messer88 6 485 Opublikowano 17 lipca 2018 Opublikowano 17 lipca 2018 Godzinę temu, Paolo de Vesir napisał: ogólnie jest jakiś konkretny powód żeby zobaczyć katowice? spodek xD 1 Cytuj
Daffy 10 582 Opublikowano 17 lipca 2018 Opublikowano 17 lipca 2018 3km od centrum katowic ale to juz chorzow - najwiekszy park miejski w europie: 2 Cytuj
Shen 9 636 Opublikowano 17 lipca 2018 Opublikowano 17 lipca 2018 To co Ficek wrzucil, fabryka porcelany no i na rolade do cafe byfyj. Dwa dni spedzilem w maju i troche mi bylo malo. Cytuj
Gość Rozi Opublikowano 17 lipca 2018 Opublikowano 17 lipca 2018 Knajp z dobrym jedzeniem jest masa, w samym centrum nie idzie tego wszystkiego ogarnąć. Dodatkowo można jechać nad jeziorko do Doliny Trzech Stawów, czy przejechać się na LECH COASTERZE w Legendii i zobaczyć zwierzątka w ZOO. Cytuj
Shen 9 636 Opublikowano 17 lipca 2018 Opublikowano 17 lipca 2018 Do zoo to sobie lepiej podjechac do Wrocka, to tylko 2h pociagiem. 1 Cytuj
Gość Rozi Opublikowano 17 lipca 2018 Opublikowano 17 lipca 2018 Możliwe, że lepiej do Afryki na safari pojechać, ale ja piszę kolego o Katowicach i okolicach. Cytuj
Shen 9 636 Opublikowano 17 lipca 2018 Opublikowano 17 lipca 2018 No dla mnie to okolice, rzut kamieniem z Kato. 1 Cytuj
Daffy 10 582 Opublikowano 17 lipca 2018 Opublikowano 17 lipca 2018 zoo w ostrawie tez lepsze niz chorzowskie, a od nas 50min autem w obrebie 10-20km autem od centrum katowic macie jeszcze: 1 Cytuj
Shen 9 636 Opublikowano 17 lipca 2018 Opublikowano 17 lipca 2018 Ogolnie warto skorzystac z roweru miejskiego, znajomi mnie przeciagneli troche po miescie, dolina 3 stawow itp Cytuj
szczudel 146 Opublikowano 17 lipca 2018 Opublikowano 17 lipca 2018 (edytowane) 29 minut temu, Ficuś napisał: zoo w ostrawie tez lepsze niz chorzowskie, a od nas 50min autem w obrebie 10-20km autem od centrum katowic macie jeszcze: tzn co? Pytam bo szczególnoe to ostatnie wygląda ciekawie. Edytowane 17 lipca 2018 przez szczudel Cytuj
Gość Rozi Opublikowano 17 lipca 2018 Opublikowano 17 lipca 2018 Paprocany i Park Gródek w Jaworznie. Cytuj
Daffy 10 582 Opublikowano 17 lipca 2018 Opublikowano 17 lipca 2018 1 - pogoria3 dąbrowa gornicza 2- - paprocany tychy 3 - park gródek jaworzno 1 Cytuj
Blaise 3 603 Opublikowano 19 września 2018 Opublikowano 19 września 2018 (edytowane) Byłem w sobotę w Krakowie, spędziłem tam cały dzień (od godziny 11, bo deszcz pozmieniał nam plany i zamieniliśmy kolejność zwiedzenia z Zatorem) i utwierdziłem się w przekonaniu, iż mimo przepięknego rynku (czy jak wy, krakusy mówicie, pola), klimatycznego Kazimierza oraz legendarnych delikatesów, obok których Bosski Roman wyłapał w ryj od Oskara Pam Pam, samo miasto nie tyle może odpycha, co nie przekonuje mnie ni trochę. Jest bardzo ładnie, ale coś mi nie gra w nastroju jaki tam panuje, rynek jest opanowany przez turystów, co z uwagi na jego urodę nie dziwi, ale mimo wszystko bardziej cenię ten we Wrocławiu (chociaż brzydszy). Knajpek bez liku, aczkolwiek zarówno śniadanie jak i kolację jedliśmy w Papryczki 5. Śniadanie totalnie bez szału (mało go przede wszystkim!), a pizza ujdzie- przede wszystkim ze względu na składniki, bo ser i kiełbaska chorizo przednie. Zresztą, rano byliśmy nieelegancko potraktowani przez kelnera, wieczorem trafiliśmy na fajniejszego gościa. Drugi pobyt w Krakowie, ponownie było bardzo przyjemnie, ale wyjeżdżając myślałem, że nie jest to miasto, w którym mógłbym żyć. No czasami tak jest, z Wawą mam podobnie. Edytowane 19 września 2018 przez Blaise Cytuj
c0ŕ 4 834 Opublikowano 19 września 2018 Opublikowano 19 września 2018 Mam podobne zdanie na temat Krakowa, w ogóle mnie to miasto nie rusza, a chyba powinno bo mieszkam jakieś 100km od niego i 90% znajomych uderzyło tam na studia. Trochę mi spowszedniało bo chyba do żadnego innego miasta nie jeździliśmy tak często na wycieczki szkolne. Za to z Wrocławiem mam zupełnie inaczej, mieszkałem w nim cały sierpień i już tęsknię. 1 1 Cytuj
kotlet_schabowy 2 695 Opublikowano 19 września 2018 Opublikowano 19 września 2018 Nie wiem, czy jakiekolwiek polskie miasto może jakoś niesamowicie oczarować w czasie jedno-dwudniowej wizyty. Kraków jest tak rozległy i różnorodny, że pewnie większość mieszkańców po paru dekadach nie widziała jeszcze wszystkich ważniejszych atrakcji. Ale w sumie się nie dziwię tym opiniom, bo klimat faktycznie jest specyficzny, w centrum bardzo turystyczny, jak dla mnie poza okazyjną atrakcją, niezbyt przyjazny dla zwykłego mieszkańca. Cóż, mnie, mimo mieszkania tu od urodzenia, sam widok kościoła Mariackiego i Wawelu (a to ledwie ułamek z całości) za każdym razem zachwyca, kwestia "wrażliwości" estetycznej. Druga sprawa, to rejony bardziej podmiejskie, ciekawy (jak to na południu) krajobraz, bo takie klimaty są mi nawet bliższe, niż typowo śródmiejskie: laski, kopce, łąki etc. Cytuj
Lucek 4 417 Opublikowano 5 października 2018 Autor Opublikowano 5 października 2018 W dniu 19.09.2018 o 20:41, kotlet_schabowy napisał: Nie wiem, czy jakiekolwiek polskie miasto może jakoś niesamowicie oczarować w czasie jedno-dwudniowej wizyty. IMO Wrocław, ale piszę z perspektywy osoby, która wychowywała się w Krakowie, więc już miałem trochę dość tego miasta. A teraz uwielbiam jeździć tam w weekendy, czując się trochę jak turysta we własnym mieście. Cytuj
kultywator 2 083 Opublikowano 25 lipca 2020 Opublikowano 25 lipca 2020 Elo pany. Gdzie najlepiej szukać noclegu w KRK, w okolicach starówki? Cena gra rolę. Cytuj
apsnt 61 Opublikowano 5 kwietnia 2021 Opublikowano 5 kwietnia 2021 (edytowane) Mieszkam i nie polecam. Patola na osiedlach, centrum pełne nawalonej młodzieży w weekendowe wieczory, no i pół roku smog, który przyprawia mnie o astmę. Aha - no i horrendalne ceny nieruchomości, brak ścieżek rowerowych oraz kierowcy szuje. Po miesiącu na Podlasiu i oddychaniu normalnym powietrzem astma mi ustępuje. Jak ktoś lubi stare rynki miejskie oraz średniowieczne zamki, czy kulturę polskich Żydów to są tu takie rzeczy - i tyle. Edytowane 5 kwietnia 2021 przez apsnt 1 1 Cytuj
Kalel 3 634 Opublikowano 29 marca 2022 Opublikowano 29 marca 2022 Co prócz Wawelu i Kazimierza warto zobaczyć? Jeszcze sukiennice wchodzą w grę i to jest maks. miejscówek w Krakowie jakie znam. Będę tam z 4-5 dni więc chętnie posłucham protipow gdzie zjeść, gdzie bywać i co zobaczyć. Jeśli coś jest pod Krakowem - tez chętnie posłucham. Cytuj
Kalel 3 634 Opublikowano 31 marca 2022 Opublikowano 31 marca 2022 Nope, pierwszy raz w Krakowie od 10 lat Cytuj
_Red_ 12 023 Opublikowano 1 kwietnia 2022 Opublikowano 1 kwietnia 2022 Jak okolice to może kopalnia soli w Wieliczce, zamek w Niepołomicach. 1 Cytuj
wet_willy 2 163 Opublikowano 2 maja 2022 Opublikowano 2 maja 2022 Ojcowski Park Narodowy na Pstraga 1 Cytuj
krupek 15 481 Opublikowano 2 maja 2022 Opublikowano 2 maja 2022 Oj tak, Ojcowski Park jest wspaniały. Byłem latem kiedyś i chciałbym jeszcze wrócić jesienią. Fajne, spokojne miejsce. Cytuj
_Red_ 12 023 Opublikowano 2 maja 2022 Opublikowano 2 maja 2022 Potwierdzam, lata temu po robocie jeździliśmy tam rowerami po szlakach. Bardzo odprężające miejsce. Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi