Skocz do zawartości

Console Wars

Featured Replies

Opublikowano

Myslalem chwile nad zmianami ktore byly w MW1 do tych gier z COD WW2 jak i MW2 a MW1. Otoz sam MW1 dal nam kilku bohaterow (w sumie poprzednie CODy dawaly rozne fronty), rozne klimaty (pustynne krajobrazy, Czernobyl, tankowiec, wiejskie klimaty badz tez Rosja, Niemcy Francja), graficznie gra byla lepiej zrobina niz poprzedniczki (2/3) ale to oczywiste, plansze zyskaly wiecej detali, poziomy byly lepiej zaprojektowane, doprawiono bardziej wojenno-filmowy klimat w pewnych momentach. Wielu zmian sie nie zobaczy bo gra ma troche czesci, kazda cos w nosila sam MW byl 4 (poza tymi z czasow PS2) czescia z tej serii. Uncharted ma dopiero 2 w ciagu 2 lat, to tak jak AC1 a 2 - obie zdobyly wysokie oceny, pierwsza czesc miala pewne wady, w kontuacji naprawila je + dorzucila nowe pomysly. Nastepny przyklad to mocno arcadowy Just Cause 1 - duzy teren, malo roboty, dziwny model jazdy - zapowiedzi JC2 - duzy teren, wiecej funu, wiecej akcji, itd Gdyby to byl kolejny JC/AC/Un to zmiany byly by glownie "sequelowe" (czyli nowe bronie, postacie, itp). Roznica miedzy Halo 1 a Halo 2 byl znaczna, zas miedzy H2 a H3 / ODST znikoma (single ofk)

Nowej grze latwiej jest cos wniesc do swojego tytulu w kontunacji niz grze ktora jest z nami kilka latek. Moze rzeczywiscie Un2 jest zdecydowanie lepsza gra bo swiezsza ale hype seria COD, marka MW, postaci Prajsa wiocznie zrobila swoje

Edytowane przez Scorp1on

• Odpowiedzi 9,4 tys.
  • Wyświetleń 184,4 tys.
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Najpopularniejszy posty

• Szał na PS3 slim zaczął się od września i jakoś dwa miesiące po premierze nie może upaść. Kto śledzi wyniki sprzedaży na bieżąco ten wie. A na horyzoncie premiera jeszcze większych killerów... FF XIII

• Kocham ten temat   Edit: plus zostałem zminusowany przez Majora za to, że dałem link potwierdzający, że Sonyslave'y się mylą

• olaboga minusiki mi poleciały w profilu <beczy> nikt mnie nie lubi :<   a ja dawno nikomu nie dałem minusika... trzeba to zmienic! _______________ tej? kiedys były jakies plany stworze

Opublikowano

A jednak sama gra sprzedała się dwa razy lepiej, niż U2.

Opublikowano

Dobra, może U2 to najlepsza gra tego roku, ale co wam zrobił (a raczej czego nie zrobił) Modern Warfare 2? Co jest w nim złego? Wogóle nie lubieliście CoD4 i WAW? Skoro tak zawodzi (WAS) to dlaczego z średniej ocen ma ponad 93%? O co kaman? IMO wszystkie części Call of Duty są bardzo dobrymi tytułami (4ka nawet wyżej) i nie widzę potrzeby pisania: "to tylko mission pack z lekko podrasowaną grafą".

Edytowane przez Jordan23Carolina

Opublikowano

??

Nic nam nie zrobil.

Nam nie podoba sie wybor tej gry na gre roku i juz.

Jest przynajmniej kilka tytulow wyzej cenionych:

U2, AC2, Batman AA czy nawet Forza badz Demon Souls.

MW2 po prostu nie jest gra roku i juz.

Natomiast oceny dzis nie sa niezalezne. Juz dawno minal czas gdy prasa czy media zyly z pieniedzy odbiorcow. Dzis zyja z pieniedzy reklamodawcow. To widac bardzo wyraznie.

EDIT:

Jeszcze jedno - czesto widac ze recenzenci boja oceniac wbrew rynkowi, badz maja ewidentne preferencje w strone platformy (sponsora?). Wiec srednia ocen gry najmocniej reklamowanej tego roku kompletnie nie ma znaczenia.

Edytowane przez grzes_l

Opublikowano

Gdyby GT mial do wyboru ODST czy Un2 zpewnoscia wygral by ODST. Zobaczymy jak inne stronki ocenia poprzedni rok

Jordan23Carolina - czesto spotyka sie ze WAW jest gorszy, wolniejszy,itp. Ale to tylko kalka MW (chyba dobrz nie?) + lekko wolniejszy gameplay bo nie bylo tam takich szybkich karabinow. Wysoka srednia, tytul wciaz grany na sieci, az 3 dodatki sie pojawily gdzie do MW byl tylko 1 w dodatku polowa jego byla praktycznie gotowa (mapki sa z singla + przerobka Carentana z COD2). Ja nie spodziewalem sie niewiadomo czego po Wolfensteinie, chcialem dobry gameplay bo to zaden COD czy Forza ze bedzie hiciorem z ponad 90% ocenami. Swietnie sie bawilem przy nim mimo ze gra nie jest najlepsza a multi to porazka wieksza niz MW2 ;). Dawno temu napalilem sie na jakas gierke, chcialem wszystko inaczej i gra mi nie podeszla. Od tamtej pory malo materialow, pare trailerow/gameplay i spokojne czekanie na premierke

Opublikowano

Ale tak zapewnie by sie stalo bo tam ODST dostal lekko ponad 9 a nic nowego nie wniosl do swiata, poprawil lekko grafike, dal 2 plytki, horde, kampanie ala DLC do GTA4

Opublikowano

signap zagraj proszę w Uncharted 2 i go skończ a potem się zacznij wypowiadać czy MW2 czy też Halo ODST zasługuje bardziej na tytuł game of he year ...

Opublikowano

Ale obawiam sie ze ma racje.

GT znane jest z "obiektywizmu" jesli chodzi o platformy. Pamietacie slynne porownania gier w GT?

W koncu sami sie przyznali, ze wszystko wylaczaja i uzywaja componenta zamiast HDMI by bylo "sprawiedliwie" w porownaniu z kastratem jakim byly pierwsze X0 jesli chodzi o mozliwosci wyswietlania obrazu.

Opublikowano

signap zagraj proszę w Uncharted 2 i go skończ a potem się zacznij wypowiadać czy MW2 czy też Halo ODST zasługuje bardziej na tytuł game of he year ...

Wg ciebie Un2, wg mnie MW2, wg kogos innego Batman, jeszcze innego AC2 a dla Jarkena bedzie Borderlands. GT ocenilo tak, a wy robicie z tego problem - ich serwis, ich ocena. MW2 zasluguje wg mnie na GOTY, zas ODST gdyby byl w polfinale z Un2 gdyby takie glosowanie bylo to wygralby... oczywiscie ODST (ja tylko twierdze ze dla tej gry sa zbyt wysokie oceny 9 dla mission packa to bardzo duzo, nie twierdze ze ODST jest lepszy od Un2 ale GT moglo by tak sadzic). Na OnlineCenter gra roku byl AC2, potem MW2 i Batman - http://www.onlinecenter.pl/Poll-results/Gra-roku-2009.html

TO TYLKO OCENY A NAJWAZNIEJSZE JEST TO ZE DANA GRA WAM SIE PODOBA A NIE KOMUS, Fuel tam dostal z 5/10 a gra mi sie nawet podobala (bardziej niz nowy NFS SHIT)

Nie marwcie sie o oceny lecz o ilosc sprzedanych gier, oceny zawsze macie lepsze na exach gorzej tylko z ich promocja bo Sony mysli ze kazdy je kupi bo to gra od 4 magicznych literek - $ONY

Edytowane przez Scorp1on

Opublikowano

Wg ciebie Un2, wg mnie MW2, wg kogos innego Batman, jeszcze innego AC2 a dla Jarkena bedzie Borderlands.

Que? Dla mnie grą roku jest Uncharted2, ale MW2 stawiam na równi z nim.

Opublikowano

Moje fa pa, by nie pisac "komus innemu" kolejny raz podalem ostatni nick w tym temacie poza Grigori, Grzesiem i Ficusiem :)

Opublikowano

Ciemny lud oczywiście nie wie, że grą tysiąclecia jest Rock Band 2. Pod względem grywalności i żywotności bija na łeb wszystkie Unchartedy i Modern Warware'y.

Opublikowano

Przegladajac Fail 2009 z dzialu PS3 natrafilem na kilka postow w ktorych bylo napise ze "brak dodatkow do GTA4" ale przeciez one byly od bardzo dawna zapowiedziane jako ex dla 360. WTF?

Opublikowano

Tak Was boli, że U2 nie dostało jakieś plakietki w jakimś serwisie ? Czemu gracze muszą się czymś takim dowartościowywać ;/. U2 samo się obroni, nie potrzebuje jakiś GOTY czy innego gówna. Nie rozumiem też czemu MW2 na GOTY nie zasłużył. Największa sprzedaż w końcu :)

Opublikowano

Swoją drogą, to wyjaśni mi ktoś, dlaczego niektórzy uważają, że jeżeli jakaś gra się sprzedała np w 3.5 milionach egzemplarzy, to automatycznie spodobała się tym 3.5m ludziom? Nie mówię tutaj o orionie akurat, ale np donsterydo wygląda na takiego, co tak uważa. Przecież wystarczy rozejrzeć się dookoła i widać ile narzekań jest na MW2, a mimo wszystko kopie tych niezadowolonych klientów również liczą się do sprzedaży... Toteż argumentacja 'poszło xx sztuk MW2, gra się fhój ludziom spodobała, zasługuje na GOTY bezapelacyjnie, a U2 sprzedał się gorzej, więc nie spodobał się aż tak bardzo' jest bardzo biedna imo :rolleyes:

Opublikowano

Wracając do GT.

Gt samo sobie zaprzeczyło: Uncharted dostało u nich nagrody za Najlepszą Kampanię, Najlepszą Grafikę i Najlepszą Historię. Ale GOTY jakimś cudownym sposobem dostało MW2 (które wygrało tylko za Najlepszy Multiplayer )

Śmierdzi.

Edytowane przez Mr. Blue

Opublikowano

Nie mówię, że o jakości gry świadczy ilość sprzedanych egzemplarzy. Chodzi mi o to, że na pewno MW2 zrobiło największy BUM tej jesieni. Codziennie gra kilkasettysięcy osób w multi na samym Xboxie. Ile gra na PS3 w U2 ? nie mówię, że U2 to zła gra, bo jest ZA(pipi)ISTA i od razu ją łykam po kupnie PS3. Chodzi mi to, że MW2 po mimo wad i tak jest najbardziej popularną grą i być może dlatego dostał GOTY. Albo Activisions posmarowało i dlatego :) Ja jestem ciekaw czemu Exclusivy na PS3 sprzedają się relatywnie słabo. Killzone chyba coś ponad milion sztuk, U2 tak samo. Przecież to są świetne szpile. Teraz zarządzi GOW3 i GT5. Czekam na premierę FF13, zazdrościłem Wam tej gry niesamowicie, ciesze się, że Microsoft dogadał się ze Square Enix

Opublikowano

Swoją drogą, to wyjaśni mi ktoś, dlaczego niektórzy uważają, że jeżeli jakaś gra się sprzedała np w 3.5 milionach egzemplarzy, to automatycznie spodobała się tym 3.5m ludziom? Nie mówię tutaj o orionie akurat, ale np donsterydo wygląda na takiego, co tak uważa. Przecież wystarczy rozejrzeć się dookoła i widać ile narzekań jest na MW2, a mimo wszystko kopie tych niezadowolonych klientów również liczą się do sprzedaży... Toteż argumentacja 'poszło xx sztuk MW2, gra się fhój ludziom spodobała, zasługuje na GOTY bezapelacyjnie, a U2 sprzedał się gorzej, więc nie spodobał się aż tak bardzo' jest bardzo biedna imo :rolleyes:

O co Ci chodzi człowieczku bo nie mam zielonego pojęcia ?

W ogóle co Ty za pierdoły i herezje wypisujesz :) Co z tego że ludzie narzekają na MW2, normalne, że jak grę kupiło ok. 15 mln ludzi to większa będzie skala narzekań niż przy Uncharted 2 które kupiło 6 razy mniej osób, ogarnij się, podstawy logicznego myślenia się kłaniają...

Nie mówię, że o jakości gry świadczy ilość sprzedanych egzemplarzy. Chodzi mi o to, że na pewno MW2 zrobiło największy BUM tej jesieni. Codziennie gra kilkasettysięcy osób w multi na samym Xboxie. Ile gra na PS3 w U2 ? nie mówię, że U2 to zła gra, bo jest ZA(pipi)ISTA i od razu ją łykam po kupnie PS3. Chodzi mi to, że MW2 po mimo wad i tak jest najbardziej popularną grą i być może dlatego dostał GOTY. Albo Activisions posmarowało i dlatego :) Ja jestem ciekaw czemu Exclusivy na PS3 sprzedają się relatywnie słabo. Killzone chyba coś ponad milion sztuk, U2 tak samo. Przecież to są świetne szpile. Teraz zarządzi GOW3 i GT5. Czekam na premierę FF13, zazdrościłem Wam tej gry niesamowicie, ciesze się, że Microsoft dogadał się ze Square Enix

Radzę odświeżyć database: Killzone 2 ponad 2 mln; Uncharted 2 ponad 2.5 mln :)

Zresztą jeśli chodzi o suchą sprzedaż to i tak mnie zmiażdżyły liczby jakie wyciąga Left 4 Dead 2.

Edytowane przez donsterydo

Opublikowano

Co do liczby kopii faktycznie my bad, ale takie ODST, które jest mission packiem zeszło tyle co U2. Przecież U2 jest o wiele lepsze, nie ma nawet co porównywać. Halo to Halo, ale posiadacze PS3 powinni bardziej supportować najlepsze tytuły ;D

Opublikowano

Kolejny błąd :P ODST zeszło ponad 4 mln, na dzień dzisiejszy jakieś 4.5 mln :) Uncharted 2 jakieś 2.7 mln, a dla ciekawostki jeszcze wrzucę Left 4 Dead 2 którego na X360 zeszło już ok. 2.5 mln.

Wszystkie te gry sprzedają się bardzo dobrze, docelowo ODST zatrzyma się gdzieś w okolicach 7 mln, Uncharted 2 4 mln, Left 4 Dead 2 4.5 mln.

Coraz większa baza użytkowników obu konsol pozwala podtrzymać dobrą długoterminową sprzedaż.

Edytowane przez donsterydo

Opublikowano

Jeżeli chodzi o sprzedaż, LBP właśnie dobiło do 3 mln. Jak na zupełnie nowe IP, z gameplayem, który na pierwszy rzut oka przeznaczony jest tylko dla najmłodszych, to wynik dobry. LBP2 powinno zostać przyjęte jeszcze cieplej. Ogólnie sprzedaż ekskluzywnych gier na PS3 jest dobra, czasami bardzo dobra, jedyny wyjątek to KZ2. Ogromny hype, świetne oceny, a sprzedaż taka sobie.

I jeszcze jedno, jeżeli jesteśmy przy GT i ich nominacji. Najlepsze jest to, że w TOP 5 gier na PS3 zabrakło np. KZ2... :teehee:

Opublikowano

Pierwsza piątka najlepiej sprzedających się exów na PS3

1. MGS4 4.46mln

2. Resistanced 3.36mln

3. Motorstorm 3.31mln

4. LBP 2.98mln

5. Uncharted 2.92mln

Dla porównania X360

1. Halo3 10.69mln

2. GoW 6.02mln

3. GoW2 5.98mln

4. Halo3 ODST 4.39mln

5. Forza 2 4.12mln

I Wii. Tutaj postanowiłem pominąc wszelkie WiiShity i skupiłem się na normalnych grach

1. Mario Kart Wii 20.39mln

2. NSMB Wii 9.27mln

3. SSBB 9.10mln

4. Super Mario Galaxy 8.39mln

5. Zelda 5.45mln

Faktycznie, exy na PS3 sprzedają się dobrze/bardzo dobrze. Teraz tylko Yeti powiedz mi jak w takim razie sprzedają się exy na konsole konkurencji? Rewelacyjnie/oszałamiająco? Prawda jest taka, że sprzedaż gier na PS3 to koszmar i tragedia. I dla Sony i dla graczy

Opublikowano

Oczywiście, proszę bardzo.

Co mają pomyślec producenci gier jeżeli Wii Play sprzedaje się w ilości ponad 20mln, a Uncharted 2 w ilości 2 z hakiem? Każda firma developerska jest po to zakładana, żeby zarabiac. Skoro robione tanim kosztem pierdółki dla casuali sprzedają się dziesięciokrotnie lepiej niż wysokobudżetowe tytuły dla prawdziwych graczy to wniosek jest oczywisty, prawda? Pomijam już totalną nieudolnośc Sony w sprzedawaniu gier. Pasuje wyjaśnienie?

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.