Skocz do zawartości

NBA

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

MRPW, czyli niezastąpiony duet twórców Fruwając pod koszem i Supergiganta przetłumaczył dla nas kolejną książkę.

Tym razem to "11 pierścieni" Phila Jacksona. książkę zamówić można tutaj a podając hasło SUPERGIGANT jako kupon rabatowy dostaniecie 25% zniżki. kupować i czytać!

Opublikowano (edytowane)

Czas leci szybko i sezon powoli nadchodzi. Ani się obejrzymy i miesiąc minie. Wszyscy wiemy, jaką drużynę jesteśmy najbardziej ciekawi zobaczyć. Inni potentaci nie zmienili zbyt wiele.

Derrick Rose? Ja jeszcze przed kontuzjami Derricka Rose'a nie wierzyłem, że Rose będzie tak dobry, jak był. Występ w kadrze USA specjalnie nie zmienia moich oczekiwań. Choć dobrze, że zagrał profesjonalne mecze i nic mu się nie stało.

Wreszcie ostatni duży agent się zdecydował. Jak było w sumie oczywiste, Bledsoe został w Suns. I teraz pytanie: czemu tak mało to dziwne, że gracz, który w zasadzie malutko ma doświadczenia jako zdrowy zawodnik niewchodzący z ławki, dostaje 70 mln dolarów za 5 lat? Myślę, że to jedna z bardziej ryzykownych decyzji w lidze: naprawdę mało kto mnie może przekonać, że na pewno to dobre albo złe działanie. Po prostu się okaże. Bledsoe ciągle MOŻE być gwiazdą. A może po prostu zrównać do średniej niezłego rozgrywającego, który dostaje sporo kasy, bo w NBA powoli w prawie każdym zespole PG jest najważniejszą postacią. Ale... w najbliższych latach salary cap poleci w górę i ten kontrakt może być wręcz niski.

Jeszcze rok temu problemy zdrowotne były wystarczającym powodem, by ledwie 11 mln na sezon dostał Stephen Curry. To kontrakt na jeszcze 3 lata. Przez ten czas Bledsoe będzie zarabiał o kilka milionów więcej, niż Curry. Teraz zaś taki deal wygląda na ciekawy. W końcu Dallas dało więcej Chandlerowi Parsonsowi, który niekoniecznie jest przydatniejszy w ataku od Bledsoe, zaś o defensywie nie ma co mówić.

Ale rynek się zmienia. Suns tyle dali, bo po prostu znalazł się inny chętny, który dałby mu maksymalny kontrakt. Bo miał na to kasę. I cena rośnie. W NBA wiele w budowaniu składu zależy od przypadku, jak się ułoży akurat w danym momencie sytuacja na rynku.

Pamiętajmy, że z Phoenix pozwolono odejść Channingowi Frye'owi, by mieć kasę na takie rzeczy, jak podpisanie Bledsoe, ale też trzeciego ciekawego PG w zespole, niziutkiego Isaiah Thomasa, który jest jednym z najefektowniejszych graczy ligi. Suns chyba nadal będą taktyczną awangardą ligi...

Edytowane przez ogqozo
Opublikowano

W sumie, to chyba jeszcze na żaden sezon tak nie czekałem. Jestem ciekaw, jak zaprezentują się nowi Cavs. Czy Lakers wyjdą z tego żenującego poziomu? W jakiej formie będą Kobe i Rose? No i czy Gortat poczyni kolejne postępy i osiągnie coś z Wizards?

Opublikowano

Obozy się zaczynają. Podobno Ray Allen nie podpisał jeszcze z nikim kontraktu, bo woli być na wakacjach. Cavaliers podobno dali znać, że jak dla nich spoko. To jest ciekawe, jak im wyjdzie stawianie na graczy z tak nielicznymi zaletami (znam jego zasługi, ale na ten moment Ray Allen ma już niewiele zalet w codziennej grze), jak Allen czy James Jones. Czy nie lepiej byłoby postawić na graczy lepszych jako całokształt, np. przydatnych w obronie?

Lakers to dziwaczny twór w tym sezonie. Z jednej strony, oczywiście, przepłacili z konieczności kilka "gwiazd", które raczej nie są na ten moment gwiazdami. W tym sezonie Kobe - ponad 23 mln, Lin - 15, Nash - 10. Z drugiej strony, mają szereg przydatnych graczy za małą kasę (Boozer za 3 mln, rookie Julius Randle, i za około miliona rocznie na głowę tacy gracze jak Ed Davis, Wes Johnson czy Xavier Henry, całkiem dobrzy jak na taką pensję). Czyli właściwie Lakers nie mają żadnych "bieżących" dużych nazwisk, dziwnie to brzmi. Ten szereg solidnych zawodników na ławkę nie ma kogo wspierać. No playoffów nie będzie, za kilka miesięcy Lakers będą się głównie ekscytować tym, kogo można podpisać latem z wolnej agencji i czy Julius Randle nauczy się rzucać, bo potencjał ma podobno na poziom DeMarcusa Cousinsa.

Opublikowano

ja najbardziej jestem ciekaw NYK w tym sezonie, jak Master Zen i jego uczeń wytworzą tę unikalną więź pomiędzy zawodnikami, Melo i JR wyzbędą się swoich ego i zaczną grać altruistyczną koszykówkę, weterani zaczną grać jak za swoich najlepszych lat, Amare w ogóle zacznie grać, młodzież exploduje talentem, trener żółtodziób będzie objawieniem sezonu i NYK zagrają jak za swoich najlepszych lat kiedy to sam Phil Jackson biegał po NY w  nomen-omen knickelbockers'ach, i za rok będziemy mogli przeczytać poruszającą historię tej drużyny widzianą oczyma tego, który dał temu początek.

Opublikowano

NBA to announce $24 billion/9 yr deal w/ ESPN and TNT on Monday. Annual average value nearly 3x current deal.

3x więcej kasy pewnie capy pójdą w górę i wróci era 3 gwiazd

To tak na marginesie jakas ważna wiadomości na tle waszego 3 po 3

Opublikowano (edytowane)

Pisałem i tu kilka razy o tym, np. na pewno przy okazji kontraktu LeBrona czy Lance'a i marzeń fanów Wizards, że za dwa lata Durant też będzie "coming home". Za dwa lata salary cap może z sezonu na sezon skoczyć od 66 mln (to na następny - 15-16) do ok. 80 mln. Łatwo się domyślić, że w wielu zespołach może to wywołać małą rewolucję składową. Praktycznie każdy zespół, nawet tak zawalone obecnie kontraktami jak Nets czy Knicks, będzie mógł ściągnąć praktycznie każdego wolnego agenta, albo i kilku.

Oczywiście, jest jeszcze czas i mówi się, że NBA może coś kombinować z finansami, żeby ten wzrost rozłożyć na wiele lat.

Bo rok później, w 2017, właściciele lub zawodnicy mogą wystąpić z umowy pracy i będą nas zapewne znowu czekać nerwowe miesiące negocjacji, prawdopodobnie kolejny lockout... W grę wchodzą, dla właścicieli, miliardy, nie sądzę, żeby chociaż nie spróbowali się o nie kłócić.

Edytowane przez ogqozo
Opublikowano

Dziś  był meczyk pre seson Bulls-Wizz. Ekipa Marcina wyrała, on dobry mecz (D-D) ale najważniejsze jest to, że były 3-4 spięcia w meczu. Widać, że po ostatnich PO zrobiła się kolejna potencjalna fajna/iskrząca rywalizacja na wschodzie, a wiadomo, że taki pary są najlepsze na PO.

"Rozpiska" najbliższych meczy preseson wg forum C+. Pierwszy mecz widzę, że już w programie jest live na C+ Sport 11.10, idealnie bo po meczy Polska-Niemcy w kopaną.

"11 października, 23:00 - Miami Heat - Cleveland Cavaliers

12 października, 7:00 - Sacramento Kings - Brooklyn Nets
15 października, 13:30 - Sacramento Kings - Brooklyn Nets

12 października w programie są też powtórki meczu San Antonio - Fenerbahce Ulker Stambuł, być może mecz będzie na żywo na Nsport."

• Plusik 1
Opublikowano (edytowane)

dosłownie 15min temu przedłużyłem umowę z nc+. mam nadzieję, że dorzucą trochę meczy w weekendy bo w tygodniu to rzadko oglądałem na żywo. a w niedzielę to już obowiązkowo powinny być 2-3 mecze. przydała by sie też zmiana pokoleniowa na stanowiskach komentatorskich le póki co godnych następców nie widać. mogliby też umożliwić włączenie oryginalnego komentarza ale to raczej nierealne.

Edytowane przez 23kowal
Opublikowano

dosłownie 15min temu przedłużyłem umowę z nc+. mam nadzieję, że dorzucą trochę meczy w weekendy bo w tygodniu to rzadko oglądałem na żywo. a w niedzielę to już obowiązkowo powinny być 2-3 mecze. przydała by sie też zmiana pokoleniowa na stanowiskach komentatorskich le póki co godnych następców nie widać. mogliby też umożliwić włączenie oryginalnego komentarza ale to raczej nierealne.

Zmartwię Ciebie ale z tego co się orientuję na na 90 % nic się nie zmieni. Czyli mecze w SD i w takiej samej ilości ponieważ obowiązuje ta sama umowa co w tamtyk roku, a gamonie z NC+ nic nie negocjowali.

Co 2-3 meczy w jeden dzień to piękne marzenia w polskiej stacji TV :) Średnio to będą 4 mecze w tygodniu.

Opublikowano

Przy league passie na poziomie ~60zł miesięcznie to raczej i tak nie będą konkurencją, więc nie napinają się na NBA za bardzo i nie ma co się dziwić - jak ktoś chce oglądać częściej to i tak już ma LP, a Janusze po nocach siedzieć nie będą ;)

• Plusik 1
Opublikowano

Niestety fantasy w nba wymaga poświęcenia kilkunastu minut czasu codziennie i jako takiego ogarniania, a nie tylko robienia transferów co tydzień i kupowania najpopularniejszych graczy :P

Ja się jeszcze dostałem do Mistrzostw Polski H2H z mvp magazynu :)

Opublikowano

Cavaliers zaprezentowali się dużo lepiej od Heat w sparingu w Rio. Przynajmniej na początku, z czasem zrobił się z tego typowy mecz testowy, sporo grali Shawne Williams czy Joe Harris.

Dość dobrze wypadł Matthew Dellavedova. Moja teoria jest taka, że "gwiazda" Irving tak naprawdę jest gorszym graczem niż ten młody, bo po prostu fatalnie broni i źle wpływa na wynik. Zobaczymy, jak będzie z Irvingiem w nowej ekipie, ale Dellavedova nie zaprzeczył stereotypowi. Trafił jeden rzut, miał 4 asysty i 6 fauli, ale w defensywie dość przydatny, a atakować miał kto. Podawał LeBron, trafiał Love, Waiters, Varejao, Tristan. To może wystarczać.

Kilka pierwszych tygodni, może nawet dwa miesiące, straci Kevin Durant po pęknięciu stopy. No ale to tylko początek sezonu.

Opublikowano (edytowane)

„Thunder ogłosili, że u Kevina Duranta zostało zdiagnozowane w prawej stopie tzw złamanie Jonesa. Potrzebuje operacji i opuści 6-8 tygodni.”

” – Po sobotnim treningu Kevin powiedział nam, że odczuwa dyskomfort w prawej stopie. Wykonaliśmy niezwłoczne badania aby wykryć przyczynę. Na tym etapie zdiagnozowaliśmy u Kevina złamanie Jonesa. Tradycyjna procedura wymaga operacji. Powrót do gry potrwa 6-8 tygodni.

– Jesteśmy w trakcie rozważania najlepszych rozwiązań. Dopóki nie podejmiemy określonych działań, nie jesteśmy w stanie podać dokładnej daty powrotu.”

Bradley Beal zlamal nadgarstek i taka sama przerwa :(

Edytowane przez Bartg