Lejdi 0 Opublikowano 11 kwietnia 2008 Opublikowano 11 kwietnia 2008 .....chciałabym dowiedzieć się, czy są tutaj osoby lubujace się w bluesie , jeśli takowe są podzielcie sie ze mną swoimi wrażeniami, jak to u Was sie stało, że zaczęliście słuchać tego typu muzyki, moze Ktoś z Was jeździ na Rawe blues... Cytuj
ogqozo 6 574 Opublikowano 11 kwietnia 2008 Opublikowano 11 kwietnia 2008 Lubuję się w bluesie. Tak jak każdy człowiek pochodzi z Afryki, tak i cała współczesna muzyka ma swe źródło w bluesie. Gdyby nie czarnoskórzy grajkowie, w ogóle nie byłoby Elvisa, Boba Dylana, Beatlesów. Ci goście wyrośli na tym, że przełożyli blues i country na język rozrywkowej muzyki i popkultury. Główne cechy bluesa - surowość, szczerość, oszczędność, uczciwość, emocjonalość - mają swe zalety, ale i wady. Za wadę uznaję to, że w gruncie rzeczy kolejni bluesmani mało się od siebie różnią. Większość utworów polega na wariacjach trzech akordów, rozstawionych w tej samej odległości, i śpiewaniu umęczonym głosem o tym, że w życiu znów nie wyszło. Cytuj
Lejdi 0 Opublikowano 12 kwietnia 2008 Autor Opublikowano 12 kwietnia 2008 Lubuję się w bluesie. Tak jak każdy człowiek pochodzi z Afryki, tak i cała współczesna muzyka ma swe źródło w bluesie. Gdyby nie czarnoskórzy grajkowie, może w ogóle nie byłoby Elvisa, Boba Dylana, Beatlesów. Ci goście wyrośli na tym, że przełożyli blues i country na język pop kultury. Główne cechy bluesa - surowość, szczerość, oszczędność, uczciwość, emocjonalość - mają swe zalety, ale i wady. Za wadę uznaję to, że w gruncie rzeczy kolejni bluesmani mało się od siebie różnią. Większość utworów polega na wariacjach trzech akordów, rozstawionych w tej samej odległości, i śpiewaniu umęczonym głosem o tym, że w życiu znów nie wyszło. znamy się na rzeczy... Cytuj
White 23 Opublikowano 11 kwietnia 2009 Opublikowano 11 kwietnia 2009 Może by ktoś polecił jakichś dobrych wykonawców? Cytuj
Emtebe 2 575 Opublikowano 22 kwietnia 2009 Opublikowano 22 kwietnia 2009 B.B. King Robert Johnson James P. Johnson To tak na początek. Cytuj
White 23 Opublikowano 25 kwietnia 2009 Opublikowano 25 kwietnia 2009 B.B. King jest rzeczywiście świetny. Przesłuchałem jego album nagrany we współpracy z Eric'iem Claptonem- Riding with the King. Masakra, taki "3 o'clock blues" rozkłada na łopatki. Cytuj
szaden 228 Opublikowano 15 maja 2009 Opublikowano 15 maja 2009 (edytowane) Możecie mi polecić wykonawców od których najlepiej zacząć swoją przygodę z blues'em? Edytowane 15 maja 2009 przez szaden Cytuj
ogqozo 6 574 Opublikowano 15 maja 2009 Opublikowano 15 maja 2009 A może popatrz dwa posty wyżej? Osobiście polecam Roberta Johnsona, Muddy'ego Watersa, Howlin' Wolfa, Leadbelly'ego, Billiego Holliday'a, B.B. Kinga. Johnson to największy muzyk wszech czasów, ale chyba go nie polecam na początek, bo jest mało przystępny. Jedyne jego ocalałe utwory, na jedną gitarę i jeden głos, nagrane zostały na taśmę kiepskiej jakości i generalnie więcej jest szumów niż brzmienia. Ale kompozycje, mniam. Cały blues powojenny opiera się na zżynaniu z Roberta Johnsona. Cytuj
szaden 228 Opublikowano 15 maja 2009 Opublikowano 15 maja 2009 Myślałem, że jest tego więcej, no ale sprawdzę to co podałeś oqqozo, dzięki. Cytuj
ogqozo 6 574 Opublikowano 18 maja 2009 Opublikowano 18 maja 2009 Jest tego więcej, ale co, chciałbyś "na początek" listę 100 płyt? To znaczy, są takie listy, no ale... Cytuj
Yaxa 1 Opublikowano 18 maja 2009 Opublikowano 18 maja 2009 Ja od siebie polecam Led Zeppelin, Claptona, Stevie Ray Vaughan, na pewno na poczatek beda bardziej przystepni niz ci starsi artysci. No a jak ktos chce uslyszec bluesa w jeszcze troche innym wydaniu to soundtrack z Triguna. Never Could Have Been Worse niszczy. Aha i do zajawki na bluse fajnie sobie film Crossroads za 1986 obejrzec, pojedynek gitarowy Steve Vaia z karate kid jest dobry Cytuj
Obsolete 973 Opublikowano 18 maja 2009 Opublikowano 18 maja 2009 http://www.myspace.com/blackdiamondheavies http://www.myspace.com/whiteyrocks Cytuj
Obsolete 973 Opublikowano 12 listopada 2010 Opublikowano 12 listopada 2010 na prosbe white'a przenosze Cytuj
Manor 645 Opublikowano 13 listopada 2010 Opublikowano 13 listopada 2010 byłem na dwóch ostatnich edycjach Warsaw Blues Night, całkiem fajnie było. Aczkolwiek blues to muzyka której mogę słuchać max 1h, 1,5h. Potem już mnie strasznie irytuje i wku.rwia, bo wszystko w sumie w tej muzie brzmi tak samo, a więc nudzi. Cytuj
White 23 Opublikowano 14 listopada 2010 Opublikowano 14 listopada 2010 Pragnę zauważyć że blues to nie tylko klasyki pokroju BB Kinga czy Claptona. Są jeszcze bluesrockowi geniusze jak Led Zeppelin czy Cream. Dziś też wielu artystów daje wyraz swojej fascynacji tym gatunkiem. Osobiście uzależniłem się ostatnio od White Stripes. Zespół idealnie łączy moim zdaniem ducha, klimat i surowość bluesa z młodzieńczą energią i pier.dolnięciem. http://www.youtube.com/watch?v=yC1nKRIljHY http://www.youtube.com/watch?v=nBICe3QN2Ok Zresztą bluesa można znaleźć również w muzyce alternatywnej. Ot, chociażby GY!BE z utworami Dead Flag Blues oraz J.L.H. Outro (hołd dla Johna Lee Hooker'a, legendy tego gatunku). Cytuj
White 23 Opublikowano 19 listopada 2010 Opublikowano 19 listopada 2010 Nikt tu nie lubi bluesa? Cytuj
Masorz 13 216 Opublikowano 19 listopada 2010 Opublikowano 19 listopada 2010 Ja uwielbiam Bluesa, ale na tym etapie mojego życia zostało mi jeszcze od chu.ja terabajtów metalu do zaliczenia. Więc jak już nie będę w stanie słuchać takiego napier.dolu jak teraz, to się wezmę za Bluesa. Ewentualnie coś tam w przerwach zaliczę, ale nie obiecuję Cytuj
szaden 228 Opublikowano 30 grudnia 2010 Opublikowano 30 grudnia 2010 Zapoznałem się lepiej z bluesem i ten gatunek muzyki jakoś szczególnie do mnie nie przemawia, ale istnieją wyjątki takie jak ten kawałek: Cytuj
lennox 67 Opublikowano 19 stycznia 2014 Opublikowano 19 stycznia 2014 To był dopiero koleś Genialna muza wymieszana z sarkazmem i czarnym humorem Cytuj
Sugan 60 Opublikowano 28 grudnia 2014 Opublikowano 28 grudnia 2014 Nie przepadam za czystym powtarzalnym bluesem ale za to w polaczeniu z awangarda rockowa rzeczywiscie moze przyniesc oszalamiajace skutki, Captain Beefheart - Trout Mask Replica to jedna z plyt zycia Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi