Skocz do zawartości

Pro Evolution Soccer 2009

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

Pograłem parę meczów w PES 2009 na PS2 i co mogę powiedzieć... Nie ma automatycznego sidestepa (yeah!), podania wyraźnie pogorszone, ale jakby mniej niż w wersji na next-geny, ciutkę inny feeling podczas sprintu, strzały z dystansu wyraźnie osłabione (ale za rzadko je odpalałem, żeby być tego pewien, może po po prostu mi nie wyszły, czytaj: skrypt tak zadziałał) i tyle. Generalnie prawie to samo, ale przynajmniej jest Joe Cole w Anglii. A propo, składy takie same jak na next-genach, w sensie tak samo spartolone.

Aaaa i teraz najlepsze. Pisałem, że w wersji na next-geny podczas ustawień przed meczem takich rzeczy jak np. czas trwania, forma, kontuzje, zabrakło mi jednego ekranu - tego gdzie wybiera się czy jeden mecz czy mecz i rewanż, zachowanie kibiców etc. Pisałem też, że mogę postawić pieniądze, że w wersji na PS2 będzie. No i jest. I Wy się śmiejecie, że FIFA robi sztuczną "ewolucję" w postaci liczby sezonów w Be a Pro (ktoś w to w ogóle gra? dla mnie to taki sam dodatek jak kręgle w Tekkenie)? A Konami robi taką fuszerkę i jest ok? Dlaczego te opcje są w PS2, a na X360 nie ma? BO TAK. Może konsola Microsoftu jest za słaba żeby pociągnąć te kilka opcji więcej heh... A tak serio to chodzi o to, że na PS2 to już od zawsze było, więc tak naprawdę nie musieli niczego zmieniać, a na Xie musieliby przecież ZAJRZEĆ W KOD, a nie jedynie poprzesuwać kilka suwaczków. Programiści z Konami to leniwe świenie i tyle! A do tego nie mają tam porządnego QA.

To masz naprawdę powody do cieszenia, że fanów Pes-a coraz mniej :huh:

Ja z kolei jak słyszę ludzi, którzy tak jadą na Pes-a, a nazywają się wielkimi byłymi fanami to wyobrażam, sobie człowieka, który nigdy przedtem nie grał w piłkę od Konami. Ale żeby jego słowa wychwalające Fifę i krytykujące Pes-a, były bardziej wiarygodne, to nazywa się wielkim fanem Pes-a. ;) Jakby tak posprawdzać co poniektórych, to pewno od zawsze grają w "plastik" od EA, dlatego tak jedziecie po Pes-ie. A że w tym roku w końcu po 10 latach, Fifa jest ciut grywalniejsza od swoich poprzedniczek, to odważyliście się to głośno krzyczeć. ^_^ Ale co mnie to tam, wracam do prawowitego króla piłki i nie jest to Fifka.

Hehe no mnie tam zwisają takie teorie spiskowe. Możesz mnie uznać za dupę, a nie fana, ale powiem to samo, co easye: mam nadzieję że nikt w tym roku nie kupi PESa, to Konami będzie miało za swoje i będzie musiało wziąć się do roboty. Ale niestety tak się nie stanie, bo PES i tak będzie rządził*.

*na PCtach.

Edytowane przez Mlody-San
  • Odpowiedzi 803
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Top użytkownicy w tym temacie

Opublikowano

Dobre, dobre - piszę o tym od początku tego tematu. O czym? o tym, że faniki i tak będą kupować, ściągać i wychwalać PESa więc Konami nic z tym nie zrobi bo i po co. Ale jednak, w końcu sam Seabas chciałby mieć silnik z Fify. A to ci fan we własnej osobie. Lipa, EA dopięło swego i sami dopieszczali swój silnik, a ekipa z dżapan lig już nie bardzo, jedynie progresja wsteczna.

Opublikowano
Hehe no mnie tam zwisają takie teorie spiskowe. Możesz mnie uznać za dupę, a nie fana, ale powiem to samo, co easye: mam nadzieję że nikt w tym roku nie kupi PESa, to Konami będzie miało za swoje i będzie musiało wziąć się do roboty. Ale niestety tak się nie stanie, bo PES i tak będzie rządził*.

*na PCtach.

To Cię zasmucę bo PES np. na wyspach jest najczęściej kupowana grą i to nie na PC tylko PS3 ;)

W kolejności:

* Pro Evolution Soccer 2009

* FIFA 09

* Saints Row 2

* Lego Batman: The Videogame

* Wii Fit

* Mario Kart Wii

* Star Wars: The Force Unleashed

* Wii Play

* Tiger Woods PGA Tour 09

* Brothers in Arms: Hell's Highway

Opublikowano

To bardzo zle dla rozwoju PES'a w przyszlosci. Teraz jest mi to kompletnie obojetne, grajc w Fife bawie sie bardzo dobrze, ale sprzydalby sie Konami zimny prysznic, moze przejrzeliby na oczy...

