STRETCH 30 Opublikowano 23 kwietnia 2008 Opublikowano 23 kwietnia 2008 wczoraj jadlem boczniaki. jakie sa wasze ulubione potrawy z grzybow i jak je przyrzadzacie? Cytuj
ojejcu 86 Opublikowano 23 kwietnia 2008 Opublikowano 23 kwietnia 2008 grzyby z jajkiem kroisz grzyby, smażysz, zalewasz jajkiem, solisz, (pipi) i jesz. Cytuj
Obsolete 973 Opublikowano 23 kwietnia 2008 Opublikowano 23 kwietnia 2008 Smazona kania. Taki schabowy z tego wychodzi. No i spoko. Pieczarki tez sa ok. Raczej nie trawie grzybow w konsystencji gluta. 1 Cytuj
Iron 18 Opublikowano 23 kwietnia 2008 Opublikowano 23 kwietnia 2008 Z grzybów to trawię tylko pieczarki w sosie lub jak wyżej. Ale moje ulubione wyglądają tak : Cytuj
Lain 107 Opublikowano 23 kwietnia 2008 Opublikowano 23 kwietnia 2008 kanie w serowym cieście xD mleko wymieszać z jajkami, proszkiem do pieczenia, solą, pieprzem, mąką i do tego ser starty. kanie w tym maczamy i smażymy. pychota ;f Cytuj
Fab3r 4 Opublikowano 23 kwietnia 2008 Opublikowano 23 kwietnia 2008 Boczniaki rulzują zdecydowanie. IMO do zupy najlepsze borowiki/pieczarki. Cytuj
Mastachi 75 Opublikowano 23 kwietnia 2008 Opublikowano 23 kwietnia 2008 Kazdy rodzaj Uwielbiam Trufle sa spoko ze smietana i makaronem. Albo cubensisy na pizzy Cytuj
M4c 23 Opublikowano 23 kwietnia 2008 Opublikowano 23 kwietnia 2008 KANIE!!11 Najlepsze grzyby świata . Cytuj
jaroz 0 Opublikowano 24 kwietnia 2008 Opublikowano 24 kwietnia 2008 kurki z patelni,przesmazone krotko na masle z sola i pieprzem. pieczarki duszone w calosci,tez na masle.boczniaki w bulce i mace zastepuja mi schabowe a z reszty lesnych grzybkow-borowiki i podbrzybki marynowane oraz zupa grzybowa Cytuj
bebopboy 0 Opublikowano 24 kwietnia 2008 Opublikowano 24 kwietnia 2008 A o marynowanych grzybkach idealnych do wódeczki nikt nie wspomniał Cytuj
Gość Grzehoo Opublikowano 24 kwietnia 2008 Opublikowano 24 kwietnia 2008 A o marynowanych grzybkach idealnych do wódeczki nikt nie wspomniał Lubię wpierdalać takowe na sucho. Znaczy się prosto ze słoika, broń Boże z alkoholem! Cytuj
Lain 107 Opublikowano 24 kwietnia 2008 Opublikowano 24 kwietnia 2008 ta. i potem się rzyga dalej niż widzi ;f Cytuj
jaroz 0 Opublikowano 24 kwietnia 2008 Opublikowano 24 kwietnia 2008 A o marynowanych grzybkach idealnych do wódeczki nikt nie wspomniał slepy jestes?spojrz na post powyzej swojego. ta. i potem się rzyga dalej niż widzi ;f sobie robisz?po grzybkach marynowanych rzygasz? Cytuj
Lain 107 Opublikowano 24 kwietnia 2008 Opublikowano 24 kwietnia 2008 ogórki lubi grzybki + vódka, to nie jest zbyt dobre połączenie. przynajmniej w moim wypadku. ; ] Cytuj
Fab3r 4 Opublikowano 24 kwietnia 2008 Opublikowano 24 kwietnia 2008 http://www.youtube.com/watch?v=ffDPTKn7HiY - to jest smaczne Cytuj
kold 8 Opublikowano 24 kwietnia 2008 Opublikowano 24 kwietnia 2008 Sos grzybowy z dowolnych grzybow... Pokroic grzyby i cebulke, wrzucic do rondelka ze sluszna iloscia maska, dusic pod przykryciem, az sie zrobi taka troche pulpa, zalac gesta smietana - moze byc dietetyczna i posolic/popieprzyc. Aromat grzybkow zostaje wycisniety do ostatniej kropelki. Rewelka - szczerze polecam. Np. z borowikow mozna zrobic tak cudownie aromatyczna zawiesine, ze polane tym miecho po prostu nie znajduje dna w zoladku . Ale moje ulubione grzybki to te na zdjeciu. Musze troche wiecej ich nazbierac w nastepnym sezonie i sprobuje przyrzadzac z nich potrawy . Generalnie jestem wielbicielem grzybow. Uwazam, ze to wyjatkowo wdzieczna i calkiem niezwykla... niezwykle krolestwo istot zywych. Wiele z nich, np. shiitake ma dzialanie antyrakotworcze, lecza tez inne trudne choroby, wiele z nich jest smaczna, a czesc magiczna. Grzybki rula :]. Cytuj
jaroz 0 Opublikowano 25 kwietnia 2008 Opublikowano 25 kwietnia 2008 psychonaut,nastepnym razem jak bedziesz zbieral grzyby,to zostawiaj grzybnie w ziemi bo pozniej nie ma z czego sie taki grzybek odrodzic ;] Cytuj
Iron 18 Opublikowano 25 kwietnia 2008 Opublikowano 25 kwietnia 2008 psychonaut,nastepnym razem jak bedziesz zbieral grzyby,to zostawiaj grzybnie w ziemi bo pozniej nie ma z czego sie taki grzybek odrodzic ;] O tym wie chyba każdy grzybiarz, więc Psycho na pewno też Pamiętam wiele wypadów do lasu na grzybu u dziadków podczas wakacyjnych pobytów, świeże powietrze inny klimat naprawdę pozwala odpocząć od miejskiego zgiełku i internetu. Grzyba są OK a ich różnorodność przytłacza, cały ich ekosystem jest tematem na parę książek. Sama naturka, a nie jakieś żarcie z puszek Cytuj
kold 8 Opublikowano 25 kwietnia 2008 Opublikowano 25 kwietnia 2008 Prawde mowiac grzyby nalezy delikatnie 'ukrecac', a nie wyrywac, czy scinac. Tzn. Nalezy je wyrywac z kawalkiem grzybni, gdyz jezeli kawalek owocnika zostanie w ziemi, jest on narazony na gnicie i infekcje, w efekcie czego cala grzybnia moze pasc. Grzybnia to jeden organizm, z tym ze rosnac w trawie, sciolce etc. jest caly przykryty i niewidoczny, a czesto jego siec bywa wyjatkowo rozlegla. Zerwanie jednego owocnika to zaden problem. Wazne jest, by nie wyrzadzac krzywdy grzybni . Cytuj
Gość Haibane Opublikowano 23 października 2009 Opublikowano 23 października 2009 smażone w panierce czubajki kanie, orgazm dla zmysłów 1 1 Cytuj
TeBe 142 Opublikowano 27 października 2009 Opublikowano 27 października 2009 Pieczarki w cieście piwnym są za(pipi)iste. Cytuj
Gość Grzegosz Opublikowano 23 grudnia 2009 Opublikowano 23 grudnia 2009 Do schabowego genialne są pieczarki przetworzone w jakiś niesamowity sposób w garnku (nie wiem dokładnie, bo mamusia robi), w każdym razie mają cudowny, słonawy smak i aromat cebulki. Szkoda tylko, że bardzo się kurczą podczas przygotowania i potem z całego garnka grzybów wychodzą najwyżej dwie szklanki. Cytuj
Kazuo 134 Opublikowano 24 grudnia 2009 Opublikowano 24 grudnia 2009 Na święta babcia przygotowała trochę marynowanych grzybków. pychota Cytuj
Harbuz 954 Opublikowano 1 września 2015 Opublikowano 1 września 2015 CHodzi ktoś z Was na grzybobrania do lasu? Ja uwielbiam wstawać wcześnie we wrześniowe poranki i chodzić po mokrej od rosy gęstwinie w poszukiwaniu tych owoców lasu. Szczególnie gdy promienie słoneczne przebijają się przez korony drzew i malują na białej mgle świetliste słupy, budząc do życia leśną zwierzynę. Mam nadzieję, że w tym roku grzybnie przetrwały letnie upały i coś się nazbiera. Szczególnie, że mam kilka świetnych przepisów na potrawy z suszonymi grzybami. Na szybko jedna z nich: polędwica wieprzowa, suszone podgrzybki, pieczarki, czosnek, cebula, suszone pomidory, winkot wytrawne, świeża natka pietruszki, parmezan. Wszystko smażymy i podajemy z szerokim makaronem. Pyszota! W ogóle zbierał już ktoś, coś w tym roku? 4 Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.
Uwaga: Twój wpis zanim będzie widoczny, będzie wymagał zatwierdzenia moderatora.