Skocz do zawartości

Console Wars

Featured Replies

Opublikowano

MW2 jako Best Game w kilku kategoriach mu sie nalezy jesli oceniamy tryb single. Krotko lecz dynamicznie. Ciekawa byla historia, misje, pewne zwroty akcji i co z tego ze zalatywaly amerykanska flaga czy sztucznoscia to tylko gra z filmowym klimatem. Kiedys Omaha w MoHu przypominala Szeregowca, potem Stalingrad w COD1 dzisiaj to gry przypominaja najlepsze sceny z filmow akcji - np. z Twierdzy - scena w szatni, niemal jak w filmie. Multi w tej grze to odzielna bajka - dalbym jej "najwieksze rozczarowanie". Jednak MW2 ma to cos co przebija najwieksza niespodzianke 2009, Batmana - akcja, akcja, akcja. Przypomnijscie sobie krzykaczy kiedy pojawily sie plotki ze najnowszy COD bedzie opieral sie na dzisiejszych realiach, na forach wybuchla bomba atomowa "seria COD to tylko 2 WS". Booooooom, premiera, GOTY, BEST GAME, BEST SELLING GAME, itd Dzieki zmianie klimatow COD mogl stworzyc nowe dynamiczne misje - zdecydowanie wiecej broni, bomb, rakiet, sprzetu niz w WW2 gdzie glownie kladziono nacisk na realia i pokazanie najwiekszych walk.

• Odpowiedzi 9,4 tys.
  • Wyświetleń 184,4 tys.
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Najpopularniejszy posty

• Szał na PS3 slim zaczął się od września i jakoś dwa miesiące po premierze nie może upaść. Kto śledzi wyniki sprzedaży na bieżąco ten wie. A na horyzoncie premiera jeszcze większych killerów... FF XIII

• Kocham ten temat   Edit: plus zostałem zminusowany przez Majora za to, że dałem link potwierdzający, że Sonyslave'y się mylą

• olaboga minusiki mi poleciały w profilu <beczy> nikt mnie nie lubi :<   a ja dawno nikomu nie dałem minusika... trzeba to zmienic! _______________ tej? kiedys były jakies plany stworze

Opublikowano

MW2 jako Best Game w kilku kategoriach mu sie nalezy jesli oceniamy tryb single. Krotko lecz dynamicznie. Ciekawa byla historia, misje, pewne zwroty akcji i co z tego ze zalatywaly amerykanska flaga czy sztucznoscia to tylko gra z filmowym klimatem.

No nie do końca bo tyle sztucznego patosu co było w MW2 nawet M. Bay nie władował we wszystko swoje filmy. Single w Mw2 bardziej przypominał film sci-fi niż wojenny czy kino akcji.

Decyzja GT jest dla mnie niezrozumiała i niepojęta jak opinie Signapa na temat gier i filmów :). Po za tym jak już koniecznie chcieli uhonorować grę multiplatformową to bardziej ten tytuł należał się Batmanowi.

Opublikowano

bo Killzone 2 to jakies objawienie jest?

Opublikowano

Objawienie nie - ale powazny kawal gry (w mniemaniu sporej grupy graczy, wliczajac mnie - zdecydowanie lepszej niz MW2), najprawdopodobniej pominiety tylko ze wzgledu na fakt, ze to ex na PS3. Nie musial wygrac ale na nominacje zasluzyl.

Byc moze za malo ludzi go kupilo ;)

Edytowane przez grzes_l

Opublikowano

No ale od kiedy w rynku gier ilość przekłada się na jakość? Nominacje GOTY powinny się opierać w głównej miarze jakości danych tytułów, nie sprzedaży będącej pochodną nie tylko od jakości, ale i promocji, marketingu, sprzedaży poprzedników. KZ2 miał to nieszczęście, ze wyszedł na początku roku. Mało ludzi o nim pamiętało w podsumowaniach, zwłaszcza po chwilowej ekscytacji MW2. Słaba sprzedaż i słaby marketing (coś nowego w przypadku SONY?) dodatkowo dobiły ten tytuł. Szkoda, bo dla mnie to główny FPS ubiegłego roku, z którym spędziłem mnóstwo czasu.

Edytowane przez t3xz

Opublikowano

GT zrobiło bezpieczny ruch. GOTY przyznało multiplatformie, gdyby Uncharted 2 dostał miano gry roku, część Xbojów obraziła by się śmiertelnie na serwis (mogliby stracić odbiorców - bo w ich mniemaniu tamci recenzenci są niesprawiedliwi). To samo w drugą stronę, gdyby taka FM3 dostała grę roku...

Byłaby wojna :ermm:

Edytowane przez Jordan23Carolina

Opublikowano

To niepokojące zjawisko, że sami gracze starają się usprawiedliwić takie głupie działania serwisu. To chyba jeden z warunków profesjonalnej krytyki, żeby tytuły oceniać tylko przez pryzmat ich jakości a nie tego na jaką platformę wychodzą.

Opublikowano

A teraz nie ma wojny?

Gdzie jest logika dawania nagrody grze multiplatformowaje tylko dlatego że jest multiplatformowa. Powinna chyba wygrać gra lepsza, nie multiplatformowa.

Pamiętam jak zaraz po recenzji U2 i ocenie 9.3 podniosła się fala oburzenia że ocena taka słaba (porównując do średniej ocen). W Invisible Walls tłumaczono, że jedyną wadą gry, która nie pozwala im wystawić wyższej noty jest jej brak innowacyjności.

Jeśli więc to jest jedyna wada Uncharted, to w takim razie na ten sam syndrom cierpi MW2. Jak więc można go stawiać wyżej nad U2?

Trochę już czasu śledzę to co dzieje się na GameTrailers i u nich słabo z logiką jest.

Kazdej grze to mozna zarzucic - dodac pare nowych rzeczy, stare zmienic, wstawic nowych bohaterow - <nazwagry> 2 gotowe. Naprawde trudno cos wymyslec w gatunku TPP czy FPP poza laczeniem FPP+RPG+RACING=RAGE, FPP+RPG=Borderlands. Same bulwersy o U2 ze dostalo TYLKO 9 jest smieszne, gdyby dostalo 10 to ile dostala by kolejna czesc 11/10? Dalej to pokazuje ze jest to wysmienita ocena, a ze brak 10 odcial kilka milionow fanow ktorzy nie kupia tego crapa ze wzgledu na 9/10...

Nie od dzisiaj wiadomo ze gry FPP sa najczesciej kupowane i mimo wtornosci klimatow nadal potrafia sie sprzedawac znakomicie

Edytowane przez Scorp1on

Opublikowano

Ja nie próbowałem usprawiedliwiać czy tłumaczyć GameTrailers, ja po prostu chciałem zrozumieć ich wybór.

W Uncharted 2 jeszcze nie grałem, ale jestem w stanie uwierzyć w jego zaje.bistość (głównie za sprawą średniej ocen z serwisów growych i recenzji - to jest jednak FENOMEN ~96%), ale inni zwolennicy Xboxa, już mogą mieć z tym problem.

Dalej uważam, że zrobili to by się nie narażać.

Opublikowano

Mowiono ze dla Batmana bedzie GOTY, po wyjsciu AC2 wiele osob pisalo ze to dla nich GOTY bo gra naprawila to co w AC1 kulalo. Tak mozna dalej wymieniac. Marka robi swoje - mimo iz HALO ODST nie prezentuje wysokiego poziomu graficznego, gameplay to wciaz HALO z malym minusem to od GT zebralo dosc wysoka ocene jak i w innych serwisach. Slabo wygladalo, takie DLC na miare GTA4 (nowy watek), druga (zlodziejska bo kto gral w H3 kupil wszystkie DLC, teraz by pograc w ODST musi kupic cale wydanie za 50-60$ choc na szafce lezy juz HALO LEGENDARY a na HDD sa wszelkie DLC, druga plyta oferowala pelny tryb multi z H3 + DLC) plyta ale szal poszedl. MW2 wgniotl w fotel to chyba kazdy potwierdzi, marka swoje, ze to gra fpp robi swoje, gramy tam amerykancami tez robi swoje. Podciagnal grafike, dalej dawal 60 klatek bo malo ktora gra potrafi przy takim chaosie, ekspolzjach dzialac plynnie, filmowy klimat, zaskoczenie, granie kilkoma postaciami, itd. GearsOW2 dostawal zadyszki w pewnych momentach, GTA4 wygladalo swietnie ale dzialalo mizernie. Wydaje mi sie ze 60 klatek w tak bogatej szczegolowo grze i dynamicznej to spore osiagniecie. Taki L4D2 dziala srednio w 30, kilku letni komputer na takim samym poziomie graficznym pociagnie gre w 60 (bo wiadomo Source to staroc i mocnego sprzetu nie potrzebuje). Dodatkowo hype zrobil swoje, kazdy czekal, wyszla, kazdy zachwycony trybem SP - mowiac inaczej marka nie rozczarowala bo trudno pociagnac cos co bylo dobre do poziomu wyzej - Trans1 swietny odmozdzacz, Trans2 wyszedl chaotyczy sredniak, AC1 byl nudny ale mial cos w sobie, AC2 naprawia bledy i odrazu gra staje sie lepsza, RTCW bylo w swoim czasie bardzo dobra gra podobnie jak Q2 - wyszly po kilku latach ich kontunacje Q4/Wolfenstein i nie udalo sie przebic pierwowzoru. Un jest dosc mloda gra by mowic o jakiejs porazce podwzgledem wykonania, sama gra zapewnie jest swietna patrzac po ocenach.

COD mial kilka czesci i praktycznie kazda przebijala poprzednia z malym wyjatkiem COD3 ale crap to nie byl.

Mysle ze tej grze sie nalezy GOTY choc multi mocno kuleje po dluzszym graniu.

Edytowane przez Scorp1on

Opublikowano

Płacę z góry, płacę od ręki dla śmiałka który przetłumaczy na język ludzki powyższy post. Dwa razy podchodziłem do niego ale nie mam pojęcia o so chodzi.

Mw2 nie wgniótł w fotel. To najsłabsza część od czasów trójki (mówię o singlu).

Edytowane przez SłupekPL

Opublikowano

No nie jest latwo :D

Mysle ze to wlasnie moga byc efekty wgniecenia w fotel...

Opublikowano

bo Killzone 2 to jakies objawienie jest?

Nie,po prostu najlepsze multi tego roku na ową konsolę.

Opublikowano

Myślę że problem Killzona 2 leży w jego ponoć "słoniowatym" sterowaniu (pisze ponoć, gdyż ja szybko przywykłem i było cudnie - i nie wiem też jak obecnie prezentuje się gra, dawno nie grałem ale zamierzam wrócić). Poniekąd poprzez to być może ludzi troche odrzuciło od tej produkcji (w końcu było demo).

Zresztą GT sam wypomina MW2 precyzyjne sterowanie (ja się nie wypowiadam - nie grałem i szczerze nie jara mnie ta gra).

Opublikowano

Dżizas, na pewno taki serwis jak GT przyznaje nagrody, żeby zadowolic grupkę wiecznie niezadowolonych fanbojów. LOL

1. GOTY dostaje Uncharted - skomlenie fanbojów xa, że tytuł dostała gra na PS3, która w dodatku nie sprzedała się i nie wniosła nic do świata gier

2. GOTY dostaje Halo ODST - skomlenie fanbojów Sony, że tytuł dostała gra na X360, która jest tylko mission packiem i w dodatku jest brzydka

3. GOTY dostaje MW2 - skomlenie wszystkich fanbojów, że tytuł dostała multiplatforma, która jest wtórna, niefajna i w ogóle nie jest exem.

Więc siłą mniejszego zła GOTY dostało MW2, zgadza się? OLO! Już nie wspomnę o tym, że gra dostaje znakomite noty (ponad 93%) i ma genialną sprzedaż. Więc za rewelacyjną grę uznali ją wszyscy recenzenci i miliony kupujących. Ale ważniejsza jest grupa sfrustrowanych brakiem kilku konsol fanbojów. OLO

Opublikowano

Czego tam nie rozumiecie? Trzeba bylo chodzic od szkoly a nie grac wtedy ;). GOTY dla MW2 jak najbardziej zasluzone, dlaczego wypisalem wyzej

Opublikowano

Cale GOTY wszystkich serwisum funkcjonuje jak Oscary, liczy sie faktycznie kasa i dzilajaca na wyobraznie cyfry/slupki sprzedazy. No i w sporej czesci sa efektem bardziej dlugotrowalego hype'u.

Opublikowano

Grigori - powiedz nam co takiego U2 mialo lepszego od Moderna?

Opublikowano

Dla mnie pytanie powinno brzmiec - czego U2 nie mialo lepszego... <_<

Opublikowano

Otóż to. W czym U2 ustępuje Mw2? Może tylko w multi (choć i tu bym się kłócił).

Wiem, że są gusta i guściki no ale bez przesady porównywać Mw2 do U2 to paranoja.

Scorpion mówiłeś, że MW2 "wgniótł Cię w fotel". To wyobraź sobie, że mnie Uncharted 2: "wgniótł w fotel a raczej w sofę", "wytargał za włosy", "rzucił o ścianę", "przeciągnął przez podłogę", "przeżuł i strawił", "wytarmosił jak landrynkę", "poczesał-wyczesał", "zniszczył, "znokautował", "wytarmosił".

Muzyka, fabuła, miodność to są elementy względne więc możesz mi zaraz napisać, że Mw2 bardziej Ci się podobał pod tymi aspektami. Więc napiszę najprostszą rzecz w której Uncharted 2 jest lepszy; mianowicie w grafice. Uncharted 2 jest obecnie najładniejszą grą na konsole przy której Modern Warfare 2 wygląda jak stary fps na pecety. Jak brzydkie niedożywione kaczątko, jak gra arcade, jak żur z pod sklepu, jak trędowata prostytutka z dworca, jak 40-letnia pijaczka na kaca.

Po za tym co jeszcze? U2 nie jest mission packiem tylko pełnoprawnym sequelem wnoszącym dużo nowego a MW2 to tylko dlc czy mission pack do MW.

Opublikowano

Co posiada U2 w porownaniu do U1 ze nie jest DLC do takiego MW2 gdzie uwazasz ze to DLC do MW1 (mozna powiedziecze ze WAW to DLC do MW1). Ja sie pytam powaznie, nie gralem w U2 wy tak - i chcialbym wiedziec w czym taki Un2 jest lepszy od MW2. Watpie aby Un2 wniosl tyle ze moglby sie nazywac Un2,5 (tzn wniosl wiecej niz obecne sequele)

(podaj przyklady w gwiazdkach, myslnikach,itp)

Edytowane przez Scorp1on

Opublikowano

Ale jałową dyskusje prowadzicie. Powinniście się cieszyć, że w tym roku wyszło tyle dobrych gier, że swojego pretendenta do GOTY ma prawie każdy gatunek. Dla mnie najlepszą grą w tym roku jest Forza 3, a czy tytuły przyznano Uncharted 2 czy Modern Warfare 2 mi zwisa i powiewa.

Opublikowano

No ale bez jaj. Call of Duty wałkuje od początku serii ten sam temat, w praktycznie ten sam sposób. Mechanika gry w Singlu nie zmieniła się praktycznie wcale od drugiej części (w której wprowadzono autoregeneracje życia) - oprócz grafiki i realiów nie zmienia się praktycznie nic.

Scorpio, o czym my w ogóle rozmawiamy? Jak można porównywać Modern Warfare 2 do Uncharted 2, kawałku świeżego kodu, który odznacza się naprawdę wieloma rzeczami: świetnymi elementami platformowymi wplecionymi do prawdziwych kinowych akcji, klimatem najlepszych filmów przygodowych, zróżnicowaną rozgrywką (strzelanina tpp, platforma, stealth)

No i fabułą, która (nie oszukując się) wgniata w ziemię tą patriotyczno-nowoczesną-scifistyczną papkę scenariusza z MW2.

Opublikowano

Co posiada U2 w porownaniu do U1 ze nie jest DLC do takiego MW2 gdzie uwazasz ze to DLC do MW1 (mozna powiedziecze ze WAW to DLC do MW1). Ja sie pytam powaznie, nie gralem w U2 wy tak - i chcialbym wiedziec w czym taki Un2 jest lepszy od MW2. Watpie aby Un2 wniosl tyle ze moglby sie nazywac Un2,5 (tzn wniosl wiecej niz obecne sequele)

(podaj przyklady w gwiazdkach, myslnikach,itp)

dziękuje i tyle temacie dyskusji z Tobą...oceniasz jaka gra jest lepsza/gorsza nie grając w nią.Pierw zagraj w U2 a potem się wypowiadaj czy to też map pack czy nie tak jak MW2...gwarantuje Ci ,że zmienisz zdanie.

Ale,żeby nie było zapunktuje:

- o wiele lepiej zaprojektowane plansze

- zmienne środowisko akcji(w jedynce tylko dżungla)

- olbrzymie zróżnicowana rozgrywka

- ruchome miejsca akcji(akcje na dachach pociągu czy też wewnątrz walącego się budynku itp)

- o wiele lepsza grafika i animacja

- dodany multiplayer z mnogością trybów i do tego bardzo grywalny(w U1 go nie było wogóle)

- opcja nagrywania meczów i robienia zdjęć

- dodano ciche zabójstwa w singlu

- do tego fabuła i scenariusz rodem z najlepszych filmów przygodowych

Zmienili,poprawili praktycznie wszystko i dodali coś nowego-kontynuacja idealna i chyba wg Ciebie powinni z U2 zrobić grę strategiczną lub symulator polowania na komary byś nie nazwał go dlc do częśi pierwszej.

MW2 to rozczarowanie roku,poza faktycznie dobrym spec ops ta gra jest pod każdym względem gorsza od CoD4(gorsze multi,słabsza fabuła w singlu i nawet jego misje i skrypty) za wyjątkiem lekko poprawionej grafy.

Edytowane przez Ficuś

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.