Opublikowano (edytowane)

PES09 to dzieło obliczone na komercyjny sukces. Jest proste, efekciarskie i przyjemne. Szkoda tylko że Konami w ten sposób postawiło krzyżyk na dużej części graczy którzy byli wierni od pierwszej części na PSXa.

Realizm, dużo możliwości taktycznych na prowadzenie gry, wyważony balans pomiędzy grą defensywną i ofensywną itd. i szkoda że to już tylko historia.

Zaczniemy od :l1: + :trojkat:

Teoretycznie wygląda to tak:

384cfd4435fd7a42med.jpg

Czyli niezbyt ciekawie, bo obrońcy są w linii i mają bezpieczną odległość.

Tylko że praktyka mówi nam co innego:

http://www.vimeo.com/2002098

Pięknie, ale czy to przypadek?

http://www.vimeo.com/2002043

Nie no każdemu może wpaść dwa razy.

http://www.vimeo.com/2002080

Skoro już wiemy jak do środka to i można po bokach.

http://www.vimeo.com/2002086

Po przekątnych i jak kto woli.

http://www.vimeo.com/2002054

http://www.vimeo.com/2002072

Widać że noga o precyzji niejednego chirurga, a płuco z żelaza.

Dorobiłem filozofię do magicznego podania, a gola widać nie było :)

Wizja on:

W środeczek.

http://www.vimeo.com/2001995

Na jedną stronę.

http://www.vimeo.com/2001972

Na drugą stronę.

http://www.vimeo.com/2001905

Cięcie, tu miała być lama :)

http://www.vimeo.com/2001839

Po przerobieniu ambitnego zagrania można zejść na ziemię i zająć się rzeczywistością widzianą przez pana (S):

http://www.vimeo.com/2001759

http://www.vimeo.com/2001788

http://www.vimeo.com/2001815

Slalom gigant:

http://www.vimeo.com/2001860

http://www.vimeo.com/2001891

http://www.vimeo.com/2002013

Co robi załoga kiedy nie mamy nad nią drugiego kontrolera :)

4e39cb5ddf7be614med.jpg

777be7f32e3685b7med.jpg

ada1aa79730c07b5med.jpg

d14843546bb0e5b3med.jpg

87334a62e0ef48a1med.jpg

a77c642d0a680af4med.jpg

Defensywa 1+Linia :D

Dochodzą do tego notoryczne samo-wślizgi, czerwone po czystych wślizgach, znowu problematyczny online, gk nie są w stanie obliczyć poprawnie trajektorii prostych szmacianek na wybieg i z L1 ... wstyd KCET.

PS.

Ile goli padło po krótkim ? :)

Edytowane przez kjace
Opublikowano

Wniosek jest jeden. W PESie graja pilka plazowa (ale pomniejszona) :lol:

Pociesze troche w FIFA tez jakis obronca gdzies sie gubi zamiast trzymac linie - mozna jednak wydac nakaz pulapki ofsajdowej i wtedy jest git. No chyba ze sie spoznimy to zostawiamy napastnika w bardzo komfortowej sytuacji.

Opublikowano

Ja z kolei jak słyszę ludzi, którzy tak jadą na Pes-a, a nazywają się wielkimi byłymi fanami to wyobrażam, sobie człowieka, który nigdy przedtem nie grał w piłkę od Konami. Ale żeby jego słowa wychwalające Fifę i krytykujące Pes-a, były bardziej wiarygodne, to nazywa się wielkim fanem Pes-a. ;) Jakby tak posprawdzać co poniektórych, to pewno od zawsze grają w "plastik" od EA, dlatego tak jedziecie po Pes-ie. A że w tym roku w końcu po 10 latach, Fifa jest ciut grywalniejsza od swoich poprzedniczek, to odważyliście się to głośno krzyczeć. ^_^ Ale co mnie to tam, wracam do prawowitego króla piłki i nie jest to Fifka.

Chłopie ...brak słów.

Popatrz ja jestem wielkim , byłym fanem Pesa i powiem ci w tajemnicy , że nawet żal mi tego iż era tej gry się zakończyła , bo byłem zwyczajnie w nią dobry.

Ale na prawdę wolę nauczyć się grać w nową Fife i cieszyć się nią , nawet będąc słabym niż być dobrym ciągle w tą samą grę.

Zdradzę Ci sekret , wiesz dlaczego byłem dobry w tą grę ? ponieważ ciagle byłą to ta sama gra.

Ciągle te same akcje , te same bramki te same schematy , a jak opanowałem strzał z R2 to miśkiem waliłem takie bomby,że kamera nie nadarzała.

I co z tego?

Skoro zagrałem w fife i odzyskałem na nowo radość z gry piłkarskiej , koniec mojej rutyny , mozolności , objechania na skrzydle i odegrania do napastnika i strzeleniu gola , bądź ustrzeleniu bramkarza i dobiciu na pusta.

Mnie nie obchodzi to czy ktoś się nawrócił , czy każdy szpila w rzekomy "plastik'' jak sam napisałeś. widać jak na dłoni ze wiele osób przejrzało na oczy i rokrocznie (pipi)enie konami , zostało w końcu dostrzeżone.

Jak dla mnie , w takiej postaci jak to wygląda , Pes , w ogóle nie powinien być przenoszony na next-geny.

Ps2 spokojnie by uciągnął ta samą "świetną" animacje , oraz fizykę.

Stoisz w miejscu kolego ,wraz z konami.

Tutaj najlepiej odnoszą się słowa Kurtza z "Jądra Ciemności" Conrada , pozwolę sobie zacytować :

"Zgroza , zgroza..."

Opublikowano

Poziom TP, a z tego co można sobie poczytać na różnych forach (ja nie mam nerwów już do tego tytułu) to kosmiczne slalomy wychodzą na online :)

Pociesze troche w FIFA tez jakis obronca gdzies sie gubi zamiast trzymac linie - mozna jednak wydac nakaz pulapki ofsajdowej i wtedy jest git. No chyba ze sie spoznimy to zostawiamy napastnika w bardzo komfortowej sytuacji.

Akurat w tej części robią to bardzo często i bardzo głęboko ;)

Opublikowano

Ale Ty chlopie bredzisz :/. Wez ochlon, dobrze Ci radze... W PES gralem w kazda czesc, oprocz PES 2. ISS zaliczylem wszystkie. Wez nie wciskaj takiej ciemnoty. Nazywasz sie wielkim fanem ??. Jestes zwyklem fanboyem i tyle. Na takich ciemnotach jak Ty Konami zarobi krocie, wydajac za rok to samo. Brawa dla Ciebie...

Dobrze ze wiekszosc komentujacyh na tym forum to rozsadni ludzie :)

Opublikowano (edytowane)

TAK JESTEM FANBOJEM PES-A. Co wypłatę, kupuje kilka egzemplarzy Fify, po czym ją palę na stosie w każdy wtorek o 12 w nocy, gdy jest pełnia, a wiatr wieje od południa. A gdy leci w tv reklama Fify, to wyłączam telewizor, i idę zwymiotować 3 razy. Szkoda, że ty się do tych rozsądnych ludzi nie zaliczasz.

EA zarobi miliony, wydając co roku tą samą masówkę, dla casuali.

A tak po za tym, nie macie swojego tematu o Fifie?

Edytowane przez Slupek88
Opublikowano
EA zarobi miliony, wydając co roku tą samą masówkę, dla casuali.

A tak po za tym, nie macie swojego tematu o Fifie?

Tymi oto dwoma zdaniami potwierdziles, ze nie ma sensu z Toba jakiegokolwiek sensu rozmawiac... Wybuduj oltarz ku czci PES'a.

Opublikowano

Ale żałosne te Wasze posty. Ci, którzy kupili PESa wmawiają ludziom że ten jest lepszy od FIFY i odwrotnie. Żadnej normalnej dyskusji. Nie rozumiem po co sie wszyscy tak spinacie, ktoś kupił PESa i fajnie mu się w niego gra to po co zaraz wjeżdżać z postami że Konami z(pipi)ało, PES niegrywalny itp? :|

Ja wybrałem PESa, i mimo wad które on posiada cały czas czuję przyjemność gdy w niego gram, szczególnie podczas potyczek kolegami. Multi jeszcze nie próbowałem, mam nadzieję że na moim łączu będzie się dało przyzwoicie pograć. Jakby ktoś chciał poszpilać to mój PSN ID: mario_azs.

Opublikowano

Klopot nie w tym, ze ktos Ci chce odebrac przyjemnosc grania. Nikt nie chce Cie przekonac ze popelniles blad (choc sklanialbym sie do takiej tezy :P). Problem w tym ze zachwyty nad PES i zarzuty do konkurencji sa co najmniej nie trafione.

Co wiecej osobnicy, ktorzy zdecydowali sie na FIFA zrobili to swiadomie i naprawde mieli powody.

Rozumiem ze mozna uwielbiac PESa, jednak bezrozumne zachwyty i przeklamywanie rzeczywistosci polaczone z krytyka konkurencji jest przesmieszne.

Opublikowano
Ale żałosne te Wasze posty. Ci, którzy kupili PESa wmawiają ludziom że ten jest lepszy od FIFY i odwrotnie. Żadnej normalnej dyskusji. Nie rozumiem po co sie wszyscy tak spinacie, ktoś kupił PESa i fajnie mu się w niego gra to po co zaraz wjeżdżać z postami że Konami z(pipi)ało, PES niegrywalny itp? :|

Bo od tego jest forum.

Opublikowano

Ja wybrałem PESa, i mimo wad które on posiada cały czas czuję przyjemność gdy w niego gram, szczególnie podczas potyczek kolegami. Multi jeszcze nie próbowałem, mam nadzieję że na moim łączu będzie się dało przyzwoicie pograć. Jakby ktoś chciał poszpilać to mój PSN ID: mario_azs.

Nie posiadam ani PES'a 2009 ani Fify 09, ale w obie gralem po kilka meczy... jak to skomentujesz ??. I jako wierny fan PES'a przez tyle lat kategorycznie stwierdzam, ze nowy PES jest gorszy od Fify 09.

Nie mam nic wiecej do dodania.

Opublikowano

Jak masz tendencje do rzucania padem o sciane nie graj w BAL, bo mimo ze ten tryb ma swietne momenty to czasem tak strzela czlonek jak sie patrzy co robia sterowani przez AI pomagierzy, i nie idzcie do klubu ktory gra 1 napastnikiem bo sie zanudzicie w ataku.

Opublikowano

Myślę, ze konkluzja jest jedna: nie ważne, która gra lepsza, bo to jest pojęcie względne, zależne od gustu, potrzeb i upodobań. Ktoś tu powiedział, że BAL, czy Be a pro to zbędne dodatki. Ja tymczasem wiem, ze będę grał głównie w BAL, tak jak miesiącami do tej pory zagrywałem się w Master League. Z racji wieku i obowiązków nie mam zbyt wiele czasu na spotkania przy multi, więc każdą wolną chwilę na granie spędzałem właśnie z ML i to dawało mi dużo radochy. Teraz nie mogę się doczekać właśnie BAL'a. Dodatkowo, jako że posiadam PS2, to kupię PES-a, ponieważ naczytałem się dość o tym jak skopana jest Fifa na PC, a robi ją ten sam team co na PS2. Dlatego nie krytykuję, nie będę zabierał głosu co jest lepsze, tylko wybiorę to, co MI osobiście sprawi dużo przyjemności z grania.

Opublikowano

W tym roku panuje ewidentny trend bluzgania po PES <_< NAJLEPSZY PES w historii. najbardziej nastawiony PES w historii na symulację a wy ludziska narzekacie...To mam pytanie- skoro kochaliście PES'a wcześnij to czemu jedziecie po najlepszej odsłonie ever?

Opd- "bo jest Fifa" uznaję za głupią"

Opublikowano
W tym roku panuje ewidentny trend bluzgania po PES <_< NAJLEPSZY PES w historii. najbardziej nastawiony PES w historii na symulację a wy ludziska narzekacie...To mam pytanie- skoro kochaliście PES'a wcześnij to czemu jedziecie po najlepszej odsłonie ever?

Opd- "bo jest Fifa" uznaję za głupią"

O to właśnie mi chodzi, Orson, też mnie to zastanawia. Najwięksi krzykacze na Pes-a, którzy jadą po nim, zarzekają się, że są fanami, że grali od pierwszych części. A przecież Pes 09, to kumulacja, wszystkich najlepszych motywów z poprzednich Pes-ów, może oprócz online bo ten ewidentnie chodził najlepiej w 6. To skoro tak jedziecie po na najnowszym Pes-ie, to ja nie wiem co wy widzieliście w poprzednich częściach...

Opublikowano

Nie rozumiesz bo nie chcesz. Wszyscy pisza dosc jasno.

PES zawsze byl podobno nowoczesny i bliski symulacji. Dzis nie jest w stanie byc gra na current geny (czy next geny jak kto woli), tylko jest zapyziala gra, ktora stoi w miejscu. To ze troszke podrasowano stara gre, nie zmienia jej w gre na current geny, kumasz?

FIFA pokazala jak moze wygladac pilka nozna na current geny.

To tak jak stwierdzic ze stary dobry maly fiat jest za(pipi)istym samochodem jak go odmalujesz i udajesz ze nie widzisz ze sasiad jezdzi yarisem... Tlumaczenie, ze gosc ktory twierdzi ze yaris jest duzo lepszy a maluch gowniany nigdy nie byl prawdziwym fanem malucha jest (wybacz za moj francuski ale moim zdaniem) debilne.

Opublikowano

Kurwa skonczcie te debilne dyskusje albo zrobice osobny temat "FIFA vs PES" .

Co z tym manualnym wychodzeniem bramkarzykiem? Po prostu to wyrzucili ??