genetyk@ 0 Opublikowano 24 marca 2008 Opublikowano 24 marca 2008 Jakie dictionary polecacie do nauki tego jezyka.chodzi o obecnie dostepne na rynku pomoce. Cytuj
rinzen 966 Opublikowano 24 marca 2008 Opublikowano 24 marca 2008 http://www.amazon.com/Kodanshas-Furigana-J...h/dp/4770024800 Jak dla mnie idealna. Z polskich warto zaopatrzyć się w książki z PJWSTK Cytuj
ping 9 042 Opublikowano 24 marca 2008 Opublikowano 24 marca 2008 ze słownika się nie nauczysz, to nie angielski. Proponuje przeczytać trochę książek o gramatyce, mam dwa tomiki w których jednym z autorów jest profesor Huszcza, wszystko dość dobrze wytłumaczone tylko zawiłymi terminologiami, polecam. BTW. Greah - śliczny avatar Cytuj
Gosiek 0 Opublikowano 24 marca 2008 Opublikowano 24 marca 2008 (edytowane) Ja bym jednak nie radziła zaczynać od Huszczy, to są książki typowo dla językoznawców oraz ludzi mających już pewne pojęcie o japońskim, a przebicie się przez terminologię jakiej używa autor, może normalnego człowieka przyprawić o ciężki ból głowy. Nie są to złe podręczniki, ale warto po nie sięgnąć po opanowaniu przynajmniej solidnych podstaw. Do nauki gramatyki polecam za to Praktyczny kurs gramatyki języka japońskiego wydawnictwa UAM - świetna książka, znacznie przystępniej napisana niż Gramatyka japońska Huszczy. Tylko piekielnie trudno ją kupić, trzeba szukać po antykwariatach - cały nakład wyczerpany. No i zupełnie na start Język japoński dla początkujących Ewy Krassowskiej-Mackiewicz. A ze słowników to ostatnio b. dobre wrażenie zrobiły na mnie The Learner's Kanji Dictionary i "The New Nelson" Kanji Dictionary - The New Nelson Japanese-English Character Dictionary, oba polecam. Słownik który wymienił wyżej greah też zresztą jest jednym z lepszych, i z tego co pamiętam można go czasem upolować na polskich aukcjach, chociaż cenę ma tam niezbyt zachęcającą. EDIT: btw, może ktoś przy okazji połączy ten topic z już istniejącym tematem o nauce języka? ;> Edytowane 24 marca 2008 przez Gosiek Cytuj
ping 9 042 Opublikowano 24 marca 2008 Opublikowano 24 marca 2008 jak ktoś nie ma pewnego pojęcia o japońskim, bądź nie ma podstaw to radzę się zapisać na odpowiedni kurs bowiem nauka japońskiego na własną rękę literalnie mówiąc ssie. Co do podłączania to nie wiadomo, moderatorką w tym dziale jest niejaka Yokho która na forum się nie ujawnia od X lat (pamiętam jak z tego powodu nie mogłem dołączyć do tego forum, jeszcze za czasów kiedy było zamknięte.) Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi