Cerb 7 Opublikowano 2 marca 2009 Opublikowano 2 marca 2009 Mam problema z piecem który niedawno kupiłem, zestaw : RAM - OCZ 2GB (2x1GB) PC800 CL4 Platinum rev.2.0 Mobo - Gigabyte 73PVM-S2 /GeForce 7100/ Zasilacz - Tacens VALEO 460W rev.2 Proc - Intel Pentium Dual Core E5200 /2.5GHz, 2MB, 800MHz, BOX/ HDD - Samsung 640GB 7200rpm 16MB cache SATA-II F1 Od samego początku zawieszają mi się wszelkie możliwe programy, począwszy od Firefoxa (po prostu wyskakuje okno informujące o zakonczeniu programu i skontaktowaniu sie z Mozila), GG (podobne okno jak w FF), winampa (zawiesza kompa), skończywszy na Thunderbirdzie (znikaja wszystkie konta pocztowe i niekiedy okno jak w FF). Do tego masa blue screenów. Instalowałem XP SP3 z wszystkimi uaktualnieniami, Viste Ultimate tez - wersje sprawdzone wielkrotnie na innych kompach i zawsze jest to samo. Antyvir NOD32, wszystko ustawione tak jak uzywam od kilku lat. Jakies pomysły ? Cytuj
Mejm 15 361 Opublikowano 2 marca 2009 Opublikowano 2 marca 2009 Mam problema z piecem który niedawno kupiłem, zestaw : RAM - OCZ 2GB (2x1GB) PC800 CL4 Platinum rev.2.0 Mobo - Gigabyte 73PVM-S2 /GeForce 7100/ Zasilacz - Tacens VALEO 460W rev.2 Proc - Intel Pentium Dual Core E5200 /2.5GHz, 2MB, 800MHz, BOX/ HDD - Samsung 640GB 7200rpm 16MB cache SATA-II F1 Od samego początku zawieszają mi się wszelkie możliwe programy, począwszy od Firefoxa (po prostu wyskakuje okno informujące o zakonczeniu programu i skontaktowaniu sie z Mozila), GG (podobne okno jak w FF), winampa (zawiesza kompa), skończywszy na Thunderbirdzie (znikaja wszystkie konta pocztowe i niekiedy okno jak w FF). Do tego masa blue screenów. Instalowałem XP SP3 z wszystkimi uaktualnieniami, Viste Ultimate tez - wersje sprawdzone wielkrotnie na innych kompach i zawsze jest to samo. Antyvir NOD32, wszystko ustawione tak jak uzywam od kilku lat. Jakies pomysły ? Pewnie sprawa lezy w fizycznym uszkodzeniu jakiegos komponentu. Stawilabym w pierwszej kolejnosci na RAM (pozyczyc od kogos chodzby 1GB ale sprawdzony). A na poczatek zastosowac "polska heurystyke" czyli poprzedmuchiwac i podociskac karty do slotow na plycie glownej itp. Cytuj
Gość Opublikowano 2 marca 2009 Opublikowano 2 marca 2009 No dokładnie. Jak Ci wywali bluscreena to przepisz nr błędu i wrzuć w google. Czasami podsuwa odpowiedź. A jak nie to sprawdź memki memtestem, twardziela hdtouch'em. Cytuj
rinzen 966 Opublikowano 2 marca 2009 Opublikowano 2 marca 2009 Tak jak wspomniał Mejm - sprawdź kości Memtest86+, później sprawdź I/O dysku za pomocą HD Tach (przy takich objawach prawdopodobnym jest, że wyskoczy Ci w wynikach duże zużycie cpu) a pod koniec wyłącz absolutnie wszystko i uruchom Orthosa na symulacji molekularnej Gromacs (aby sprawdzić CPU). Jeśli powyższe nic nie wykażą to będziemy dalej ograniczać pole manewru btw kręcony? Cytuj
KiNiO_64 18 Opublikowano 3 marca 2009 Opublikowano 3 marca 2009 1. Spróbuj lekko podnieść napięcie dla pamięci ram w biosie (widzę że hipotetycznie masz wyczynowe kości a te czasem standardowo nie tolerują standardowych napięć...) 2. mogłeś paść ofiarą tzw zrządzenia losu! niektóre komponenty po prostu nie będą ze sobą działać poprawnie :-( 3. pomyślę jeszcze :-) Cytuj
Cerb 7 Opublikowano 3 marca 2009 Opublikowano 3 marca 2009 Dzięki za rady. Okazało się że faktycznie RAM coś nie trybi. Memtest od razu pokazał masę błędów, wyjąłem jedną kość i już wszystko lata jak ta lala. Ramy po prostu wymienie na mniej wyczynowe, bo te faktycznie kupiłem troche na wyrost a i tak nic kompa nie będę podkręcał. Jeszcze raz dzieki, leń ze mnie bo juz dawno powinienem z tym ramem pokombinować. Cytuj
KiNiO_64 18 Opublikowano 4 marca 2009 Opublikowano 4 marca 2009 jakie błędy? bo możliwe jest że kości są ok a jedynie napięcia musisz wyregulować i będzie git! szkoda takiego ramu na półkę odkładać... Cytuj
Cerb 7 Opublikowano 4 marca 2009 Opublikowano 4 marca 2009 No takie coś na przykład : Nie widziałem czy da rade tam wyniki jakoś zapisać wiec cyknąłem fotkę. Cytuj
Kruhol 31 Opublikowano 15 kwietnia 2009 Opublikowano 15 kwietnia 2009 Mam taki problem. Gdy chce uruchomić jakiś program, komp dostaje zamulenia na około 20sec po czym program dopiero zostaje uruchomiony. I wszystko chodzi cacy. Zauważyłem, że kiedy wyłącze kartę sieciową to Tego problemu nie ma. Wcześniej wszystko chodziło ok, dopóki nie podłączyłem kompa z laptopem kablem, by pograc sobie po Lanie. Gdy już podłączyłem właściwy kabel od internetu wo musiałem trochę poczekać na to by net załapał i pojawił się wyżej opisany problem. Any ideas? Win XP SP3 AthlonXP 3800+ 2GB Ram Kingston HyperX Geforce 8600GT Asus A8R-mvp Cytuj
KiNiO_64 18 Opublikowano 18 kwietnia 2009 Opublikowano 18 kwietnia 2009 Ale po rozłączeniu laptopa z kompem wszystko jest ok? jeśli tak to się nie przejmuj bo twój system po prostu tak ma i tyle... Cytuj
Kruhol 31 Opublikowano 18 kwietnia 2009 Opublikowano 18 kwietnia 2009 Ale po rozłączeniu laptopa z kompem wszystko jest ok? jeśli tak to się nie przejmuj bo twój system po prostu tak ma i tyle... Nie. Właśnie nie jest ok ;/ Cytuj
Gość Opublikowano 18 kwietnia 2009 Opublikowano 18 kwietnia 2009 A jak wyłączysz kartę sieciową? Cytuj
Kruhol 31 Opublikowano 19 kwietnia 2009 Opublikowano 19 kwietnia 2009 A jak wyłączysz kartę sieciową? To wtedy wszystko chodzi cacy. Cytuj
Gość Opublikowano 19 kwietnia 2009 Opublikowano 19 kwietnia 2009 To ją wyłącz Albo przeinstaluj stery do niej. Cytuj
KiNiO_64 18 Opublikowano 19 kwietnia 2009 Opublikowano 19 kwietnia 2009 a kabel masz z przeplotem?? może to wina sprzętu! karta przełącza się w tryb zgodności wymuszając jakiś konflikt, po prostu tak nie rób i tyle czasem tak bywa ze integrowanym sprzętem... Cytuj
rafal_roma 1 Opublikowano 2 maja 2009 Opublikowano 2 maja 2009 Mam dziwny problem. Zainstalowałem kość ram (Kingstona) i Everest jej nie widzi (nadal wyświetla, że mam 1gb), a CpuZ widzi (pokazuje, że mam 2gb). Któremy programowi "uwierzyć"? Cytuj
Gość Opublikowano 2 maja 2009 Opublikowano 2 maja 2009 Włącz właściwości systemu i sprawdź ile ramu widzi windows. Cytuj
rafal_roma 1 Opublikowano 2 maja 2009 Opublikowano 2 maja 2009 Komputer widzi 1gb. Co zrobić? ... Cytuj
Gość Opublikowano 2 maja 2009 Opublikowano 2 maja 2009 Jak zamienisz kości jest to samo? Uruchamiałeś kompa tylko na tej nowej? Przekładałeś ramki? Cytuj
rafal_roma 1 Opublikowano 3 maja 2009 Opublikowano 3 maja 2009 Więc tak. Uruchomiłem na samej nowej kości i jest jedno wielkie buczenie. Znaczy, cały czas jest dźwięki piiiiii. Nie wiem o co chodzi z "przekładaniem ramów", ale do starej kości dodałem nową. Jednak podejrzewam, że zaliczyłem jakiegoś totalnego fail'a - mianowicie ta nowa kość jest znacznie mniejsza od szarej. Tj. jest tej samej szerokości, ale jest znacznie niższa - czy to ma znaczenie? Modele tych pamięci: Kingston KVR800D2N5/1G i Hynix HYMP512U64BP8-Y5 AB-T jeszcze nad tym ciągiem znaków jest: 1GB 2Rx8 PC2-5300U-555-12 Jestem laikiem w takich sprawach, więc proszę o wyrozumiałość. ; ) Cytuj
Gość Opublikowano 3 maja 2009 Opublikowano 3 maja 2009 Kupiłeś padniętą kość. Idź wymień do sklepu na nową. Cytuj
KiNiO_64 18 Opublikowano 6 maja 2009 Opublikowano 6 maja 2009 Kość może być ok... jednak to i tak nie zmienia faktu że nie zadziała i najstarsi górale nie wiedzą czemu? tak już jest że kości nawet z tej samej serii potrafią zachowywać się dziwnie na jednej płycie głównej! pech i tyle... spróbuj na innym kompie... A i tak na marginesie to powinieneś sobie kupić kości w "dualu" bo wtedy masz pewność że będą ze sobą działać jak należy, bo te dwie to tak niezbyt! kingston to DDR2-800 a Hynix to DDR2-667 wynikiem tego jeśli chodzi o wydajność będzie coś poniżej DDR2-667... Cytuj
Gość Opublikowano 6 maja 2009 Opublikowano 6 maja 2009 Nie będzie nic "poniżej 667" tylko 667, bo kości zawsze równają do najwolniejszej. Cytuj
KiNiO_64 18 Opublikowano 6 maja 2009 Opublikowano 6 maja 2009 kurcze rozpisałem się o technikaliach na pół strony i zgubiłem wątek więc... ctrl+a, del, i po ludzku :-) Zwykły użytkownik nie poczuje różnicy ale mnie osobiście wkurza taki drobiazg jak niezgodność tablic taimingów... oraz downclocking... w świecie w którym każdy MHz jest na wagę złota... :-) Cytuj
Gość Opublikowano 7 maja 2009 Opublikowano 7 maja 2009 On jest lajkonikiem w tych sprawach i dla niego nie ma to żadnego znaczenia Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi