Rudiok 3 369 Opublikowano 4 stycznia 2021 Opublikowano 4 stycznia 2021 Kombinacje już się zaczęły - Hoop cola wprowadziła koncentrat (na wzór tych stosowanych w fast foodach) do rozrabiania w domu z wodą gazowaną. Coś koło 9 zł za niecały litr. Z jednej butelki wg etykiety zrobić można 9-10 litrów napoju. 1 Cytuj
PiotrekP 1 790 Opublikowano 4 stycznia 2021 Opublikowano 4 stycznia 2021 Czyli defacto nieważne czy jest cukier czy nie, czy to cola czy sok bez cukru- podatek i tak obejmuje? Cytuj
Rudiok 3 369 Opublikowano 4 stycznia 2021 Opublikowano 4 stycznia 2021 (edytowane) Opłata stała będzie wynosić 0,50 zł za zawartość cukrów w ilości równej lub mniejszej niż 5 g w 100 ml napoju, lub za zawartość w jakiejkolwiek ilości co najmniej jednej substancji słodzącej, a opłata zmienna to 0,05 zł za każdy gram cukru powyżej 5 gram/100 ml – w przeliczeniu na litr napoju. Przy napojach zawierających kofeinę lub taurynę opłata wynosi 0,10 zł za w przeliczeniu na litr napoju. Maksymalna wysokość opłaty wynosi 1,2 zł w przeliczeniu na litr napoju. Z opłaty stałej są zwolnione te napoje, w których udział soku owocowego, warzywnego lub owocowo-warzywnego wynosi przynajmniej 20 proc. oraz napoje izotoniczne. Edytowane 4 stycznia 2021 przez Rudiok Cytuj
Plugawy 3 685 Opublikowano 4 stycznia 2021 Opublikowano 4 stycznia 2021 8 godzin temu, PiotrekP napisał: @Plugawy a Red Bulla po nowej cenie masz? Redbull 5.59, sorka za opóźnienie, ale nie miałem czasu XD bez cukru tyle samo. 8 godzin temu, Paolo de Vesir napisał: Jest może jakaś strona która porównuje takie ceny? Nie kupuję coli, więc nie mam nawet porównania. Nie znam. Cola 2L kosztowała przedtem 4.99zł u nas. @ShenTwoja ulubiona zerówka Dream Cola 3.99 czy 4.99 nie pamiętam już XD też skok z 2.49 czy jakoś tak. 5 godzin temu, Rudiok napisał: Opłata stała będzie wynosić 0,50 zł za zawartość cukrów w ilości równej lub mniejszej niż 5 g w 100 ml napoju, lub za zawartość w jakiejkolwiek ilości co najmniej jednej substancji słodzącej, a opłata zmienna to 0,05 zł za każdy gram cukru powyżej 5 gram/100 ml – w przeliczeniu na litr napoju. Przy napojach zawierających kofeinę lub taurynę opłata wynosi 0,10 zł za w przeliczeniu na litr napoju. Maksymalna wysokość opłaty wynosi 1,2 zł w przeliczeniu na litr napoju. Z opłaty stałej są zwolnione te napoje, w których udział soku owocowego, warzywnego lub owocowo-warzywnego wynosi przynajmniej 20 proc. oraz napoje izotoniczne. No właśnie. Te najtańsze gówna najbardziej podrożały. Oranżada 2l (sama chemia) skok z 1.29 na 2.49 No niestety, biedni będą jeszcze biedniejsi. Cytuj
iluck85 2 913 Opublikowano 4 stycznia 2021 Opublikowano 4 stycznia 2021 (edytowane) Całość poszła na konsumenta. Sprzedaż spadnie i wezmą jak nie całość na siebie, to duża część. Inaczej nie będzie. I nie ma już 1l czy 2l w napojach Pepsi czy Cola. Cena została ta sama, a zrobili 850ml i 1,75. Duża flacha to i tak często okolica 5/5,50. Więc biedronkowe 6,49 nie jest tragiczne. I tutaj wygrają najwięksi- Biedronka czy Żabka. Przy ich zamówieniach sporo warunków oni dyktują. Stąd inne butelki (litraż) czy promocje cenowe- teraz Pepsi 1,5L jest po 3,99 przy zakupie 2. Czekam aż knajpy otworzą, bo nie wiadomo dlaczego segment HORECA zawsze miał ceny z kosmosu. Teraz za szklankę pepsi ile będą wołać? 15zł? Edytowane 4 stycznia 2021 przez iluck85 Cytuj
Plugawy 3 685 Opublikowano 4 stycznia 2021 Opublikowano 4 stycznia 2021 15zł za szklankę gazowanej wody z cukrem i karmelem, hehe. Całe szczęście, że praca też jest opodatkowana, to też żebyśmy byli zdrowsi. Cytuj
Mejm 15 310 Opublikowano 4 stycznia 2021 Opublikowano 4 stycznia 2021 W niektorych gyrosiarniach (i to od prawie dekady) puszka pepsi/fanta/sprite 4zl. No mysle, ze pod 5 podejdzie. Ku.rwa, ze dozylem czasow gdzie w kraju rozkwitnie przemyt nielegalnych napojow slodzonych. Cytuj
Ma_niek 860 Opublikowano 4 stycznia 2021 Opublikowano 4 stycznia 2021 Te coca cole na polce orlenu to sobie postoja sporo. Cos czuje ze dostaw predko nowych nie beda musieli robic Cytuj
Metoda 1 325 Opublikowano 4 stycznia 2021 Opublikowano 4 stycznia 2021 (edytowane) IMO problem jest taki, że mali producenci dostali i dostaną po dupie przez ten podatek i covidową otoczkę, a takie koncerny jak pepsi czy coca cola, to "jakoś z bólem przeżyją ten podatek", a przy okazji mogą zrobić zakupy w postaci upadających firemek. Albo w polskich realiach zaraz u nas Orlen albo coś innego rządowego wykupi. Edytowane 4 stycznia 2021 przez Metoda Cytuj
Rudiok 3 369 Opublikowano 4 stycznia 2021 Opublikowano 4 stycznia 2021 Niech no otworzą granice to Słowacy/Czesi/Niemcy chętnie nam swoje cole sprzedadzą. Najsmutniejsze, że prognozuje się wzrost cen wody niegazowanej. Producenci stawiają, że w obliczu wzrostu cen napojów z cukrem konsumenci zwrócą się w kierunku wody no i dlatego cyk, podwyżunia, żeby wycyckać Kowalskiego jak jest okazja Cytuj
Mejm 15 310 Opublikowano 4 stycznia 2021 Opublikowano 4 stycznia 2021 A potem czajniki tez podrozeja bo ludzie beda woleli zamiast kupowac wode to pic przegotowana. Cytuj
gekon 1 787 Opublikowano 5 stycznia 2021 Opublikowano 5 stycznia 2021 PiS i Kaczur pewnie w 7 niebie. Kolejny krok bliżej PRL. CocaCola znów towarem luksusowym xD Cytuj
Tokar 8 268 Opublikowano 5 stycznia 2021 Opublikowano 5 stycznia 2021 Na razie koncerny próbują brać na syndrom sztokholmski i sprawdzają ilu jest uzależnionych od tego typu napoi na tyle, że są w stanie przełknąć takie podwyżki. Cytuj
Mejm 15 310 Opublikowano 5 stycznia 2021 Opublikowano 5 stycznia 2021 Ciekawe ile dostane w lombardzie za litrowa cole waniliowa co byla promocja w zabce za 3zl (no, to sie juz nie zdarzy). Kupilem dwie, jedna obalilem w swieta a druga niedlugo wystawiam na olx i wymianiam na kawalerke. Cytuj
krupek 15 481 Opublikowano 25 stycznia 2021 Opublikowano 25 stycznia 2021 Taką dziś kupiłem w Biedrze, dobra i bez cukru. 1 Cytuj
mitra 1 787 Opublikowano 25 stycznia 2021 Opublikowano 25 stycznia 2021 Ile teraz takie exy kosztują? Cytuj
krupek 15 481 Opublikowano 25 stycznia 2021 Opublikowano 25 stycznia 2021 Nie spojrzałem, ale idą, bo wziąłem ostatnią. Cytuj
krupek 15 481 Opublikowano 3 lutego 2021 Opublikowano 3 lutego 2021 W Żabce Pepsi bez cukru lime mint. Całkiem dobra, bo o dziwo, nie wali płynem do mycia naczyń, tylko dość orzeźwiająco smakuje. Są też Snickersy Peanut Butter. Cytuj
Rudiok 3 369 Opublikowano 13 lutego 2021 Opublikowano 13 lutego 2021 Podatek cukrowy jednak w długiej perspektywie chyba ma szansę przynieść sporo pozytywów. Soki Kubuś teraz bez dodatku cukru. Dziś w Lidlu widziałem oranżadę Hellena "ZERO" bez cukru. Wody smakowe już bez ładowania szklanek cukru. Idzie ku dobremu. Cytuj
Gość Rozi Opublikowano 13 lutego 2021 Opublikowano 13 lutego 2021 Właśnie ostatnio miałem ochotę na Kubusia i faktycznie bez cukru Cytuj
Masorz 13 197 Opublikowano 13 lutego 2021 Opublikowano 13 lutego 2021 W dniu 3.02.2021 o 20:19, krupek napisał: W Żabce Pepsi bez cukru lime mint. Całkiem dobra, bo o dziwo, nie wali płynem do mycia naczyń, tylko dość orzeźwiająco smakuje. Bardzo słodka i zarąbiście mi smakuje. Muszę tę Mirindę z Biedry dorwać. Chyba się przejadę za chwilę do miasta Cytuj
Rudiok 3 369 Opublikowano 13 lutego 2021 Opublikowano 13 lutego 2021 15 minut temu, Masorz napisał: Bardzo słodka i zarąbiście mi smakuje. Muszę tę Mirindę z Biedry dorwać. Chyba się przejadę za chwilę do miasta Wrzucli chyba nowy zapas, wczoraj się w kilka zaopatrzyłem 1 Cytuj
krupek 15 481 Opublikowano 13 lutego 2021 Opublikowano 13 lutego 2021 Kubusie i tym podobne soki już od dawna są bez cukru, ale jak mają w składzie sok zagęszczony zamiast przecierów i zwykłych soków to ten brak cukru roboty już nie robi. Tej Mirindy już nie widzialem ostatnio u siebie właśnie. No niezly wybór w napojach nam sie zrobił, Helena do sprawdzenia. Cytuj
PiotrekP 1 790 Opublikowano 13 lutego 2021 Opublikowano 13 lutego 2021 5 godzin temu, Rudiok napisał: Podatek cukrowy jednak w długiej perspektywie chyba ma szansę przynieść sporo pozytywów. Soki Kubuś teraz bez dodatku cukru. Dziś w Lidlu widziałem oranżadę Hellena "ZERO" bez cukru. Wody smakowe już bez ładowania szklanek cukru. Idzie ku dobremu. luj z tego, jak ceny podniesione, niezależnie od zawartości cukru. To nie miało być jakieś maks 1,25zł na litrze? Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi