Gość lukasz Opublikowano 3 maja 2008 Opublikowano 3 maja 2008 Niby podstawa i miasto podobno centralne a nie turystyczne (raczej prawda ) , ale myślę ,że warto przygotować garść porad dla przyjezdnych.Miło jakby temat supportowały inne osoby ze stolicy. Wd.podzialu administracyjnego WWA to ileś tam dzielnic , z których tak naprawdę cenię sobie konkretne trzy: Mokotów , Śródmieścię (z naciskiem na rejony Hożej czy Emili Plater) i Saską Kępę.To jest w większości część zabytkowa , mająca duszę a nie budowane na prędce osiedla molochy , których nie można siebie odróżnić typu Imelin (nie obrażając niko0go konkretnego). Do trzech wymienionych przeze mnie dzielnic można dodać jeszcze rejony żoliboskich sadów , jako ciekawostkę trzeba powiedzieć ,że własnie na Żoliborzu i Saskiej Kępie mieszkał czy gościł jakiś czas sam Picasso.Oto zdjęcie z jego pobytu w WWA: Jak się poruszać ? Możliwości jest kilka: metro , taxi , autbousy i tramwaje.Metro w weekendy działa do 3 , normalnie chyba do 24 i generalnie co jest jasne jest najszybsze i najmniej stresujące.Piękna stacja oddana została na przystanku Plac Wilsona: ( http://upload.wikimedia.org/wikipedia/comm...c_Wilsona_2.jpg ) Taxi jak to taxi czyli najwygodniejsze , ale i najdroższę , nie polecam w godzinach popołudniowych , stoi się w korku a licznik biję.Natomiast jak idzię się gdzieś na imprezę na tzw.za(pipi)e to raczej konieczność ,bo jedyna alternatywa to autobus nocny.Na te natomiast generalnie czeka się po pół godziny , jak nie więcej na niektórych przystankach.Komfort jazdy też żaden , kierowca pędzi jak poj.ebany a wszyscy wokół naj.e.bani.Szczęście ,że ja do centrum mam tylko z 4 przystanki.Autobusy dzienne to klimat każdemu znany , tramwaj natomiast często pozwala uniknąć stania w korku na rzecz mniejszego komfortu jazdy.Miejsca są w ch.uj niewygodne i nie ma miejsca na kolana.Oba te środki transportu wybitnie narażone są na walkę z moherami o miejsce.Tyle o transporcie. Zakwaterowanie.Dużo osób pyta gdzie zostać w WWa na noc.Jeśli wasz tata to nie Gudzowaty to polecam hostele , jeden na pewno jest w okolicach tak pomiędzy mazowiecką a marszałkowską(ni ch.uja ulicy nie pamiętam) , drugi jest na starówce.Z tańszych hoteli polecam Felix na grochowie. Co zwiedzać? Można pojechać standardowo czyli Łazienki i Starówka , takie typowe miejsca do odfajkowania jak się nie jest stąd.Jeśli ktoś lubi tzw.Warszawę nieznaną to można na wlasne ryzyko pospacerować po Pradze czy np. po wspomianym Śródmieściu , które mało kto zwiedza a okolice od Placu Konstytucji do Poznańskiej mają swój klimat.Uroczy jest również Park Saski.Jako ciekawostka to tam się bili chuligani Polski i Anglii:) Puby.Generalnie nie lubię klimatów knajpek , ale mogę polecić coś na każdą kieszeń.To zbiór pubów-pawilonów na tyłach Nowego Światu w okolicach Foksalu (którym polecam się przejśc , jest b.ładny).Piwo generalnie koło 5zł , whisky kiedyś ze spritem za 10zł zamówiłem więc źle nie jest. Kluby.Lanserka to okolice Placu Piłsudskiego czyli Cinnamon , HotL czy Platinium.Powiew undergroundu to 55,tomba tomba,m25 i luzztro.Reszta klubów na jedną modłę raczej czyli muzyka z radia i łatwo o wpi.erdol:) Kultura.Jeśli chodzi o kina to sieciowych multipleksów jest pełno wszędzie , spokojnie znajdziecie.Rodzynkiem jest kino muranów gdzie grane są często filmy niezależne czy różne przeglądy filmowe.Do teatrów nie chodzę , To co ja polecam to Opera Narodowa : http://img394.imageshack.us/img394/5096/24xr1.jpg Ważna porada ,jeśli chcecie się wybrać tam to bilety zarezerwujcie co najmniej 2 miechy wcześniej.Dużo osób się dziwi dlaczego nie mogą nic dostać 3 tygodnie przed spektaklem , ale tak wygląda dystrybucja w ON.Ot wszystko jest rezerwowane i nie ma później szans dostać się na ważniejsze przedstawienia. Kuchnia.Generalnie jestem w ch.uj niezadowolony pod tym względem.Kiedyś chcialem pójśc do knajpy gdzie menu będzie chociaż trochę urozmaiconę(byłem gościem więc nie musiałem martwić się o budzet) tymczasem w centrum ciężko coś znaleźć.Pełno tutaj kebabów albo chińskiego.Dużo McDonadów i narazie dwa Burger Kingi , bary mleczne też mozna spotkać , jeden na nowym świecie , drugi przy UW , którego odradzam! Nazwa , bodajże pluskwa czy coś takiego mówi sama za siebie.Zamówiłem kiedyś tam galarętkę i dostałem...wodę w zielonym kolorze.Ku.rwa :catfight: Dwie knajpy , które mimo wszystko mogę polecić Sushi Besuto- http://www.besuto.pl/ , tyły nowego światu.Trochę się tam popsuło , ale jest nawet ok. Skrzydełko czy nóżka? Francuska restauracja na Francuskiej czyli na Saskiej Kępie. Renesans-Pizzeria na Saskiej Kepie jeśli macie ochotę na coś innego niż knajpy sieciowe. Zakupy.Generalnie wszystko skupa się w domach towarowych i połączonych z nimi galariami , bo tak raczej na ulicy mało ciekawych sklepów.Takie chyba najbardziej warte polecenia to Złote Tarasy(tam też jest sklep z grami) i Arkadia. Uff to chyba tyle.Jeśli macie jakieś pytania to śmiało. Cytuj
jaroz 0 Opublikowano 4 maja 2008 Opublikowano 4 maja 2008 strasznie biedny ten opis. jest tyle swietnych miejsc do zwiedzenia w wawie. piekny czerniakow,powisle,stara wola,zielony zoliboz,stara praga,powazki,koszykowa,filtry,szczesliwice etc. Cytuj
jjot 0 Opublikowano 4 maja 2008 Opublikowano 4 maja 2008 polecicie jakas w miare tania (tzn. w rozsadnej cenie) dzielnice do wynajecia stancji? z kumplami kombinujemy znalezc cos poza centrum ale w miare blisko metra. Cytuj
jaroz 0 Opublikowano 4 maja 2008 Opublikowano 4 maja 2008 (edytowane) rozsadna,tzn jaka? bump bump! Edytowane 4 maja 2008 przez jaroz Cytuj
Gość lukasz Opublikowano 4 maja 2008 Opublikowano 4 maja 2008 strasznie biedny ten opis. jest tyle swietnych miejsc do zwiedzenia w wawie. piekny czerniakow,powisle,stara wola,zielony zoliboz,stara praga,powazki,koszykowa,filtry,szczesliwice etc. zią nie wiem czy zauważyłeś , ale ja nie jestem autorem kieszonkowego poradnika po WWa tylko założycielem tematu na forum dyskusyjnym.Cieszę się jednak ,że udzieliłeś się i tym swoim bogatym spisem uzupełniłeś moją pierwszą skromną wypowiedź! Cytuj
Cegla 8 Opublikowano 4 maja 2008 Opublikowano 4 maja 2008 jjot: poszukaj czegos na bielanach. Sa daleko a metro jest tam od niedawna ceny pewnie tam beda najatrkacyjniejsze. Cytuj
Millionaire 0 Opublikowano 4 maja 2008 Opublikowano 4 maja 2008 Byłem w wawie raz z lotniska na dworzec dotarłem busem na czuja 0 pytania bo juz taki ze mnie wiraszka! Złote tarasy sa mniejsze niz szczecinskie Galaxy na bank wiec nie wiem skąd taka podjara. Na dworcu typo z dalekowschodnim akcentem skroił mnie za kebaba chyba z 8 złoty! Duzo rzeczy po angielsku, duzo obcokrajowców. Pałac kultury mniejszy niz w telewizorze. Moze jeszcze kiedys bede. Cytuj
mord00k 0 Opublikowano 4 maja 2008 Opublikowano 4 maja 2008 Łukasz - bdb. restaracje są na starówce, z tym ,że raczej drogie. Cytuj
Totamten 123 Opublikowano 4 maja 2008 Opublikowano 4 maja 2008 @Millionaire: Złote Tarasy są sporo ponad 2 razy większe od Galaxy (225000 do 94000 m2). Cytuj
Cegla 8 Opublikowano 4 maja 2008 Opublikowano 4 maja 2008 Poza tym arkadia jest chyba jeszcze wieksza od zlotych tarasow. A palac kultury powinni usunac. Cytuj
jjot 0 Opublikowano 4 maja 2008 Opublikowano 4 maja 2008 rozsadna,tzn jaka? bump bump! chodzi mi o to zeby nie placic za piwnice w centrum, po 4 osoby na jeden pokoj tyle samo co za normalne m2 troche dalej. za linki dzieki, w polowie lipca rozejrze sie dokladniej. Cytuj
Millionaire 0 Opublikowano 4 maja 2008 Opublikowano 4 maja 2008 na bank sa mniejsze bylem widzialem Cytuj
Gość lukasz Opublikowano 4 maja 2008 Opublikowano 4 maja 2008 Łukasz - bdb. restaracje są na starówce, z tym ,że raczej drogie. Wiadomo , pisząc myślałem jednak o bardziej przystępnych cenach niż te panujące na starym mieście;] Sarnina ze starówki jeszcze nie teraz , może za dwa lata;) Cytuj
Manor 645 Opublikowano 4 maja 2008 Opublikowano 4 maja 2008 od siebie jeszcze dodam pole mokotowskie, czyli dość spory park, z ładnym sztucznym stawem po środku. Świetne miejsce na weekendową przechadzkę w słoneczne dni. Można się piwka napić na trawce, aczkolwiek zakazane to jest i jak się ma pecha to może być to najdroższe piwo w życiu ;]. Dookoła piękna zieleń. Ceny w tamtejszych knajpach i jadłodajniach dosyć spore, raczej skierowane do zamożnych mieszkańców Mokotowa, a nie biednych studentów, ale tak do posiedzenia sobie / pojeżdżenia na rolkach/ lansowania się to miejsce bardzo ok. Cytuj
Gość Maiden Opublikowano 11 maja 2008 Opublikowano 11 maja 2008 (edytowane) Łukasz: Nie Pluskwa o Karaluch 8) Renesans-Pizzeria na Saskiej Kepie jeśli macie ochotę na coś innego niż knajpy sieciowe. A ja stanowczo odradzam. Kawałki pizzy, pływające w tłuszczu, ze spływającym, zeń, płynnym serem sprzedawane za 2.50 zł oO Owned. Jeźeli już to polecam się wybrać 100 metrów dalej, w głąb francuskiej do: a) B. szmacznej, pożywnej i taniej knajpki wietnamskiej. b) Kebaba. Innego nisz wszystkie w Polsce. A to dlatego, że robionego na bazie Jagnięciny a nie starej baraniny - Pyszzzzzzota, lepszego w kraju nie znajdziecie. I ten smak, przepyszne. polecicie jakas w miare tania (tzn. w rozsadnej cenie) dzielnice do wynajecia stancji? z kumplami kombinujemy znalezc cos poza centrum ale w miare blisko metra. Pokombinuj inaczej. Zamiast metra poszukaj czegoś w okolicach Szybkiej Kolei Miejskiej. Np. w Rembertowie. SKM dowiezie Cię do centrum w 25 minut. Pomyśl też o kierunku,Wawer, Radość, Falenica. Tu też, ale już zwykłym pociągiem w, niestety, 40 - 50 min. jesteś w centrum. Polecam Ci jednak szczególnie kierunek rembertowski. Edytowane 11 maja 2008 przez Maiden Cytuj
Gość lukasz Opublikowano 11 maja 2008 Opublikowano 11 maja 2008 Maiden Ty mówisz o tej pizzy co oni z okienka sprzedają a ja o tej co w środku jest.Co do kebaba to faktycznie efez rządzi jeden z najsmaczniejszych w Warszawie , ma swoją filie chyba na nowym świecie nawet (nie wiem czy nie zamkneli). Cytuj
księżna_von_Habsburg 1 Opublikowano 5 lipca 2008 Opublikowano 5 lipca 2008 Łukasz: Nie Pluskwa o Karaluch 8) Renesans-Pizzeria na Saskiej Kepie jeśli macie ochotę na coś innego niż knajpy sieciowe. A ja stanowczo odradzam. Kawałki pizzy, pływające w tłuszczu, ze spływającym, zeń, płynnym serem sprzedawane za 2.50 zł oO Owned. Jeźeli już to polecam się wybrać 100 metrów dalej, w głąb francuskiej do: a) B. szmacznej, pożywnej i taniej knajpki wietnamskiej. b) Kebaba. Innego nisz wszystkie w Polsce. A to dlatego, że robionego na bazie Jagnięciny a nie starej baraniny - Pyszzzzzzota, lepszego w kraju nie znajdziecie. I ten smak, przepyszne. polecicie jakas w miare tania (tzn. w rozsadnej cenie) dzielnice do wynajecia stancji? z kumplami kombinujemy znalezc cos poza centrum ale w miare blisko metra. Pokombinuj inaczej. Zamiast metra poszukaj czegoś w okolicach Szybkiej Kolei Miejskiej. Np. w Rembertowie. SKM dowiezie Cię do centrum w 25 minut. Pomyśl też o kierunku,Wawer, Radość, Falenica. Tu też, ale już zwykłym pociągiem w, niestety, 40 - 50 min. jesteś w centrum. Polecam Ci jednak szczególnie kierunek rembertowski. Maiden... to takie śmieszne... warczysz na pizzę z Rensansu- sprzedawaną z okienka, a osobiście towarzyszyłam Ci przy zakupie takowej- wtedy zachwalałeś. O ile mi wiadomo przejadłeś tam cały rok w liceum:P ociekająca tłuszczem, ale tak bardzo Ci smakowała! kłamczuch:P popatrz, a prowadzisz jakiś wywiad co do stancji w Rembertowie? o ile mi wiadomo tutaj o stancję bardzo ciężko, wręcz impossible! Cytuj
Gość Maiden Opublikowano 5 lipca 2008 Opublikowano 5 lipca 2008 Bo jedząc ją zjadałem szkolne wspomnienia Cytuj
MrSatan 20 Opublikowano 11 lipca 2008 Opublikowano 11 lipca 2008 Mam ostatnio ochote na mexykańskie żarcie w Warszawie. Myślałem o El Popo na Senatorskiej. Są jakieś inne dobre miejsca na taką ucztę? Cytuj
jaroz 0 Opublikowano 11 lipca 2008 Opublikowano 11 lipca 2008 TAQUERIA MEXICANA przy zgody 5,dojscie od nowego swiatu. Cytuj
MrSatan 20 Opublikowano 11 lipca 2008 Opublikowano 11 lipca 2008 TAQUERIA MEXICANA przy zgody 5,dojscie od nowego swiatu. Uzasadnij swoja wypowiedź, dlaczego polecasz? Smacznie? Tanio? Pikne wnętrze? Cytuj
jjot 0 Opublikowano 11 lipca 2008 Opublikowano 11 lipca 2008 w poniedzialek byl dodatek do wprost z restauracjami z roznym zarciem w wawie. do poniedzialku jeszcze moze znajdziecie w kioskach. Cytuj
jaroz 0 Opublikowano 11 lipca 2008 Opublikowano 11 lipca 2008 Uzasadnij swoja wypowiedź, dlaczego polecasz? Smacznie? Tanio? Pikne wnętrze? szef kuchni jest rodowitym meksykaninem,zna sie na rzeczy-wystarczy? Cytuj
Gość lukasz Opublikowano 20 lipca 2008 Opublikowano 20 lipca 2008 EL POPO to chyba grecka knajpa... Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi