadnego merytorycznego argumentu, tylko of fanbojów wyzywasz. Co kogo teraz obchodzi, co było zapowiadanie (a co było tylko marzeniami graczy, którzy o branży pojęcie wielkiego nie mają i liczyli np. na GoW3 albo GT5 jeszcze w tym roku, mimo iż nikt ani oficjalnie ani półoficjalnie tego nie zapowiadał, a znając pewne inne fakty, można było przewidzieć, że wcale w tym roku nie wyjdą), w stosunku do tego że możemy już jednak robić powoli podsumowanie tego roku. I ja je na miarę swoich możliwości zrobiłem. Więc jeśli się z nim nie zgadzasz, to użyj jakichś sensownych argumentów, k?

Wydawało mi się, że ich użyłem. No to jeszcze raz:

Twierdzisz, że PS3 pokazało bardzo dużo, Xbox 360 za to bardzo mało. Ja widzę to tak, że o PS3 szumiono bardzo wiele, a nie wyszło z tego tak dużo, za to o Xboxie 360 szumiono, że bieda aż piszczy, a tutaj nie ma czasu, by ogarnąć wszystkie tytuły AAA, które pojawiły się prawie znikąd (vide Forza 3).

Nie mam najmniejszego zamiaru wymieniać exów, ponieważ nie da się porównać Uncharted 2 do Forza Motorsport 3, nie da się i już. Chodzi mi głównie o to, że na PS3 był z dużej chmury mały deszcz, za to Xbox 360 to jak dla mnie grom z jasnego nieba.

Już zrozumiałeś?

"Fakt" sprzedaje się najlepiej w Polsce, ale czy świadczy to o jakości merytorycznej gazety?

No a jak już o sprzedaży mowa...

... btw. to jakoś nie widzę, by wielkie, znane marki wychodziły w takiej ilości na DS-a, co obecnie na PSP :) Swoją drogą, Kingdom Hearts wychodzi na początku nowego roku na PSP. GTA: CTW już jest na PSP, w lepszej oprawie i pewnie lepiej się sprzeda.

Tak więc ja byłbym daleki od stwierdzenia, że to rok DS-a. To byłoby bardzo zuchwałe stwierdzenie. Co nie oznacza, że DS nie dostał dobrych tytułów, po prostu jest to rok PSP.

Matko, Mendrek... o ile ostatnio mądrze się wypowiadasz, to z tej niechęci do dwóch ekranów chyba nigdy się nie wyleczysz. Znowu nie masz racji. Gó,wno mnie obchodzi, jak się fakt sprzedaje - żaden to wyznacznik, choć czasami warto to brać pod uwagę. Zarówno DS, jak i GTA: CW są świetnymi pozycjami, ale sprzedaż obydwóch jest jakże różna. Ciekawy jest zwłaszcza przypadek GTA, który pokazuje, jacy ludzie głównie kupują DS'a. Casuale nie mieli o tej grze pojęcia, za to siedzący w temacie dawno grę ściągneli... PSP dostało lepszą grafikę, bo jest lepsze, to proste. Ale wystarczy spojrzeć na inny aspekt gry: minigierki. Teraz grzebie się w koszu L i R, a samochód odpala gałką. O ile mniej to fajne, niż smyranie stylusem w śmieciach?

Opublikowano
Szkoda, że niektóre z tych exów to bardziej wariacje na temat poprzedników niż całkowicie nowe gry, ale ok, nie ważne. Nie siedzę za bardzo w temacie gier na 360, wyszły w tym roku jakieś naprawdę kozackie exy?

Halo Wars - Pomijając markę to gra przez wielu została okrzyknięta najlepszym RTS'em na konsole.

Forza 3 - Najlepszy do tej pory racer na konsole.

Left 4 Dead 2; ODST - przyzwoita doza akcji dla fanów gatunku.

Shadow Complex - "Niepełnoprawna" gra z XBLA, która zawstydziła wiele gier w wersji retail.

Jak widać X360 udało się w tym roku zapewnić przyzwoitą dozę rozrywki. X360 skorzysta w tym roku ze sporej dawki dobrych multiplatform.

Opublikowano

Mendrek, jesteś rozbrajający :) Najpierw piszesz, że sprzedaż nie ma znaczenia dla wartości merytorycznej, a za chwilkę wyjeżdżasz z lepszą sprzedażą GTA: CW na PSP. Zdecyduj się. W tej chwili lepsze oceny ma wersja DSowa, czy Ci się to podoba, czy nie. Wielkie, znane marki nie wychodzą na DSa w tej ilości co na PSP? O matko... Dragon Quest, Zelda, Mario, Kindgom Hearts, GTA, Pokemon - to według Ciebie nie są znane marki? To są brandy, które zgarniają najwyższe oceny i sprzedają się w milionach egzemplarzy. PSP ma dobry rok, w porównaniu do nędznych poprzednich wręcz znakomity. Ale dla DSa coś takiego to norma

Opublikowano

Rok Xboxa nie był to z całą pewnością. Z dużych exów wyszła tylko jedna gra: Forza Motorsport 3. Do tego miłe dodatki w postaci epizodów do GTA i niesamowita niespodzianka w postaci Shadow Complex. Plus dwa tytuły ze świata Halo dla entuzjastów. Koniec. Reszta to multiplatformy. PS3 wypada w tym względzie o wiele lepiej. Killery w postaci Killzone 2 i Uncharted 2 pozamiatały, do tego niesamowity dodatek do Wipeouta, sensacyjnie dobry Demon`s Souls i zawsze świetne gry od Insomianiac i Sucker Punch (czyli Ratchet i inFamous). O tak, w 2009 PS3 pokazał wreszcie na co go stać. Nie wgniótł w ziemię posiadaczy 360, ale posiadacze PS3 mogą z dumą spojrzeć na swoją konsolkę.

Opublikowano

Zapomniałem o tej grze. Ale z mojego punktu widzenia nic to nie zmienia, bo multiplayera online nie trawię ;]

Opublikowano

Pozostaje granie z botami badz na podzielonym ekranie zawsze :>

Opublikowano

Halo Wars - Pomijając markę to gra przez wielu została okrzyknięta najlepszym RTS'em na konsole.

Niesamowite osiągnięcie biorąc pod uwagę konkurencję.

Left 4 Dead 2; ODST - przyzwoita doza akcji dla fanów gatunku.

Shadow Complex - "Niepełnoprawna" gra z XBLA, która zawstydziła wiele gier w wersji retail.

Ok, nie czepiam się, tylko że mi tu chodziło o jakieś kozaki, a nie przyzwoite gierki, których w tym roku wyszło na pęczki.

Żeby nie było, że jestem jakimś anty-fanem Xboxa, ja naprawdę chcę się tylko dowiedzieć czy w roku 2009 ukazały się na niego jakieś prawdziwe hity z agtunku exclusive (poza wymienioną już Forzą).

Opublikowano

Tak szczerze? Shadow Complex. Gra jest prawdziwym kozakiem. A poza tym z takich megahitów to już nic

Opublikowano

Żeby nie było, że jestem jakimś anty-fanem Xboxa, ja naprawdę chcę się tylko dowiedzieć czy w roku 2009 ukazały się na niego jakieś prawdziwe hity z agtunku exclusive (poza wymienioną już Forzą).

NIE. Ani Halo Wars ani ODST megahitami nie są (Tylko grami dobrymi na 8 ) więc jedynym bardzo porządnym exem jest Forza 3.

Edytowane przez Gooral

Opublikowano

Czyli co, zgadzamy się, że w tym roku Sony miało lepsze gry? Jeśli chodzi o sprzedaż to jest ogólnie po równo, nie licząc poyebanych wyników Wii. W przyszłym roku tak naprawdę rozegra się walka. Bo w tym jakby nie patrzeć nie ma jakiejś walki na exy (3 kozackie exy versus 1) za to w 2010 będzie się działo. Czy tylko mnie wkurfia, że pierwszy kwartał 2010 to wysyp najlepszych gier? Nikt o zdrowych zmysłach ich wszystkich nie kupi, więc wyniki sprzedaży nie będą zadawalające. ME2, GoWIII, GT5 sobie poradzą bez problemu, reszta będzie walczyła o resztki.

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.