grzybiarz 10 320 Opublikowano 28 marca 2020 Opublikowano 28 marca 2020 No właśnie... jest kurła partycjonowanie w Windows, ale tam chyba nie zrobi kopii partycji na innym dysku. Cytuj
Berion 207 Opublikowano 31 marca 2020 Opublikowano 31 marca 2020 (edytowane) @grzybiarz Nie interesuję się ransomware/cryptware. Szkoda, że to zło nie dodaje swoich własnych rozszerzeń do nazw bo tak łatwo byłoby namierzyć w internetach przynajmniej szkodnika jeśli nie panaceum. Bywa, że twórca/twórcy tego gówna umieją implementować ECDSA i wtedy szanse na odzyskanie danych są bliskie zeru (bo klucz jest unikalny per ofiara i pobierany dopiero w momencie deszyfracji po zapłaceniu okupu (o ile jeszcze serwery nie zostały zabite przez służby, organizacje lub hosty, lub o ile w ogóle "szyfrant" taką "usługę" przewiduje)). Możesz próbować na ślepo. F-Secure i Kaspersky udostępniają różne narzędzia do formatów jakie udało się im opracować. Rozsądnie to byłoby najpierw przeanalizować komputer nieszczęśnika aby wiedzieć z kim walczysz. Na przyszłość: GParted, Clonezilla, jak koniecznie to musi być dla Windows to produkty Acronisa lub AOMEI. Producenci SSD też często udostępniają swoje spyware, którymi można klonować. Co to znaczy po formacie? Formatowanie pamięci masowej wiąże się z nadpisaniem przynajmniej wszystkich tablic partycji i fs, więc żadnych plików nie było by widać. Jak rozumiem, chodzi o formatowanie samego C, instalację Windy na nowo i dopiero wtedy przeglądanie danych? @_Shaman_ O jaki ten świat prosty. Szkoda tylko, że "pdf.exe" może być napisany po arabsku, Windows domyślnie ukrywa rozszerzenia dla skojarzonych plików, przechowuje ikony w nagłówku PE (dzięki czemu ten trik w ogóle jest socjotechnicznie skuteczny), nie posiada narzędzi do klonowania (imagex to (pipi)), ani nawet dobrego managera dysków (diskmgmt.msc to też (pipi)). Edytowane 31 marca 2020 przez Berion 1 Cytuj
grzybiarz 10 320 Opublikowano 1 kwietnia 2020 Opublikowano 1 kwietnia 2020 W dniu 31.03.2020 o 20:11, Berion napisał(a): Co to znaczy po formacie? Formatowanie pamięci masowej wiąże się z nadpisaniem przynajmniej wszystkich tablic partycji i fs, więc żadnych plików nie było by widać. Jak rozumiem, chodzi o formatowanie samego C, instalację Windy na nowo i dopiero wtedy przeglądanie danych? Rozwiń tak, screen jest po formacie C, instalacji windowsa na nowo. Cytuj
grzybiarz 10 320 Opublikowano 9 marca 2022 Opublikowano 9 marca 2022 W dniu 31.03.2020 o 20:11, Berion napisał(a): Na przyszłość: GParted, Clonezilla, jak koniecznie to musi być dla Windows to produkty Acronisa lub AOMEI. Producenci SSD też często udostępniają swoje spyware, którymi można klonować. Rozwiń Cytuję Beriona (chlip, chlip), gdzie szukałem rozwiązania na problem kumpla, ale niestety teraz ja ma problem:/ W robocie komp mi się pierdzieli, raczej dysk, ponieważ muli i często mam 100% zajętych procesów w dysku. Nie wykazuje żadnych błędów. Jak ocalić pliki kiedy przy próbie kopii partycji wywala błąd? Planuję jeszcze zabrać dysk do chaty, w domu zrobić kopię, (ten dysk wtedy by był nie jako główny z Windosem, tylko podłączony jako zewnętrzny). Nie chciałbym robić formata i wgrywać wszystko od nowa, ponieważ mam tu pełno sterowników i programów, oraz ustawień... nie dopuszczam takich myśli W domu obczaję programiki od Beriona, ale czy ktoś może coś polecić do kopii partycji? Tak żebym z tego dysku roboczego, utworzył obraz, a następnie podpinam nowy dysk i z tego obrazu wypakowuję pliki. Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi