Skocz do zawartości

GTA IV - wrażenia, komentarze

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Parę minut temu ukończyłem fabułę. Jestem pod ogromnym wrażeniem ale z drugiej strony jest mi smutno. Skończyła się największa przygoda w historii gier wideo.

Pokaż ukrytą zawartość

, poważnie. Trudno było się z nim rozstać. W głowie mam tylko GTA IV. Ale chciałbym żeby fabuła trwała nieskończenie długo. Chciałbym dalej wykonywać misje - uczestniczyć tam dalej ale z

Pokaż ukrytą zawartość

. Czy teraz ludzie którzy mówią że GTA IV to chłam uwierzą że jest to dobra gra? Mój przypadek pokazuje iż gra to coś więcej a GTA IV jest najlepszym tego dowodem.

Pozdrawiam

Opublikowano

Właśnie skończyłem fabułę, na razie jedno zakończenie to

Pokaż ukrytą zawartość

W procentach mam 62%, w godzinach 44. To lubię w serii GTA że starcza na długo, a po przejściu głównego wątku jest jeszcze masa roboty i w ogóle człowiek ma ochotę pozgłębiać miasto. Rozwaliły mnie creditsy (zawsze oglądam do końca). Kilka minut niekończącej się listy płac. Ci ludzie wykonali kawał dobrej roboty.

Genialna gra, dałbym +9/10.

Opublikowano

Potwierdzam to! SPOILER ---->

Pokaż ukrytą zawartość

Gra jest genialna, mnóstwo rzeczy do roboty, fabuła ekstra, teksty, celowanie, covering system móglby być lepszy ale jest dobrze :). Teraz trzeba powypadać z koleżkami na piwko, to klubu, na kręgle, poola, dart :)...

Opublikowano

Tydzień przed premierą popsuł mi się X. Grę miałem w dniu premiery, skręcało mnie jak widziałem taką grę na półce a nie w czytniku. Xbox wrócił i powiem, że warto bylo czekac. Wlasnie takiego GTA oczekiwalem na next genach. jestem dopiero na drugiej wyspie, ale nie przechodze fabuly na sile. Robie sobie misje poboczne, umawiam sie z ziomami itp. Wielkie brawa naleza sie za wprowadzenie do gry telefonu (nad ktorym panujemy, a nie tak jak w poprzedniej czesci, ze mogli tylko do Ciebie dzwonic, a kom wygladal jak cegla) i za interenet. Misje z samochodami od Bruciego, ktore dostajemy na e-maila razem z zaczlnikiem sa super ;)

Opublikowano

Przeszedłem Story mode (a raczej końcówkę) 2 razy...

Pokaż ukrytą zawartość

Ps. W napisach końcowych zauważyłem 3 polskie nazwiska.

Opublikowano
  Emet napisał(a):
Przeszedłem Story mode (a raczej końcówkę) 2 razy...
  Pokaż ukrytą zawartość

Ps. W napisach końcowych zauważyłem 3 polskie nazwiska.

Pokaż ukrytą zawartość

Opublikowano

SPOILER --->

Pokaż ukrytą zawartość

Opublikowano

Ari w tej recenzji nie ma Multi, to tak jakby recka CoD 4 MW bez Multi wyobrazasz to sobie, niektorzy woleli Gta :SA bo bylo duzo wiecej mozliwosci, gdyby to wlasnie w Gta: San Andreas mozna bylo jezdzic na chlanie i po pijaku strzelac do Ballasow to bylby miod. Nie wiem dlaczego ale postacie w IV i fabula nie sprawiaja ze ja nia 'zyje' tak jak w SA CJ przylatuje bo mu matka zmarla, gang sie rozpada, Sweet potem zostaje postrzelony, Ryder zdradza i Big Smoke - najlepsi ziomkowie. W IV nie zastanawialem sie kogo zabi (Dwayne or Playboy X) bo nie czulem wirtualnej wiezi tak jak w SA - Az mi sie lezka zakrecila :) PS: Dla mnie rowniez dycha szczegolnie za postep graficzny, Krystyne z Vladivostok, i ogrom mozliwosci, szkoda ze nie ma kasyn bo nie ma na co wydac calej kasy

Opublikowano

Mi także fabularnie SA dużo bardziej pasowało, więcej postaci coś znaczyło.

A nie ma multi bo nie ma, oceniłem tryb 1p i to zaznaczyłem, źle?

Jeżeli będę miał okazję sprawdzić multiplayera to powstanie o nim osobny tekst i tyle. Większość osób i tak kupuje GTA 4 przedewszystkim dla wrażeń związanych z 'karierą' Niko.

A za to ciągle 9- :)

Opublikowano (edytowane)

Też już skończyłem wątek główny - zajęło mi to ok 40h.

Pokaż ukrytą zawartość

Ja w końcu wybrałem

Pokaż ukrytą zawartość

. A mam pytanie do tych, którzy wybrali również

Pokaż ukrytą zawartość

^_^

Edytowane przez MESHtro
Opublikowano
  Ari napisał(a):
Większość osób i tak kupuje GTA 4 przedewszystkim dla wrażeń związanych z 'karierą' Niko.

ale pitolisz - skąd taki pomysł? Multum ludzi kupiło tę gierkę tylko dla fanu w MP + ogólne wyżywanie się po pracy (mam 25h i 3% bo narazie misje czekają i jakoś mi się nie chce...)

Opublikowano

Gra ukonczona w 70% i jak narazie gra mnie niczym nie zaskoczyla , niedawno skonczylem GTA:SA na Xboxa i jakos nie moge przebolec ze R* wywalilo tle atentow znanych z SA ( kaskaderka , licencje , dowozenie aut do portow, tuningu wizualnego i mozna by tak wymieniacw nieskonczonosc) wiem ze zrobiono to aby stworzyc bardziej realistyczna fabule , ale jednak pozostaje jakies uczucie iedosytu pustki , no i z tego co piszecie gra jest krotka 20-25 godzin fabuly to kpina , misje poboczne sa ale jakos ne ma ochoty sie ich robic ( gdzie do c&*^ podzial sie paramedyk taksi i straz :( ) , a uryte paczki to kpina we wczesniejszych czesiach byly to przedmioty za ktore dostawalismy kase ( narkotyki w wazonach , malze , itd) a tu poprostu mamy do wybicia 200 latajacych szczurow :/ a w dodaku nic za to nie mamy pozatym ciezko je znalesc miasto jest przeogromne ale jak dla mnie zmarnowano jego potencjal , sa tu poprostu miejsca ktorych nie chce sie zwiedzac bo poprostu nie mozna tam wjechac autem a na piechote zwiedzenie go zajmuje duzo czasu , ponarzekalem ale nie zjechalem gry , podziw dla twurcow za wprowadzenie tak zlozonej fizyki i animacji to tak ogromnego swiata , anylej dzieki Rokstar N za kolejna szpile na kilka wieczorow, bo raczej na fabule skonczy sie moja przyoda z GTA 4 multi jest zbyt chaotyczny i denerwuje (dziwne zwolnienienia animacji i akcje z bazooka ) to by bylo na tyle do zobaczenia po premierze MGS4 , cos czuje ze bedze na co ponarzekac :D

Opublikowano (edytowane)

Ja po tygodniu obcowania z GTA4 jestem zdania ze recenzenci albo sie nacpali, albo ratuja skore Take Two i R* wydajac duzo zawyzone oceny zeby gra bardzo dobrze sie sprzedala i powyzsze firmy nie zbankrutowaly (to dla nich woz albo przewoz).

Owszem miasto, jego projekt, gestosc zabudowy, niespotykany dotad rozmach, bardzo dobre oswietlenie (ale czy stal ktos w jednym miejscu od rana do nocy nie ruszajac Nico ani kamera ? Czy cien sie wydluza i obraca wokol postaci w miare uplywu dnia/przemieszczania slonca po niebie ?). Samochody sa zbudowane z duzej ilosci poligonow - swietnie.

Ale calej tej finezji graficznej nie mozna w pelni docenic (a wrecz zobaczyc) z powodu niskiej rozdzialki, braku AA, obrzydliwego bluru i tragicznego wrecz framerate'u (PS3 version).

Fizyka poprawiona, ale nie mozna biegac bez przycisku ?! To po co analogowe galki?

W wielu preview pisano o bardzo duzej ilosci budynkow do ktorych mozna wejsc.

Gdzie one sa ? Nie ma duzej roznicy niz w SA.

To samo AI.

A do tego wywalenie wiekszosci 'czynnosci' pobocznych ktore mozna robic poza watkiem fabularnym.

Mysle ze kazdy spodziewal sie czegos wrecz odwrotnego: next gen = jeszcze wiekszy rozmach/dopracownie 'zachowan opcjonalnych'.

A tu prawie Assassins Creed = glownie fabula. Tyle ze AC lepiej wyglada.

Gra zdecydowanie z rok za wczesnie wydana (technical issues/side stories gameplay). Duzo krokow wstecz poczynili.

7.5/10

Edytowane przez mrynk
Opublikowano (edytowane)
  mrynk napisał(a):
Ja po tygodniu obcowania z GTA4 jestem zdania ze recenzenci albo sie nacpali, albo ratuja skore Take Two i R*

a mi sie wydaje ze jestes jak:

funny-pictures-non-conformist-bird.jpg

bo narzekanie na gta jest teraz trendi i w modzie ;)

mrynk napisał(a):
z powodu niskiej rozdzialki, braku AA, obrzydliwego bluru i tragicznego wrecz framerate'u.

to chyba tylko u Ciebie ;] nie wiem na jakiej konsoli grasz ale na XO nic takiego miejsca nie ma. Fakt, blur jest ale tylko na baaardzo odleglych planach

Edytowane przez Lucek
Opublikowano
  mrynk napisał(a):
Ale calej tej finezji graficznej nie mozna w pelni docenic (a wrecz zobaczyc) z powodu niskiej rozdzialki, braku AA, obrzydliwego bluru i tragicznego wrecz framerate'u.

Podlacz TV do kontaktu,moze pomoze.

Opublikowano
  Lucek napisał(a):
bo narzekanie na gta jest teraz trendi i w modzie ;)

tak tak, za to wychwalanie Halo3 pod wzgledem grafiki (oceny miedzy 9 a 10) bylo ok bo ci co tak gadaja to sa smieszni - GTA4 nie moze dostac krytycznych ocen? Co to? 12 cud swiata? Nikt nie pisze ze nowe GTA to crap lecz dobra gra z masa wad zaczynajac od frameratu (jesli wyjdzie na PC (w co watpie) i okaze sie ze gra bedzie dzialac lepiej na srednim sprzecie to wysmieje R*), poprzez slabe misje konczac na mozliwosciach po skonczeniu fabuly. Hype, hype, hype i do tego nazwa GTA wiec oceny beda wysokie (wyzsze od poprzednich czesci...). Niechce mi sie kolejny raz tych samych argumentow pisac. Wiecej osob skonczy fabule/gre i ich zdanie sie zmieni.

Opublikowano (edytowane)
  mrynk napisał(a):
[...]

Ale calej tej finezji graficznej nie mozna w pelni docenic (a wrecz zobaczyc) z powodu niskiej rozdzialki, braku AA, obrzydliwego bluru i tragicznego wrecz framerate'u (PS3 version).

[...]

Co do tego bluru na który narzekasz.. wyłączyłeś w opcjach "zmiękczanie" obrazu? Jesli nie, to masz powód swojego bluru.

Ja wyłączyłęm to ścierwo odrazu bo właśnie obraz był rozmyty i męczył troche oczy.

A frame-rate nie jest wcale taki zły, nie przesadzaj. Jest o niebo lepszy niż w poprzednich częściach.

Edytowane przez Emet
Opublikowano

Czy moze ktos w koncu napisac co z tym Blurem (PS3) bo ja nie widze takiej opcji w Display. :D

Moze to zalezy od TV do jakiego jest podlaczona konsola.

Jesli ktos marudzi na blur na SD to niech zobaczy to samo na HD, ja nie narzekam na ten Blur - fajny efekt. :)